5. september 2017 16:20

Joachim Triers «Thelma» er norsk Oscar-kandidat

Filmen Thelma, hvor Joachim Trier har regi og skuespiller Eili Harboe spiller hovedrollen, er Norges kandidat til Oscar neste år.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Regissør Joachim Trier har hundre intervjuavtaler på blokka i USA, der han skal promotere filmen «Thelma» i kappløpet om å nå helt fram som Oscar-kandidat.

Tirsdag ble det kunngjort at filmen er norsk kandidat i kampen om å bli beste ikke-engelskspråklige film under Oscar-utdelingen neste år.

En komité med representanter for norsk filmbransje og Norsk filminstitutt har vurdert de tre filmene «Thelma», «Fluefangeren» i regi av Izer Aliu og Jorunn Myklebust Syversens film «Hoggeren».

Glad og overrasket takket Joachim Trier komiteen for deres valg.

– Dette med Oscar-prosess er en lang og strabasiøs ferd. Som regissør må man først og fremst tro på den filmen man har laget. Så på et vis har jeg gjort meg ferdig. Jeg er veldig fornøyd med det vi har gjort, sa han.

Satser på filmfestivaler

Nå venter måneder med mye innsats for å komme videre i prosessen. Den amerikanske distributøren The Orchard er allerede på plass, noe som er viktig for å få filmen ut på markedet.

«Thelma» har premiere i USA 10. november, men før det skal den vises på flere filmfestivaler, blant annet i Toronto i Canada og i New York.

– Jeg har allerede booket nærmere hundre intervjuer i USA, som var planlagt før kandidaturet ble kjent. Jeg skal gjøre mitt for å forsøke å formidle innholdet og nerven i det vi har gjort, sier Trier.

Produsent Thomas Robsahm tror det at filmen blir vist på festivaler og kinoer, blir viktig for å komme helt til mål i nominasjonsprosessen.

«Thelma» beskrives som en krysning mellom overnaturlig thriller og et persondrama. Den handler om en ung kvinne som flytter til Oslo for å løsrive seg fra sin religiøse familie på Vestlandet. Der møter hun kjærligheten i forholdet til en annen ung kvinne, men oppdager at hun har skremmende og uforklarlige krefter. Filmen har premiere i Norge 15. september.

-Det er en skrekkfilm. Ikke om blod og gørr, men om indre tilstander, sier Trier, som mener thriller-sjangeren skildrer den indre kampen hovedpersonen kjenner i løsrivelsen fra familien.

Stor tro på filmen

Triers kreative bruk av ulike filmsjangre ble trukket fram som særlig spennende av komitéleder og direktør i Norsk filminstitutt, Sindre Guldvog.

– Det er en film som fascinerer, rører og opprører, og hvor Trier med thrilleren som utgangspunkt skaper en langt større fortelling om det nordiske generelt og det norske spesielt, siterte han fra komiteens begrunnelse.

– Med denne filmen har Joachim Trier, hans med-manusforfatter Eskil Vogt og resten av teamet formidlet en historie som kan nå bredt ut og som vi har stor tro på som vår Oscar-kandidat, sier Guldvog.

I oktober starter det amerikanske filmakademiet Academy of Motion Picture Arts and Sciences arbeidet med å legge til og sile ut filmer som er aktuelle. Det er flere runder før den endelige listen på fem kandidater kunngjøres 23. januar 2018. Selve Oscar-utdelingen går av stabelen søndag 4. mars.

NTB- Anne Marjatta Gøystdal