24. oktober 2017 14:05

Kong vinter har meldt sin ankomst i store deler av landet

Snøen har lagt seg på bilene ved Rena Leir.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Fra tirsdag til onsdag morgen vil snøvær føre til vanskelige kjøreforhold i Oppland, Hedmark og Buskerud. Ifølge Yr kan det komme 20–30 centimeter snø.

Vinteren har meldt sin ankomst i store deler av landet. Enkelte steder vil det fra tirsdag til onsdag morgen kunne komme over 30 centimeter med snø, melder Yr.

På Twitter oppfordrer Statens vegvesen folk til å huske riktig dekkutrustning, og de bes om å kjøre etter forholdene.

Fylkesvei 55 over Sognefjellet er stengt. Kjetil Molvær, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen i Lærdal, sier til NRKat han er usikker på om veien vil åpne igjen i løpet av tirsdag.

Ifølge kanalen er det også snøvær og sterk vind både på riksvei 7 over Hardangervidda, på riksvei 52 over Hemsedalsfjellet og fylkesvei 50 Aurland-Hol. Det samme gjelder E134 Haukelifjell, E16 Filefjell og fylkesvei 53 Tyin-Årdal.

– Det er dårlig vær på fjellovergangene mellom øst og vest. Det er redusert sikt, mye vind og temperaturer rundt null grader. Den kombinasjonen er ekkel og ubehagelig for bilistene som skal over fjellet, sier Molvær til NRK.

Han oppfordrer folk som skal kjøre over fjellet til å ha godt med drivstoff, gode vindusviskere, gode dekk – og til å senke farten når vinden kommer i sterke kast.

I Telemark melder politiet om snø på veiene fra Morgedal og vestover, og folk blir bedt om å kjøre forsiktig.

Ifølge meteorolog Marit Berger ved Meteorologisk institutt vil snøværet antakelig bli erstattet av regn utover dagen.

– Snøgrensa skal krype oppover, sier hun til NRK.

NVEs varsel om flom- og jordskredfare er oppjustert til oransje nivå i Aust-Agder, Telemark og Vestfold. Det er ventet store nedbørsmengder tirsdag ettermiddag.