10. juni 2019 22:46

Liten fare for ny eksplosjon ved hydrogenstasjonen i Sandvika

Røykutvikling etter eksplosjon ved en bensinstasjon i Sandvika.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ved 17.30-tiden mandag eksploderte det som trolig er en hydrogentank ved en Uno-X-stasjon i Sandvika i Bærum. Politiet har opprettet en sikker sone rundt hydrogenstasjonen.

Brannvesenet opplyser at de har god kontroll på brannen, men jobber fortsatt med å få totaloversikt på eventuelle lekkasjer. Faren for en ny eksplosjon ved stasjonen nå er liten.

To personer er sendt til legevakten i Bærum med mindre skader, sier politiet til VG. Skadene kom som følge av at airbager ble utløst grunnet trykket fra eksplosjonen.

E18 og E16 ble stengt i begge retninger etter eksplosjonen, men 20.15 skrev Oslo 110-sentral på Twitter at E18 igjen var åpnet for trafikk.

– Vi ser effekt av slokkearbeidet vi gjør, og at temperaturen er på vei ned. I forbindelse med det har innsatsleder besluttet at trafikken på E18 kan få passere, med en sikkerhetssone rundt, sier vaktkommandør Ola Klakegg til NTB.

Han sier at brannvesenet nå «pøser på» med vann for å få ned temperaturen på hydrogentankene.

– Et enormt smell

– Jeg satt og spiste middag og har vel ikke hørt et så høyt smell før i mitt liv, forteller Tom Laksfoss, som bor i området, til NTB.

Brannvesenet sier til Budstikka at det trolig er en tank som har eksplodert på hydrogenstasjonen ved siden av politistasjonen på Kjørbo.

Operasjonsleder Cathrine Silju i Oslo politidistrikt sier til NTB at politiet foreløpig ikke vet hva som har forårsaket eksplosjonen, men bekrefter at den fant sted inne på hydrogenstasjonen.

Slokkerobot

Like før klokken 19 skrev brannvesenet på Twitter at det var «en viss fare» for nye eksplosjoner, men denne faren er nå liten.

– Vi tilnærmer oss likevel det sentrale skadestedet forsiktig, og bruker fortsatt slokkerobot og en brannlift med vannkanon for å kjøle hydrogentankene og deretter slokke brannen, opplyser Oslo 110-sentral.

Klakegg sier til NTB at roboten blir brukt for å ikke utsette mannskapet for ytterligere risiko.

Stengte hydrogenstasjoner

I en pressemelding opplyser Uno-X, som eier hydrogenstasjonen, at de stenger sine to andre stasjoner i Norge etter eksplosjonen.

Stasjonene ligger i Åsane i Bergen og på Hvam i Skedsmo.

I pressemeldingen skriver selskapet at de foreløpig ikke vet årsaken til eksplosjonen.