24. november 2017 09:56

Gro Harlem Brundtland opplevde seksuell trakassering som ung legestudent

Arendal 20150815.
Tidligere Statsminister Gro Harlem Brundtland etter sitt kåseri under Arendalsuka.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Som ung legestudent ble tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland seksuelt trakassert av en ti år eldre assistentlege, sier hun til NRK.

Da Gro Harlem Brundtland studerte medisin på 60-tallet, jobbet hun deler av tiden som kandidat på et sykehus. Under kveldens Skavlan-sending forteller hun om en episode hvor hun opplevde seksuell trakassering, melder NRK.

På sykehuset jobbet en ti år eldre assistentlege som var gift og hadde flere barn. En sommerferie satt Brundtland og analyserte urinprøver da kollegaen kom inn i rommet og begynte å kile henne rundt øret og nedover langsmed halsen.

Til Skavlan sier Brundtland at hun tenkte at det beste hun kunne gjøre var å late som hun ikke merket at han gjorde det.

– Jeg rørte meg ikke, og bare satt stiv og fortsatte med urinprøvene. Da han skjønte det ikke gjorde noe inntrykk på meg, så gikk han ut døren, forteller hun.

Brundtland jobbet som assisterende overlege i Oslo Helseråd før hun startet sin karriere som politiker. Hun var statsminister i tre omganger til sammen i over ti år og fikk raskt navnet landsmoderen da hun gikk ut av politikken i 1996.

#Metoo-kampanjen har de siste ukene spredt seg på sosiale medier, noe som har resultert i at millioner av kvinner og menn over hele verden har fortalt sine historier om seksuell trakassering.

(©NTB)