27. november 2017 21:42

Kreftpasient ble frisk ved utenlandsk kreftklinikk – får erstatning av staten

 Staten er dømt til å betale nær én million kroner i erstatning og sakskostnader til kreftpasient Rolf Iversen som dro til Tyskland for å få behandling.

NRK meldte i oktober om Iversen, som i 2009 ble operert for kreft i magen. I 2011 ble det som viste seg å være kreft i leveren oppdaget, men Iversen fikk ikke kreftdiagnosen før året etter. Da fikk han beskjed om at leverkreften hadde kommet for langt, og han ble tilbudt lindrende behandling ved sykehuset i Stavanger.

Iversen bestemte seg for å avbryte behandlingen i Norge og dro til den omstridte Medias-klinikken i Tyskland, der han ble behandlet med regional cellegift og såkalt CyberKnife. Iversen ble frisk av behandlingen, som kostet rundt én million kroner.

– Jeg har måttet ta opp lån, men har hatt familien som har hjulpet til, sier Iversen til NRK.

Iversen mente den forsinkede diagnosen gjorde behandlingen ekstra dyr, og han gikk til Norsk pasientskadeerstatning (NPE) for å få erstatning. Staten erkjente at det forelå svikt og at diagnosen var satt for sent, men Iversen fikk tilbud om bare 15.000 kroner i erstatning, skriver NRK.

Iversen gikk til søksmål mot staten, og i oktober gikk saken for retten. Nå er staten dømt til å betale totalt 650.000 kroner i erstatning og 358.000 kroner i sakskostnader. Iversen ble svært glad da dommen ble kjent og sier til NRK at han mener den er riktig. Iversens advokat er også fornøyd med rettens vurdering. Han tror dommen kan bli prinsipielt viktig.

Staten ved Helseklage ønsker ifølge NRK ikke å kommentere saken eller om de vil anke dommen til lagmannsretten. Ankefristen er på én måned.

(©NTB)

[email protected]