Flere varsler utmeldelser om Venstre går i regjering med Frp
Politikere på grasrota i Venstre frykter et ras av utmeldelser dersom partiet går i regjering med Fremskrittspartiet.
– Det vil bli veldig tungt å fortsette i et parti som går inn i regjering med Frp, sier fylkesleder Leif Gøran Wasskog i Finnmark Venstre til NTB.
Etter at Venstre berget seg over sperregrensen i stortingsvalget, har sentrale partifolk tatt til orde for at partiet må vurdere et regjeringssamarbeid med Frp. Partileder Trine Skei Grande har uttalt at hun er lei av å få gjennomslag uten å få «kred», og spekulasjonene om hvilke Venstre-politikere som er aktuelle som statsråder, er allerede i full gang.
Bare to av 19 Venstre-fylkesledere uttalte seg kategorisk negativt da Bergens Tidende i samarbeid med Aftenposten og Adresseavisen kartla stemningen for et Frp-samarbeid i regjering.
Wasskog er en av de to. Han forklarer sitt standpunkt med at Venstres og Frps verdisyn kolliderer.
– Her i Finnmark er det så sterk motstand mot Frp at jeg ikke ser noen mulighet for at vi kan gå ustraffet i regjering med dem. Det vil helt sikkert bli utmeldelser, sier han.
– Hva med deg selv?
– For meg er dette også personlig. Jeg sier ikke her og nå at jeg er klar for å melde meg ut, men det vil bli veldig tungt å fortsette, sier han.
Nestlederen i Buskerud Venstre, Helge Stiksrud, gjør det klart at han sier farvel til partiet han har vært medlem av i 40 år, dersom det blir regjeringssamarbeid med Frp.
– Om Venstre går i regjering med Frp vil det bryte med det jeg har sagt i valgkampen, sier han.
Stiksrud viser til landsmøtevedtaket om at Venstre ønsker en regjering med Høyre, KrF og Venstre.
– Jeg har brukt landsmøtevedtaket aktivt og overbevist potensielle Venstre-velgere som er sterkt kritisk til Frp om likevel å stemme Venstre. Da kan jeg ikke gjøre annet enn å melde meg ut dersom det likevel blir et regjeringssamarbeid, sier han til NTB.
Venstres nye stortingsgruppe skal på sitt første møte onsdag til uka diskutere forhandlingsmandatet til samtalene på borgerlig side. Den nyvalgte representanten fra Sør-Trøndelag, Jon Gunnes, viser i likhet med Stiksrud til budskapet som ble formidlet i valgkampen.
– Jeg har argumentert for vår plan A i møte med velgere på valgkampstand, og jeg har sagt at vi ikke har noen plan B. Det blir vanskelig å se mine velgere i øynene om jeg nå skulle støtte et regjeringsprosjekt med Frp, sier han til NTB.
At flere fremtredende kolleger i den nye stortingsgruppa ikke er like avvisende, er en utfordring, vedgår Gunnes.
– Det er greit med diskusjon og dialog, men det må være veldig overbevisende argumentasjon for at jeg eventuelt skal endre standpunkt, sier han.
Nyvalgt Venstre-representant fra Vestfold, Carl-Eirik Grimstad, sier at «vi må se hva som i så fall utspiller seg» dersom plan A med Høyre, Venstre og KrF fortsatt er plan A, men legger til at det ikke blir noe av.
– Samtidig har jeg med meg et veldig klart råd fra mitt fylkesparti, der jeg er nestleder. Vestfold Venstres standpunkt er at det ikke er aktuelt å gå i regjering med Fremskrittspartiet. På den annen side ble landsmøtevedtaket fattet før valget, og nå er det i hvert fall til en viss grad en annen politisk situasjon. Så jeg stiller ikke på mitt første gruppemøte med et ultimatum, sier Grimstad til NTB.
(©NTB)