4. desember 2017 16:42

Middag for LO-forbund avbrutt etter trakassering av servitører

 Under en konferansemiddag for tillitsvalgte renovasjonsarbeidere i Tromsø i 2015, ble servitører trakassert, befølt og kløpet. Alle deltakerne ble kastet ut.

Det var under en konferansemiddag for rundt 80 tillitsvalgte og fagforeningsmedlemmer fra Norge, Danmark, Sverige og Finland på Scandic Ishavshotel at det gikk galt, ifølge FriFagbevegelse.

– Jeg har aldri vært så forbanna på mine fagforeningskamerater, sier konferansearrangør og forbundssekretær i Norsk Transportarbeiderforbund, Ole Einar Adamsrød. Fra Norge deltok det også tillitsvalgte og medlemmer fra Fellesforbundet.

Adamsrød sier at det dreide seg om både verbal trakassering, beføling og klyping, og at han og noen andre deltakere selv meldte fra til hovmesteren da de skjønte hva som skjedde.

– Jeg fikk låne en mikrofon der jeg tok et oppgjør med det som skjedde der og da. Jeg ba alle om å forlate lokalet og forklarte hvorfor, sier han.

Hendelsen bekreftes av både hotelldirektør Poul-Henrik Remmer og restaurantsjef Thomas Fridtjofsen.

– Det var den første gangen jeg så en av mine ansatte gråte, så ille var det, forteller Fridtjofsen, som også er medlem av Fellesforbundet.

Dagen etter startet konferansen med å ta opp hendelsen dagen i forveien. Da fikk arrangørene igjen understreket at dette var forkastelig oppførsel og holdning.

Forbundssekretær Hege Espe i Fellesforbundet, som organiserer hotell- og restaurantansatte, sier til FriFagbevegelse at forbundet nesten daglig hører om servitører som får ubehagelige kommentarer.

– Det kan være kommentarer av typen «Hva får jeg igjen for denne tipsen?» eller «Kan du lene deg over meg en gang til?».

I mars i fjor lanserte forskningsstiftelsen Fafo en rapport som viser at hver femte ansatte i hotell- og restaurantbransjen har opplevd å bli seksuelt trakassert. Espe mener mørketallene er store.