20. august 2019 15:48

Manshaus blir undersøkt onsdag

Philip Manshaus sammen med sin forsvarer Unni Fries til i Oslo tingrett. Philip Manshaus er siktet for terror etter angrepet på Al-Noor Islamic Center moskéen i Bærum. Han er også siktet for drap på sin stesøster. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Den foreløpige, psykiatriske undersøkelsen av terrorsiktede Philip Manshaus finner sted onsdag og skal gjennomføres av psykologspesialist Marianne Teigland.

Det får Aftenposten opplyst av Oslo politidistrikts kommunikasjonsavdeling. Teigland er leder for rettspsykiatrisk poliklinikk ved Oslo universitetssykehus. Avdelingen har ansvar for å utføre psykiatriske vurderinger på oppdrag fra politidistriktene Oslo, Øst og Sørøst.

Philip Manshaus’ forsvarer, advokat Unni Fries, opplyste mandag til NTB at den draps- og terrorsiktede 21-åringen godtar å bli underlagt en såkalt prejudisiell observasjon. Det er en relativt kortvarig, foreløpig undersøkelse, som skal avklare om det er behov for en fullstendig rettspsykiatrisk utredning.

Hensikten er så langt det er mulig å avklare hvorvidt Manshaus var strafferettslig tilregnelig da han drepte sin stesøster og angrep Al-Noor-moskeen i Bærum.

– Det er veldig få drapssaker hvor dette ikke blir gjort, sa Fries, som tror det vil bli gjennomført en full observasjon, særlig fordi domstolen uansett vil ønske å ha dette utredet.

Den innledende samtalen vil dreie seg rundt Manshaus mentale tilstand, ta for seg hans livshistorie og vil gi grunnlag for en vurdering av evnenivå og tilregnelighet, ifølge politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt.

(©NTB)