31. oktober 2017 16:14

Fiskeriministeren reagerer på trøndersk vingling i anbudskonkurranse

Fylkesrådet i Nord-Trøndelag har bestemt at et kinesisk selskap likevel skal få levere anbud om bygging av en ny bru. Flere reagerer på fylkesrådets vingling.

Fylkesrådet ønsket nemlig opprinnelig å utestenge selskapet Sichuan Road and Bridge Group (SRBG) fra anbudskonkurransen om å bygge ny bru over Beitstadsundet mellom Steinkjer og Verran.

Det til tross for at selskapet leverte et bud som var 41 millioner kroner lavere enn nærmeste konkurrent, melder NRK.

Ifølge fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) mangler det nasjonale retningslinjer fra regjeringen til fylkeskommunene hvor det uttrykkes sterkt at det er riktig å slippe til kinesiske selskaper.

– Det er utfordrende at aktører fra land vi ikke har avtaler med, slippes inn på viktige, norske markeder uten at det er avklart gjennom nasjonal politikk, sier han til NRK.

Advarer

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) har tidligere advart fylkesrådet mot å utelukke kineserne ettersom han mener det vil svekke forholdet til Kina. Han reagerer på at Sandvik mener at regjeringen i praksis bør overta anbudsfunksjonene fra fylkeskommunene.

– Alle de andre fylkene greier dette utmerket, sier Sandberg.

Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad er imidlertid enig med Sandvik. Hun synes det er merkelig at regjeringen ikke har gått inn og gitt klare retningslinjer i en sak hun mener handler om arbeidslivet og anleggsbransjen i Norge.

Det kinesiske selskapet vant anbudet om bygging av den nye Hålogalandsbruen utenfor Narvik i Nordland og er i full gang med dette prosjektet, som skal være fullført neste sommer.

– En gledens dag

I en pressemelding fra SRBG heter det at de er veldig glade for beslutningen til fylkesutvalget.

– Med dagens beslutning i fylkesutvalget i Trøndelag er dette en gledens dag for alle oss ansatte i SRBG, samt våre lokale leverandører og samarbeidspartnere i Trøndelag. Vi håper og ønsker at vi får mulighet til et nytt samarbeid i forbindelse med Beitstadsundbrua, sier Alexandros Tsetsis, kontraktsjef og pressetalsmann for SRBG i Norge.