15. oktober 2017 11:11

Beboere evakueres – farenivået hevet til rødt for Mannen

Fjellformasjonen Mannen og Veslemannen. I fellpartiet Veslemannen i Romsdalen er det store bevegelser og man venter et nært forestående ras i Området. NVE Åknes/Tafjord beredskap IKS står for overvåkning av fjellpartiet og har et betytelig anlegg på toppen. Det pumpes vann ned i i det rasutsatte området i den hensikt å fremprovosere et ras. Foto: Cornelius Poppe/ NTB scanpix
NVE mener det er ekstrem fare for ras fra Veslemannen, som er en del av det ustabile fjellpartiet Mannen i Møre og Romsdal. Beboerne på stedet evakueres.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) melder søndag morgen at farenivået er hevet til øverste nivå. Vurderingen gjøres på bakgrunn av økte bevegelser i fjellpartiet og varsel om regn og mildvær.

Kommunikasjonsdirektør Kjetil Hillestad i NVE sier til NTB at det er så mye bevegelser i det mindre partiet at det er riktig å varsle rødt farenivå.

– Det er såpass dårlig vær der oppe nå, så det er ikke aktuelt for oss å foreta vanning. Det er mye vind og umulig å komme opp i fjellet, sier Hillestad.

Veslemannen er en liten del av det ustabile fjellet Mannen i Møre og Romsdal. I forrige uke forsøkte NVE å fremprovosere et ras ved å pøse på med vann, men det lyktes ikke.

– Øker faren for skred

I løpet av sist uke er det registrert bevegelser på 302 millimeter ved et målepunkt i den øvre delen. I løpet av siste døgn er det registrert bevegelser på 87 millimeter ved et målepunkt.

Mildvær og regn fører til økt bevegelse, noe Hillestad sier man spesielt så i den forrige runden.

– Med en gang det ble mer regn økte hastigheten, og med en gang vi tilførte vann fra vårt anlegg, økte den. Det er også en del snø der oppe nå, så med mye regn og snøsmelting øker faren for skred, sier Hillestad.

Hillestad sier det ikke er mulig å spekulere på hvorvidt det vil gå et skred fra fjellet.

– Det gjør det så klart vanskeligere for dem som bor under fjellet, sier han.

Evakueres igjen

Rauma kommune evakuerte torsdag forrige uke de elleve beboerne i de fire husstandene som holder til i fareområdet ved Mannen.

Rauma-ordfører Lars Olav Hustad bekrefter søndag overfor TV 2 at de fastboende igjen evakueres fra området under fjellet, nøyaktig én uke etter at de fikk flytte hjem igjen.

– Det er selvsagt svært beklagelig, men vi kan ikke ta noen sjanser med beboernes sikkerhet. Jeg vil få skryte litt av menneskene som bor under Mannen. Dette er en stor belastning for dem både psykisk og fysisk, men de har utvist en stor forståelse for situasjonen, sier Hustad til VG.

Fylkesmannen har kalt inn til en telefonkonferanse klokka 12 der NVE, politiet, Bane Nor, kommunen og Vegvesenet skal delta.

(©NTB)