12. april 2019 19:21

Kongeparet har dratt til fjells

Kongeparet tar påskeferie og har ankommet Oslo S for å dra videre til Sikkilsdalen hvor de skal være i påsken.
Foto: Sunniva Tønsberg Gaski / NTB scanpix

Ikledd vinterklær dro kong Harald og dronning Sonja av gårde til påskefjellet. Tradisjonen tro skal de tilbringe høytiden på hytta i Jotunheimen.

Den såkalte Prinsehytta i Sikkilsdalen har lenge vært kongeparets favorittdestinasjon i påsken, og de reiser som regel med tog fra Oslo til Vinstra og videre med bil og beltevogn til hytta.

Toget forlot Oslo S klokka 14.12 fredag ettermiddag.

– Sikkilsdalen er veldig viktig for oss. Der trekker vi oss tilbake, fortalte kongen under statsbesøket i Chile i slutten av forrige måned.

Hytteanlegget består av flere bygninger i tømmer, rundt to tun.

Kongefamiliens egen togvogn

Når kongeparet drar til hytta, fraktes de i den ærverdige kongevognen, som eies av NSB. Som følge av konkurranseutsetting av jernbanen, og skiftet til Vy, er det uvisst hva som skjer med den framover. Foreløpig har den ikke fått de nye Vy-fargene.

– Det er ikke besluttet hva som skal gjøres med kongevognen fargemessig ennå, sier pressesjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB til NTB.

Et enda større usikkerhetsmoment enn navne- og logobyttet er hva som skjer med vognen når driften av togstrekninger privatiseres. Kongevognen er nemlig en av svært få vogner NSB fortsatt eier etter at regjeringen splittet opp togsektoren i flere selskaper.

– Vi er i en dialog om hva som skjer med kongevognen i en konkurranseutsatt hverdag. Det er kanskje ikke slik at den bør låses til bare baner som NSB driver, sier Lundeby.

Kronprinsen fra Samoa til påskefjellet

Selv om kongeparet stort sett foretrekker hyttepåske, har de noen år dratt til utlandet i stedet. Den mest eksotiske påskereisen var kanskje turen til Påskeøya i 2014.

I år har kronprins Haakon ladet opp til påsken med en rundreise på noen andre stillehavsøyer, nemlig Tonga, Fiji og Samoa i Sør-Stillehavet sammen med utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) for å sette hav og klima på dagsordenen.

Da han var yngre, var kronprinsen en fast deltaker i påskeskirennet i Sikkilsdalen, men de siste årene har han og resten av kronprinsfamilien ofte vært på sin egen hytte i påsken. Det gjelder også i år.

– Det blir hytta, sier kronprins Haakon til NTB på spørsmål om hvor påsken skal tilbringes.

Hytta ligger i Nore og Uvdal kommune i Buskerud, ved kanten av Hardangervidda.

(©NTB)