7. september 2017 14:15

Analytiker: Fokuset på Støres økonomi skader Aps valgkamp

 Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han tåler kritiske spørsmål om sin formue. Men oppmerksomheten skader partiet hans, mener en analytiker.

– Det er veldig uheldig og plagsomt fordi den skaper så mye støy og gjør det vanskelig for Arbeiderpartiet å få fram sitt budskap og det offensive fokuset som de i høyeste grad trenger, sier valgkjenner og tidligere politisk redaktør Beate Nossum til NTB.

– Det er ekstra uheldig fordi Støres økonomiske forhold står i så skarp kontrast til det partiet hans står for. Det viser at det er langt mellom liv og lære, føyer hun til.

De siste dagene er det blitt reist flere spørsmål om etikkvurderingene knyttet til hvor Støre har investert sin formue, som han har arvet.

Dårlig skjønn

På en partilederutspørring i Dagbladets valgbod torsdag sa Ap-lederen at han har foretatt en passiv investering som håndteres av profesjonelle forvaltere. – Jeg har oppgitt dette til punkt og prikke i henhold til Stortingets regelverk. Og jeg kommer aldri til å klage på at det blir stilt spørsmål om meg som person, sier Støre.

Nossum mener på sin side at Støre burde ha ryddet opp for lenge siden. Først for en uke siden varslet Støre at han selger seg ut av aksjefond som ikke følger de samme etiske retningslinjene som oljefondet.

– Selv om han har fulgt reglene, har han ikke utvist det skjønnet man burde forvente når det gjelder fondene han har investert i. Selv om han kanskje har rett, oppfatter ikke folk at det er moralsk riktig, mener hun.

Drittpakke?

Selv krysser Støre fingrene for at spørsmålene om hans privatøkonomi som har klebet ved ham den siste tiden, ikke har skadd Arbeiderpartiets valgkamp.

– Jeg håper den ikke gjør det. Vi er rundt og snakker politikk. Jeg har gitt – og vil gi – svar på spørsmål om min økonomi, jeg har ikke noe å skjule, sier Ap-lederen.

– Er dette en drittpakke?

– Det ordet vil ikke jeg bruke.

100 timer igjen

De siste 100 timene av valgkampen skal Støre bruke til to partilederdebatter og en rekke arrangementer ulike steder i Norge.

Valget 2017 vil trolig bli husket best for Aps svalestup på meningsmålingene, fra rundt 36 prosent ved årsskiftet til rundt 27 prosent i dag.

– Vi er ikke i mål på meningsmålingene, for den endelige kommer på mandag. Da tror jeg vi kommer til å se at vi vil gjøre et bedre valg enn vi har sett til nå, sier Støre og viser særlig til skolevalget, der Ap ifølge ekspertene gjorde det godt.

– Jeg skal stå på fram til mandag. Denne valgkampen har vært intens og spennende, og mange velgere bestemmer seg sent. Det er en mulighet for Ap til å nå velgerne, og det har jeg ambisjoner om å vise at vi kan gjøre, sier Ap-lederen.

«Spist»

– I Oslo blir nå Ap «spist» av småpartiene på venstresiden. Har du tatt Ap for langt mot sentrum?

– Aps politikk er godt fundert i vedtakene på vår landsmøte, svarer Støre, men legger til at årets valg viser tendenser til proteststemmer, der enkeltsaker trekker tradisjonelle Ap-velgere mot andre partier.

– Men når det nærmer seg valget, spør velgerne seg hvordan dette skal henge sammen og hvem som har en sammenhengende politikk, lyder analysen fra Ap-lederen.

Under utspørringen fikk Støre også spørsmål om han vil gå inn for et forbud mot atomvåpen dersom han blir statsminister.

– Hvis vi skal få driv i nedrustningsprosessen, så må vi ha målet om forbud som sluttprodukt. Slike våpen er ekstremt farlige. Norge skal være en pådriver for nedrustning med forbud som mål, lover Støre.

(©NTB)