24 KJAPPE
26. april 2019 06:45

Brudd i SAS-meklingen – pilotene tas ut i streik

Norske SAS-piloter går ut i streik etter at meklingen med NHO Luftfart brøt sammen fredag morgen.

Rundt fem timer på overtid kom meldingen om bruddet mellom partene.

– Streiken skaper på kort sikt store problemer for de reisende, og den gir store ringvirkninger i samfunnet. Men kravene fra pilotene har vært umulige for SAS å innfri, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart i en pressemelding.

– Reell trussel

NHO Luftfart og pilotene, som er samlet under paraplyen SAS Pilot Group, meklet flere timer på overtid hos Riksmekleren i Oslo.

Kravet fra pilotene er en lønnsøkning på 13 prosent. NHO Luftfart sier pilotene via meklingen ble tilbudt lønnsøkninger i tråd med hva man ellers er blitt enige om i norsk arbeidsliv, men at pilotene krever økninger på et høyere nivå.

– Kravene fra pilotforeningene er kostnadsberegnet og innebærer en reell trussel mot lønnsomhet og jobbsikkerhet i Norge, sier NHO Luftfart.

Beklagelig

Leder Christian Laulund i Norske SAS Flygeres forening (NSF) sier han er lei seg for at meklingen ikke førte fram, og for at passasjerene blir rammet. At NHO Luftfart mener lønnskravene til pilotene truer konkurransemulighetene for SAS, sier han «ikke henger sammen med virkeligheten».

– Vi kom inn i disse meklingene med et krav om å få tilnærmet lik avtale som våre konkurrenter i Norwegian, Ryanair eller EasyJet. Dette handler om hvordan en pilot kan planlegge sitt liv og sikre forutsigbarhet, slik at man kan ha et privatliv som fungerer sammen med jobben, sier Laulund til NTB.

Han håper meklingen kan gjenopptas så snart som mulig, slik at trafikken kan fortsette som normalt. Fredag er minst 205 SAS-avganger innstilt som følge av faren for pilotstreik. Bare fra Oslo lufthavn er 44 SAS-avganger innstilt mellom 6 og 12 fredag.

Ved 2-tiden natt til fredag ble også de svenske SAS-pilotene tatt ut i streik etter brudd i meklingen.

25. april 2019 09:47

Toro tilbakekaller seks ferdigretter

Orkla Foods Norge kaller tilbake seks ulike Toro Ferske Ferdigretter på grunn av kvalitetsavvik på smak.

– Vi har dessverre oppdaget et smaksavvik på noen av våre ferdigretter. Dette skyldes en feil i produksjonen, og er selvsagt noe som ikke skal skje. Det medfører imidlertid ingen helserisiko å spise produktene, men vi ønsker alltid å levere produkter av beste kvalitet, sier administrerende direktør Paul Jordahl i Orkla Foods Norge.

Tilbakekallingen gjelder kun produkter som er merket med «Siste forbruksdag» og disse datoene:

Toro Creamy Carbonara, Siste forbruksdag: 07.05.2019

Toro Fiskegrateng, Siste forbruksdag: 08.05.2019

Toro Mac’n’Cheese, Siste forbruksdag: 14.05.2015

Toro Risgrøt, Siste forbruksdag: 15.05.2019 og 16.05.19

Toro Sweet Potato Lasagne, Siste forbruksdag: 15.05.2019

Toro Lovely Lasagne, Siste forbruksdag: 15.05.2019

Orkla Foods Norge anbefaler at produktet kastes. De som ønsker å få varen erstattet, kan ta kontakt med Orkla’s forbrukerservice for å få varen erstattet.

25. april 2019 06:45

Innvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Tre av ti barn født i 2018 har en innvandrer som mor, selv om det er stadig mindre som skiller fødselsratene til innvandrerkvinner og norske kvinner.

29 prosent av de 55.000 barna som ble født i Norge i fjor, har innvandrermor, skriver Dagens Næringsliv og viser til tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Dette til tross for at innvandrerkvinner har en fødselsrate på 1,87 per kvinne, mot 1,56 i den øvrige kvinnelige befolkningen.

– Det er overraskende at en så stor andel av barna ble født av innvandrerkvinner, fordi forskjellen mellom fruktbarheten til kvinner med og uten innvandrerbakgrunn er lavere enn på lenge, sier seniorforsker Astri Syse i SSB.

Syse sier at en av grunnene til at andelen barn født av innvandrerkvinner har økt, er at det er flere innvandrerkvinner som er i fruktbar alder.

SSB definerer en innvandrer som en person som er født utenfor Norge, men som senere har flyttet hit. Frps innvandringspolitiske talsmann, Jon Helgheim, sier utviklingen er negativ.

– Både fordi nordmenn føder færre barn og fordi barnefattigdommen blant innvandrerfamilier øker. For å opprettholde befolkningsgrunnlaget, bør nordmenn føde flere barn, sier han.

(©NTB)

25. april 2019 00:07

Politiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Fire sentrale lederskikkelser i Oslos gjengmiljø har blitt varetektsfengslet eller dømt siden i fjor, ifølge Oslo politidistrikt.

Politiinspektør Grete Lien Metlid sier til Aftenposten at politiet har hatt en strategisk innsats over tid, som har svekket gjengmiljøet Young Bloods, men også andre gjengmiljøer.

– Gjennom etterforskningen er ni personer pågrepet. Flere av disse sitter i varetekt, sier påtaleansvarlig Vegar Munthe Ommedal.

13. april ble en 33-åring varetektsfengslet i fire uker, siktet for grov narkokriminalitet, ifølge avisen, som får opplyst av politikilder at han er en lederskikkelse i Young Bloods.

I september ble en 28-åring fra Holmlia pågrepet i Marokko, også han en antatt gjengleder. Han er blant annet siktet for å ha spilt en rolle i en bortføring. En tredjemann er dømt til 5 år og 6 måneders fengsel for oppbevaring av hundrevis av kilo hasj.

Den fjerde er en 35-åring tilknyttet MC-klubben Satudarah. Han skal ha hatt rundt 50 løpegutter på Vestli i Oslo. I januar ble han dømt til to års fengsel.

(©NTB)

24. april 2019 21:47

Massesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA

Laks inne på SalMar sitt foredlingsanlegg på Frøya i Midt-Norge (Sør-Trøndelag).
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

De amerikanske grenene av oppdrettsselskapene Mowi, Lerøy, Salmar og Grieg Seafood saksøkes for «ulovlig koordinering» i et amerikansk massesøksmål.

Også Bremnes Seashore og deres salgsselskap Ocean Quality er inkludert i søksmålet, ifølge stevningen som ble levert til en føderal domstol i Miami i Florida tirsdag, melder E24.

Ifølge E24 er det den amerikanske distributøren Euclid Fish Company som har gått til søksmål mot oppdretterne. Den ulovlige aktiviteten påstås å ha foregått fra 1. juli 2015 og fram til i dag.

«Søksmålet reises på grunnlag av ulovlig koordinering av priser for direkte-kjøpere av oppdrettslaks og lakseprodukter derfra (som laksefilet og røkt laks) som ble solgt direkte av [de saksøkte]», heter det i innledningen av stevningen.

Kommunikasjonssjef Kristina Furnes i Grieg Seafood sier de er blitt gjort oppmerksom på søksmålet.

– Det knyttes til EU-kommisjonens undersøkelser fra februar, der de undersøker om det finnes praksis som påvirker konkurransen i laksenæringen negativt. Vi er ikke kjent med noe form for praksis som undergraver konkurransen, verken i Norge, EU eller USA. Vi samarbeider med EU-kommisjonen i saken, sier hun.

I en pressemelding i midten av februar bekreftet EU-kommisjonen at de hadde foretatt uanmeldte inspeksjoner av flere norske selskaper som driver med oppdrett av atlanterhavslaks etter mistanke om prissamarbeid.

(©NTB)

24. april 2019 19:28

Åtte hunder døde da gressbrann tok låve

Åtte hunder døde da en gressbrann spredte seg til en låve i Grytedalen i Sarpsborg. I nabobyen Halden har rundt 50 mål skog brent.

Meldingen om brannen i Grytedalen kom klokka 15.20 onsdag, og det ble rekvirert helikopter for å hjelpe til med slokking i skogen.

Ifølge Øst politidistrikt var det åtte hunder i bur inne i låven.

– Hundene døde i brannen. Det brenner fortsatt godt i skogen. Helikopteret er i ferd med å droppe vann på stedet, opplyste politiet noe før klokka 18.

Sannsynligvis startet brannen da et tre blåste over en høyspentledning, noe som medførte kortslutning.

Også ved Håkenbyveien i Halden var den sannsynlige årsaken til en skogbrann onsdag at et tre har falt over en høyspentledning. Ved 14.30-tiden hadde brannvesenet grei kontroll på brannen.

– Vinden er lumsk og uforutsigbar, så dette kan endre seg fort, meldte politiet.

Det anslås at rundt 50 mål har brent, og én beboer ble evakuert. Forsvaret bisto med to helikoptre i slokkingsarbeidet. Brannvesenet blir på stedet utover natta for etterslokking.

Det er stor skogbrannfare og mange skog- og lyngbranner i Sør-Norge onsdag.

(©NTB)

24. april 2019 19:25

Rekordmange klager på humorinnslag i NRK

Humorprogrammet Satiriks er programmet som har flest enkeltklager rettet mot seg når Kringkastingsrådet torsdag skal ta stilling til hele 428 klager mot NRK.

Sekretær Erik Skarrud sier antallet klager er på normalt nivå, men sier Satiriks likevel stikker seg noe ut.

– Det har vært en del klager mot Satiriks i høst og vinter, men det har aldri vært så mange som nå, sier sekretær Skarrud i Kringkastingsrådet til Medier24.

Av alle klagene er hele 100 rettet mot humorprogrammet som lager ukentlig satire over nyhetsbildet. Særlig forbannet er mange av klagerne på at komikerne utga seg for å være politikere under en miljødemonstrasjon for barn og et innslag hvor utdrag fra Anders Behring Breiviks manifest ble oversatt til nynorsk og forsøkt spredt i kommentarfelt, blant annet i avisen Resett.

– NRK Satiriks saboterer Dagsnytt 18, de saboterer en demonstrasjon foretatt av barn og unge foran Stortinget. Og det gjelder dessverre ofte: De mobber, trakasserer og gjør narr. Bare man i NRK sier at noe er humor, så er altså alt tillatt og alle hensyn og etiske fordringer kan legges til side, skriver en av klagerne.

Saken om Breiviks manifest er varslet klaget inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) og klagene knyttet til denne saken vil derfor ikke bli behandlet av rådet under møtet torsdag.

Også en nyhetssak om forhold ved sykehuset i Flekkefjord har resultert i mange klager mot NRK. Mange mener statskanalen tok for hardt i under dekningen og at reporterne ikke kritiserer ledelsen ved sykehuset.

– Hva er det som gjør at dere lager så ensidig vinklet reportasje om et velfungerende og flott lokalt sykehus, spør en av klagerne.

(©NTB)

24. april 2019 12:34

Trond Giske og Haddy N’jie snakker ut på TV2

TV 2-serien «Vårt lille land» har satt av en hel episode hvor Trond Giske og kona Haddy N’jie forteller om sine opplevelser rundt metoo-varslene mot Giske.

I spesialepisoden av dokumentarserien som sendes torsdag kveld denne uka, forteller Trond Giske og Haddy N’jie sin historie om varslene mot Giske, om hvordan Arbeiderpartiet håndterte dem og om hvordan mediene dekket saken.

Den daværende Ap-nestlederen befant seg i sentrum for den internasjonale metoo-kampanjen i Norge. Kampanjen satte søkelyset på seksuell trakassering og maktmisbruk.

– Trond Giske var den offentlige personen i Norge som ble mest omtalt og sterkest knyttet til kampanjen. Men det er viktig å ha en diskusjon i kjølvannet av metoo. Nemlig om personer det varsles mot helt eller delvis kan havne i et rettstomt rom, fordi prosessen ikke håndteres godt nok. Og om det i realiteten er mulig for en som blir anklaget offentlig – å forsvare seg. Det finnes knapt noen fasit, men vi må tåle en debatt der også denne siden er med, påpeker nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2.

(©NTB)

24. april 2019 09:38

Ny leder utnevnt i Greenpeace Norge

Frode Pleym (43) er ny leder i Greenpeace Norge etter nesten 20 år i organisasjonen. Han overtar for Truls Gulowsen.

Pleym har siden 1999 jobbet for Greenpeace i Norge, Sverige, Island, Taiwan, Korea og Japan, heter det i pressemeldingen fra organisasjonen onsdag. Han overtar for Gulowsen, som ledet organisasjonen i 19 år.

– Vi er vitne til en global klimabølge ledet av de unge, og det er utrolig inspirerende. De er kompromissløse og krever ikke flere rapporter, men konkret handling for verdens klima. Greenpeace skal hjelpe til med å legge press på politikere og selskaper og sørge for at de unges krav bunner ut i resultater, sier Pleym.

I dag har organisasjonen nesten 20 ansatte og 20.000 støttemedlemmer i Norge.

(©NTB)

23. april 2019 13:48

Dronning Sonja er høy beskytter for årets TV-aksjon

Dronning Sonja under åpningen av Tone Vigelands smykkeutstilling i Dronning Sonja KunstStall torsdag.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Dronning Sonja er høy beskytter for årets TV-aksjon på NRK. I år skal det samles inn penger til hjelpeorganisasjonen CAREs arbeid for kvinners rettigheter.

TV-aksjonen skal gi kvinner i noen av verdens fattigste land mulighet til å tjene sine egne penger, bestemme over egen kropp og få sin stemme hørt, sier generalsekretær Gry Larsen i CARE Norge.

– Dronning Sonja har et sterkt engasjement for årets tema, og vi er veldig glade og takknemlige for at dronningen vil være høy beskytter for TV-aksjonen, sier Larsen.

Midlene som samles inn i år skal gå til kvinner i Niger, Mali, Kongo, Burundi, Rwanda, Myanmar, Afghanistan, Jordan og Palestina.

Kongehuset har hatt tradisjon for å stille som høy beskytter for TV-aksjonen helt siden starten i 1974. Dronning Sonja åpnet den aller første innsamlingsaksjonen, da som kronprinsesse. Hun har vært høy beskytter for flere aksjoner, senest for Røde Kors i 2016.

Årets TV-aksjon arrangeres 20. oktober.

(©NTB)

23. april 2019 10:14

Regjeringen vil hente hjem foreldreløse barn av norske IS-krigere

Regjeringen er i ferd med å etablere systemer for å få hentet hjem foreldreløse barn av norske IS-medlemmer, ifølge statsminister Erna Solberg (H).

– Vi jobber nå med systemer for å få til en mulig hjemhenting av barn, først og fremst dem som er foreldreløse, sa statsminister Erna Solberg på NRKs Politisk kvarter tirsdag morgen.

Hun understreker at det i dag ikke er aktuelt for regjeringen å hente hjem verken IS-krigere eller mødrene til deres barn, men at det jobbes med å finne og identifisere foreldreløse barn med norsk statsborgerskap eller barn som er født i IS-områder av norske foreldre.

Tidligere har det tilsynelatende vært uaktuelt for norske myndigheter hente hjem norske barn som eksempelvis har vært født i IS-områder, flyktningleirer eller som er blitt tatt med fra Norge av foreldre som ønsket å slutte seg til IS. Men arbeidet Solberg nå opplyser om, har pågått «i lengre tid», ifølge statsministeren. Norge samarbeider blant annet med andre europeiske land for å avklare barnas nasjonalitet.

– Vi vet foreløpig ikke hvem som er norske barn, særlig ikke hvis de er foreldreløse. Vi må konstatere deres identitet og nasjonalitet og gi dem et norsk statsborgerskap hvis de har norske foreldre. Det er ganske krevende, sier hun.

– Samtidig må vi sørge for at vi ikke tar imot andre lands IS-krigere som er fedre til noen av disse barna og at vi ikke får andre som kommer til Norge og påberoper seg familiegjenforening og annet, sier Solberg.

Foreløpig er gruppen som kan hentes hjem definert som «barn». Statsministeren sier det ikke har vært diskutert aldersgrenser, men at de fleste av dem det er snakk om trolig ikke er født før 2011.

(©NTB)

23. april 2019 09:59

Kampflyregningen har steget med 16 milliarder kroner

F35 og F22 på Ørland flystasjon. Femtegenerasjonskampflyene, F35 og F22 har hatt fellestrening for første gang i norge. Her er det Amerikanske kaptein Ian “Tilt” Gregoire(tv) og Norske major Morten “Dolby” Hanche foran F22 Raptor til Gregoire.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Kampflyutgiftene knyttet til Norges F-35-investering har økt med 16 milliarder til en total sum på 97 milliarder, ifølge Bergens Tidende. De rødgrønne reagerer.

Totalregningen for kampflyinvesteringen ligger rundt 16 milliarder kroner mer enn regnestykket i 2012, ifølge avisens beregninger.

I årets statsbudsjett har Forsvarsdepartementet fjernet et ord om styringsmålet som var til stede senest i fjorårets budsjett, nemlig at målet skal «fastholdes». Programdirektør i Forsvarsdepartementet, generalmajor Morten Klever, erkjenner overfor Bergens Tidende at sannsynligheten er lavere for å nå styringsmålet satt i 2012, men understreker at det ikke betyr at styringsmålet er lagt til side.

Aps forsvarspolitiker Martin Kolberg reagerer på at regjeringen sitter med kunnskap om at styringsmålet muligens ikke kan nås, uten at Stortinget har blitt orientert. Han får støtte av andre rødgrønne politikere. Sps forsvarspolitiske talsperson, Liv Signe Navarsete, sier saken er urovekkende.

– Nå må vi trekke i nødbremsen og stoppe bestillingen av de siste flyene, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Forsvaret bestrider imidlertid deler av BTs framstilling. De framholder blant annet at rundt 2,7 milliarder kroner som skal brukes på å oppgradere bygningsmassene på Ørland og Evenes, ikke er direkte relatert til kampflyanskaffelsen, men er kostnader som følger av Ørlands eksistens som flyplass.

(©NTB)

22. april 2019 11:47

Assange-bildet i Bergen er fjernet

Ett år etter at gatekunstneren AFK hengte opp det kontroversielle bildet av Sylvi Listhaug i krysset mellom Hans Holmboes gate og Fosswinckelsgate i Bergen, har kunstneren montert et nytt bilde på samme sted. Denne gang er motivet Julian Assange, grunnleggeren av Wikileaks. Foto: Eivind Senneset / NTB scanpix

Gatekunstbildet av Julian Assange på Nygårdshøyden i Bergen er fjernet. – Uheldig og ikke ønskelig, mener kunstneren.

Natt til lørdag hengte gatekunstneren AFK opp et bilde av WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange på Nygårdshøyden i Bergen.

Ved 9-tiden 2. påskedag ble bildet fjernet av to personer som hevdet at de var fra byantikvaren i Bergen, skriver Bergensavisen.

Byantikvar Johanne E. Gillow avviser imidlertid dette overfor avisa.

De to personene som fjernet Assange-bildet satte igjen to andre bilder på gatehjørnet der bildet hang.

Kunstner: – Bør stå

Gategalleriet ber mandag formiddag på sin Facebook-side om at de som har tatt ned gatekunstverket tar kontakt med dem for tilbakelevering og en hyggelig prat. Gatekunstneren AFKs holdning til fjerningen er at det er uheldig.

– Gatekunst er en gave til folket og bør få stå så lenge veggens eier tillater eller ødelegges av vær og vind.

Også lørdag skapte Assange-bildet debatt da tre menn, som sa de ville selge bildet og donere pengene til WikiLeaks, forsøkte å skrape bildet bort fra veggen. Mennene ga seg imidlertid da de fikk høre at gatekunstneren AFK ikke hadde sans for aktivismen.

Pressefrihet

Bildet som er fjernet hang i krysset Hans Holmboes gate og Fossvinkels gate i Bergen, samme sted som kunstneren i fjor hengte opp et bilde av Frp-politiker Sylvi Listhaug.

Gatekunsten som nå er fjernet viser en oransjekledd Assange og innehar blant annet ordene «Free Press». Ordene står i et kryss i et kikkertsikte mot hjertet hans.

I tillegg er det under malt to figurer og en konvolutt, som blant annet forestiller Frihetsgudinnen i New York og første grunnlovstillegg i den amerikanske grunnloven.

Selv håper gatekunstneren at bildet kan bidra til refleksjon rundt viktigheten av å beskytte pressefriheten, varslere og journalister.

(©NTB)

20. april 2019 13:14

Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten

Skipper Trond Dalgård (51) og Jan Gunnar Johansen fisker etter skrei på havet ved Gryllefjord på utsiden av Senja. Begge er oppvokst på øya og har havet som nærmeste nabo og arbeidsplass. Det årlige skreifiske starter i januar og varer til april.Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Helt på tampen av det årlige lofotfisket, har verdien på skreien som er fisket for første gang passert 1 milliard kroner.

I fjor var man svært nær å passere milliardgrensa, med en verdi på 958 millioner kroner for lofottorsken, ifølge tall fra Norsk råfisklag. Den grensa er allerede nådd, og dermed står fiskerne overfor tidenes mest lønnsomme skreisesong, skriver NRK.

– Det er en milepæl. Førstehåndsverdien passerer 1 milliard for første gang. Vi var like i nærheten av 1 milliard i fjor, men nå har vi passert. Hittil i år er det landet en verdi av 1, 087 milliarder kroner, sier administrerende direktør Svein Ove Haugland i Norges Råfisklag.

Millioner av skrei svømmer hvert år fra Barentshavet og til havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen. Men selv om det er fisket for en høyere verdi, er det hittil i år fisket mindre enn i fjor. I år er det så langt tatt opp 49.500 tonn, mens det i fjor ble fisket 54.600 tonn.

Skreifisket utenfor Lofoten pågår fra januar til slutten av april. Langs kysten er det totalt fisket for nærmere tre milliarder i år, og ifølge Haugland har det vært godt fiske helt fra Øst-Finnmark til Trøndelag.

(©NTB)

innenriks.vaktsjef@ntb.no

20. april 2019 12:41

Flere unge ringer Kirkens SOS i påska

Antallet unge som har kontaktet Kirkens SOS gjennom deres chattetjeneste i påsken har doblet seg fra i fjor.

Fra palmesøndag til og med langfredag har 231 chatsamtaler blitt besvart, noe som er en økning på drøye 50 prosent sammenlignet med i fjor, opplyser Kirkens SOS i en pressemelding.

– De som tar kontakt på chatten er som regel i aldersgruppen 15–30 år, mens de som tar kontakt via telefon ofte er eldre. Alt tyder derfor på at Kirkens SOS har gjennomført langt flere samtaler med yngre mennesker i år enn i fjor, sier fungerende generalsekretær i Kirkens SOS Lene Hopland Bergset.

Ifølge Bergset er 3.000 samtaler som har blitt besvart på telefon. For begge kontaktpunktene er det ensomhet, utfordrende relasjoner og psykiske problemer som går igjen i samtalene.

(©NTB)

20. april 2019 10:00

Ung mann tatt i 190 km/t, mistet førerkortet på stedet

En ung mann mistet fredag kveld førerkortet på stedet etter at han kjørte 190 kilometer i timen i en 100-sone på E6 utenfor Trondheim.

Den unge mannen råkjørte forbi politiet på E6 mellom Klett og Melhus, skriverAdresseavisen.

– Dette er den siste strekningen en ung mann fra Melhus får kjøre på en god stund, skriver politiet på Facebook og legger ved et bilde av strekningen med et 100-soneskilt.

Mannen kjørte forbi en sivil politibil på E6. Politiet skriver at patruljen var kjapp med å starte en måling og ta opp jakten på sjåføren.

– Fører erkjente å ha kjørt i 190 km/t. Førerkort er beslaglagt og anmeldelse opprettes, skriver de.

(©NTB)

20. april 2019 09:34

Assange-bilde hengt opp i Bergen

Natt til lørdag har gatekunstneren AFK hengt opp et bilde av WikiLeaks-grunnleggeren Julian Assange i Bergen.

Bildet henger på samme sted som det kontroversielle bildet av Sylvi Listhaug tidligere var montert, skriver NRK.

– For å prøve å illustrere hva råkjøret mot Assange egentlig handler om og hva som står på spill for oss alle hvis vi lar USA kriminalisere varsling av menneskerettighetsbrudd, sier gatekunstneren AFK om hvorfor han har valgt å lage bildet.

Det nymalte bildet er av en oransjekledd Assange, og innehar blant annet ordene «Free Press». Ordene står i et kryss i et kikkertsikte mot hjertet hans. I tillegg er det under malt to figurer og en konvolutt, som blant annet forestiller Frihetsgudinnen i New York og første grunnlovstillegg i den amerikanske grunnloven.

Selv håper gatekunstneren at bildet kan bidra til refleksjon rundt viktigheten av å beskytte pressefriheten, varslere og journalister. I tillegg håper han bildet vekker både debatt og handling fra folk med større innflytelse enn ham selv.

AFK er kjent i Bergen som gatekunstner og har laget flere gatemalerier i byen tidligere. Hans mest kjente verk er et 70 meter langt maleri ved Flesland. Gatekunstneren har valgt å ha skjult identitet fordi han føler «anonymitet gir han friheten til å være den han er», har han uttalt i et tidligere intervju med NRK.

(©NTB)

19. april 2019 21:34

Annonsører boikotter nettstedet Resett etter Twitter-aksjon

Helge Lurås er redaktør for nettstedet Resett.no. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

lere politikere og Twitter-brukere har denne uken oppfordret annonsører til å fjerne annonser fra nettstedet, skriver NRK.

Psykologspesialist Karl Eldar Evang kontaktet flere annonsører på Twitter og fikk støtte fra blant andre statssekretær Sveinung Rotevatn (V).

– Jeg har gjort dem oppmerksom på at deres annonser dukker opp på Resett.no og har skrevet at siden er en ytre høyre-side, kjent for personrettede kampanjer og rasisme i kommentarfeltene. Jeg har spurt dem om dette er noe de kanskje ønsker å ordne opp i, sier Evang til NRK.

Stortingspolitiker Rotevatn sier til kanalen at han ikke har oppfordret til boikott, men at han ville gjøre annonsørene oppmerksomme på at deres annonser lå ute på nettstedet.

Resett-redaktør Helge Lurås reagerer kraftig på det han omtaler som «annonsesabotasje».

– Vi ser det som en sabotasje mot oss og mediemangfoldet i Norge, sier Lurås, som legger til at nettstedet har tapt penger som følge av annonsørflukten.

Blant annonsørene som har trukket seg er Petter Stordalens hotellkjede Nordic Choice, møbelkjeden Jysk og strømselskapet NorgesEnergi.

(©NTB)