26. oktober 2017 23:06

Helikopterstyrten: Luftbobler observert i havet ved Barentsburg

Turen tok en dramatisk vending for turistene om bord på båten Langøysund da et russisk helikopter styrtet torsdag kveld. Båten er her med på letingen etter helikopteret. Foto: Jostein Forsberg / NTB scanpix

Luftbobler tyder på at man har funnet stedet hvor det russiske helikopteret har styrtet ved Barentsburg på Svalbard. Letingen pågår for fullt.

– Det er blitt observert luftbobler på samme sted som det er sterk lukt av drivstoff. Det tyder på at det ligger et objekt på bunnen, enten helikopteret eller en del av det. I tillegg er det et skip som har sett et objekt via sonar, sier redningsleder Tore Hongset ved Hovedredningssentralen Nord-Norge.

Funnet er gjort på 200–250 meters dyp, og planen er å sette inn en fjernstyrt miniubåt, en såkalt ROV. Den er på vei med kveldsflyet til Longyearbyen som er framme rundt midnatt, opplyser HRS til NTB;

– Vi er ganske sikre på at det er helikopteret eller deler av helikopteret som er lokalisert, sier Hongset.

Hongset presiserer at det samtidig jobbes på overflaten med å finne overlevende som kan ha kommet seg på en flåte. Det drives også søk på strendene i området.

Åtte russere savnet

Alle de åtte om bord i helikopteret var russiske statsborgere, ifølge nyhetsbyrået Tass.

– Personell på flybasen i Barentsburg sier at de har hørt et smell i tidspunktet da helikopteret kan ha havarert, sier pressetalsmann Geir Mortensen ved Hovedredningssentralen (HRS) til NTB.

Helikopteret av typen MI-8 har etter alt å dømme styrtet om lag 2–3 kilometer fra Barentsburg.

– Søket pågår for fullt. Det er stadig mer vind, økende mengde snø og dårlig sikt, sier Mortensen.

Oljesøl

Det er funnet oljesøl under søket, som HRS tror kan stamme fra helikopteret.

Et rutefly fra SAS har for øvrig observert et lysglimt fra det aktuelle området under innflygning til Longyearbyen rundt klokka 18 – altså over to timer etter ulykken – men det er uklart hvor dette stammer fra.

Begge helikoptrene til Sysselmannen på Svalbard er på stedet. I tillegg deltar sysselmannskipet Polarsyssel, en rib fra Røde Kors og flere mindre båter.

Var forsinket

Den første nødmeldingen kom fra den russiske gruvebyen Barentsburg.

– Helikopteret var på vei fra Pyramiden på Svalbard til Barentsburg. Vi fikk først beskjed om at helikopteret var forsinket, rundt klokka 15.30, sier redningsleder Tore Hongset.

Et kvarter senere kom beskjeden om at helikopteret trolig var gått i sjøen.

– Folk hadde hørt helikopteret på vei inn, og plutselig hørte de ingenting. Helikopteret ble meldt savnet litt før klokka 16 da det ikke ankom Barentsburg i tråd med planen, sier Geir Mortensen.

Helikopteret var i kontakt med kontrolltårnet da det skulle ta av, men siden hørte ingen noe. Det ble heller ikke sendt ut noen nødmelding.

Maskinen eies av selskapet Convers Avia, som opererer for det russiske gruveselskapet Trust Arktikugol i Barentsburg. Det var torsdag ettermiddag på vei fra den fraflyttede russiske gruvebyen Pyramiden til Barentsburg med et crew på fem og tre passasjerer. Passasjerene skal etter det HRS har fått opplyst være forskere.

Ifølge Svalbardposten er helikopteret vanligvis stasjonert på den russiske Kapp Heer-basen like nord for Barentsburg.

Sykehusene klare til å ta imot

Lege Mads Gilbert i katastrofeledelsen ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) sier til avisen situasjonen er svært alvorlig.

– Det er vanskelige forhold med snøbyger og dårlig vær i området. Dersom helikopteret har styrtet i vannet, er kulden et problem. Men vi satser alt på at det finnes overlevende og at mennesker kan reddes.

Sykehuset på Svalbard er en underavdeling av UNN, og det er satt krisestab både i Tromsø og på Svalbard. Gilbert opplyser at det også er sykehus i Barentsburg, og at det er iverksatt et samarbeid mellom UNN og sykehuset på russisk side.

I 2008 omkom tre personer da et russisk helikopter av samme type med ni personer om bord styrtet cirka 4 kilometer fra Barentsburg.