1. september 2017 09:46

Over 250.000 kvinner har droppet celleprøve

Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen ved den nye, rosa brannbilen som Hurum brannvesen har gått til anskaffelse av. Den rosa brannbilen skal synliggjøre den økte kreftfaren som følger med å jobbe i brannvesenet. Bilen blir presentert torsdag og skal gå i ordinær drift. Brannbilen er et resultat av et samarbeid med Kreftforeningen og organisasjonen Brannmenn mot kreft.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Kreftforeningen er bekymret over det høye antallet norske kvinner som lar være å ta celleprøver som kan avsløre kreft.

Over 250.000 kvinner lar være å ta celleprøve – et alarmerende høyt tall, ifølge Kreftforeningen, som konkluderer med at liv kunne vært reddet hvis flere hadde latt seg teste. Nå sparker organisasjonen i gang kampanjen #sjekkdeg for å få flere kvinner til å ta celleprøve.

– Livmorhalskreft er en kreftform som kan ta 10–15 år å utvikle. De som ikke har sjekket seg de siste ti årene, er derfor særlig utsatt, og det er viktig at vi får de inn i livmorhalsprogrammet nå, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.

Målet med #sjekkdeg-kampanjen, som arrangeres for tredje året på rad, er å få flere kvinner til å oppsøke lege for å få tatt celleprøve. Selv om flere har tatt prøven de siste to årene, er det likevel 4 av 10 kvinner som ikke tester seg regelmessig.

Fastlegene skal derfor ha en særlig oppmerksomhet rettet mot celleprøver i september, blant annet ved å spørre sine kvinnelige pasienter som slike prøver. I tillegg vil gynekologene forlenge arbeidstiden sin ved tolv sykehus landet rundt den 18. september, for å ta celleprøver av kvinner som ikke har sjekket seg de siste tre årene.

(©NTB)

[email protected]

Bilde: tbd3ac4e
Kreftforeningens generalsekretær Anne Lise Ryel er bekymret over det store antallet kvinner som lar være å ta celleprøve. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix