28. januar 2019 19:00

28-åring fra Bodø går for medalje i verdensfinalen i kokkekunst

Christian André Pettersen går for gull i Lyon. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Norske Christian André Pettersen er en av favorittene til å vinne Bocuse d’Or, verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse.

Tirsdag og onsdag skal Pettersen i ilden i Lyon, der han skal kjempe om edelt metall i Bocuse d’Or. Det er et uoffisielt VM i fransk kokkekunst, som arrangeres annethvert år.

Konkurransen ble grunnlagt av kokk Paul Bocuse og arrangert for første gang i 1987. Siden den gang har hele fem nordmenn gått til topps: Bent Stiansen (1993), Terje Ness (1999), Charles Tjessem (2003), Geir Skeie (2009) og Ørjan Johannessen (2015).

Gikk i lære hos Tjessem

Nå er det Christian André Pettersen (28) som jakter gull i konkurransen der 24 håpefulle kokker kjemper om den gjeve Bocuse d’Or-tittelen.

Pettersen kommer fra Bodø og jobber som kjøkkensjef på Mondo i Sandnes. 28-åringen har gått gradene hos tidligere Bocuse-vinner Charles Tjessem.

Han har vært lærling, kokk og deretter soussjef ved spisestedet hans, Charles & De i Sandnes.

Kalvecarré

Kalvecarré fra fransk kalv skal være hovedråvaren i en fatrett i konkurransemenyen. I tillegg skal det lages en tallerkenrett med skjell og grønnsaker.

– For å komme på pallen, må alt stemme på konkurransedagen. Christian André er en dyktig, dedikert og erfaren konkurransekokk som har alle forutsetninger for å nå målet sitt, sier coach Gunnar Hvarnes.

Han forteller at Pettersen, commis (assisterer kandidaten på kjøkkenet) Håvard André Josdal Østebø og han selv har vært på høydetrening hos den tidligere Bocuse-vinneren Regis Marco.

Den siste finpussen før verdensfinalen Bocuse d’Or har foregått i den franske alpelandsbyen Saint-Bonnet-le-Froid sør for Lyon.