22. november 2017 17:41

De fire partiene på borgerlig side er enige om statsbudsjettet for neste år.

 NTB-Mats Rønning og Anne Marjatta Gøystdal

Regjeringspartiene Høyre og Frp møtte samarbeidspartiene Venstre og KrF til det som ble det siste forhandlingsmøtet om neste års statsbudsjett i statsrådssalen onsdag klokken 16.15. Tre kvarter senere kom de fire forhandlerne ut og kunngjorde at de var enige om en avtale.

– Vi er enige, og vi jobber nå med å ferdigstille dokumentene, kunne finanskomiteens leder Nikolai Astrup (H) fornøyd erklære.

Avtalen vil bli presentert på en pressekonferanse i vandrehallen på Stortinget klokken 19 onsdag kveld.

– Nær hverandre lenge

Astrup sier alle de fire partiene kan si seg fornøyde med budsjettet de nå har kommet fram til.

– Vi har vært ganske nær hverandre ganske lenge, men alt må falle på plass for at alle skal være fornøyd. Nå har brikkene falt på plass, sier han.

Finanspolitikerne vil ikke kommentere noe rundt det konkrete innholdet før budsjettet presenteres senere onsdag kveld.

Forhandlingene startet 7. november og skulle etter planen ha vært ferdig mandag kveld. Det gikk ikke. For Venstres del var forhandlingene i mål, mens KrF ennå hadde punkter de ville forhandle om. Særlig skal det ha vært spørsmål knyttet til innretningen på den såkalte maskinskatten samt partiets satsing på flere lærere gjennom lærernormen som skal ha vært gjenstand for diskusjon.

KrF fornøyd

KrFs finanspolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad understreker at han er fornøyd med resultatet som nå er oppnådd.

– Hvis ikke, ville jeg ikke inngått noen avtale, sier han.

– Vi har hatt gode forhandlinger og gode prosesser, og jeg er godt fornøyd med det vi klarte å oppnå, tilføyer han.

Han bekrefter at det ble flyttet på penger også på det aller siste budsjettmøtet, men vil ikke kommentere hva slags størrelse det er snakk om.

Fremskrittspartiets Helge André Njåstad sier budsjettavtalen har elementer fra alle fire partier, mens Venstres Terje Breivik slår fast at han er svært godt fornøyd.