1. juni 2019 16:33

Hvaldimir fikk flenge i magen i møte med fiskekrok

Hvithvalen Hvaldimir har fått en 15 til 20 centimeter lang flenge under magen etter et utrivelig møte med en sluk.

Det opplyser Richard Karolinussen fra stiftelsen Norwegian Orca Survei, som mater og ser til hvalen, til iFinnmark. Saken ble først omtalt av VG.

Hvalen satte seg fast i en sluk med en line hvor to fluer er montert på. Linen ble klippet av, og etter 20 minutters jobbing ute i vannet, fikk Karoliussen og en kollega fjernet kroken.

– Dette var nok et hendelig uhell. Fiskeren på land må ha trodd han hadde Hammerfests største kveite på kroken. Han hadde nok sitt livs opplevelse, sier Karoliussen til avisa.

Det var i slutten av april at fiskere utenfor Rolfsøya i Finnmark oppdaget hvithvalen som svømte rundt med en sele. Den var tam og søkte kontakt med mennesker. Hvalen har fått navnet Hvaldimir av lokalbefolkningen.

Det har versert flere teorier om hvalens bakgrunn. En av teoriene har vært at hvalen kom fra den russiske marinen, ettersom den ble observert med en sele. Ifølge Fiskeribladet kan hvalen ha rømt fra et russisk terapianlegg nær den norske grensen, hvor den kan ha vært brukt til terapi for vanskeligstilte barn.

(©NTB)