24 KJAPPE
17. november 2019 11:15

Fersk Sushi konkurs

Fersk Sushi i Trondheim er slått konkurs. De laget sushi til dagligvarebutikker. – Butikk-sushi er ikke det store volumet lenger, sier kokk og tidligere restaurantdriver Trond Kolstad til Adresseavisen. Bedriften hadde tre ansatte.

15. november 2019 14:30

Spiondømte Frode Berg klar for å reise hjem

Frode Berg og hans forsvarer Ilja Novikov ved byretten i Moskva der dommen leses opp tirsdag
Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Spiondømte Frode Berg ble fredag overlevert til den norske ambassaden i Litauen og kan komme hjem til Norge og familien sin.

NTB-Bibiana Piene

Nesten to år i russisk fangenskap er dermed over.

Overleveringen skjedde etter at de siste bitene i en spionutvekslingsavtale mellom Russland og Litauen falt på plass.

Ifølge en pressemelding fra Statsministerens kontor ble Frode Berg overlevert til ambassaden i Vilnius fredag kl. 11. Berg vil komme hjem til Norge og gjenforenes med sin familie, heter det.

Solberg takker Litauen
– Vi er glade for at Frode Berg nå kommer hjem til Norge, som en fri mann. Jeg vil takke litauiske myndigheter for samarbeidet og for den innsatsen de har gjort for å få Berg fri, sier statsminister Erna Solberg (H) i pressemeldingen.

Like før kunngjøringen holdt Litauens president Gitanas Nauseda en pressekonferanse der han bekreftet at nordmannen var en del av spionbyttet. Fredag benådet presidenten de to spiondømte russerne Nikolaj Filiptsjenko og Sergej Moisejenko.

Den pensjonerte norske grenseinspektøren Frode Berg (64) har sittet fengslet i Moskva siden desember 2017. Han ble i april i år dømt til 14 års fengsel for spionasje.

– Norgeshistorie
Øystein Hansen i Støttegruppen til Frode Berg var tidligere fredag spent på utviklingen i saken.

– Dette er spennende timer og dager. Det er norgeshistorie, dette her, sier Hansen til NTB.

Detaljene rundt Bergs ankomst til Norge er foreløpig ikke kjent, men både hans kone og datter befant seg fredag i Oslo.

Frode Bergs norske advokat Brynjulf Risnes har reist til Litauen.

– Han kom for kort tid siden over grensa fra Kaliningrad. Jeg er i Litauen og venter på å møte ham snart, sier Risnes.

Plikter ikke å forklare seg
Hva som vil skje når Berg kommer til Norge, er foreløpig uklart. E-tjenesten vil trolig være svært interessert i å høre Bergs versjon av hva som skjedde da han ble pågrepet under et besøk i Moskva i desember 2017, og ikke minst hva han har fortalt til russisk etterretning.

Men Berg har ingen plikt til å forklare seg, ifølge etterretningsekspert Ola Kaldager.

– Når Frode Berg kommer til Norge, er han en fri mann. Han er ikke forpliktet til å snakke med E-tjenesten dersom han selv ikke ønsker det, sier Kaldager til NTB.

– Skandale
Han påpeker at E-tjenesten ikke har pågripelsesmyndighet og derfor ikke har noen mulighet til å tvinge Berg til å fortelle.

E-tjenesten har tidligere blitt anklaget for å ha sendt en norsk agent på et risikooppdrag han ikke var forberedt på.

– Hele denne saken er en skandale, sier Kaldager.

15. november 2019 11:11

338 utlendinger tvangsutsendt fra Norge i oktober

Til sammen er 3.518 personer uten lovlig opphold i Norge sendt ut av politiet i årets ti første måneder. Det tilsvarende tallet på samme tidspunkt i fjor var 4.323, noe som er en nedgang på 19 prosent.

En tredel av de tvangsutsendte i år, 1.198 personer, var ilagt en eller flere straffereaksjoner i Norge, viser nye tall fra Politiets utlendingsenhet (PU), som har det nasjonale ansvaret for tvangsretur av personer uten lovlig opphold i Norge.

Av de straffede som er blitt uttransportert så langt i år, hadde 17 prosent rumensk statsborgerskap, mens 12 prosent var fra Polen og 10 prosent fra Litauen.

De som er tvangsutsendt av norsk politi i år, tilhører over 130 ulike nasjonaliteter, og de er transportert til mer enn 120 land. Landet de utviste blir sendt til, er ikke nødvendigvis hjemlandet.

Ukrainere toppet listen over nasjonaliteter med 261 personer, fulgt av 218 russere og 217 rumenere. Samtidig toppet Sverige listen over land utlendingene ble sendt til med 389 utsendelser, til tross for at få av de tvangsutsendte var svenske borgere. 219 personer er sendt til Romania og 216 er sendt til Ukraina.

(©NTB)

15. november 2019 09:40

Brann i metrobuss i Trondheim

En metrobuss står i full fyr på Heimdal i Trondheim, melder politiet på Twitter. Brannvesenet sender flere ressurser. Ingen personer er skadet.

10. november 2019 23:26

Bussjåfør kjørte på to barn på Jessheim

En bussjåfør som kjørte på to barn på Jessheim i Akershus, har forklart til politiet at han ble skremt på grunn av en konflikt med en passasjer på bussen.

– Vi fikk flere telefoner om en buss som kjørte på to barn på seks og tolv år, kolliderte med en annen buss og gjenstander på Jessheim stasjon. Vi har kontroll på bussen og sjåføren. Vi mistenker ikke promille. Barna er ikke alvorlig skadd, skriver politiet på Twitter søndag kveld.

– Vi avhører vitner, mistenkte og fornærmede, samt at vi sjekker overvåkingskameraer i området for å få fullstendig oversikt over situasjonen. Bussjåføren forklarer at han ble skremt etter en konflikt med en passasjer på bussen, og at han da kjørte vekk fra stedet, opplyser politiet.

(©NTB)

9. november 2019 11:47

Portrett av Greta Thunberg skal pryde fasade

(AP Photo/Ben Margot)

Et enormt veggmaleri av den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg skal pryde en stor fasade i San Francisco.

– Om vi kan forsterke hennes budskap og få flere mennesker til å engasjere seg og høre på hva hun har sagt, så har vi gjort noe bra, sier initiativtakeren Paul Scott fra den ideelle organisasjonen One Atmosphere, som finansierer prosjektet, til CNN.

Kunstverket, som er malt på en bygning ved Union Square, skal være ferdigstilt på tirsdag neste uke, ifølge kanalen.

Thunberg har vært i Nord-Amerika siden hun i august krysset Atlanterhavet seilbåten Malizia II og befinner seg for øyeblikket i den amerikanske delstaten North Carolina.

Planen hennes var å dra til Santiago i Chile for å delta på FNs klimakonferanse. Den ble imidlertid avlyst etter de voldsomme demonstrasjonene mot president Sebastián Piñera.

(©NTB)

6. november 2019 15:08

Hauglie har fortsatt tillit til Nav-sjefen

– Jeg har full tillit til at Nav tar tak i saken på en god måte, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H). Hun har fortsatt tillit til Sigrun Vågeng.

Lederen av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Erlend Wiborg (Frp), sa tirsdag at Nav-sjefen bør gå av, men det er altså ikke Hauglie enig i.

– Jeg har tillit til at Nav løser oppgaven framover. Oppgaven er at vi må komme til bunns i saken, få ivaretatt de som er berørt og finne svar på hvordan dette kunne foregå i så mange år uten at noen har oppdaget det, sier hun til NTB.

– Jeg har fortsatt tillit til Vågeng, bekrefter hun.

Årsaken til Wiborgs mistillit til Nav-sjefen er at direktoratet selv skrev at det ville bli for ressurskrevende å finne ut hvem som var rammet av at reglene var brukt feil. Hauglie vil ikke svare på om hun mener det var en god vurdering.

– Det som er viktig, er at de har konkludert annerledes. Nå setter de alle ressurser inn på å saksbehandle sakene på nytt og finne de som er berørt og bidra til at staten får gjort opp for seg, sier hun.

Følger tett

Hauglie har fått kritikk for ikke å ha reagert raskt nok da hun med egne ord ble klar over alvoret i saken 30. august. Hauglie svarer slik på spørsmål om hun følger etaten hun har ansvar for, tettere nå:

– Jeg er fullt ut informert om hva som skjer, og vi har en tett og løpende dialog.

Vågeng har tidligere sagt at hun har tenkt å sitte til åremålsperioden hennes går ut i oktober neste år, og heller ikke Hauglie har indikert at hun vurderer sin stilling.

– Hva tenker du det gjør med folks rettsoppfatning om en så alvorlig sak ikke får konsekvenser for dem som sitter med ansvar?

– Min oppgave nå er å ivareta de som er berørt, at staten får gjort opp for seg, og at vi kommer til bunns i det som har skjedd. Alt annet får komme i andre rekke, sier statsråden.

Borer i tidslinjen

Hauglie måtte tilbake til Stortinget onsdag for å svare på spørsmål fra Rødts Bjørnar Moxnes, dagen etter at hun redegjorde for de folkevalgte om skandalen. Moxnes var spesielt interessert i hva statsråden foretok seg fra hun med egne ord ble klar over sakens alvor 30. august.

Hauglie ga ikke noen flere opplysninger enn det hun ga i redegjørelsen, men viste til at hun hadde et møte med Nav 13. september.

– Jeg fikk overhodet ikke noe svar. Det mener jeg ikke er tillitvekkende, sier Moxnes til NTB.

(©NTB)

5. november 2019 10:56

Salmar-gründeren og sønnen på topp

Gustav Magnar Witzøe fra Frøya er den som tjente mest i Trøndelag i fjor. Han er oppført med en inntekt på rundt 150 millioner kroner, mens faren Gustav Witzøe låg på like under 50 millioner. Begge er på topp 100-lista i Norge

4. november 2019 10:58

Full og aggressiv mann brøt seg inn på fly på Gardermoen

Politiet måtte bruke pepperspray for å få kontroll over en full mann som presset seg forbi gaten på Gardermoen, gikk ut på taksebanen og tok seg inn i et fly.

Flyet fra Air Baltic skulle til Riga mandag morgen.

Ifølge politiet kan det virke som at mannen i 30-årene fra Litauen hadde billett, men at han ble nektet adgang. Han presset seg da forbi gaten og tok seg videre til flyet, som sto parkert et stykke unna og egentlig kun var tilgjengelig med busstransport.

– Han gikk over taksebanen. Det er jo strengt regulert og ikke lov å gå der. Så det er snakk om en god del brudd, sier operasjonsleder Ronny Samuelsen i Øst politidistrikt til NTB.

Mannen fortsatte inn på flyet.

– Han var ikke ønsket der og politiet måtte få ham ut. Han satte seg til motverge, og det ble brukt pepperspray, sier Samuelsen.

VG har publisert bilder fra stedet som viser at mannen bæres ut av flyet i horisontal stilling av fire politifolk.

Flyet måtte evakueres og rengjøres etter hendelsen, men kom seg etter hvert av gårde mot Riga. Mannen endte i stedet på legevakten og deretter i arresten. En jurist skal nå vurdere hvilke reaksjoner han kan vente seg fra ordensmakten.

(©NTB)

4. november 2019 10:23

Philip Manshaus forklarte seg om motiv

Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus i rettssal 227 i Oslo tingrett, der han framstilles for forlenget varetekt. Der forklarte han seg for første gang om motivet for angrepet på Al-Noor-moskeen i Bærum og drapet på stesøsteren. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Philip Manshaus redegjorde for motivet bak angrepet på moskeen i Bærum og drapet på søsteren under fengslingsmøtet mandag.

Manshaus gjorde nazihilsen da han kom inn i retten, slik han også har gjort i de tidligere fengslingsmøtene, før han som tidligere varslet kom med en uttalelse.

Her holdt han et flere minutter langt innlegg hvor han forklarte seg om motivet for angrepet på Al Noor-moskeen og drapet på sin stesøster 10. august.

I retten mandag erkjente han forholdene han er siktet for, men erkjente ikke straffskyld.

Det har ikke kommet noen begjæring om at fengslingsmøtet skal gå for lukkede dører. Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt sa til Dagbladet i forrige uke at årsaken er at de ikke tror det finnes noen bevisforspillelsesfare lenger.

Politiet har bedt om at varetektsfengslingen forlenges med ytterligere fire uker, begrunnet i gjentakelsesfare.

2. november 2019 21:18

Kunde prøvekjørte luksusbil – kom ikke tilbake

Politiet har kontroll på en Jaguar I-Pace etter at en kunde som skulle prøvekjøre bilen i Kristiansand lørdag ettermiddag, ikke kom tilbake med den.

Klokka 20.50 lørdag opplyste politiet at de har funnet bilen, som de betegner som stjålet, i Mosby i Kristiansand.

Politiet ble varslet om saken ved 13.45-tiden da en bilbutikk ikke fikk tak i en kunde som prøvekjørte Jaguaren verdt 800.000 kroner.

Daglig leder ved forhandleren British Cars Kristiansand, Christian Austad, sier til Fædrelandsvennen at alt syntes å være i orden, helt til de ikke fikk tak i føreren.

– Vedkommende var innom butikken, utga seg for være interessert i bilen og ønsket å prøvekjøre. Vi fikk personalia av kunden, og han kjørte ut for en kort prøvekjøring, men returnerte ikke til avtalt tid, sier han.

Deretter fikk ikke bilbutikken tak i kunden i det hele tatt og ba politiet om hjelp.

1. november 2019 10:52

Elisabeth Michelsen ny sjef i Heimevernet

Generalmajor Elisabeth Gifstad Michelsen tiltrer 1. november som ny sjef for Heimevernet. Michelsen har fungert i stillingen siden 20. august. Foto: Karoline Lillemo / Forsvaret / NTB scanpix
Generalmajor Elisabeth Gifstad Michelsen (49) overtok fredag som ny sjef for Heimevernet.

Hun har fungert i stillingen siden 20. august og tar over etter generalmajor Eirik J. Kristoffersen, opplyser Heimevernet i en pressemelding.

Michelsen startet sin militære karriere ved befalsskolen for Hærens våpentekniske korps i 1992 og har tjenestegjort både i Afghanistan og Irak. Hun kommer fra stillingen som sjef for logistikk ved Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø og har det siste året studert ved Army War College i USA.

Michelsen er gift, har to barn og er bosatt i Akershus.

1. november 2019 10:28

Piggdekkgebyr i Trondheim fra og med i dag

Fra i dag er det gebyr for å kjøre med piggdekk i Trondheim, og mangler du oblat, kan du få 750 kroner i bot. Det er mulig å kjøpe dagsoblater, månedsoblat eller betale for hele perioden som går til 18. april neste år. Prisen for hele sesongen for personbil er 1400 kroner.

1. november 2019 08:22

Nortura skal sende flere hundre tonn sauekjøtt til Oman

Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
Det store overskuddet av sauekjøtt i Norge har ført til at Nortura, gjennom sitt datterselskap Noridane, skal eksportere store mengder sauekjøtt til Oman.

Det bekrefter Rolf Gjermund Fjeldheim, direktør for bransje og marked i Nortura, overfor Nationen.

– Grunnen til at Nortura legger til rette for denne eksporten, er å begrense innfrysing av sau på reguleringslager, sier Fjeldheim til avisen.

Det er Noridane Foods AS, der Nortura eier to tredeler av aksjene, som skal eksportere sauekjøtt til Oman, et land på Den arabiske halvøya, som ligger rundt 800 mil fra Norge.

Det var nettstedet landbruk24.no som først omtalte saken.

– Det som nå skal eksporteres, er fersk sau som blir fryst ned i eksportpakning som frossenvare til markedet i Midtøsten. Kjøttet er ikke fra reguleringslager, sier Fjeldheim.

Fjeldheim peker på flere årsaker til at de velger å selge kjøttet til Oman.

– De er opptatt av kvalitet og av å få halalkjøtt. Alt som eksporteres må halalslaktes. Da er det krevende å levere nok volum.

– Vi ønsker å ta ut inntil 1.000 tonn. Men vi oppnår ikke det volumet. I realiteten blir det nok 500–600 tonn som også vil være et betydelig bidrag for å bedre markedet for sau i Norge, sier Fjeldheim.

Han vil ikke gå inn på kiloprisen, men sier de ikke taper penger på eksporten.

(©NTB)

31. oktober 2019 15:35

Politiet forlenger oppholdsforbud ved anleggsområdet på Frøya

Vindmøllemotstandere på Frøya får fremdeles ikke lov til å oppholde seg på anleggsområdet. Politiet har forlenget forbudet fram til 30. november.

Trøndelag politidistrikt opplyser at de forlenger oppholdsforbudet fordi forutsetningene er de samme som da forbudet ble innført.

– Det var den gang nødvendig å innføre oppholdsforbudet da det i lengre tid, og ved gjentatte anledninger, ble utført straffbare handlinger i tilknytning til vindkraftutbyggingen, da særskilt rettet mot anleggsvirksomheten i Nessadalen. Ferdsel på stedet utgjør også en risiko i forbindelse med sprengningsarbeid, skriver politiet i en pressemelding.

Politiet understreker at brudd på oppholdsforbudet kan innebære bøter på mellom 7.000 og 8.000 kroner. Gjentatte overtredelser gir høyere bøter.

Forbudet på Frøya ble innført 19. august etter at motstandere av vindkraftutbyggingen i flere uker hadde demonstrert mot byggingen.

(©NTB)

31. oktober 2019 11:11

Dommen i SIAN-rettssaken er utsatt

Domsavsigelsen i rettssaken der SIAN-lederne Lars Thorsen og Fanny Bråten er tiltalt for hatefulle ytringer er utsatt med en uke.

Planen var opprinnelig at dommen skulle komme fredag denne uken, men Oslo tingrett opplyser til NTB at domsavsigelsen nå er utsatt til 8. november.

– Det er ingen spesiell grunn annet at det noen ganger tar lengre tid enn ventet, sier kommunikasjonsrådgiver John Vige Pedersen i Oslo tingrett til NTB.

Rettssaken mot Stopp islamiseringen av Norges (SIAN) leder Lars Thorsen og nestleder Fanny Bråten fant sted i Oslo tingrett mandag og tirsdag i forrige uke.

De to sto tiltalt for hatefulle ytringer etter den såkalte rasismeparagrafen blant annet for å ha omtalt muslimer som «notoriske seksualpredatorer» som «voldtar i epidemisk omfang» i SIAN-brosjyrer som ble delt ut i Oslo i fjor sommer.

Bråten var også tiltalt for å ha kalt muslimer «morderzombier og seksualpredatorer» og for å ha kalt islam en «tilbakestående kultur» under en appell på Eidsvolls plass foran Stortinget i september i fjor.

Aktor la ned påstand om 30 dagers ubetinget fengsel for Thorsen, mens han ba om 45 dagers ubetinget fengsel for Bråten.

(©NTB)

31. oktober 2019 10:02

Soldat (19) skjøt seg i låret med maskinpistol

En 19 år gammel vaktsoldat ved Vealøs leir i Horten er innlagt på sykehus etter at han skjøt seg selv i låret med en maskinpistol.

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 7.23 torsdag, og saken etterforskes som en arbeidsulykke.

– Det fremstår som et uhell. Det ser ut til å gå bra med ham. Han fikk behandling av medsoldater på stedet før han ble sendt til sykehus, sier operasjonsleder Tore Grindem i Sørøst politidistrikt til NTB.

– Våpenet som ble brukt, var en MP7, sier Grindem.

30. oktober 2019 16:17

Fosterfar tiltalt for grov voldtekt av barn i Rogaland

En mann er tiltalt for grov voldtekt av sitt fosterbarn i Rogaland. Saken skal gå for Jæren tingrett på nyåret.

Overgrepene har ifølge tiltalen vart fra barnet var halvannet år til nesten tre år gammelt.

Mannen er tiltalt for seksuell omgang med barn under 14 år og seksuell omgang med fosterbarn eller stebarn.

– Voldtekten er grov fordi det særlig legges vekt på fornærmedes alder på gjerningstidspunktet og at det har skjedd gjentatte overgrep, heter det i tiltalen.

Saken kommer opp for Jæren tingrett 6. januar.