8. februar 2017 22:46

Lager dødsdopet som tok livet av Prince i Trondheim

Fentanyl tok livet av popikonet Prince. Nå fremstiller kjemikere fra Trondheim det livsfarlige stoffet for å bedre kunnskap om det.

Det melder NRK Trøndelag. 

Kjemiselskapet Chiron produserer referansemateriale for å kunne analysere prøver i narkotikamiljøet. Det gjør de fordi nye fentanyltyper lages og spres via internett.

– Stoffet fremstilles fordi man trenger det for å kunne påvise om det finnes i for eksempel et beslag eller om noen har tatt stoffet og dødd eller fått problemer. Da må de vite hvilket stoff det er for å kunne gi den riktige behandlingen, Jon Eigill Johansen, administrerende direktør i Chiron, til NRK. 

Nå er de med på et EU-prosjekt hvor de har fått i oppgave å se på de nye psykoaktive stoffene. Firmaet er det eneste i Norge som fremstiller stoffet, og mest sannsynlig det eneste i hele verden, ifølge Johansen.

– Det stoffet vi lager nå heter carfentanyl, og er 10 000 ganger mer potent enn morfin. Når man tar for eksempel heroin, så kan man risikere at man får bitte små mengder med carfentanyl i seg. Det har vært store epidemier i USA og Sør-Amerika der mange har dødd på grunn av overdose av stoffet, sier Johansen, til NRK.