24 KJAPPE
19. august 2018 19:48

Fem personer til sykehus etter trafikkulykke i Trøndelag

Fem personer, blant dem to barn, er fraktet til sykehus etter en frontkollisjon i Trøndelag.

Ulykken skjedde ved Prestvågvatnet på fylkesvei 193 søndag ettermiddag.

Det satt én person i den ene bilen og fire i den andre. To barn var involvert i ulykken. Ett av barna er fraktet til St. Olavs hospital med luftambulanse, mens tre personer ble hentet av et Sea King-helikopter. Én person ble kjørt til sykehus i ambulanse.

– Ifølge helsepersonell på stedet skal det ikke være fare for livet til noen av de involverte. En av dem har fått et åpent brudd, men jeg vet ikke hvilke typer skader de øvrige involverte har fått, sier operasjonsleder Bjørn Handegaard i Trøndelag politidistrikt til NTB.

18. august 2018 12:51

Mann døde etter å ha falt i Gaula

Mannen som ble hentet opp av elva Gaula i Trøndelag med alvorlige skader fredag, døde på St. Olavs hospital natt til lørdag.

Mannen ble behandlet på intensivavdelingen etter å ha blitt fløyet til St. Olavs hospital med luftambulanse, men livet sto ikke til å redde. Natt til lørdag opplyste sykehuset til Adresseavisen at mannen er død.

Det ble oppgitt at mannen, som er utenlandsk, hadde meget alvorlige skader og at tilstanden hans var ustabil da han ble hentet opp av Gaula ved Støren i Trøndelag fredag ettermiddag. Laksefiskeren ble reddet opp av vitner som så ham i vannet.

Politiet har ikke kommet i kontakt med vitner som har sett hvor mannen sto da han mistet fotfestet.

(©NTB)

17. august 2018 13:37

Vil ha fotlenke på gjengmedlemmer

Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY) foreslår å straffe unge kriminelle gjengmedlemmer med fotlenke som et forebyggende tiltak mot ungdomskriminalitet.

Det fremkommer i et forslag for å bekjempe ungdomskriminalitet som KY nylig lanserte overfor Justis- og beredskapsdepartementet, ifølge VG.

Leder Knut Are Svenkerud i KY mener tiltaket kan virke forebyggende og mener det kan hindre unge kriminelle fra å delta i kriminelle miljøer.

– Personer som bærer elektronisk kontroll med GPS vil sannsynligvis ikke være velkommen i å delta i gjengaktiviteter. Det kan legges inn områder vedkommende ikke får oppsøke permanent eller på bestemte tidspunkt. Det vil ikke gi status i noe miljø å gå med fotlenke, skriver Svenkerud i forslaget.

Justis- og beredskapsdepartementet vil ikke utelukke forslaget fra KY.

– Vi vurderer ulike tiltak og virkemidler i arbeidet for å forebygge og bekjempe kriminalitet, uttaler departementet til VG.

(©NTB)

15. august 2018 16:15

Lysbakken lanserer grådighetsskatt

SV-leder Audun Lysbakken introduserer en ny «grådighetsskatt» for dem som tjener mest her i landet.

– Vi vil ha mer skatt på store utbytter og lønninger og bruke pengene på et skikkelig løft mot fattigdom, sier SV-lederen, som ikke har noen tro på at regjeringens skattekutt vil bli lønnsomme.

– Vi har bedt regjeringen igjen og igjen om å dokumentere de positive effektene av skattekuttene, men det er de ikke i stand til, konstaterer han.

SV-lederen påpeker samtidig at dersom Erna Solberg (H) uroer seg over at nordmenn arbeider for lite, kan hun starte med å hindre at 1.200 mister jobben. Han viser til at 500 vedlikeholdsarbeidere og renholdere ved jernbanen står i fare for miste jobben, mens det samme kan skje med 700 Color Line-ansatte, som lenge har kjempet mot utflagging.

Tirsdag varslet Solberg at normalarbeidsuka kan komme til å måtte økes til 43 timer dersom ikke flere kommer i jobb, for å opprettholde dagens velferdsnivå.

– Sånn snakker en statsminister som har brukt 20 milliarder kroner på ulønnsomme skattekutt, sa Lysbakken da det onsdag var SVs tur til å ha partitime i Arendal.

– Dersom Solberg mener alvor, kan hun jo begynne med å stanse privatiseringene i jernbanen og regelendringen som gjør at Color Line kan flagge ut, slår han fast.

Overfor NTB påpeker han at da regjeringen gikk inn for å privatisere av jernbanen, sa de at alle skulle beholde jobben.

– Men nå viser det seg at dette ikke gjelder de som driver med vedlikehold og renhold, sier SV-lederen.

(©NTB)

13. august 2018 13:09

Eldre ektepar slått med øks under ran i sitt eget hjem

En eldre mann ble stygt kvestet da to menn brøt seg inn hos ham og kona i Rygge i Østfold. Ranerne fikk med seg et stort pengebeløp, en pistol og parets bil.

Ekteparet ble angrepet med balltre og øks da det politiet mener er to gjerningsmenn brøt seg inn i eneboligen deres rundt klokka 2.30 natt til mandag. Øst politidistrikt er forsiktig med å gi detaljerte opplysninger rundt ranet, men bekrefter at ekteparet hadde et større kontantbeløp i boligen, i tillegg til andre verdisaker.

– De stjal en pistol og parets bil, en sølvgrå Mercedes ML, i tillegg til smykker og et større beløp. Bilen ble sett da den krysset grensa på Svinesund kort tid senere, sier politiadvokat John Skarpeid i Øst politidistrikt til NTB.

Kvinnen avhørt

Han vil ikke ut med hvor stort pengebeløp som ble stjålet og sier «det er for tidlig i etterforskningen» å svare på spørsmål om relasjonen mellom gjerningsmennene og ekteparet, og gjerningsmennenes kunnskap om hvilke verdier som befant seg i parets bolig.

– Det er blant tingene som etterforskningen skal avklare. Kvinnen har gitt en kort forklaring med informasjon som er nyttig for oss i denne fasen av etterforskningen, sier Skarpeid.

Stygt kvestet

Kvinnen ble også utsatt for vold under ranet, men er ikke alvorlig skadd. Mannen er derimot stygt kvestet, i den grad at han mandag ikke har vært i stand til å la seg avhøre.

Skarpeid vil ikke svare på spørsmål om hvilken alder og nasjonalitet de antatte gjerningsmennene har.

– Vi jobber bredt og får bistand av enheten for organisert kriminalitet, sier Skarpeid.

(©NTB)

steinar.schjetne@ntb.no

13. august 2018 13:05

Per Sandberg (Frp) er ferdig som fiskeriminister etter Iran-saken

Fiskeriminister Per Sandberg ankommer ekstraordinært statsråd på Slottet mandag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Harald Tom Nesvik (Frp) tar over som fiskeriminister. Nesvik kom ut på Slottsplassen sammen med statsminister Erna Solberg (H) etter statsråd mandag.

Harald Tom Nesvik er tidligere parlamentarisk nestleder for Fremskrittspartiet, og han var stortingsrepresentant for Møre og Romsdal Frp fra 1997 til 2017. Han tar over etter Per Sandberg (Frp).

Nesvik kommer nå fra jobben som kommunikasjonssjef i brønnbåtrederiet Sølvtrans. Han ble i juni i fjor utnevnt som fylkesmann i Møre og Romsdal fra 2019, men trakk seg i mai av hensyn til familien.

Tidligere Frp-leder Carl I. Hagen mener at Sandberg ikke hadde noen annen utvei enn å gå av som statsråd.

– Omsider har han handlet klokt, sier Hagen, og legger til at han har vanskelig for å se for seg at Sandberg fortsetter som Frp-nestleder.

Også NTB har snakket med kilder som peker på denne muligheten.

I hardt vær

Det har blåst rundt Sandberg etter at det ble kjent at han brøt flere sikkerhetsrutiner da han og kjæresten besøkte Iran i juli – uten at hans eget departement eller Statsministerens kontor ble varslet. Sandberg hadde også med seg tjenestemobilen, som skal ha inneholdt sensitiv informasjon.

Flere sikkerhetseksperter har påpekt at mobiltelefonen hans etter all sannsynlighet ble hacket mens han var i Iran.

Fiskeriministeren er i tillegg blitt kritisert for å ha deltatt på feiringen av Irans nasjonaldag i regi av landets ambassade i Norge.

– Jeg har hele tiden vært tydelig og klar på at de bruddene som har vært på det regelverket vi har, ikke er akseptable. Det har også Per Sandberg vært klar på, har statsminister Erna Solberg (H) svart på spørsmål fra NTB.

Ikke over

Fra opposisjonen på Stortinget blir det understreket at saken ikke er over når Sandberg er ute av regjeringen.

– Vi ser en regjering som gjentatte ganger viser et slumsete forhold til sikkerhet. Ikke bare gjennom Sandbergs reiser til Iran og Kina, men også hvordan IKT-tjenester i offentlig sektor flagges ut på bekostning av sikkerhet, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Det gjenstår fortsatt å se hva statsministeren har foretatt seg for å unngå denne skandalen. Vi kommer til følge dette tett for å se om dette bør få enda større konsekvenser, sier stortingsrepresentant og nasjonal talsperson Une Bastholm i Miljøpartiet De Grønne (MDG).

I Aftenposten skriver Stanghelle at Solberg ikke har hatt en overbevisende hånd på rattet i flere saker som gjelder sikkerhet og beredskap. Han viser til Riksrevisjonens knallharde kritikk av regjeringens terrorsikring. Den skal kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget holde åpen høring om i slutten av august.

Tillitssvikt

Blant de politiske kommentatorene var det flere som, før nyheten sprakk, mente at det gikk mot Sandbergs avgang. En av dem som nylig har endret mening, er Minerva-skribent Jan Arild Snoen.

Det skjedde etter at Sandbergs datter i et intervju med TV 2 i helgen antydet at faren kan komme til å trekke seg fra ministerposten.

– Det framkom da at Sandberg ikke har tillit til Statsministerens kontor og derfor ikke informerer og dermed bryter retningslinjene. Så tilliten går ikke den veien, og da er det litt rart at statsministeren skal ha tillit til ham, sa Snoen i NRKs Politisk kvarter mandag morgen.

Solberg taus

Adresseavisen brakte søndag nyheten om at Sandberg og hans fraseparerte kone begge skal ha varslet Statsministerens kontor om hverandre for flere måneder siden.

Solberg har så langt ikke kommentert disse opplysningene.

– Jeg kommer ikke til å kommentere enkeltdeler av det som er spekulasjoner og saker i mediene, sa Solberg, som heller ikke ville si om hun informerte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om forholdet.

12. august 2018 22:45

Død mann funnet etter leteaksjon i Bymarka

En savnet mann i 40-årene ble søndag kveld funnet død i Bymarka i Trondheim.

En større leteaksjon ble iverksatt søndag kveld etter at mannen ikke hadde kommet tilbake til avtalt tid. Han hadde dratt ut med telt lørdag og skulle komme tilbake søndag.

– Det ble lett etter mannen med et Sea King redningshelikopter, og det var mannskapet der som fant mannen. En lege om bord ble firet ned til ham og kunne konstatere at han var død, sier operasjonsleder Bjørnar Gaasvik i Trøndelag politidistrikt til NTB.

Den døde vil bli obdusert ved St. Olavs hospital for å fastslå dødsårsaken.

(©NTB)

12. august 2018 20:11

Renteoppgangen rykker nærmere

Tida med rekordlav styringsrente er i ferd med å renne ut. Neste ukes rentemøte er etter alt å dømme det siste der Norges Bank holder fast på 0,5-tallet.

Eksperter og analytikere tenker likt før Norges Banks rentemøte kommende torsdag. Styringsrenten vil ligge uendret på 0,5 prosent – samtidig som utsiktene til renteheving i september fastholdes.

Sentralbanksjef Øystein Olsen var så klar han kunne bli etter Norges Banks forrige rentemøte i juni:

– Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt opp i september i år, varslet han.

Siden den gang har tingene stort sett utviklet seg i tråd med sentralbankens antakelser, oppsummerer sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea og sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets overfor NTB.

Blikket mot september

– Rentemøtet alle tenker mest på nå, er det som kommer i september. Til uken forventes det kun en løypemelding der Norges Bank oppsummerer utviklingen i norsk og internasjonal økonomi siden sist. Teksten vil trolig være satt sammen på en slik måte at alle forstår at man er på stø kurs mot renteheving i september, sier Haugland.

– I sum har utviklingen vært i tråd med det Norges Bank la til grunn i juni, tilføyer hun.

Priset inn

Bruce sier at det ikke har skjedd noe dramatisk siden juni-rentemøtet som skulle tilsi at Norges Bank endrer sitt syn.

– Jeg er så sikker som jeg kan være på at det blir uendret styringsrente nå. Og samtidig at det kommer et klart signal om renteheving i september, sier han.

En slik utvikling vil være helt i tråd med de samlede forventningene i markedet.

– Ut fra det man kan lese ut av fremtidspriser på renteavtaler, så er markedet forberedt på uendret styringsrente nå og oppgang i september, sier Bruce.

– Alt annet vil være en stor overraskelse, istemmer Haugland.

4 prosent

Pengepolitisk rapport som Olsen la fram i juni, antyder en styringsrente noe over 2 prosent ved utgangen av 2021. Det tilsier en rente på et vanlig boliglån på rundt 4 prosent tre år fram i tid.

Den ventede renteøkningen i løpet av høsten vil være første endring siden styringsrenten ble senket til rekordlave 0,5 prosent mars 2016. Ikke siden 2011 har Norges Bank satt opp styringsrenten.

(©NTB)

8. august 2018 13:12

Norge slår 71 år gammel rekord med antall høysommerdager

To steder i Buskerud har slått 71 år gammel rekord med 65 høysommerdager så langt i år. Forrige rekord var på 62 dager.

Høysommer betyr at gradestokken viser mer enn 25 grader eller mer på minst ett tidspunkt i løpet av døgnet, det har skjedd 65 dager så langt i Drammen. Forrige gang tallet var så høyt var på Blindern i året 1947.

Det er ikke bare Drammen som danker ut den 71 år gamle rekorden, Sigdal i Buskerud har hatt 64 høysommerdager denne sommeren.

Videre kan Buskerud skilte med flest høysommerdager i år. Fem plasser i fylket har over 60 dager med høysommerdager.

Blindern, tidligere rekordholder, har så langt 59 dager med 25 grader.

(©NTB)

8. august 2018 12:22

Mann tiltalt for nesten 20 år med overgrep mot datteren

En 51 år gammel mann skal gjennom en årrekke ha voldtatt sin egen datter og utøvd grov vold mot henne. Nå kommer saken opp for retten.

Tiltalen omfatter blant annet seksuell omgang med barn under ti år, voldtekt, seksuell omgang med barn under 16 år, vold og trusler, skriver Rogalands Avis. Overgrepene skal ha startet da datteren var fire år gammel og pågått over nesten 20 år fra 1998/1999 til i fjor.

Mannen er også tiltalt for voldelig og truende atferd overfor samboeren og sønnen over lang tid.

Tiltalen beskriver hvordan mannen tvang datteren til seksuell omgang ved å slå henne, true henne med juling og utsette henne for krenkende og svært nedsettende karakteristikker. Den nå 51 år gamle mannen truet også med å drepe datteren, ifølge tiltalen.

Han skal også ha utsatt henne for ekstrem sosial kontroll, blant annet ved at hun ikke fikk gå i bursdagsselskaper hvor det var gutter til stede. Han skal også jevnlig ha sjekket telefonen, PC-en og eposten hennes.

Da hun fikk sin egen leilighet, kunne hun ikke forlate den uten å informere faren, ifølge tiltalen. Og hun skal ha måttet vise ham rundt i leiligheten om natten med webkamera, slik at han kunne se at det ikke var andre til stede.

Saken kommer opp for Sunnhordland tingrett 13. august. Retten har satt av fire uker til den.

(©NTB)

8. august 2018 11:43

Øyafestivalen kjøpt opp av amerikansk fond

Oslo 20170811.
Øyafestivalen i Tøyenparken i Oslo fredag.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Samme dag som Øyafestivalen sparkes i gang i Oslo, kommer nyheten om at den populære musikkfestivalen blir kjøpt opp av et amerikansk oppkjøpsfond.

Den 19 år gamle musikkfestivalen blir en del av det amerikanske oppkjøpsfondet Providence Equity Partners gjennom investeringsselskapet Superstruct. De norske gründerne bak festivalen blir også med videre som medeiere.

– Festivalen skal fortsatt drives av den samme ledelsen og med samme profil som vårt publikum kjenner, med kontor og daglig virke i Oslo. Øyafestivalen AS, som driver festivalen, vil for ordens skyld fortsatt være et norsk selskap hjemmehørende i Norge, uttaler bookingsjef Claes Olsen i en pressemelding.

Hvor mye amerikanerne måtte punge ut med er ikke kjent.

Øyafestivalen åpnet offisielt tirsdag, men onsdag holdes de første konsertene i Tøyenparken. Arcade Fire og Arctic Monkeys er blant headlinerne på åpningsdagen.

(©NTB)

8. august 2018 11:13

Skuespiller i 20-årene tiltalt for vold

En mannlig skuespiller i 20-årene må i neste uke møte i retten og svare for vold eller trusler mot flere politifolk og arrestforvarere i Oslo.

Den mest omfattende delen av tiltalen handler om vold og trusler mot offentlige tjenestemenn. Skuespilleren skal to dager på rad i slutten av oktober i fjor ha vært utagerende på en celle på politihuset i Oslo.

Ifølge tiltalen sparket han en mannlig arrestforsvarer, i tillegg til å spytte en kvinnelig arrestforvarer i ansiktet og true en annen kvinnelig arrestforvarer med å «ta henne» hvis de møttes på gata.

Tiltalen omfatter også trusler mot en kvinnelig politibetjent i mars i år, da han skal ha sagt at han håpet å møte henne i sivil bekledning «på en slik måte og med et slikt kroppsspråk at det fremsto som en trussel om straffbar atferd».

Han skal dessuten ha sagt «slipp meg, din jævla hore», «ikke rør meg, din hore» eller lignende til en kvinnelig politibetjent da politiet stanset ham for å kontrollere bilen hans i august 2017.

Slo mann med vektmanual

I tillegg omfatter tiltalen, som er tatt ut av Oslo statsadvokatembeter, grov kroppsskade mot en mann ved å slå ham i hodet med en vektmanual eller lignende gjenstand slik at offeret måtte sy fire sting.

Skuespilleren er også tiltalt etter at han ved to anledninger det siste året er blitt stanset som bilfører, uten å ha sertifikat.

Saken kommer opp for Oslo tingrett 13. og 14. august. Skuespilleren forsvares av advokat Petter Bonde.

– Jeg er forsvarer, men har ingen ytterligere kommentar i saken, skriver advokaten i en tekstmelding til NTB.

Lokket menn med sex

Skuespilleren er fra før dømt og utpekt som hjernen i den såkalte «sexfelle-saken». Han truet, mishandlet og presset flere menn for penger etter å ha lokket mennene med lovnader om sex med unge kvinner, skriver Dagbladet.

Fordi han tilsto, og det tok lang tid før saken kom opp for retten, slapp han fengselsstraff. Han ble i stedet dømt til 373 timers samfunnsarbeid.

Foruten sexfelle-saken er skuespilleren siktet for voldtekt og hallikvirksomhet i en sak som ble anmeldt i 2016, ifølge Dagbladet.

(©NTB)

8. august 2018 11:11

Minusgrader for første gang i sommer

Det ble målt minusgrader natt til onsdag både i Troms og Finnmark. Det er første gang i sommer.

Cuovddatmohkki i Finnmark kan skilte med nattens laveste temperatur, med minus 0,4 grader. I Dividalen i Troms ble det målt minus 0,3, skriver meteorologene på Twitter.

Så sent som for en snau uke siden ble det målt tropenatt – altså at temperaturen ikke faller under 20 grader – flere steder i Finnmark.

(©NTB)

7. august 2018 23:17

Muslimsk vikar fikk ikke fortsette etter å ha nektet å håndhilse på kvinnelige kolleger

En muslimsk vikar ved en barneskole i Oslo fikk avslag på å fortsette etter han nektet å hilse på kvinner. Byrådsleder Raymond Johansen støtter beslutningen.

Den religiøse mannen i 40-årene har klaget skolen og Nav inn for Diskrimineringsnemnda etter at han ikke fikk fortsette som ventet i et vikariat som lærer og assistent på aktivitetsskolen, skriver Dagsavisen. Tidligere rektor, Bente Alfheim, ved Ekeberg barneskole husker saken godt og sier temaet var oppe flere ganger.

– Vi sa hele tiden at det var et problem, vi sa aldri at vi aksepterte det. Vi var likevel åpne for inkludering og ville gi ham en mulighet, forklarer hun.

Hun sier det kom klager fra kvinnelige lærerkolleger som følte seg krenket over at han ikke ville ta dem i hånden. Den tidligere rektoren kan ikke se hvordan hun kunne forsvare at en ansatt på skolen ikke vil hilse på kvinner.

Støtter

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) støtter skolens avgjørelse om ikke å forlenge vikariatet. Han mener at det å ikke ville håndhilse av religiøse årsaker ikke skal være praksis Oslo kommune skal støtte.

– Man skal ikke kunne unngå å ta på et annet menneske fordi man av religiøse grunner finner det uakseptabelt, sier byrådslederen til NRK.

Klagebehandling

Diskrimineringsnemnda opplyser til Dagsavisen at klagene trolig vil bli behandlet i oktober og at en avgjørelse kan ventes i november.

Saken er ikke unik. I april slo den øverste ankedomstolen i Frankrike fast at en muslimsk kvinne likevel ikke skulle innvilges fransk statsborgerskap etter at hun nektet å håndhilse på to framstående representanter for fransk offentlighet under en statsborgerskapsseremoni.

Myndighetene mener dette var bevis for at hun «ikke var blitt assimilert inn i det franske samfunnet». Dette er en begrunnelse som myndighetene etter lovverket kan bruke for å avvise statsborgerskap til ektefellen av en fransk statsborger.

(©NTB)

7. august 2018 22:37

Elvestuen ber Trøndelag gi mer plass til bjørn

Klima- og miljødepartementet ber rovviltnemnda utvide yngleområdet for bjørn i Trøndelag.

Bestandsmålet for bjørn i Trøndelag er tre årlige ynglinger, mens tallet i dag på snaue 2,1, skriver Nationen.

Departementet mener yngleområdene for bjørn sannsynligvis er for små til å nå bestandsmålet til region 6, og i en forvaltningsplan for regionen ber departementet om en utvidelse av yngleområdet. Det reagerer den regionale rovviltnemnda.

– Vi vil gjøre det klart for departementet at vi mener noe annet enn dem. Vi ønsker også å avklare om de faktisk vil instruere oss og dermed overstyre både rovviltnemnda og regionale fagmyndigheter, sier leder Gunnar Alstad (Sp) i rovviltnemnda for region 6.

Torsdag skal partene ha et oppklaringsmåte.

(©NTB)

6. august 2018 18:56

Kongefamilien til Svalbard med kongeskipet

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Kongefamilien besøker denne uken Svalbard med kongeskipet Norge i anledning 25-årsjubileet til Universitetssenteret (UNIS).

Kong Harald og dronning Sonja, kronprinsparet Haakon og Mette-Marit, samt prinsesse Märtha Louise innleder det offisielle besøket på den arktiske øygruppa torsdag.

– I forkant av dette besøket er familien på et privat tokt, sier assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet, Sven Gjeruldsen til NRK.

Etter at de har vært på UNIS, skal kongefamilien til Svalbard museum. Museumsdirektør Tora Hultgreen gleder seg over besøket og viser til at det var kongeparet som åpnet det nye museet i 2006. De jevnlige besøkene mener hun viser at de er svært interesserte i natur og historie knyttet til Svalbard.

– Denne gang skal vi trekke fram hvalfangst og annen fangst om ble drevet av nordmenn og russere, sier Hultgreen.

(©NTB)

6. august 2018 16:11

Politiet: Gode bevis mot drapssiktet 17-åring

Det var 13 år gamle Sunniva Ødegård som ble funnet død ved Åvegen på Varhaug natt til mandag.
Foto: Privat / NTB scanpix

Den drapssiktede guttens forsvarer var mandag på vei til Bergen, hvor det tirsdag formiddag vil bli gjort nye forsøk på å avhøre 17-åringen, opplyser politiet mandag formiddag. Ifølge Dagbladet skal Kripos’ eksperter delta i avhørene som forsøksvis skal gjennomføres i ungdomsavdelingen i Bjørgvin fengsel, der gutten sitter i varetekt.

Den drapssiktede gutten har siden onsdag nektet å la seg avhøre. Det er fortsatt usikkert om han vil endre holdning når politiet nå skal gjøre nye forsøk på å få ham i tale.

– Han har sagt seg villig til å sette seg ned med oss, så får vi se hvordan det utvikler seg derfra. Vi drar ikke til Bergen helt på lykke og fromme. Men han har rett til ikke å forklare seg så lenge han er siktet. Sånn er det bare, og det må vi forholde oss til, sier etterforskningsleder Bjørn Kåre Dahl i Sørvest politidistrikt til NTB.

Gutten nekter straffskyld og har gjennom forsvareren, advokat Tor Inge Borgersen, gitt uttrykk overfor NTB for at han regner med å bli sjekket ut av saken når politiets etterforskning skrider fram.

– Gode bevis

– Vi har god oversikt over saken. Vi mener vi har rett mann, og vi har ikke funnet noe som tyder på at noen andre var involvert. Vi har noen beviser vi mener er gode, sier Dahl.

Det er gjort en stor mengde beslag den siste uken, samt hentet inn elektroniske spor som kan kaste lys over drapssaken. I tillegg til avhør av siktede og vitneavhør innebærer en del av det videre arbeidet å saumfare beslagene på jakt etter informasjon.

– Vi jobber fortsatt med å kartlegge siktedes og Sunnivas bevegelser den aktuelle kvelden. Vi vet at hun forlot vennen sin rundt klokka 22.15, og ønsker tips fra publikum om eventuelle observasjoner av henne fra området rundt Kråkeveien og Mølleveien og ned mot der hun ble funnet, sier Dahl.

Politiet har kommet i kontakt med paret i 20-årene som ble etterlyst i forrige uke, bekrefter Dahl.

Venter på DNA-svar

Et sentralt tema, som politiet fortsatt ikke har fått siktedes forklaring på, er funnene som framkommer i den foreløpige obduksjonsrapporten. De viser at Sunniva Ødegård ble drept.

Samtidig venter politiet på DNA-analyser av etterforskningsmaterialet, blant annet fra guttens terrengsykkel, som han skal ha brukt den kvelden da jenta ble drept. DNA-svarene kan komme tidlig denne uka, ifølge Dagbladet.

Utover å bekrefte at etterforskerne føler de har «god oversikt over faktum» i saken så langt, vil ikke Dahl utdype hvilken kunnskap de sitter på rundt konkrete bevismomenter, som drapsåsted, drapsvåpen og hvordan Sunniva Ødegård (13) ble drept.

– Vi har en god del etterforskning som står igjen. Når det gjelder hvorfor dette skjedde, motiv og slike ting, gjenstår det fortsatt en del arbeid, sier Dahl.

(©NTB)

6. august 2018 12:37

Norske ungdommer nektet innreise til Israel

En gruppe norske ungdommer som skulle på studietur til Israel og Palestina, har fått beskjed om at de ikke får komme inn i landet.

– Det er veldig spesielt, sier leder for Palestinakomiteen Kathrine Jensen til NTB.

Lørdag skulle en gruppe ungdommer dra på studietur til Israel og Palestina, arrangert av komiteen. Men i slutten av juli fikk Jensen et brev fra Israels ambassadør i Norge, Raphael Schutz, som slår fast at ungdommene ikke vil få slippe inn i Israel.

Hele turen måtte derfor kanselleres.

«Agent for hat»

I brevet, som NTB har fått tilgang til, heter det blant annet at «Palestinakomiteen er «et ekstremt negativt og destruktivt element» og «en agent for hat» som nekter det jødiske folk retten til selvbestemmelse.

– Dette er rent tøv. Vårt formål er at folk skal få se situasjonen med egne øyne og slik kunne ta et kvalifisert standpunkt, sier Jensen.

Palestinakomiteen i Norge har i en årrekke arrangert studieturer til Midtøsten, i all hovedsak til Vestbredden, med det formål å gi deltakerne innblikk i palestinernes situasjon.

– Strammer grepet

– Vi har tidligere opplevd at enkeltpersoner i organisasjonen, som tillitsvalgte, blir plukket ut og nektet innreise. Men dette er noe nytt, sier Jensen, som mener at innreisenekten viser at Israel nå strammer grepet. I fjor vedtok Knesset en ny lov som nekter innreise for alle som har støttet boikott av landet.

Jensen frykter nå at alle turer i regi av Palestinakomiteen vil få innreiseforbud framover.

– Det vil bidra til å isolere palestinerne ytterligere. Dette er veldig alvorlig, mener hun.

– Rett til å nekte

Ambassaderåd Dan Poraz ved den israelske ambassaden mener det ikke er snakk om en studietur, men en ren indoktrineringstur.

– Israel har rett, i likhet med alle land, til å nekte innreise til folk som ønsker å skade landet, sier han til NTB og viser til at Palestinakomiteen støtter den internasjonale BDS-kampanjen som tar til orde for boikott av Israel.

– Betyr dette at alle Israel-turer i regi av Palestinakomiteen vil bli nektet innreise i framtida?

– Ja, sier Poraz.

Ber UD om hjelp

Palestinakomiteen har nå sendt brev til Utenriksdepartementet der de ber departementet ta opp saken med israelske myndigheter.

– Vi ønsker også en redegjørelse fra UD om hvordan norske myndigheter vurderer Israels svært alvorlige beskyldninger mot en norsk organisasjon, sier Jensen.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er for tiden på rundreise i Israel, Palestina og Jordan.