23. april 2019 09:59

Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner

F35 og F22 på Ørland flystasjon. Femtegenerasjonskampflyene, F35 og F22 har hatt fellestrening for første gang i norge. Her er det Amerikanske kaptein Ian «Tilt» Gregoire(tv) og Norske major Morten «Dolby» Hanche foran F22 Raptor til Gregoire.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Kampflyutgiftene knyttet til Norges F-35-investering har økt med 16 milliarder til en total sum på 97 milliarder, ifølge Bergens Tidende. De rødgrønne reagerer.

Totalregningen for kampflyinvesteringen ligger rundt 16 milliarder kroner mer enn regnestykket i 2012, ifølge avisens beregninger.

I årets statsbudsjett har Forsvarsdepartementet fjernet et ord om styringsmålet som var til stede senest i fjorårets budsjett, nemlig at målet skal «fastholdes». Programdirektør i Forsvarsdepartementet, generalmajor Morten Klever, erkjenner overfor Bergens Tidende at sannsynligheten er lavere for å nå styringsmålet satt i 2012, men understreker at det ikke betyr at styringsmålet er lagt til side.

Aps forsvarspolitiker Martin Kolberg reagerer på at regjeringen sitter med kunnskap om at styringsmålet muligens ikke kan nås, uten at Stortinget har blitt orientert. Han får støtte av andre rødgrønne politikere. Sps forsvarspolitiske talsperson, Liv Signe Navarsete, sier saken er urovekkende.

– Nå må vi trekke i nødbremsen og stoppe bestillingen av de siste flyene, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Forsvaret bestrider imidlertid deler av BTs framstilling. De framholder blant annet at rundt 2,7 milliarder kroner som skal brukes på å oppgradere bygningsmassene på Ørland og Evenes, ikke er direkte relatert til kampflyanskaffelsen, men er kostnader som følger av Ørlands eksistens som flyplass.

(©NTB)