24 KJAPPE
14. desember 2017 11:36

Nyboligsalg faller for åttende måned på rad

 Salget av nye boliger hadde en nedgang på 36 prosent i november, sammenlignet med samme måned i 2016.

Det viser tall fra Boligprodusentene som ble lagt fram torsdag.

– Dette er åttende måned på rad vi ser nedgang i boligsalget, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

Hittil i år ligger nyboligsalget 23 prosent lavere enn samme periode i fjor. Det er spesielt salget av leiligheter som svikter, med en nedgang på 37 prosent hittil i år.

– Men det vi liker dårligst er at eneboligsalget faller med 13 prosent, sier Jæger ifølge E24.

Bransjen opplever nå en god byggeaktivitet med høy igangsetting etter et godt salg i 2016. Men siden påske har det vært en nedgang i salget som bekymrer Jæger. De siste tolv månedene har det blitt det solgt 28.419 boliger, og ifølge Jæger må vi tilbake til april 2015 for å finne tilsvarende nivå.

– Dårlig salg over lang tid vil etter hvert påvirke sysselsettingen i byggebransjen, som igjen vil få konsekvenser for veksten i norsk økonomi, sier Jæger.

Igangsettingen av nye boliger hittil i år ligger én prosent under fjoråret. Leiligheter og eneboliger ligger henholdsvis 3 prosent og 14 prosent under fjoråret.

(©NTB)

14. desember 2017 10:36

Elev pågrepet for trusler om skoleskyting – hadde våpen hjemme

En elev ved Steinkjer videregående skole i Nord-Trøndelag er siktet for å ha framsatt trusler om skoleskyting. Vedkommende hadde tilgang på våpen hjemme. 

Rektor Bente Renate Gudesen Svenning sier til Trønder-Avisa at eleven havnet i en «alvorlig konflikt» som endte med knuffing og vold onsdag, og at han i ettertid framsatte trusler.

– Jeg tok kontakt med politiet, og har fått beskjed om at han er pågrepet, sier hun.

Etterforskningsleder Leif Gundersen i Trøndelag politidistrikt, bekrefter at en norsk elev som er over 18 år er pågrepet.

– Eleven truet med å foreta en såkalt skoleskyting. Hvordan truslene ble fremsatt, og mot hvem, har vi ikke fullstendig oversikt over enda, sier Gundersen.

Pågripelsen skjedde natt til torsdag.

– Eleven hadde ingen våpen registrert på seg selv, men hadde våpen tilgjengelig hjemme, sier Gundersen.

Han opplyser at eleven har forklart at han ikke mente noe med truslene, men at de likevel velger å ta det alvorlig. Foreldre, lærere og elever på skolen er blitt varslet om hendelsen.

(©NTB)

13. desember 2017 15:19

To truffet av gravemaskinskuffe på Ørland

Et SeaKing redningshelikopter deltar under en redningsøvelse i regi av Røde Kors. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

En person er fløyet til St. Olavs hospital i Trondheim i et Sea King redningshelikopter etter en arbeidsulykke på Ørland i Sør-Trøndelag.

Politiet i Trøndelag skriver på Twitter at ulykken skjedde på Opphaug, og at to personer er skadd.

(©NTB)

13. desember 2017 11:53

Syk Svendsen går glipp av renn i Frankrike

Emil Hegle Svendsen under 12,5 km jaktstart for menn i skiskyting.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Emil Hegle Svendsen mister minst ett av rennene i verdenscupen i franske Annecy denne uken. Trønderen er fortsatt ikke i trening etter en luftveisinfeksjon.

Trolig går Svendsen glipp av samtlige tre konkurranser i Frankrike, melder NRK.

– Han går ikke sprinten fredag, og sannsynligvis kommer han til å stå over hele helgen, sier landslagstrener Egil Kristiansen til kanalen.

Svendsen pådro seg luftveisinfeksjonen under verdenscupåpningen i Östersund i starten av måneden. Der tok han 4.-plass på både sprint og jaktstart.

Verdenscupen i Annecy starter med sprint for kvinnene torsdag. Deretter skal herrene gå sprint fredag, før det er jaktstart lørdag og fellesstart søndag for begge kjønn.

(©NTB)

12. desember 2017 23:33

Opprop mot trakassering i danseyrket

Ung kvinner sitter på gulvet. Ballettdanser. Danser.
Ballet dancer – ballerina – sitting on the floor
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NB! MODELLKLARERT

Over 750 kvinnelige dansere stiller seg bak et opprop mot trakassering og overgrep.

Oppropet, som har fått emneknaggen #nårdansenstopper, er gjengitt i Aftenposten.

Kun én av ti norske dansere har fast ansettelse. Danser Kristina Søetorp Wallace tror den løse tilknytningen mange har til arbeidslivet, kan være en av grunnene til at seksuell trakassering er et utbredt problem.

– Man er sårbar når man går på korte kontrakter. Flertallet er frilansere. Det gjør det vanskelig å si fra, sier hun til Aftenposten.

Dansernes opprop følger flere andre deler av kultur-, arbeids- og samfunnsliv i å fortelle om overgrep og trakassering, i kjølvannet av #metoo-kampanjen.

#Metoo-kampanjen ble startet av den amerikanske skuespilleren Alyssa Milano etter at omkring 40 kvinner sto fram og fortalte at de var blitt utsatt for seksuelle krenkelser og overgrep av den berømte Hollywood-produsenten Harvey Weinstein.

(©NTB)

12. desember 2017 14:08

Politiet advarer kunder av hivsmittet prostituert

Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix

I helgen ble en prostituert mann sendt ut av landet av politiet i Haugesund. Mannen har opplyst at han er hivpositiv og politiet advarer nå mannens kunder. 

Den HIV-positive mannen var utkledd som kvinne og leide et sted i Haugesund der han solgte seksuelle tjenester. Mannen skal ha hatt kunder som er bosatt i Rogaland, men politiet vet ikke hvor mange det dreier seg om.

– Han har vært her flere ganger i år og også tidligere år, sier fungerende leder for operativ utlendingskontroll i Haugesund, Pål Gjil.

Politiet har varslet smittevernlege i Haugesund om at en hivsmittet person har oppholdt seg i byen og advarer om at kjøp av seksuelle tjenester kan få andre konsekvenser enn selve lovbruddet ved å kjøpe sex.

– Selv om en har beskyttet sex kan en aldri være sikker på at en unngår å bli smittet. En bør passe seg og tenke gjennom hvilke konsekvenser kjøp av seksuelle tjenester kan få, advarer Gjil i en pressemelding fra Sørvest politidistrikt.

(©NTB)

12. desember 2017 13:03

417 utviste tvangsutsendt fra Norge i november

 Politiet uttransporterte 417 personer fra landet i november. 146 av dem var ilagt én eller flere straffereaksjoner.

Så langt i år er det uttransportert 5.009 personer, en nedgang på 31 prosent fra i fjor, ifølge statistikk fra Politiets utlendingsenhet (PU).

– I november ble 23 mindreårige uttransportert. Av disse var 22 del av familier, og én var enslig mindreårig, skriver PU i sin gjennomgang av tallene.

Av de straffede som har blitt uttransportert så langt i 2017 hadde flest statsborgerskap fra Romania (19 prosent), Polen (13 prosent) og Litauen (10 prosent).

Av de 5.009 som er tvangsutsendt i år er 3.721 uttransportert i kategorien bort- og utviste, 856 i kategorien avslag asyl, og 432 i kategorien Dublin.

(©NTB)

12. desember 2017 13:02

Over 100 barn undersøkt for kjønnslemlestelse – ingen funn

Siden 2008 er det gjort 120 kontrollundersøkelser av barn født i Norge for å vurdere om de er blitt kjønnslemlestet. Ingen av dem var det.

Bortsett fra ett tvilstilfelle, ble det ikke påvist at noen av barna er blitt kjønnslemlestet i de rettsmedisinske undersøkelsene som er gjort fra 2008 og fram til i dag, skriver Bergens Tidende , som har hentet ut tall fra Haukeland universitetssjukehus.

Overlege på Barne- og ungdomsklinikken ved Haukeland, Claus Møller, har utført de fleste slike undersøkelser av barn i Bergen. Han sier det er en falsk forestilling om at dette foregår i det skjulte i Norge og utlandet i det hele tatt.

– Noen undersøkelser har vist at barnet har blitt omskåret før barnet kom til Norge. Men i tilfellene av barn født i Norge er det ikke påvist omskjæring, sier han.

Ved grov kjønnslemlestelse kan den som utfører inngrepet, straffes med fengsel i inntil 15 år. Foreldrene kan også bli straffet dersom det hadde vært mulig å hindre omskjæringen.

Akhenaton de Leon, daglig leder i Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD), sier at han er blitt kontaktet av flere fra det somaliske miljøet som opplever å bli mistenkeliggjort.

– Jeg har hatt fedre på telefonen som gråter og sier forholdet med datteren deres er ødelagt fordi barnet blir redd som følge av undersøkelsen, og tror foreldrene skal skade dem, sier han til BT.

Han mener bekymringsmeldingene, som er bakgrunnen for at barna blir undersøkt, bygger på fordommer og uvitenhet.

(©NTB)

11. desember 2017 15:03

Mann i 20-årene er siktet for nettovergrep mot 400 gutter

En mann i 20-årene som har sittet i varetekt siden oktober i fjor, er siktet for seksuelle overgrep mot over 400 gutter.

VG meldte om siktelsen fredag, og mandag opplyser politiet i en pressemelding at siktelsen omfatter hele spekteret av sedelighetskapittelet i straffeloven.

Den siktede, som også er fotballdommer, skal ha utgitt seg for å være en ung kvinne på nettet og lurt 400 gutter med nakenbilder og videoer i bytte mot overgrepsmateriale av dem selv.

Mannen ble først siktet sommeren 2016 og ble da løslatt etter å ha blitt fremstilt for varetektsfengsling i noen uker. Politiet mener den unge fotballdommeren fortsatte med sine ugjerninger etter løslatelsen, noe som førte til at han på nytt ble pågrepet i fjor høst – og antall fornærmede i saken steg.

– Svært alvorlig sak

Fra den siktede mannen ble pågrepet første gang i det som tilsynelatende var en mindre alvorlig sak, har saken vokst betraktelig til over 400 fornærmede. Det freier seg om gutter fra hele landet, i tillegg til noen fra Sverige og Danmark, ifølge politiet.

Overgrepene skal ha funnet sted via internett og skal ha skjedd over en periode på to og et halvt år. Guttene er i alderen 10 til 18 år.

– Dette er en svært alvorlig og omfattende sak som naturligvis er en stor påkjenning for de fornærmede guttene, sier politiadvokat Sindre Stave i Øst politidistrikt.

Politiet har beslaglagt titusener av videofilmer som beskrives som overgrepsmateriale.

Terapi for den siktede

Alle fornærmede har fått oppnevnt bistandsadvokat som har som oppgave å ivareta deres interesser i saken. De fornærmede som er under 16 år, har vært avhørt på Barnehuset, som også har fulgt dem opp i etterkant, ifølge Stave.

– Av hensyn til at det fortsatt gjenstår noen avhør av fornærmede, er politiet tilbakeholdne med detaljer i saken. Vi er også opptatt av ivaretakelseshensynet over de fornærmede, sier Stave.

Den siktede mannen har erkjent straffskyld for de sakene politiet hittil har vært gjennom. Til nå er det 25 fornærmede, ifølge mannens forsvarer Gard A. Lier.

– Han forstår nå alvoret i saken og har begynt å gå i terapi, sier Lier til Romerikes Blad.

8. desember 2017 14:07

Klage fra Islamsk Råd avvist av regjeringen

Generalsekretær Mehtab Afsar (tv), styreleder Zaeem Shaukat og administrasjonskonsulent Leyla Hasic i Islamsk Råd Norge (IRN) lytter til en politisk paneldebatt om innvandring, hatkriminalitet og rasisme i Oslo tirsdag kveld.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Islamsk Råd klaget i november over Kulturdepartementets vedtak om å frata organisasjonen statsstøtte. Klagen ble forkastet i statsråd fredag.

Den årlige statsstøtten til Islamsk Råd har vært på 1,3 millioner kroner og har blitt utbetalt to ganger årlig. Nå er det imidlertid slutt.

Islamsk Råd Norge (IRN) klaget 20. november i år på vedtaket fra Kulturdepartementet om å kutte i statsstøtten til organisasjonen, men klagen førte ikke fram.

Regjeringen har blant annet begrunnet kuttet i støtten med at Islamsk Råd ikke lenger har den nødvendige tilliten og at de ikke oppfyller vilkårene for støtte.

(©NTB)

8. desember 2017 12:20

– En parodi, mener Hagen om nobelprosessen

Carl I. Hagen i Stortingsalen fredag morgen under behandlingen av valgkomiteens innstilling om valg av representant til Nobelkomiteen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

En parodi og ikke Stortinget verdig. Slik oppsummerer Frp-veteran Carl I. Hagen prosessen rundt valget til Nobelkomiteen der hans drøm en plass ble knust.

– Jeg kan ikke gjøre annet enn å le. Først vedtar de at Hagen ikke er valgbar. Deretter blir jeg stemt over og får 16 stemmer. Det betyr jo at jeg likevel er valgbar, sa Hagen etter avstemningen i Stortinget fredag.

Gjennom flere perioder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har den tidligere Frp-formannen satt seg godt inn i Stortingets regelverk. Nå mener han at konstitusjonelle kjøreregler er brutt – kun med det formål å hindre Hagen personlig.

– Dette er blitt en parodi. Det er ikke Stortinget verdig, sier Hagen til NTB.

(©NTB)

6. desember 2017 10:09

Nav-ledere risikerer sparken etter snoking på ansatte

Nav i Aust-Agder har avdekket at fire nåværende og tidligere ledere har snoket i sensitive personopplysninger om kolleger i etaten.

Det bekrefter Nav-direktør Hilde Høynes i Aust-Agder overforAgderposten.

Hun opplyser at det dreier seg om to avdelingsledere og én leder. De tre har gjort henholdsvis 47, 36 og 24 ulovlige søk på kolleger.

Det er også avdekket at en fjerde leder har foretatt ulovlige søk på kolleger, men vedkommende har nå sluttet.

Nav-direktøren sier det allerede er konkludert i én sak. Vedkommende er blitt ilagt ordensstraff. Dette innebærer tap av ansiennitet fra én måned til to år, og/eller varig eller midlertidig omplassering til annen stilling. Ifølge Høynes er de to andre sakene fortsatt under utredning. Dersom etaten konkluderer på strengeste måte, risikerer de to i verste fall avskjedigelse.

– Det er alvorlig at det skjer urettmessige oppslag. Det er svært viktig for oss at alle brukere og ansatte skal være trygge på at vi behandler opplysningene på en forsvarlig måte, sier Høynes.

Etter det Agderposten forstår, skal de berørte ansatte ha begjært innsyn i loggene etter selv å ha fattet mistanke om lovbruddene. Loggene ble deretter gjennomgått og snokingen avslørt.

(©NTB)

6. desember 2017 10:08

16-åring dømt for ulovlig filming av kjæresten

 En 16 år gammel gutt er i Stavanger tingrett dømt til 21 dagers betinget fengsel for å ha filmet seksuell omgang han hadde med sin kjæreste.

I tillegg er gutten dømt til å betale jenta 20.000 kroner i oppreisningserstatning, og mobiltelefonen han gjorde filmopptaket med, blir inndratt, skriver Stavanger Aftenblad.

Fornærmede var under 18 år da filmingen fant sted. 16-åringen dømmes derfor for å ha produsert fremstilling som seksualiserer barn og for plagsom og hensynsløs atferd overfor jenta.

Advokat Helene Haugland i Advokatfirmaet Bull Årstad er den fornærmede jentas bistandsadvokat.

– Min klient er glad for at hun nå kan legge denne saken bak seg. Ungdommer må lære at denne typen handling er krenkende og også straffbar. Denne filmingen må det bli en slutt på, sier hun.

I retten erkjente tiltalte straffskyld både for filmingen og for å ha krenket fornærmede.

Den 21 dager lange fengselsstraffen gjøres betinget med en prøvetid på to år. Særvilkåret er at 16-åringen i prøvetiden gjennomfører ungdomsoppfølging i konfliktråd med en gjennomføringstid på 120 dager.

(©NTB)

6. desember 2017 08:53

Planlegger sykkelvei fra Heimdal til Reppe. Prislapp: 2,4 milliarder

I Trondheim planlegges det en 18 kilometer lang sykkelvei fra Heimdal til Reppe. Sykkeltraseen vil koste rundt 2,4 milliarder kroner, skriver Adresseavisen. Ifølge Statens vegvesen blir dette en såkalt høykvalitets ekspressvei for syklister.

5. desember 2017 22:04

Norges eldste mann er død

Torbjørn Øvrebø fra Lom er død, 108 år gammel. Han har siden juli i fjor vært Norges eldste mann.

108-åringen døde i forrige uke, men familien ønsket ro rundt dødsfallet til etter begravelsen, ifølge Gudbrandsdølen Dagningen.

Nevøen Bjørn Erik Øverbø forteller at Øvrebø sovnet stille inn.

– Han var klar i hodet helt til det siste, og han sa at han hadde det godt der han bodde til det siste, på Moelv bo- og servicesenter i Hedmark.

Da Øvrebø fylte 107 år i august i fjor, fikk NTB opplyst at han ikke var særlig opptatt av at han var Norges eldste mann. Øverbø hadde da ingen forklaring på hvorfor han hadde levd så lenge, men viste til at han har gått mye i sitt liv. Da han fylte 100 år gikk han fremdeles daglig en kilometer for å hente avisa, og da han etter hvert flyttet til bo- og aktivitetssenteret, fortsatte han å sørge for å få «lea på seg» daglig.

Øvrebø ble født i Lom, som nummer to av i alt elleve søsken, og bodde på garden Øverbø til han var 9 år. Da flyttet familien til Eiriksvea på Brøttum, uten veiforbindelse i flere tiår, og med 4,5 kilometer til skolen.

Før Øvrebø ble landets eldste mann, var det Carl W. Falck som hadde æresbetegnelsen. Han døde i juli 2016, 109 år gammel.

(©NTB)

5. desember 2017 15:10

En person døde i frontkollisjon i Snillfjord

En person døde og to ble skadd i en frontkollisjon mellom en personbil og en lastebil i Snillfjord i Sør-Trøndelag tirsdag formiddag.

Politiet i Trøndelag meldte om ulykken på fylkesvei 714 på Krokstadøra klokken 11.14.

– Pårørende får oppfølging av kriseteam og prest. Ulykken etterforskes, og veien er fortsatt stengt ved ulykkesstedet, opplyser politiet klokka 14.43.

Statens vegvesens ulykkesgruppe er på stedet.

(©NTB)

5. desember 2017 14:05

Flere skadd i frontkollisjon i Snillfjord

Flere personer ble alvorlig skadd i en frontkollisjon mellom en personbil og en lastebil i Snillfjord i Sør-Trøndelag tirsdag formiddag.

Politiet i Trøndelag meldte om ulykken på fylkesvei 714 på Krokstadøra klokken 11.14.

– Det er en lastebil og en personbil som har kollidert. I personbilen var det tre personer, i lastebilen én person. Flere i personbilen er alvorlig skadd, sier operasjonsleder Bernt Tiller i Trøndelag politidistrikt til Adresseavisen.

Ifølge Avisa Sør-Trøndelag er én person fløyet til St. Olavs hospital i ambulansehelikopter.

Veien er stengt i begge retninger på ulykkesstedet.

Statens vegvesens ulykkesgruppe er på stedet, og krimteknikere fra politiet er på vei.

5. desember 2017 10:09

Marcus og Martinus til Sverresborg 

Marcus og Martinus kommer til Sverresborg i august til neste år. Duoen skal på sin første Europa-turne i 2018, og Trondheim blir ett av fem stoppesteder.