6. april 2019 10:28

Cruisekanselleringer etter nye miljøkrav

Geiranger sett fra Hurtigruten. Bildet er ellers dominert av et stort cruise-skip, som er hverdagen for lokalbefolkningen hele sommersesongen. Foto: Marit Rasmussen / NTB scanpix.

De nye miljøkravene for cruiseskip som vil besøke norske fjorder, har allerede ført til kanselleringer.

– Så langt har vi fått 13 kanselleringer for 2020, sier assisterende havnesjef Jon Olav Stedje i Aurland havnevesen til NRK.

Fra 1. januar 2020 blir det strengere miljøkrav for cruiseskip. Alle fartøy som er bygd før år 2000 som ikke er oppgradert, får ikke komme inn i Geirangerfjorden og Nærøyfjorden.

Stedje tror det blir flere kanselleringer.

– Det er klart det blir en økonomisk nedgang. I verste fall kan det bety 70 færre skip. Det er 90.000 passasjerer. I rene havneinntekter betyr det mellom tre og fire millioner kroner, sier han.

Han er likevel opptatt av å ikke bare se de negative sidene ved at det blir færre skip.

– Vi må bruke dette til å utvikle oss som cruisedestinasjon og se det positive dette kan tilføre oss. Nå får vi de skipene vi ønsker oss i fjorden, sier Stedje.

I Geirangerfjorden har de ikke fått like mange kanselleringer som i Flåm.

–Vi har færre enn fem kanselleringer for 2020. Men det kan hende det kommer flere, siden Flåm har så mange flere enn vi har. Vi tolker dette slik at cruiserederiene i stor grad klarer å tilpasse seg de nye kravene, sier havnesjef Rita Berstad Maraak i Stranda havnevesen.

(©NTB)