14. november 2017 08:22

Aftenposten: Norsk skatteflukt på 23 milliarder

 Norske privatpersoner og selskaper krymper skatten sin med 23 milliarder kroner i året, ifølge beregninger gjort av Aftenposten i kjølvannet av Paradise Papers.

Avisen har publisert en rekke artikler i forbindelse med den omfattende dokumentlekkasjen. I de såkalte Paradise Papers har det kommet fram hvordan skattytere skjuler penger i land med lav skatt og mye hemmelighold.

Aftenpostens beregninger basert på forskning, statistikk og tidligere datalekkasjer viser at den norske velferdsstaten taper omkring 23 milliarder kroner i året som følge av privatpersoners eller selskapers unndragelse eller minimering av skatten sin.

Kalkylene omfatter ikke smugling, svart omsetning, svart arbeid og annen innenlands skatteunndragelse, skriver avisen, som understreker at tallet er umulig å få helt eksakt.

Med 23 milliarder som utgangspunkt kunne det betalt for 31.600 lærere. Skatteflukten koster 6.126 kroner per skattyter i Norge.

Gjennomsnittsskandinaven unngår skatt tilsvarende rundt 3 prosent av utlignet skatt, sier Gabriel Zucman, professor ved Berkeley-universitetet i California til det svenske nyhetsbyrået TT, som samarbeider med Aftenposten om Paradise Papers-lekkasjen. De rikeste 0,1 prosentene av husholdningene står for 80 prosent av dette, viser forskningen.

Til sammen 1.000 nordmenn og over 120 internasjonale politikere knyttes til skatteparadiser i dokumentlekkasjen.

(©NTB)