21. mars 2018 14:55

Fare for storstreik: Mot brudd i forhandlingene mellom NHO og LO

LOs leder Hans-Christian Gabrielsen skuler på NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund ved starten av tarifforhandlingene 2018. LO og NHO representerer samtlige overenskomster mellom partene.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Alt tyder på at det blir brudd i lønnsforhandlingene mellom NHO og LO når fristen går ut torsdag. Splid om AFP-ordningen kan gi storstreik 8. april.

Ved midnatt torsdag kveld går forhandlingsfristen ut i årets hovedoppgjør i privat sektor. Flere kilder tett på forhandlingene er tydelige overfor NTB: Partene står langt fra hverandre, og alt tyder på at det blir brudd. Det samme er situasjonen i det parallelle oppgjøret mellom NHO og YS. Dermed går oppgjøret til Riksmekleren med planlagt meklingsoppstart onsdag etter påske.

Det er særlig forhandlingene om en ny AFP-ordning som skal være vanskelig. De forbundsvise forhandlingene mellom Norsk Industri og Fellesforbundet om nye regler for reise, kost og losji skal også stå i stampe, etter det NTB forstår.

Fører ikke meklingen fram, blir det streik fra 8. april. Potensielt kan til sammen 235.000 medlemmer i NHO-LO og NHO-YS-området bli tatt ut i streik.