24 KJAPPE
22. oktober 2017 20:02

En person alvorlig skadd i tankbilulykke i Trondheim

 En person ble alvorlig skadd da en personbil kolliderte med en tankbil i Klett i Trondheim kommune søndag.

Ifølge Adresseavisen var det tre personer i bilen. En mann, en kvinne og et barn. Den mannlige føreren av bilen satt fastklemt etter ulykken og skal være alvorlig skadd. Skadeomfanget for de to andre er ukjent, opplyser politiets innsatsleder på stedet, Eirik Bang Danielsen.

– De er alle tre fraktet til sykehus i ambulanse. Luftambulansens lege var også på stedet for å bidra, sier han.

Personbilen fikk store skader i møteulykken. Begge kjørefelt i nordgående retning ble sperret i lang tid.

(©NTB)

22. oktober 2017 13:19

Eksperter tror renta blir stående stille

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Analytikerne tror at Norges Bank vil holde styringsrenta på stedet hvil på torsdagens rentemøte.

Siden i mars i fjor har renta ligget på rekordlave 0,5 prosent. Det er ingen ting som tilsier en renteheving nå, mener analytikerne Erik Bruce i Nordea Markets og Kyrre Aamdal i DNB Markets.

– Vi tror det kommende rentemøtet blir en ikke-begivenhet. Norges Bank har signalisert at styringsrenta vil være uendret i lang tid framover, og det har ikke skjedd noen begivenheter som tilsier at det endres, sier Aamdal til NTB.

– Jeg er så sikker som jeg kan bli, på at det blir uendret rente. Signalene fra Norges Bank i september var at det blir lenge til neste endring. Siden den gang er det ikke skjedd noe av betydning for det økonomiske bildet, inkludert forslaget til statsbudsjett, påpeker Bruce.

– Kjedelig

Begge peker på at statsbudsjettet som ble lagt fram i forrige uke, er tilpasset situasjonen i norsk økonomi.

– Det eneste jeg er litt spent på, er at vi for første gang skal få et referat fra diskusjonene i hovedstyret. Men mest sannsynlig blir dette et kjedelig rentemøte, sier Bruce.

På det siste rentemøtet i september antydet sentralbanksjef Øystein Olsen at den første renteøkningen først vil komme godt inn i 2019.

Men sjeføkonom Jørgen Gudmundsson i Sparebanken Vest tror den kan komme før.

Større vekst kan gi renteoppgang

– Finansdepartementet er vesentlig mer optimistisk i sitt syn på norsk økonomi for neste år enn hva Norges Bank er, skriver han i det siste nyhetsbrevet fra banken.

Gudmundsson peker på at Finansdepartementet anslår en vekst i fastlandsøkonomien på 2,5 prosent, mens Norges Bank forventer 2 prosent vekst.

– Skulle departementets anslag inntreffe, kan de være sikre på at renteoppgangen kommer i 2018 og ikke i 2019 som Norges Bank venter, skriver Gudmundsson.

(©NTB)

21. oktober 2017 11:02

Fylkeslegen gir kraftig refs til Levanger sykehus etter at 14-åring døde

Fylkeslegen i Nord-Trøndelag mener at Levanger sykehus ikke ga forsvarlig helsehjelp da en 14-åring døde av hjertefeil i fjor.

En epost med viktige røntgensvar ble aldri lest, og dermed fikk ikke gutten den oppfølgingen han burde fått, melder NRK,som siterer Trønder-Avisa. I eposten anbefalte røntgenlegen videre utredning av gutten.

Ifølge fylkeslegens rapport, var det flere hundre eposter med røntgenbesvarelser i postboksen. Medisinskfaglig ansvarlig ved legevakten haket av epostene for å få tømt innboksen. Fylkeslegen konkluderer med at ingenting tyder på at disse epostene ble lest.

14-åringen hadde over tid klaget på sterke brystsmerter. Røntgenbildene fra undersøkelsen viste da også unormale funn og gutten døde halvannet år senere.

Fylkeslegen skriver i tilsynsrapporten at Innherred legevakt og Sykehuset Levanger ikke hadde noe system for kommunikasjon og informasjon mellom seg.

(©NTB)

20. oktober 2017 17:51

Norges beste musikklærer bor i Trondheim!

Musikklærer gjennom 40 år ved Blussuvoll Ungdomsskole, Fridtjof Hjertaas, ble i dag tildelt den nasjonale prisen «Årets musikklærer» som deles ut av organisasjonen Musikk i Skolen.

Prisen deles ut for aller første gang i anledning organisasjonens 40-års jubileum.

– At Fridtjof også feirer 40 år som musikklærer nettopp i år er et artig sammentref, forteller Torstein Siegel, leder av Ungdommens Kulturmønstring i Trondheim.

Han kjenner Hjertaas godt fra musikkmiljøet i byen og var til stede da han ble overrakt prisen.

– Hans engasjement for ungdom og musikk har også ført til at vi i mange år har benyttet hans kompetanse som produsent under Landsmønstringen i UKM, og som komponist og arrangør for oppsetninger utenfor skolen, forteller Siegel.

Over 50 dyktige lærere var nominert, og juryen hadde en vanskelig jobb.

Blussuvoll Ungdomsskole i 40 år

Hjertaas ble ansatt som musikklærer ved Blussuvoll ungdomsskole i 1977, og har jobbet på denne skolen i hele perioden.

Som musikklærer har han hatt enorm betydning for flere generasjoner med elever gjennom sin inkluderende væremåte og tilpassede undervisningsmetodikk.

– Det er en rekke musikere som takker Fridtjof for å ha sparket i gang deres interesse for musikk, og dermed deres karriere. Andre elever har valgt et yrke i kulturlivet som produsenter og administratorer mye av samme grunn, forteller Siegel.

Fridtjof har i store deler av karrieren vært sosiallærer i kombinasjon med musikklærer og brukt musikkfaget aktivt for å fange interessen hos elever som ellers har hatt vansker med å motivere seg for skolegang.

Han har vært primus motor og musikalsk leder for over 30 musikaloppsetninger på Strinda videregående skole.

Fridtjof var skolekorpsdirigent på 80- og 90-tallet i den skolekretsen Blussuvoll sokner til, og brukte dette aktivt til å styrke musikkmiljøet både på skolen og i nærmiljøet.

Han har vært primus motor og musikalsk leder for over 30 musikaloppsetninger på Strinda videregående skole, og et enda større antall revyer og sangspill på egen skole.

Fridtjofs musikkarrangementer til mange av disse musikalene har i ettertid blitt benyttet av andre skoler.

Hjertaas har brukt musikkfaget aktivt for å fange interessen hos elever som ellers har hatt vansker med å motivere seg for skolegang.

Fridtjof har en sterk interesse for foto, lyd og video, og har helt siden starten dokumentert svært mange av skolenes oppsetninger og konserter.

– Blussuvoll sitter derfor på en kulturskatt. Mye av dette er i ettertid blitt delt digitalt med tidligere elever og kolleger, sier Siegel.

Også som lærebokforfatter har Fridtjof Hjertaas hatt stor betydning for skoleelever i ungdomsskolen. Sammen med Kai Lennert Johansen har han gitt ut det omfattende læreverket «Tempo!» som brukes i faget i musikk og dans for 8.-10.trinn.

Serien består av elevbøker, lærerveiledninger, CDer og DVDer.

20. oktober 2017 16:20

Eldar Rønning inn i EOCs utøverkommisjon

Oslo 20150314.
Eldar Rønning mottar Holmenkollmedaljen etter verdenscuprennet i 50km fristil for herrer
i Holmenkollen i Oslo lørdag.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Eldar Rønning (35) ble fredag valgt inn som medlem i Den europeiske olympiske komités (EOCs) utøverkommisjon.

Det skjedde under EOCs utøverforum i Monaco.

– Jeg er ydmyk og takknemlig for støtten jeg har fått fra mine europeiske utøverkolleger, sier den tidligere langrennsstjernen i en pressemelding fra Norges idrettsforbund.

– Jeg ønsker å rette et spesielt fokus mot utøveres mulighet til å kombinere idrettskarriere med studier og jobb, slik at overgangen fra endt idrettskarriere til arbeidsliv blir enklere. I tillegg vil jeg prioritere antidopingarbeidet og jobbe for bedre bevisstgjøring av utøvere som rollemodeller for barn, unge og samfunnet.

Fire år

EOC er paraplyorganisasjon for de 50 europeiske olympiske komiteene. Utøverkommisjonen har som formål å ivareta utøvernes interesser. Den består av seks representanter fra sommeridretter og to fra vinteridretter.

Rønning er valgt for fire år som vinteridrettsrepresentant.

Rønning har deltatt i tre OL og har fire VM-gull, ett sølv og en bronse i tillegg til 11 verdenscupseirer. Han har i seks år vært tillitsvalgt for det norske skilandslaget.

Tilfreds

– Det er kjempebra at tidligere aktive engasjerer seg. Eldar har vært en av våre aller beste langrennsløpere og vært en fin rollemodell for ski-Norge. Samtidig har han engasjert seg som tillitsvalgt blant landslagsløperne og jobbet aktivt inn mot det politiske skimiljøet. Jeg føler meg trygg på at han vil gjøre en god jobb som utøverrepresentant i EOC, sier skipresident Erik Røste i en kommentar til NTB.

Også idrettspresident Tom Tvedt er fornøyd.

– Det er viktig for norsk idrett å delta i utformingen og utviklingen av internasjonal idrettspolitikk. Det er svært positivt at Eldar Rønning fikk støtte til å påvirke det internasjonale arbeidet fra utøversiden, og vi er glade og stolte over å ha fått ham inn i EOCs utøverkommisjon, sier han.

20. oktober 2017 09:26

Eldar Sætre fortsetter som konsernsjef i Statoil

Konsernsjef Eldar Sætre i Statoil vil ikke benytte seg av retten til å gå av med pensjon ved fylte 62 år, opplyser selskapet.

Sætre fyller 62 i februar neste år. Sætre ble utnevnt til konsernsjef i Statoil i februar 2015 etter å ha fungert i stillingen siden oktober 2014.

– Styret i Statoil har hatt et ønske om at Eldar Sætre skulle fortsette som konsernsjef. Han har som konsernsjef lyktes med å gjennomføre viktige endringer i Statoil. Han har ledet selskapet gjennom en krevende periode for industrien, og Statoil er i dag et sterkere selskap, sier styreleder Jon Erik Reinhardsen i en pressemelding.

– Han er rett person til å lede arbeidet med å utvikle Statoil som et bredt energiselskap, med en klar strategi for sikker drift, høy verdiskaping og lave utslipp, fortsetter han.

Samtidig øker Sætres grunnlønn med vel en halv million kroner til 8,767 millioner kroner. Dette kommer i tillegg til en økning på 373.000 kroner i fjor som følge av det Statoil omtaler som en teknisk justering.

Sætre hadde i fjor en samlet godtgjørelse på 14,16 millioner kroner. Av dette var 7,7 millioner kroner fast lønn.

Sætre vil gå av med pensjon senest når han fyller 67 år, men beholder retten til å gå av tidligere.

19. oktober 2017 21:38

– Historisk lavt antall asylsøkere til Norge

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

UDI nedjusterer igjen antallet ventede asylsøkere i 2017. Ifølge direktoratet er ankomsten av ordinære asylsøkere historisk lavt.

Fra januar til august 2017 har i underkant av 2.900 personer søkt om beskyttelse i Norge. Bare 1.613 av disse er ordinære asylsøkere, det vil si mennesker som kommer til Norge og søker om beskyttelse på egen hånd, ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI).

I mai anslo UDI at det ville komme 3.000 ordinære asylsøkere til Norge i 2017. Nå har de nedjustert tallet til 2.500.

– Antallet ordinære asylsøkere til Norge per 31. august 2017 er historisk lavt, skriver direktoratet i en pressemelding.

UDI forklarer nedjusteringen med at det kom færre asylsøkere gjennom sommermånedene enn ventet. De tror det lave ankomstnivået vil vedvare ut året.

I tillegg halveres tallet for ordinære asylsøkere som ventes i 2018, fra 6.000 til 3.000.

I september kom det bare 183 asylsøkere til Norge, og ankomsttallene har ligget stabilt på rundt 50 nye asylsøkere per uke i flere måneder.

Som følge av den lave asylankomsten til Norge, må UDI fra nyttår kvitte seg med mellom 150 og 200 midlertidig ansatte.

– Dette kommer ikke som noen overraskelse på oss, og vi har vært forberedt en stund. Det er en konsekvens av situasjonen med færre asylsøkere, sa UDI-direktør Frode Forfang til NTB torsdag i forrige uke.

(©NTB)

19. oktober 2017 18:10

Gass som lekket ut ved NTNU i Trondheim var ikke giftig

Gassen som lekket ut på NTNUs universitetsområde i Trondheim torsdag, var ikke giftig, opplyser politiet.

Politiet opplyste først at det var gassen hydrogensulfid som hadde lekket ut, og betegnet den som veldig giftig og brannfarlig.

Litt senere ble lekkasjen stanset, og det ble fastslått at det likevel ikke var snakk om hydrogensulfid. Isteden dreide det seg om hydrogen som er både eksplosiv og brannfarlig, melder NRK.

19. oktober 2017 12:53

Etterlyser ny eier til Yoko Onos ønsketre

Kjenner du noen som har grønne fingre og lyst til å ta i mot et tre med en helt spesiell historie?

– Kunstner Yoko Onos «Wish Tree» trenger et nytt hjem, forteller kommunikasjonsansvarlig ved Trondheim Kunstmuseum Ida Grøttum.

Yoko Onos Wish Tree var en del av utstillingen «Deltakelse» på Trondheim Kunstmuseum Gråmølna tidligere i år. Nå ønsker museet å gi bort treet til noen som kan ha glede av det, og passe på det i kunstnerens ånd. Foto: Trondheim Kunstmuseum

Museet har i dag lagt ut følgende etterlysning på sin Facebook-side:

HJELP OSS Å FINNE ET HJEM TIL YOKO ONOS WISH TREE!

Vi søker et trygt hjem for et helt spesielt oliventre. Treet var hovedperson i Yoko Onos verk Wish Tree som ble vist som en del av utstillingen Deltakelse på TKM Gråmølna i vår.

Treet er ikke lenger et kunstverk, men har en fortid som gjør det spesielt.

Yoko Ono ønsker at treet skal leve videre og være til glede for flere.

Vi kan dessverre ikke oppbevare det på museet og vi ønsker å komme i kontakt med noen som kan ta vare på det og hvor flere kan se det, gjerne en institusjon i det offentlige rom.

Yoko Ono ønsker at treet skal leve videre og være til glede for flere.

Oliventreet er ca 4 meter høyt, kraftig og flott. Det trenger mye lys og vann og selvfølgelig takhøyde.

Kjenner du noen som kan ta imot det spesielle treet?

Ta kontakt med Trondheim Kunstmuseum.

19. oktober 2017 08:34

Økonom tror regjeringen endrer i boliglånsforskriften

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank tror boliglånsforskriften blir endret eller forsvinner helt.

I forskriften stilles det strengere krav til egenkapital ved lån til sekundærbolig i Oslo. Etter den nye forskriften økte kravet til 40 prosent. I resten av landet forble kravet 15 prosent. Regjeringen innførte også et krav om at kundens samlede lån ikke skal overstige fem ganger brutto inntekt.

Siden januar har prisnedgangen i Oslo vært på 3 prosent. På landsbasis er den opp 0,3 prosent, skriver Finansavisen.

Spørsmålet er om regjeringen vil endre hele eller deler av boliglånsforskriften, som utløper til sommeren, eller la den stå.

Jullum i Danske Bank tror regjeringen vil foreta seg noe.

– Den regelen som jeg ikke tror blir forlenget, er «fem ganger brutto inntekt»-regelen. Den blir for lite fleksibel. Jeg tror bankene fremover vil få lov til å vurdere dette selv, sier han. Han tror egenkapitalkravet på 40 prosent blir forlenget.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets tror regjeringen vil forlenge forskriften, men fjerne de spesielle forskriftene for Oslo hvis prisene fortsetter å falle til sommeren.

– De særskilte tiltakene var et virkemiddel for å få ned den sterke prisveksten på. Men hvis det viser seg å gå tregt, tror jeg de vil opprettholde tiltakene litt lenger, sier han.

(©NTB)

18. oktober 2017 21:18

PST tror norsk IS-kriger likevel ikke er død

En IS-tilsluttet nordmann som har vært regnet som død siden 2014, skal likevel være i live, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste.

Mannen ble meldt drept høsten 2014 av TV 2. Dødsfallet ble senere også vurdert som sannsynlig av politiet i en senere straffesak.

Men under rettssaken mot en terrortiltalt 34-åring fra Verdal kunne PST opplyse at den antatt døde IS-krigeren fortsatt skal være i live, skriver Adresseavisen.

Mannen, som er norskeritreer, skal ha kommet ganske høyt i organisasjonen IS, og hadde en lederposisjon i gruppa da han ble meldt drept.

PST opplyser nå at mannen snakket med sin svoger på telefon senest 21. mai i år. Også korrespondanse fra februar 2016 er registrert.

Kommunikasjonsrådgiver Martin Bernsen i PST bekrefter overfor avisen at de fortsatt etterforsker mannen for deltakelse i en terrororganisasjon.

Til tross for myndighetenes kunnskap om at mannen i slutten av tjueårene likevel er i live, er han ikke lenger å finne på Interpols liste over etterlyste terrorister, skriver avisen.

(©NTB)

18. oktober 2017 20:09

Demonstranter krever at afghanske ungdommer får bli

 Et par hundre demonstranter deltok i et fakkeltog med krav om at de såkalte oktoberbarna slipper å bli sendt tilbake til Afghanistan.

«Oktoberbarna» er 130 afghanske asylsøkere som kom til Norge i 2015. De fyller 18 i oktober, ifølge norske myndigheter, og mister dermed beskyttelsen de har hatt som mindreårige. De skal sendes tilbake til sitt krigsherjede hjemland, har utlendingsmyndighetene bestemt.

Skuespilleren Lena Kristin Ellingsen var blant dem som holdt appell foran Stortinget onsdag kveld.

– Jeg er helt uenig i måten politikerne behandler disse ungene på. De har opplevd ting vi ikke kan sette oss inn i. Det er umenneskelige forhold de sendes tilbake til, sier hun til TV 2.

Det er vergeforeningen Følgesvennen og organisasjonene Refugees Welcome og Nok er nok som står bak demonstrasjonen onsdag, men en rekke andre organisasjoner støtter den. Også ungdomspartiene AUF, KrFU, Unge Venstre og SU stiller seg bak.

– Trygt nok

Sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er svært vanskelig, men likevel regner norske myndigheter det som trygt å sende flyktninger tilbake dit.

Kun to provinser, Nangarhar og Helmand, regnes som så utrygge at ingen kan tvangsreturneres dit. En del flyktninger fra disse provinsene kan imidlertid sendes tilbake til såkalt internflukt i Kabul, mener norske myndigheter. Den norske praksisen er omstridt og kritisert av blant andre Amnesty International.

– Uoversiktlig sikkerhetssituasjon

Landinfo, organet som forer utlendingsmyndighetene med fakta om situasjonen i ulike land, har nylig publisert ferske rapporter om Kabul og det østlige Afghanistan.

Her heter det at sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er flytende og uoversiktlig og at den kan endre seg raskt. Det påpekes at det er vanskelig å skaffe pålitelig informasjon om situasjonen utenfor Kabul og at det med unntak av FN-operasjon UNAMA ikke finnes etterrettelige kilder som systematisk rapporterer om sikkerhetssituasjonen for sivile afghanere.

Sivile ofre

Kabul peker seg ut med store lidelser for sivile det siste året.

– Det har i Kabul provins vært en signifikant økning på 26 prosent i antall sivile ofre (drepte og skadde) i første halvår 2017 sammenlignet med foregående år, heter det i den ene rapporten.

219 sivile ble drept og 829 såret i første halvår. Et stort bilbombeangrep i mai var årsaken til over halvparten av de sivile ofrene i hovedstaden.

– UNAMAs registreringer viser at Kabul er den provinsen i landet hvor desidert flest sivile drepes og skades i konfliktrelatert vold, skriver Landinfo.

Det vises for øvrig til at Kabul-provinsen har mottatt et stort antall returnerte afghanere fra Pakistan og at FNs flyktningorganisasjon UNHCR påpeker at provinsens kapasitet til å absorbere og reintegrere fordrevne og returnerte er minimal.

18. oktober 2017 13:09

Facebook skal sende den amerikanske versjonen av Skam 

Facebooks nystartede TV-tjeneste har sikret seg den amerikanske versjon av NRK-serien «Skam», melder NRK.

Det var under TV-messa Mipcom i Cannes onsdag at Facebooks sjef for kreativ global strategi, Ricky Van Veen, kunngjorde at det sosiale mediet blir publisist for den nordamerikanske versjonen av «Skam», melder kanalen.

Facebook Watch, som ble lansert for amerikanske Facebook-brukere i august, skal tilby TV-innhold gjennom Facebook-plattformen.

På Watch skal brukerne få personlig tilrettelegging til å oppdage nye serier, organisert rundt hva vennene deres og andre ser på.

18. oktober 2017 12:51

Splitter ny film om Trondheim til Kosmorama neste år

– Hjembyen vår ligger Kosmoramas hjerte nært, og vi er derfor veldig stolte av å kunne presentere Trondheim – En filmreise som en del av programmet for festivalen i 2018, heter det i en pressemelding fra Kosmorama filmfestival.

Trondheim – En filmreise er en historisk dokumentarfilm produsert av Dag Hoel i produksjonsselskapet DHF AS og Spætt Film.

Den tar for seg Trondheims utvikling fra begynnelsen av 1900-tallet frem til 1980 tallet.

 – Filmen er en hyllest til byen og en gave til Trondheimsregionen

Den er basert utelukkende på filmer fra arkiv, hvorav den eldste er kroningen av Kong Håkon i 1906.

I tillegg til Nasjonalbibliotekets arkiv, har prosjektet også fått en del av sitt materiale fra privatpersoner i form av gamle filmklipp som gjenspeiler livet i Trondheim slik det var før.

På denne måten kan filmen kalles for et felles prosjekt mellom filmskaperne og Trondheimsfolket, om å fortelle de store og små historiene byen har huset gjennom et århundre, og som har formet den slik den er i dag.

Filmen «Trondheim – En filmreise», får premiere under Kosmorama neste år.

Lydsiden av filmen er derimot helt ny, og ny musikk har blitt komponert spesielt til dokumentarfilmen.

Kjente og ukjente stemmer forteller om byens historie og livet i Trondheim gjennom årene.

 – Filmen er en hyllest til byen og en gave til Trondheimsregionen – vi gleder oss stort til å vise den frem under Kosmorama i 2018! forteller direktør i Kosmorama, Silje Engeness.

18. oktober 2017 11:56

Mot utskiftninger i regjeringen fredag

Norges EØS- og EU-minister Frank Bakke-Jensen (H) nevnes som en mulig ny forsvarsminister, hvis Ine Eriksen Søreide (H) blir utenriksminister. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Nordlendingene Bård Glad Pedersen og Frank Bakke-Jensen trekkes fram som kandidater til å bli forsvarsminister hvis Ine Eriksen Søreide blir utenriksminister.

 Som NTB meldte mandag, kommer trolig endringene i regjeringen fredag. Da er det ventet at utenriksminister Børge Brende (H) vil bli takket av for å bli president i Verdens økonomiske forum (WEF).

Ny fart i spekulasjonene om at Bakke-Jensen overtar som forsvarsminister ble de da han var med Ine Eriksen Søreide (H) til Garnisonen i Porsanger onsdag.

– Han er med fordi han er fra Finnmark, sier kommunikasjonssjef Ingrid Dåsnes i Forsvarsdepartementet til NTB.

Tema for dagen er styrkingen av Forsvaret i Finnmark gjennom landmaktproposisjonen og statsbudsjettet for 2018, heter det hos Forsvarsdepartementet.

Første kvinne

Søreide er det eneste navnet som trekkes fram som ny utenriksminister, men større usikkerhet har det vært omkring hvem som eventuelt skal overta hennes jobb.

Foruten Bakke-Jensen (52) fra Båtsfjord i Finnmark er Bård Glad Pedersen blant navnene som nevnes, ifølgeAftenposten.

41-åringen fra Sortland i Nordland er i dag informasjonsdirektør i Statoil, men var så sent som for to år siden statssekretær i Utenriksdepartementet. Han har også erfaring som politisk rådgiver i Forsvarsdepartementet.

At han i likhet med Bakke-Jensen er nordlending, trekkes fram som en fordel når arbeidet med regjeringens plan for Hæren og Heimevernet skal forankres i Nord-Norge og på Stortinget.

Sonderer med Venstre

Dersom Bakke-Jensen blir ny forsvarsminister, må regjeringen vurdere hvem som skal erstatte ham – eller om posten skal stå tom.

Ap-leder Jonas Gahr Støre slo før valget fast at han ville fjerne posten som EU/EØS-minister ved valgseier. Ifølge VGvurderer statsminister Erna Solberg (H) å droppe ministerposten, som hun selv opprettet for fire år siden.

Før regjeringssonderingen med Venstre er sluttført, vil det neppe bli en større rokering av statsråder. NTB kjenner til at Fremskrittspartiet ikke planlegger å gjøre endringer i denne omgang.

Tirsdag sa Solberg at sonderingene med Venstre om en utvidelse av regjeringen er i gang. Hun håper å komme i mål innen jul.

(©NTB)

18. oktober 2017 11:21

Enighet om redningsplan i Norske Skog

Christen Sveaas etter at han ble valgt til ny styreleder i Norske Skog under en ekstraordinær generalforsamling i selskapet.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Det opplyser styret i Norske Skog i en børsmelding. Ifølge meldingen stiller over 80 prosent av de sikrede kreditorene og 50 prosent av de usikrede kreditorene seg bak forslaget. Det samme gjelder for flertallet av aksjonærene.

– Vi er veldig glade for at en stor andel av våre største kreditorer og aksjonærer nå støtter refinansieringsforslaget, sier styreleder Christen Sveaas

(NTB)

18. oktober 2017 09:51

Dyrere buss i Trondheim

Det kan bli dyrere å kjøre buss i Trondheim, og billigere i distriktene når trønderfylkene slås sammen fra 1. januar. Ifølge Adresseavisen vil dette skje hvis AtB overtar all kollektivtrafikk i Trøndelag og reduserer tallet på takstsoner fra 800 til 11.

18. oktober 2017 09:44

Russiske styrker trente på å invadere Svalbard

Longyearbyen skole.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ifølge anonyme forsvarskilder, skal russiske styrker ha trent på å invadere Svalbard under militærøvelsen Zapad 2017 (Vest 2017) i september, melder Aldrimer.

Seks ulike forsvarskilder bekrefter saken overfor Aldrimer. De seks har tilgang til nasjonale og dels også NATO-rapporter som beskriver den russiske øvelsen.

Anslaget mot Svalbard skal ha startet med simulerte angrep med russiske bombefly.

Da de norske F-16-flyene begynte å gå tom for drivstoff, kom en ny bølge med russiske fly. I en reell situasjon hadde norske militære kapasiteter ikke kunnet forsvare Svalbard mot angrepet Russland simulerte, skriver Aldrimer.

Zapad-øvelsen varte fra 14. til 20. september i år. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har reagert sterkt på det han mener er manglende russisk åpenhet om øvelsen.

Da russerne iverksatte sitt øvelsesangrep mot Svalbard, kom dette helt overraskende, og det har ifølge Aldrimer vært flere krisemøter mellom NATO og norske militære myndigheter etter at Norges overvåking av den russiske storøvelsen i midten av september endte i det som beskrives som «totalkollaps».

NATO-representantene skal ha brukt karakteristikken «krisemøter» om møtene de har deltatt på i Norge. Det mest kritiske skal ha vært et nesten totalt fravær av etterretning fra norsk side.

(©NTB)