24 KJAPPE
29. januar 2019 19:34

Vurderer forbud mot usunn matreklame

Helsebyråden i Oslo skal utrede om det bør innføres et forbud mot reklame for pizza, sukkertøy og annen usunn mat på buss, trikk, T-bane og i stasjonsområder. Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix

Det mulige forbudet er inspirert av London, ifølge NRK. I den britiske hovedstaden blir det nemlig forbudt å reklamere for usunn mat og drikke på offentlig transport 1. februar.

– Vi vil heller ha reklame som påvirker oss i en sunnere retning, sier helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) til kanalen. Hun skal nå altså utrede muligheten for et forbud.

-Ikke et problem, sier forsker

Men skal vi tro forsker Annechen Bahr Bugge ved SIFO/Oslo Met, er ikke reklame for usunn mat noe stort problem.

– Tvert om ser vi at det er veldig mye reklame for sunne matprodukter. Det skal være naturlig, friskt og rent. Vi ser også at folk er stadig mer opptatt av sunnhet og helse, sier hun.

Forskeren mener det er et større problem at folk opplever at det er vanskelig å finne sunn mat i kiosker og gatekjøkken.

Frp reagerer

Stortingsrepresentant Silje Hjemdal (Frp), som er medlem i familie- og kulturkomiteen, reagerer på forslaget.

– Det får være grenser for hva man skal forby. Hva blir det neste? Vil de rive ned Freia-skiltet for ikke å friste folk til å spise sjokolade? Forbrukerne har evne til å tenke selv, og trenger ikke politikere til å tenke for seg, sier hun.

Hjemdal tror en utestenging av noen aktører fra reklamemarkedet, kan ende med at det blir mindre konkurranse om reklamen og lavere reklameinntekter.

– Det er merkelig om de har råd til å si nei til disse pengene. Det vil i ytterste konsekvens medføre høyere kollektivpriser for forbrukerne, mener hun.

29. januar 2019 11:50

Tidligere fotballdommer erkjenner overgrep mot flere hundre gutter

Ved å utgi seg for å være jenta Sandra klarte den tiltalte 26-åringen å få flere hundre unge gutter til å sende seg filmer av seksuelle handlinger de begikk.

Den tidligere fotballdommeren møtte tirsdag i Nedre Romerike tingrett, tiltalt for til dels grove seksuelle overgrep mot flere hundre unge gutter. Bevisene mot ham ligger i stor grad i bilder, filmer og chattelogger hentet ut fra datautstyret hans.

– Han erkjenner de forholdene som er beskrevet i tiltalen, men vil svare helt eller delvis benektende på noen av spørsmålene om skyld. Det har med jussen å gjøre og ikke handlingene som sådan, sier mannens forsvarer, advokat Gunhild Lærum, til NTB.

Saken er av politiet kalt Norges mest største overgrepssak og omfatter over 450 fornærmede.

Fingerte jentenavn

Tiltalte brukte navnene «Sandra» og «Henriette» på forskjellige chattetjenester og lurte ifølge tiltalen de unge guttene til å sende et stort antall intime bilder og filmer av seg selv med seksuelt innhold. Selv lovte han å sende nakenbilder og bilder av seksuelle handlinger som «Sandra» utførte, samt tilbud om oralsex.

Han lovte også bort godteri, dataspill, iPad og penger. Hvis guttene ikke gjorde som han sa, truet han med å legge ut bildene og filmene på nettet.

Da politiet gjennomgikk datautstyret hans, fant etterforskerne 16.463 filmer som tiltalte har mottatt og lagret fra chattingen, ifølge tiltalen.

Norges mest omfattende

Foruten tiltalen om overgrep mot rundt 300 gutter er mannen også gitt en straffereaksjon for overgrep mot ytterligere 160 gutter i form av en såkalt prosessøkonomisk påtaleunnlatelse av politiet. De fornærmede, som er i alderen 10 til 18 år, kommer fra hele Norge og fra andre nordiske land.

– I bevismengden ligger over 1 million chattelinjer og flere hundre tusen bilder og filmer, sa statsadvokat Per Egil Volledal i aktoratets innledningsforedrag.

Tiltalte oppnådd tilliten til mange av de fornærmede ved å utgi seg for å være en ung jente som etter hvert ble kjæreste med ulike fornærmede. Flesteparten av overgrepene har skjedd under særdeles skjerpende omstendigheter, blant annet fordi tiltalte har utnyttet tillitsforholdet han opparbeidet seg, ifølge aktoratet.

Statsadvokat Guro Hansson Bull understreker at mannens virke som fotballdommer ikke har noen betydning i de straffbare forholdene.

Gjentatte ganger under opplesningen av den 81 sider lange tiltalen svarte 26-åringen at han erkjente delvis straffskyld for de mest alvorlige forholdene, mens han erkjente skyld uten forbehold på de aller fleste andre tiltalepunktene. Kun på et fåtall av postene svarte 26-åringen «nei» på spørsmålet om han erkjenner skyld.

Nye overgrep etter løslatelse

Saken er etterforsket i flere år og gjelder hovedsakelig overgrep som har funnet sted i form av chatting på internett, men ti av ofrene har også møtt mannen personlig, ifølge politiet. Ved disse tilfellene skal det også ha blitt utført seksuelle handlinger, og ifølge tiltalen er noe av dette filmet.

– Det har vært en meget omfattende etterforskning, blant annet når det kommer til å identifisere og få avhørt de fornærmede, poengterte statsadvokat Volledal.

Statsadvokaten kommer til å legge ned påstand om at mannen dømmes til forvaringsstraff.

Pågrepet – og løslatt

Mannen ble pågrepet første gang i juli 2016, men ble løslatt etter et par uker i varetekt. Etter det skal han ha begått flere overgrep, noe som førte til at han på nytt ble pågrepet oktober samme høst – og antall fornærmede i saken steg.

Saken er så omfattende at det er satt av hele 180 dager til rettsforhandlingene, som etter planen skal avsluttes 30. september. Saken skal gå for lukkede dører av hensyn til ofrene og sakens opplysning. Pressen har adgang til å være til stede, men har fått forbud mot å referere opplysninger som kan identifisere noen av de fornærmede.

29. januar 2019 09:35

Tidligere fotballdommer (26) tiltalt for nær 300 overgrep

En 26-åring som er tiltalt for overgrep mot nær 300 unge gutter, møter tirsdag i Nedre Romerike tingrett.

Saken er kalt Norges mest omfattende overgrepssak av politiet. Selve tiltalen er på hele 81 sider. De fornærmede, som er i alderen ti til 18 år, kommer fra hele Norge og fra andre nordiske land.

Saken er etterforsket i flere år og gjelder hovedsakelig overgrep som har funnet sted i form av chatting på internett, men flere av ofrene har også møtt mannen personlig. Ved disse tilfellene skal det også ha blitt utført seksuelle handlinger, og ifølge tiltalen er noe av dette filmet.

Mannen, som også er fotballdommer, ble pågrepet første gang i juli 2016, men ble løslatt etter et par uker i varetekt. Etter det skal han ha begått flere overgrep, noe som førte til at han på nytt ble pågrepet i fjor høst – og antall fornærmede i saken steg.

Foruten tiltalen om overgrep mot 300 gutter er mannen også gitt en straffereaksjon for overgrep mot ytterligere 160 gutter i form av en såkalt prosessøkonomisk påtaleunnlatelse av politiet.

Saken er så omfattende at det er satt av hele 180 dager til rettsforhandlingene, som etter planen skal avsluttes 30. september. Saken skal gå for lukkede dører av hensyn til ofrene og sakens opplysning. Pressen har adgang til å være til stede, men har fått forbud mot å referere opplysninger som kan identifisere noen av de fornærmede.

(©NTB)

28. januar 2019 19:38

Cappelen vil slappe av og utdanne seg til kokk

Gjermund Cappelen (52) ser fram til roligere dager i Ila fengsel etter mandagens rettsdrama i Jensen-saken.

Det er allerede anslått at det tidligste saken eventuelt kan komme opp for ny behandling i lagmannsretten, vil være i januar 2020. Dermed blir Cappelen en av dem som har sittet lengst i varetekt i Norge. Han ble pågrepet og varetektsfengslet rett før jul i 2013.

52-åringen sitter varetektsfengslet i Ila fengsel, men var til stede i Borgarting lagmannsrett i Oslo mandag der han fulgte fremleggelsen av juryens kjennelse fulgt av fagdommernes tilsidesettelse.

– Nå er det å begynne å jobbe igjen. Tilbake på kjøkkenet i Ila fengsel, hvor han skal forsøke å ta fagbrevet for å bli kokk. Han håper på det. Den sjansen har han på Ila. Han har ikke fått jobbet noe mens han har vært i retten. Det er klart at det ikke er så morsomt å vente halvannet år til på en avgjørelse, sier hans forsvarer Benedict de Vibe til VG.

De Vibe sier at Cappelen kunne ha levd med juryens kjennelse om grov korrupsjon.

– Det er ikke noe alfa og omega for ham at Eirik Jensen skal få strengest mulig straff. For med juryens kjennelse så kan man godt si at størstedelen av det Cappelen sier er lagt til grunn, bare det at juryen ikke fant det bevist at Jensen var skyldig i medvirkning til narkotikatilførslene, sier advokaten.

(©NTB)

28. januar 2019 19:00

28-åring fra Bodø går for medalje i verdensfinalen i kokkekunst

Christian André Pettersen går for gull i Lyon. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Norske Christian André Pettersen er en av favorittene til å vinne Bocuse d’Or, verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse.

Tirsdag og onsdag skal Pettersen i ilden i Lyon, der han skal kjempe om edelt metall i Bocuse d’Or. Det er et uoffisielt VM i fransk kokkekunst, som arrangeres annethvert år.

Konkurransen ble grunnlagt av kokk Paul Bocuse og arrangert for første gang i 1987. Siden den gang har hele fem nordmenn gått til topps: Bent Stiansen (1993), Terje Ness (1999), Charles Tjessem (2003), Geir Skeie (2009) og Ørjan Johannessen (2015).

Gikk i lære hos Tjessem

Nå er det Christian André Pettersen (28) som jakter gull i konkurransen der 24 håpefulle kokker kjemper om den gjeve Bocuse d’Or-tittelen.

Pettersen kommer fra Bodø og jobber som kjøkkensjef på Mondo i Sandnes. 28-åringen har gått gradene hos tidligere Bocuse-vinner Charles Tjessem.

Han har vært lærling, kokk og deretter soussjef ved spisestedet hans, Charles & De i Sandnes.

Kalvecarré

Kalvecarré fra fransk kalv skal være hovedråvaren i en fatrett i konkurransemenyen. I tillegg skal det lages en tallerkenrett med skjell og grønnsaker.

– For å komme på pallen, må alt stemme på konkurransedagen. Christian André er en dyktig, dedikert og erfaren konkurransekokk som har alle forutsetninger for å nå målet sitt, sier coach Gunnar Hvarnes.

Han forteller at Pettersen, commis (assisterer kandidaten på kjøkkenet) Håvard André Josdal Østebø og han selv har vært på høydetrening hos den tidligere Bocuse-vinneren Regis Marco.

Den siste finpussen før verdensfinalen Bocuse d’Or har foregått i den franske alpelandsbyen Saint-Bonnet-le-Froid sør for Lyon.

28. januar 2019 16:34

Forsker og tidligere lagdommer: – Takk og farvel til juryordningen

Dette ble en ny spiker i juryens likkiste. Det er nesten umulig å forstå at juryen greier å forene disse to konklusjonene, sier forsker Lars-Jonas Nygard.

– Det er derfor dommerne har satt kjennelsen til side, at lagretten kunne finne ham skyldig i korrupsjon, men ikke innførsel. Hva skal han ha fått pengene for da? sier forskeren som i mange år har kjempet for en opphevelse av juryordningen.

Lars-Jonas Nygard sier det er nok at én eller to stykker i juryen har kommet fram til denne konklusjonen.

– Sånn er jurysystemet. Når man da legger til at det ikke gis noen begrunnelse, så ser man hvor komplisert dette egentlig er, sier den tidligere lagdommeren.

Samtidig karakteriserer Nygard tilsidesettelsen som et drama.

– Det er ikke ofte fagdommerne setter en frifinnende kjennelse til side. Da skal de finne det enstemmig utvilsomt at tiltalte er skyldig. Man kan jo også tenke seg fagdommernes dilemma her når man ser på den økonomisk siden av dette.

Han skisserer at det langt fra er sikkert at bevisførselen blir den samme i neste rettsrunde.

Partene må legge opp saken med sikte på å overbevise to fagdommere og fem lekdommere som sitter sammen i retten hele tiden. Det blir en helt annen strategi enn å henvende seg til ti lekdommere i lagretten.

– Det skal bli spennende å se hvordan partene legger opp bevisførselen i den nye runden. Jeg tror de kommer til å kutte vesentlig ned på materialet.

28. januar 2019 15:33

Eirik Jensen: De har spyttet på juryen

Juryen har mandag kommet til en konklusjon i skyldspørsmålet i Eirik Jensen-saken og ble lest opp i retten.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Eirik Jensen var meget skuffet da han møtte pressekorpset etter at fagdommerne hadde satt juryens kjennelse til siden.

– Det skulle jo gås en runde på korrupsjonsbiten i morgen, men det fikk vi jo ikke anledning til. Jeg syntes det egentlig på en måte er å, for å si det på enkelt norsk, spytte på juryen, det lagmannsretten nå har gjort, uttalte en resignert og skuffet Eirik Jensen til pressen etter at fagdommerne i Borgarting lagmannsrett hadde satt juryens kjennelse til side.

Tung periode

– Hva skal man si? Jeg er jo skuffet, selvfølgelig. Dette har blitt en prestisjesak, og det er ikke jeg som har gjort den til det, sa Jensen, før han svarte følgende på spørsmål om hva han mente med at det hadde blitt en prestisjesak:

– Jeg våger den påstanden. Dere får reflektere.

– Nå blir det ytterligere en tung periode, og å prøve å forberede seg mentalt og være klar til en runde til, det vet jeg ikke hvordan går, fortsatte Jensen.

Samvittighetsfull jury

På spørsmål om dette var det verste resultatet for Jensen, svarte han kort:

– Ja, selvfølgelig.

Han utdypet:

– Jeg har veldig liten tro på rettssystemet. Prinsippet er at du skal dømmes av likemenn, dine egne. De gjorde det samvittighetsfullt. Det har du sett på tidsbruken. At det blir en tilsidesettelse er helt uforståelig for meg, med det prinsippet i bunnen. Da er det klart at jeg reagerer.

28. januar 2019 14:42

Elden er svært overrasket over rettens avvisning av juryens kjennelse

– Det er svært overraskende at fagdommerne ikke kan godta juryen som har sittet i seks dager og vurdert dette grundig. Det var Eldens umiddelbare kommentar etter at juryens kjennelse om at Jensen er uskyldig i medvirkning til import av hasj ble satt til side av fagdommerne i Borgarting lagmannsrett mandag.

– Dette er en lite verdi sorti av juryordningen. Det finnes ingen fellende bevis, og da har fagdommerne basert dette på en helhetsvurdering, fortsatte Elden.

Forsvarsadvokaten sa at Jensen ble overrasket, selv om alle muligheter har vært diskutert.

(©NTB)

28. januar 2019 13:24

Rettskommentator overrasket over juryens kjennelse

Rettskommentator Inge D. Hanssen er overrasket over at juryen svarte forskjellig på om Eirik Jensen er skyldig i de to tiltalepunktene i saken mot ham.

Juryen kom fram til at Jensen er skyldig i grov korrupsjon, men at han ikke er skyldig i medvirkning til innføring av hasj.

– Jeg er overrasket. Jeg hadde ventet ja på begge spørsmålene eller nei på begge, sier Hanssen til TV 2.

Han stiller spørsmål ved hva Jensen skulle la seg korrumpere for, hvis det ikke var for narkotikainnførselen.

– Dette er overraskende for meg, for etter min oppfatning henger dette sammen. Ifølge tiltalen skulle han ha hjulpet til med hasjsmugling mot betaling. Nå er det bare det ene igjen, da mener jeg det er litt dårlig sammenheng i juryens svar, sier Hanssen.

Juryens avgjørelse skal nå vurderes av fagdommerne, som enten kan velge å sette den til side eller ta den til følge.

(©NTB)

15. januar 2019 12:42

Serbia krever mann utlevert fra Trondheim

En serbisk mann i 50-årene er krevd utlevert fra Trondheim til Serbia etter at han for ni år siden ble dømt for et ran i hjemlandet.

Ranet han i 2010 ble dømt for skal ha blitt utført under krigen på Balkan i 1996. Han var ikke til stede under rettssaken i Serbia, og han var heller ikke innkalt, skriver NRK.

Mannen, som kom som flyktning til Norge i 1998, ble pågrepet av politiet i Trøndelag forrige uke. Fordi han motsatte seg utlevering til Serbia, ba politiet om varetektsfengsling for å hindre at han stakk av. Det avviste Sør-Trøndelag tingrett, blant annet fordi han ikke har pass, i tillegg til at han i Trondheim har en kone og et barn som er avhengig av arbeidsinntekten hans.

– Det er en svært merkelig sak, sier forsvarer Frode Wisth til NRK. Han tilføyer at klienten fikk vite om dommen på fire års fengsel kun to dager før fengslingsmøtet i Trondheim lørdag.

– Nå jobber vi med å få tak i en advokat i Serbia som kan finne ut hva som skjedde med saken der nede etter 1996, sier han.

Ifølge politiets utleveringskrav fra Serbia har mannen, som er forventet å få norsk statsborgerskap innen kort tid, vært etterlyst av Interpol siden 2006.

Det blir avgjort i et nytt rettsmøte i nær framtid om han blir utlevert til Serbia.

(©NTB)

14. januar 2019 12:40

Tankbil med farlig gods veltet

En tankbil med etsende stoff veltet mandag kveld i Leksvik kommune i Trøndelag.

Politiet meldte om hendelsen like før klokken 20 mandag kved.

– Nødetatene rykker ut til melding om at en tankbil lastet med farlig gods har veltet i Dalsbygdveien i Leksvik, opplyser Trøndelagpolitidistrikt på Twitter.

Tankbilen var full av det etsende stoffet natriumsilikat, som kan brukes til blant annet vannrensing, og som tilsetting i sement og limprodukter.

Sjåføren fikk stoff i øynene og ble kjørt til legevakten for behandling, ifølge Adresseavisen.

14. januar 2019 12:39

Mann i 50-årene tiltalt for grov vold mot familien

En mann i slutten av 50-årene er tiltalt for å ha utøvd grov vold mot flere familiemedlemmer gjennom 25 år.

Mannen nektet straffskyld da saken startet i Inntrøndelag tingrett mandag, skriver NRK.

Ifølge tiltalen skal han i løpet av 25 år ha mishandlet sin samboer og deres felles barn. Den fornærmede samboeren hevder hun ble utsatt for fysisk vold omtrent en gang i uken.

– Politiet mener dette er en alvorlig sak, spesielt med tanke på hvor lenge volden skal ha foregått, sier aktor i saken Anita Ravlo Sand til NRK.

Den tiltalte mannen skal ha tatt kvelertak på sin daværende samboer, slengt henne i veggen, slått og kastet gjenstander på henne. Ved en anledning skal han ha satt hodet hennes fast i en skrutvinge mens ett av barna var til stede. Mannen risikerer inntil seks år fengsel for forholdene.

Mannens advokat sier overfor NRK at hun ikke ønsker å uttale seg om sakens mens den pågår.

(©NTB)

6. november 2018 16:04

Alvorlig trafikkulykke i Trøndelag

En lastebil og en personbil kolliderte tirsdag ettermiddag på E6 ved Ler i Trøndelag.

– Jeg kan bekrefte at det har skjedd en alvorlig trafikkulykke mellom en lastebil og en personbil, sier vaktleder Frank Hansen ved Trøndelag brann- og redning til NRK.

Politiet meldte om ulykken på Twitter klokken 14.43 tirsdag ettermiddag.

Politiet er foreløpig sparsomme med opplysninger, men opplyser til NTB at det satt én person i hvert av kjøretøyene som var involvert.

Vegtrafikksentralen melder at politiet dirigerer trafikken over på gangveien som går langs E6. Det er likevel saktegående kø også på omkjøringsveien fylkesvei 65 på vestsiden av Gaula. All trafikk anbefales derfor å kjøre Berkåk-Orkanger-Klett.

(©NTB)

6. november 2018 14:44

– Lederlønningene i statlige selskaper er ute av kontroll.

– Når både lederlønninger og styrehonorarer øker mer enn lønnsveksten i samfunnet, så øker forskjellene mellom folk. Statens godtgjørelser er ute av kontroll, og vi har en regjering som ikke vil stoppe utviklingen, sier Andersen til NTB.

Riksrevisjonens rapport viser at lederlønningene i over halvparten av de undersøkte statlige selskapene har økt vesentlig mer enn den generelle lønnsveksten. Rapporten havner på bordet til kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

– Utviklingen ødelegger noe av det beste i det norske samfunnet. Dette et klart signal om at moderasjon bare gjelder for vanlige arbeidsfolk. Fagbevegelsen har i dårlige tider tatt ansvar ved å vise moderasjon. Nå kan hele den norske modellen stå i fare, mener Andersen.

– Statlige selskaper må jo konkurrere om de flinkeste folkene?

– Det er altfor enkelt. Mange av disse jobbene er veldig attraktive og faglig interessante. Og det er få eller ingen av de statlige sjefene som sier at de får denne lønnen fordi de krever det. Spør du dem, sier de at lønnen er styrets ansvar, sier Andersen.

Han mener at det heller ikke går an å sammenligne med lønnsnivået for ledere i andre land.

– Det blir som for fotballspillere. Skal du være god i Norge, må du akseptere norsk lønnsnivå. Ønsker du et utenlandsk lønnsnivå så får du dra til utlandet.

(©NTB)

6. november 2018 11:26

Flere unge menn får resept på potensmidler

I fjor fikk 2.869 menn i 20-årene resept på et potensmiddel, som Viagra.

Det er en økning på hele 78 prosent siden 2012, skriver Dagens Medisin. Tallene er hentet fra reseptregistret.

Bruken av potensmidler i alle aldersgrupper har økt med over 65 prosent fra 2007 til 2018. I fjor ble det skrevet ut minst én resept til totalt 101.912 menn.

Også i Sverige er det økt forbruk av potensmidler blant unge menn, skriver avisen.

(©NTB

4. november 2018 13:35

Nordmenn vil bruke 51 milliarder kroner på julefeiringen

Nordmenn planlegger å bruke 1.118 kroner mer på årets julefeiring enn i fjor. – Husk at det også kommer en tid etter julen, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

– Det går bra i norsk økonomi, arbeidsledigheten har falt og lønnsveksten har økt. I sommer så vi at nordmenn økte feriebudsjettet med litt over 2.400 kroner. Nå fortsetter vi å tråkke på forbruksgassen på vei inn i jula, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

En undersøkelse Ipsos har laget for DNB viser at hver nordmann i snitt planlegger å bruke 12.288 på årets julefeiring – en økning på 10 prosent fra beløpet vi planla å bruke under jula i fjor.

6.145 kroner på gaver

Julegaver er den største utgiftsposten for mange i forbindelse med julefeiringen. I år tror de spurte i undersøkelsen at de i snitt vil bruke 6.145 kroner på gaver, som er rundt 400 kroner mer enn i fjor. Også på flere andre ting, som julebord, klær og pynt, planlegger nordmenn å øke forbruket.

Sandmæl i DNB advarer likevel mot å miste kontrollen på hvor mye penger man bruker under handelen.

– Husk at det også kommer en tid etter jul. Det er fort gjort å bruke mer enn planlagt, og da kan januar bli ekstra mørk, sier hun.

Forbrukerøkonomen anbefaler at man planlegger handelen skikkelig før man setter i gang.

– Sett opp et budsjett over hva du skal bruke på julegaver, julemat, kalender og julebord. Følg med på forbruket slik at du holder deg til planen, sier Sandmæl.

Brukte gaver og opplevelser

Leder Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender synes nordmenns iver etter å gi hverandre julegaver er en hyggelig side ved julefeiringen.

– Samtidig vet vi at veldig mange av oss har fått julegaver som vi ikke bruker, eller kaster eller gir videre. Da er det lurt å spørre om ønskelister, sånn at man gir det folk ønsker seg. Vi oppfordrer også til å gi brukte ting eller opplevelser i gave, det kan være både enkelt og rimelig, og det reduserer miljøbelastningen drastisk, sier hun.

DNBs undersøkelse viser at nordmenn planlegger å bruke en hundrelapp mer på julemat i år enn i fjor. For mange er julemat ensbetydende med kjøttfulle retter, men til tross for at kjøttproduksjon har blitt utpekt til en stor kilde til utslipp av klimagasser, vil ikke Riise ta ribba fra folk.

– Det er mange som er flinke til å kutte kjøttforbruket resten av året, og akkurat i jula synes jeg det skal være lov å ta seg en festmiddag. Det viktigste er at restene ikke går til spille, sier Riise.

(©NTB)

4. november 2018 13:32

Jeger skutt i jaktulykke i Trøndelag

En jeger i Berkåk i Trøndelag er fraktet til sykehus etter å ha blitt skutt i beinet av en jaktkamerat med hagle, melder politiet.

Den skadde jegeren er i 50-årene og er blitt fløyet til sykehus, melder politiet i Trøndelag på Twitter. Han ble skutt i kneet eller leggen.

Politiet vil etterforske saken videre.

22. oktober 2018 10:34

Mann forsøkte å flykte fra poltiet på stjålet skurtresker!

En mann er pågrepet etter å ha stjålet en skurtresker for å flykte fra stedet etter at han kjørte av veien med bilen sin ved Lundamo i Melhus i Trøndelag.

Klokken 17.10 søndag fikk politiet en henvendelse fra en mann som opplyste at skurtreskeren hans var blitt stjålet i nærheten av der utforkjøringen fant sted. Det skal ikke ha vært noen konfrontasjon mellom eieren av skurtreskeren og tyven.

– Vedkommende som stjal skurtreskeren, kjørte videre bortover veien. Det er stort skadepotensial med en skurtresker på veien og en antatt uskikket fører, så vi fikk raskt kontakt med skurtreskeren. Vi forsøkte å få føreren til å stanse skurtreskeren frivillig, men det ønsket han ikke, sier operasjonsleder Solfrid Lægdheim i Trøndelag politidistrikt til NTB.

– Etter en stund lyktes det for en politipatrulje å få knust en rute på skurtreskeren og få kontroll på føreren. Dette ble gjennomført uten at verken personer eller andre biler ble skadd. Det er vi glade for, fortsetter hun.

Lægdheim bekrefter overfor NTB at mannen er en kjenning av politiet, og at han står registrert med flere straffbare forhold fra før, deriblant trafikkovertredelser.