20. september 2017 20:49

Folkefest i sola for kronprinsparet i Nord-Trøndelag

F.h.: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit og fylkesmann Inge Ryan, under underholdningen ved Fjellstu, Tronestjønna, der kor fra Namsskogan synger potpurri av norskesanger, med solist, Bjørnar Sellin. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Hele fire kommuner sto på programmet for kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit på første dag av årets fylkestur.

En skokk av unger hilste kronprinsparet velkommen da de ankom Høylandet kommune med sjalupp fra kongeskipet onsdag morgen. Ordfører Hege Nordheim-Viken tok seg av den formelle velkomsten, mens innbyggerne tok seg av underholdningen. Høylandet har sin egen revyfestival, og kronprinsparet fikk se og høre Familieteateret i kommunen fremføre «Sirkel av liv» fra Løvenes konge.

Matet jerv

Mer rovdyr ble det på neste stopp, Namsskogan Familiepark. Rovdyrsenteret der er ett av tre i Norge som skal spre objektiv kunnskap om de fire store rovdyrene i norsk natur – bjørn, ulv, jerv og gaupe. Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit fikk omvisning rundt rovdyrinnhegningene, og dyrepasser Anne Karin Smestad Steinkjer tok dem med inn i innhegningen for å mate den sju år gamle jerven Nila, som fikk en porsjon elgkjøtt som ble lagt på et gjerde av kronprins Haakon. Ifølge Se og Hør holdt kronprinsessen seg litt i bakgrunnen, litt gjemt bak ektemannen. Tross skepsisen sa hun til pressen etterpå at hun likte møtet med rovdyrene.

– Jeg blir fort glad i folk, sa hun.

– Og dyr da, supplerte kronprins Haakon.

Åpnet kulturhus

Etter rovdyropplevelsen fikk også kronprinsparet selv mat, nærmere bestemt tradisjonell og kortreist sørsamisk mat. Det ble også mer underholdning for de kongelige, før avreise til neste kommune, Grong.

I Grong fikk kronprinsessen æren av å åpne det nye kulturhuset – Kuben. Hun innledet talen sin med «kjære alle gronginger» og pekte på de viktige aspektene ved kultur.

– Kultur møter alle mennesker på ulikt vis, uavhengig av hvor vi kommer fra og hva vi verdsetter, sa hun før det nye skiltet til Kuben ble avdekket, skriver Namdalsavisa.

Besøket i Grong ble avsluttet med forestillingen «Farger i Grong», som markerer at kommunen er blitt flerkulturell. Grongingene fikk ros av kronprinsessen for den varmen de har møtt unge flyktninger med.

Besøk i trønderrockens storstue

Det ble ikke noe «Kanskje kommer kongen» for kronprinsparet i Trøndelag denne gangen, men trønderne disket likevel opp med godbiter av alle slag.

Først fikk de oppleve Åge Aleksandersens skrivestue «Verdensrommet», en utstilling i opplevelsessenteret Rock City i Namsos. Deretter var det duket for konsert i NTE Arena med ordfører Arnhild Holstad som konferansier, skriver Namdalsavisa.

D.D.E., Grannes, Amanda Kamara, Atterljom, Otterøy skolekor og Trøndergospel var blant de lokale musikalske smakebitene Haakon og Mette-Marit ble servert.

D.D.E. satte i gang konserten med «By’n æ bor i» iblandet momenter fra nasjonalsangen «Ja, vi elsker». Bandet rundet også av konserten med en rekke slagere.

– Vi er i trønderrockens storstue. Begrepet ble født i 1972, og musikken representerte noe helt nytt på norsk. Musikken kom kanskje utenfra, men tekstene kom innenfra, og de ble sunget på trøndersk, sa kronprinsen mellom innslagene.

Torsdag fortsetter kronprinsparet reisen. Da skal de besøke Fosnes og Flatanger.

(©NTB)