21. september 2017 17:51

Listhaug vil til bunns i sak der utsendt kvinne skal ha blitt torturert i Iran

En 36 år gammel kvinne som ble sendt tilbake til Iran, skal tirsdag ha blitt tildelt 80 piskeslag i hjemlandet. Nå vil statsråd Sylvi Listhaug undersøke saken.

Leila Bayat kom til Norge i 2009 og hadde med seg en dom for å ha drukket alkohol. Straffen var 80 piskeslag hvis hun reiste tilbake til hjemlandet. Likevel fikk hun avslag på asylsøknaden fordi Utlendingsnemnda (UNE) mente hun hadde fabrikkert dommen. Det ble derfor vurdert som trygt for 36-åringen å bli sendt tilbake til Iran. I mars ble hun sendt tilbake til Iran, og tirsdag ble dommen fullbyrdet, melder TV 2.

– Det er forferdelig å se den brutale situasjonen Leila er havnet i og vite at dette er Norge skyld i, fordi vi ikke trodde på dommen – selv om den ble bekreftet, sier KrF-nestleder Kjell-Ingolf Ropstad til kanalen og legger til:

– Jeg håper at dette går inn på Erna Solberg og Sylvi Listhaug slik at de ser at vi er nødt til å gjøre endringer. For Norge kan ikke sende folk tilbake til tortur.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sier hun forstår at folk nå ønsker å vite hva som har skjedd, og sier UNE har informert departementet om at de er i ferd med å undersøke saken.

– Jeg forstår at denne saken vekker reaksjoner hos folk, det gjør den også hos meg, skriver Listhaug på sin Facebook-side.

– Det er helt nødvendig å komme til bunns i dette, skriver Listhaug og understreker samtidig at hun som politiker ikke har noen befatning med avgjørelsene i enkeltsaker.

Ropstad mener Norge kan ha brutt menneskerettighetene ved å sende Leila Bayat tilbake til Iran.