24. juli 2018 16:26

Flere kraftselskap stopper opp i tørken

Kraftselskaper i Midt- og Sør-Norge har blitt nødt til å stanse produksjonen ved flere kraftverk. Årsaken er lite vann i vassdrag og innsjøer.

Det skriver NRK på et tidspunkt der store deler av Norge er inne i en tørkeperiode. Månedene mai, juni og juli i år er så langt tørrere enn de samme månedene i den rekordtørre sommeren i 1947.

– Det er kjempetørt. To av de tre elvekraftverkene våre står. Det finnes ikke vann i elvene, sier daglig leder Stig Falling i det Ålesund-baserte kraftselskapet Tafjord Kraft til kanalen.

Også Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE), Eidsiva Vannkraft, og Trønderenergi forteller om lite tilfang av vann. Ifølge kommunikasjonsrådgiver Tore Wuttudal har ikke tilsiget av vann til magasinene i Trøndelag vært så lave siden 1958.

– Vi produserer langt under det som er normalt. Det er stans ved noen kraftverk, mens andre går som normalt, sier Wuttudal.

Historisk høye strømpriser bidrar til å begrense tapet for kraftprodusentene. SSB meldte tidligere denne måneden om en kostnadsoppgang for strøm og nettleie på 30,7 prosent i juni sammenlignet med samme måned i 2017.