12. januar 2018 11:57

Advarer mot livsfarlige tabletter i Trondheim

Narkotika som er 50 ganger sterkere enn heroin, er i omløp i Trondheim under et navn som ligner et legemiddel. Kommunens overdoseteam advarer mot tablettene 

Nå er tablettene i omløp i Trondheim, funnet blant stoffmisbrukere på gata. Det bekrefter fagleder i kommunens helse- og overdoseteam, John-Petter Jamt overfor Adresseavisen.

– Det skal ørsmå mengder til for å gi dødelig utgang, selv for dem som er vant til harde stoffer, forteller Jamt. Stoffet skal være minst 50 ganger så sterkt som heroin.

– Får man i seg stoffet vil man raskt gå inn i en bevisstløs tilstand. Da er det sekunder om å gjøre for å gi motgift. Når det gjelder heroin har man alt fra minutter til en time, forklarer Jamt.

Tablettene, som kalles «xanax» er etterlignet det lovlig produserte legemiddelet Xanor. Sistnevnte inneholder alprazolam som har rusgivende, angstdempende og søvnfremkallende egenskaper.

Etterligningen inneholder derimot fentanyl, et syntetisk medikament i opioid-gruppen som er sterkt smertestillende og cirka 80 ganger sterkere enn morfin. De falske tablettene er avlange med avrundede hjørner og har merket «xanax» på ene siden, og et liggende 2-tall på den andre siden.

(©NTB)