18. september 2017 09:09

Dom mot Jensen kan få store konsekvenser

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

En dom mot Eirik Jensen kan få store følger for politiet, mener krimeksperter. Opplesingen av dommen mot Jensen og Gjermund Cappelen begynner klokka 9.30.

Etter fem måneder i retten blir det mandag klart om Eirik Jensen blir dømt for grov korrupsjon og medvirkning til smugling av mange tonn hasj. Klokka 9.30 starter dommerne i Oslo tingrett under ledelse av Kim Heger opplesningen av dommen mot Eirik Jensen og hans medtiltalte, den såkalte hasjbaronen Gjermund Cappelen. Opplesningen ventes å ta fire timer.

Domsslutningen – konklusjonen – kommer helt til slutt i dommen.

Saken kan få store virkninger på politiet i Norge.

– Mange sier denne saken kommer til å få ganske store følger. Det må få konsekvenser for flere sider av politiets arbeid, sier Paul Larsson, professor ved Politihøgskolen til NRK.

– En dom kan svekke tilliten

At en så høytstående politimann som Eirik Jensen nå kan bli dømt for grove lovbrudd, kan gjøre noe med tilliten mellom politiet og det norske folket, sier han.

– Det vil åpenbart kunne svekke folks tillit til politiet om det viser seg at en politimann har begått såpass mange lovbrudd over lang tid, sier Ingvild Bruce, stipendiat ved Institutt for offentlig rett.

Kan få lovens strengeste straff

Er den omstridte og ukonvensjonelle ekspolitimannen skyldig i grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av nesten 14 tonn hasj?

Mens Cappelen har tilstått, har Jensen hele veien bedyret sin uskyld.

Flere medier vil sende hele opplesningen direkte. Oslo tingrett har innvilget tillatelse til å filme og fotografere i retten.

Eirik Jensen har imidlertid gitt beskjed om at han ikke ønsker å bli filmet. Han risikerer lovens strengeste straff på 21 års fengsel.

Historiens mest alvorlige

Uansett utfall vil tingrettsdommen trolig bare bli slutten på første kapittel i norgeshistoriens mest alvorlige tiltale mot en polititjenestemann.

Jensen har varslet at han vil anke dersom dommen ikke går hans vei. Det samme er det ventet at påtalemyndigheten ved Spesialenheten for politisaker og Riksadvokaten gjør.

Ifølge VG vil Jensen vurdere å anmelde Cappelen for falsk forklaring dersom det skulle bli frifinnelse.

(©NTB)