24 KJAPPE
2. oktober 2018 22:16

Omstridt blogger-bok kan havne i retten

Simen Auke fra DJ-duoen Broiler mener at blogger Anniken Jørgensen krenker privatlivets fred i boka «Bare en natt til». Han krever at den fjernes fra markedet.

Auke bekrefter at han står bak en begjæring om midlertidig forføyning som etter planen skal behandles i Oslo byfogdembeter førstkommende mandag.

– Forlaget har ikke spurt om tillatelse til å utlevere meg i boken og det er ikke greit, sier han til NTB.

Advokaten som representerer Panta forlag og Jørgensen kaller begjæringen et angrep på ytringsfriheten.

– Etter min mening er dette helt feil våpen. Boken er allerede solgt til de tusen hjem. Det er fullstendig urealistisk at retten vil komme fram til at alle disse kan trekkes tilbake nå, sier advokat Tony Vangen i advokatfirmaet Elden til NTB.

I etterkant av den midlertidige forføyningen har forlaget invitert Auke til samtale, og sier de forsøker å imøtekomme hans ønsker.

– Det kan bli aktuelt å utgi et nytt opplag av boken hvor man endrer omtalen av personen, sier Vangen.

Auke ikke ønsker ikke å kommentere hvordan han forholder seg til dette tilbudet på nåværende tidspunkt.

Boka har allerede vakt reaksjoner. VGsanmelder reagerte på at Jørgensen utleverer mennesker rundt seg i lite flatterende ordelag. Det ble videre pekt på at innholdet kunne være ulovlig.

(©NTB)

2. oktober 2018 19:38

Finnmark vil ha besøk av Vladimir Putin

(Alexander Ryumin/TASS News Agency Pool Photo via AP)

Fylkesordføreren i Finnmark og Sør-Varangers ordfører ber statsministeren om å invitere Vladimir Putin til 75-årsmarkeringen av frigjøringen av Øst-Finnmark.

– Fra vår side mener vi at det vil være riktig å invitere øverste politiske nivå i Russland til markeringa i Sør-Varanger. Vi ber statsministeren om å medvirke til det, skriver fylkesordfører Ragnhild Vassvik og Sør-Varanger-ordfører Rune Rafaelsen i et brev til Statsministerens kontor.

Det var Altaposten som først omtalte brevet.

Øst-Finnmark ble frigjort fra tysk okkupasjon i 1944, da sovjetiske soldater ankom Bjørnevatn den 25. oktober 1944. Fra 23.–25. oktober vil Finnmark fylkeskommune og Sør-Varanger kommune markere jubileet, blant annet med en konferanse.

De vil også invitere statsministeren og kongen til markeringen.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har ikke utelukket at det kan bli aktuelt å invitere Russlands president til markeringen.

– Dette er noe regjeringen nå vurderer. Jeg vil understreke at det fortsatt er tidlig i prosessen, fordi dette ligger ett år fram i tid. Det er viktig for oss å markere denne årsdagen på en god og respektfull måte, som vi også har gjort ved tidligere anledninger, sa Søreide til NTB i september.

Hun understreket likevel at tradisjonen har vært å invitere på utenriksministernivå.

(©NTB)

2. oktober 2018 18:05

Bom-sabotør: – Vi kommer til å ødelegge flere bomstasjoner

Gruppen som ødela fem bomstasjoner i Rogaland i helgen, teller 30 personer, ifølge et av medlemmene. Nå varsler de mer hærverk.

– Folket må gjøre opprør. Det er folket som skal bestemme, ikke politikere, sier mannen til Stavanger Aftenblad.

Han hevder overfor avisen at planen i helgen var å ødelegge samtlige 38 bomstasjoner på Nord-Jæren, men at de ikke var nok folk.

– Vi blir stadig flere aksjonister og jeg kan garantere at vi kommer til å ødelegge flere bomstasjoner. Vi har kanskje vekket noen politikere allerede. Vi håper at flere og flere politikere våkner og gjør det rette og at alle til slutt innser at bommene må bort, sier mannen, som er i 30-årene.

Han sier følgende når journalisten påpeker at politikerne tross alt er valgt av folket:

– Det er naturligvis sant, men vi snakker her om politikere som er i utakt med befolkningen. Politikere som lover gull og grønne skoger og som glemmer alt så snart de får makt, sier han.

Politimester i Sørvest politidistrikt, Hans Vik, reagerer kraftig på uttalelsene og planene til grupperingen.

– Dette er en av de dårligste ideene jeg har hørt på lenge, sier han.

Han påpeker at ressursene de bruker på aksjonistene går ut over andre viktige arbeidsoppgaver.

– Budskapet mitt er enkelt. Dette kaller jeg politisk motivert skadeverk og kriminalitet. Det kan vi ikke ha. Punktum. Med store bokstaver. Veldig store bokstaver. Nå må de ta seg sammen, sier han til Aftenbladet.

(©NTB)

2. oktober 2018 18:04

Drapssiktet i Trondheim i nye avhør: – Han er samarbeidsvillig

Politiet planlegger tirsdag å gjennomføre avhør av afghaneren som er siktet for drap på to kamerater i Trondheim. De mener å ha god oversikt over hendelsen.

Den siktede 18-åringen er innlagt på St. Olav hospital.

– Det er usikkert om vi vil kunne si noe fra avhørene av siktede, da vi fortsatt er på et tidlig stadium i samtalene med ham, men han oppleves som samarbeidsvillig, skriver politiet i en pressemelding tirsdag.

– Vi mener å ha god oversikt over siktedes bevegelser tiden før og etter hendelsen. Vi har også, gjennom etterforskningen, skaffet oss det vi mener er oversikt over involverte og har jobbet med å få kartlagt miljøet rundt både siktede og de fornærmede. Dette arbeidet fortsetter vi med, heter det videre.

Digitale spor

Politiet jobber også med analyse av tekniske bevis fra åstedet og gjennomgangen av digitale spor.

Mandag opplyste politiet at de undersøker gjenstander som kan ha sammenheng med drapene. NRK fikk da opplyst at det dreier seg om en hammer og en kniv.

Den siktede 18-åringen ble avhørt på sykehuset også i forrige uke. Mannen ble skutt i beinet av politiet under pågripelsen på Trondheim sentralstasjon 17. september, etter voldshendelsen i Prinsens gate tidligere på dagen.

I varetekt

På grunn av fare for bevisforspillelse, sa retten onsdag i forrige uke ja til politiets begjæring om fengsling i fire nye uker av 18-åringen.

De to drepte, Nasratullah Hashimi (19) og Reza Alizada (17), hadde fått opphold i Norge. Dette gjelder også ungdommen som ble skadd og som 18-åringen er siktet for drapsforsøk på. Den siktedes situasjon er imidlertid uavklart. Han kom til Trondheim i august etter å ha bodd på mottak et annet sted i landet.

(©NTB)

28. september 2018 15:57

Signerte milliardkontrakt for E6-utbygging mellom Ranheim og Værnes

Nye Veier har signert kontrakt verdt rundt 4 milliarder kroner for utbygging av E6 mellom Ranheim og Værnes i Trøndelag.

Kontrakten er skrevet med det spanske konsernet Acciona Construction, og er en av landets største veikontrakter.

– Dette er en merkedag for Nye Veier. Nå signerer vi kontrakten for en av våre høyest prioriterte strekninger, og det første virkelig store prosjektet i Trøndelag, sier administrerende direktør Ingrid Dahl Hovland i Nye Veier.

Prosjektet omfatter bygging av 23 kilometer firefelts motorvei langs dagens E6-trasé, og det skal i tillegg bygges tre tunneler parallelt med de tre som allerede er der, pluss en ny tunnel forbi Hommelvik.

Planlagt byggestart er i midten av 2019, med et mål om fullføre prosjektet i 2024 eller 2025.

(©NTB)

26. september 2018 12:08

Intens grilling av Cappelen i retten

NTB-Bibiana Piene

Gjermund Cappelens mange ulike forklaringer til politiet er et sentralt tema for Eirik Jensens forsvarer John Christian Elden.

I Borgarting lagmannsrett onsdag fortsatte Elden grillingen av Cappelen for å knuse troverdigheten til hovedvitnet til Spesialenheten for politisaker.

Elden forsøkte blant annet å vise hvordan Cappelen har konstruert tidfestingen av hasjinnførsler ut fra de opplysningene han er blitt forelagt av politiet.

Tiltalen mot den såkalte hasjbaronen og ekspolitimannen Eirik Jensen omfatter i alt 49 innførsler av hasj mellom 2004 og 2013.

Fikk SMS-liste

I retten spurte Elden Cappelen om han i avhør med politiet forklarte seg om hasjinnførsler før han fikk utlevert en liste over SMS-er mellom ham selv og Eirik Jensen.

– Ja, svarte Cappelen.

Dermed leste Elden opp fra et avhørsnotat at Cappelen fikk utskrift av SMS-ene før han forklarte seg om hasjinnførslene.

I avhør har Cappelen også slått fast at det kom en innførsel den 29. september 2012. Den dagen fikk han flere «stille og sol»-meldinger fra Jensen.

Men denne innførselen er ikke tatt med i tiltalen, påpekte Elden.

– Da er det mulig jeg har vært litt bastant. Jeg så det ikke i kontekst, sammen med kontakten med mine andre medarbeidere, innrømmet Cappelen.

– Få vekk byrde

I et avhør med Spesialenheten 18. mars 2014 fikk Cappelen spørsmål om hvorfor han valgte å legge kortene på bordet om samarbeidet med Eirik Jensen.

– Jeg ville få en byrde av skuldrene. Få gjort opp for meg, sa han til lagmannsretten.

Dermed viste Elden til hvordan Cappelen bare få dager tidligere hadde løyet i avhør med Asker og Bærum politikammer.

Elden trakk også fram at Cappelen i avhør har flyttet tidspunktet for en innførsel fra desember til oktober etter at han hadde fått vite at politiet i Asker og Bærum hadde spanet på ham i desember.

Husker ikke

– Hva gjorde at du flyttet tidspunktet for denne innførselen, spurte lagdommer Kristel Heyerdahl.

– Fordi det var riktig at det skulle være i oktober, svarte Cappelen.

– Hvor gjorde at du innså den feilen?

– Den var gjort med vilje, svare Cappelen, som imidlertid ikke kunne huske hvorfor han i utgangspunktet plasserte innførselen i desember.

– Men det skulle jeg ikke ha gjort, erkjente han.

(©NTB)

26. september 2018 11:55

Obama på plass i Norge

(AP Photo/Matt Rourke)

USAs tidligere president Barack Obama har landet på Gardermoen. Han er på vei til en konferanse for næringslivsledere utenfor Oslo.

Den tidligere presidenten landet på Oslo lufthavn like før klokka 11 onsdag, og noen minutter senere kjørte kortesjen av gårde.

Det er Oslo Business Forum som har fått den tidligere presidenten til Norge. Arrangementet med om lag 3.000 deltakere går av stabelen på et konferansesenter på Hellerudsletta utenfor Oslo.

Obama skal ha en times lang samtale med tidligere Nor-Shipping-sjef Birgit Liodden om temaene ledelse, teknologi og bærekraft onsdag ettermiddag.

Han tilbringer ett døgn i Norge, med overnatting i Oslo, men etter det NTB kjenner til, har han ikke noe offisielt program utover deltakelsen på konferansen.

Det er andre gang Obama besøker Norge. Første gang var i 2009 da han mottok Nobels fredspris.

Obama skal fredag besøke Syddansk Universitet i Kolding i Danmark, på invitasjon fra en lokal næringslivsforening, Business Kolding.

(©NTB)

13. september 2018 16:14

Omstridt norsk filosof utestengt fra Facebook etter innlegg om «homosentimentalitet»

Foto: Sara Johannessen / SCANPIX .

Den omstridte norske filosofen Nina Karin Monsen er utestengt fra Facebook i en måned etter å ha delt sin egen artikkel «Homosentimentalitet» på nettstedet.

Monsen publiserte 3. september et Facebook-innlegg med lenke til artikkelen, skriver Dagen. Fire dager senere ble hun utestengt.

Artikkelen hun lenket til tar opp spørsmål rundt ekteskapet og KrF-politiker Geir Jørgen Bekkevolds vielse av et lesbisk par. Det er tredje gangen hun har fått karantene fra det sosiale mediet.

– Jeg har blitt utestengt to ganger før. Da har jeg fått melding om at et innlegg har blitt fjernet, men ikke hvorfor det har blitt fjernet, sier Monsen til Dagen.

Forfatteren og filosofen mener det er problematisk at man kan klage inn andre og få dem utestengt fra Facebook, uten selv å stå fram med navn. På den måten mener hun man kan kneble meningsmotstandere.

– Nei, jeg har ikke fått noen begrunnelse på hvorfor jeg er utestengt. Jeg vet heller ikke hvem som har klaget meg inn, sier hun.

Monsen ble i 2009 tildelt Fritt Ords pris for «hennes gjennomreflekterte og uavhengige bidrag til en friere offentlig debatt». Hun har vært en motstander av kjønnsnøytral ekteskapslov og assistert befruktning.

(©NTB)

11. september 2018 13:43

Trøndelag Teater: Lørdag er det premiere på Ibsens «Byggmester Solness»

Kristian Seltun har satt opp en Ibsen-forestilling i året siden han ble sjef for Trøndelag Teater i 2010. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

«Byggmester Solness» er i vinden. Lørdag var det premiere på Nationaltheatrets oppsetning. Førstkommende lørdag er det Trøndelag Teaters tur.

Kristian Seltun har satt opp en Ibsen-forestilling i året siden han ble sjef for Trøndelag Teater i 2010. Seltun går av som teatersjef til nyttår og har valg «Byggmester Solness»som sin siste Ibsen-forestilling. Den spilles på Gamle Scene fra lørdag.

Eindride Eidsvold og Mari Hauge Einbu har rollene som byggmester Solness og Hilde Wangel. Regien er Johannes Holmen Dahl, som tidligere i år kunne hente inn en Heddapris for beste regi til «Glassmenasjeriet».

Ibsens byggmester åpnet også Ibsenfestivalen på Nationaltheatret. Der er det Mads Ousdal som har tittelrollen, mens Mariann Hole er Hilde Wangel.

11. september 2018 13:02

Kun seks av ti studenter fullfører en grad

I Norge er det en større del av befolkningen som begynner på høyere utdanning enn i OECD-landene. Men andelen som fullfører en grad, er mindre.

– Det er bekymringsfull at såpass mange er innom høyere utdanning uten å ta en grad, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).

Blant den norske befolkningen forventes det at 72 prosent av oss begynner på høyere utdanning i løpet av livet. Men bare litt flere enn seks av ti studenter fullfører en grad, ifølge årets Education at a Glance (EaG) , en OECD-rapport som ble lagt fram tirsdag.

Til sammenligning forventes det i snitt at 57 prosent av innbyggerne i OECD-landene starter på høyere utdanning, og at nesten åtte av ti av studenter der fullfører en grad.

– Vi ønsker at flere studenter skal komme gjennom studieløpet sitt og tilegne seg en grad. Å tilegne seg kunnskap gjennom høyere utdanning har en verdi i seg selv, men å gjennomføre er viktig både med tanke på personlig økonomi og hva som er samfunnsøkonomisk lønnsomt, ­sier Nybø (V).

I Norge er det ganske mange som har høyere utdanning på bachelor-nivå eller lavere, men relativt få som har en mastergrad. Mens 11 prosent av befolkningen mellom 25 og 64 år i Norge har mastergrad, er tilsvarende tall for Sverige og Finland 14 og 15 prosent. I flere østeuropeiske land er andelen med master enda høyere, f.eks. i Polen hvor 23 prosent av befolkningen har utdanning på dette nivået.

10. september 2018 14:08

Antall MDMA-beslag økte i første halvår

MDMA er virkestoffet i partydopet ecstasy , narkotiske stoffer. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Antall beslag av partydopet MDMA er 14 prosent høyere i første halvdel av 2018 enn på samme tid i fjor. Samtidig blir flere narkotiske stoffer stadig sterkere.

Dagbladet siterer Kripos’ narkotika og dopingstatistikk for første halvår i 2018. Ifølge rapporten er det beslaglagt rundt 19.000 tabletter og omtrent fem kilo MDMA-pulver og krystallinsk materiale.

Rapporten trekker fram at produktene har generelt høy renhet, og at det er en faktor som gir en betydelig større risiko for overdose. Det samme gjelder for kokain, som ifølge Kripos har en gjennomsnittlig styrkegrad på 66 prosent. Det er den høyeste siden 2002.

Flere av beslagene er gjort av tollvesenet, der stoffet er bestilt på det «mørke nettet».

– Formidabel økning

– Vi er i en kritisk fase nå. Det er en formidabel økning, sier senioringeniør Elisabeth Drange i Kripos’ seksjon for narkotikaanalyse til Dagbladet.

Hun trekker også fram at beslag av GHB har økt med 25 prosent i forhold til fjoråret. I 2017 var økningen i beslag på hele 37 prosent sammenlignet med året i forveien.

Til tross for økningen i MDMA og GHB falt det totale antallet narkotikabeslag i fjor for fjerde år på rad. Da ble det registrert 25.230 saker. Det er over 6.000 færre enn i toppåret 2014.

Cannabisbeslag øker kraftig

– Det er beslaglagt store mengder hasj, og styrkegraden i cannabisprodukter har, som i Europa for øvrig, vært kraftig økende de siste årene, heter det i rapporten.

Så langt i år har over to tonn cannabisprodukter blitt beslaglagt, og i løpet av de siste ni årene ble det kun beslaglagt mer i 2016 (2,5 tonn).

Ifølge rapporten øker også styrkegraden på cannabisproduktene.

Narkotikastatistikken er en total, nasjonal statistikk og innbefatter både toll- og politibeslag. I løpet av første halvåret 2018 ble det registrert rett i underkant av 12.000 unike narkotikasaker, en nedgang på om lag 7 prosent i forhold til samme periode året før.

(©NTB)

6. september 2018 11:42

SSB anslår seks rentehopp

En mer normal økonomisk situasjon gjør at Statistisk sentralbyrå (SSB) tror på seks rentehevinger fra Norges Bank innen utgangen av 2021.

Det anses som sikkert at sentralbanken kommer til å øke styringsrenten på rentemøtet i september. Det skjer etter at renten har vært holdt uendret på rekordlave 0,5 prosent siden mars 2016.

– Vi har lagt til grunn seks rentehevinger på 0,25 prosentpoeng innen utgangen av 2021. Utlånsrenten for rammelån vil ifølge våre beregninger ligge på 3,8 prosent i 2021, vel ett prosentpoeng høyere enn nivået i 2017, skriver SSB i sine økonomiske prognoser fram mot 2021.

Nordea Markets anslo i en rapport onsdag at Norges Bank kommer til å sette opp styringsrenten hele sju ganger de neste to årene.

– Det er gode grunner til at renten nå skal opp. Vi er i en situasjon hvor konjunkturene går mot en mer normal situasjon, sa SSB-forsker Thomas von Brasch da prognosene ble lagt fram torsdag.

Lønnsfest?

2018 blir ikke et godt år for lønnstakerne, fastslår SSB, som viser til at årets lønnsvekst fordampet i sommervarmen.

– I 2018 blir reallønnsveksten nær null som følge av at høyere energipriser øker inflasjonen, heter det.

Men dette vil endre seg i årene fremover. Årsaken er den bedrede konjunktursituasjonen, høyere aktivitet i petroleumssektoren og en arbeidsledighet som gradvis faller mot 3,7 prosent i 2021.

– I takt med at virksomhetenes lønnsomhet bedres, ventes reallønnsveksten å ta seg opp til 2 prosent i 2021, skriver SSB.

Onsdag reagerte Ap, SV, Rødt og fagbevegelsen på at finansminister Siv Jensen (Frp) advarte mot lønnsfest.

– Som finansminister må jeg være forsiktig med å blande meg bort i lønnsoppgjørene. Det er og blir partenes ansvar. Men jeg vil likevel benytte anledningen til å advare mot en ny og kostnadsøkende bonanza, sa Jensen.

Høykonjunktur

Hovedbildet fra SSB er at Norge har en høykonjunktur i sikte. Byrået viser til at norsk økonomi har vært i en moderat oppgangskonjunktur i rundt halvannet år. Oppgangen drives videre av økte oljeinvesteringer og svakt positive internasjonale impulser.

– Hovedbildet er at pilene peker oppover for norsk økonomi. Vi tror pilene fortsatt kommer til å peke oppover, og at vi går inn i en høykonjunktur fra slutten av neste år, sier Von Brasch.

Samtidig er det betydelig nedsiderisiko forbundet med SSB-prognosen. Byrået har derfor sett på hvordan en økt handelskonflikt kan påvirke norsk økonomi gjennom fallende etterspørsel globalt, kraftig reduserte aksjepriser og rentekutt internasjonalt.

For Norges del kan det føre til at høykonjunkturen uteblir, blant annet fordi oljeprisen faller og påvirker oljeinvesteringene i Norge.

Svak boligprisvekst

Onsdag viste ferske tall at boligprisutviklingen var nærmest flat i august, men SSB tror på en moderat prisoppgang i boligmarkedet i årene fremover.

– Ifølge våre beregninger vil både boliginvesteringene og boligprisene vokse i moderat tempo i årene som kommer, heter det.

– Økningen i boligprisene blir drevet fram av høyere inntekter, men dempes av noe lavere befolkningsvekst og økte renter. Selv om boligprisene trolig vil øke nominelt, ventes realboligprisene å være på et lavere nivå i 2021 sammenlignet med toppen i 2017, skriver SSB.

Etter en voldsom prisvekst gjennom mange år, falt boligprisene gjennom det meste av fjoråret.

(©NTB)

5. september 2018 18:11

Nesten 2.000 skog- og gressbranner i sommer

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Landbruksdirektoratet omtaler årets skogbrannsesong som «den mest krevende noensinne». Ved slutten av august hadde det vært 1.906 skog- og gressbranner.

Til tross for den ekstreme situasjonen, melder direktoratet om at god innsats har ført til mindre skadeomfang enn fryktet for skognæringen.

– Det har vært høy beredskap og overvåking gjennom hele sommeren, og rask utrykning med tilstrekkelige ressurser der det har oppstått branner, sier seksjonssjef Per Guldbrand Solli i Landbruksdirektoratet.

Det har vært flest skogbranner i fylkene Telemark, Hedmark, Buskerud og Aust-Agder. Inne på nettsidene til direktoratet kan man få fylkesvis oversikt over brannene.

På det meste herjet over 100 skogbranner samtidig, og brannmannskapene jobbet for fullt i flere fylker. I løpet av sommeren økte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) antallet skogbrannhelikoptre fra 16 til 22 for å håndtere den vanskelige situasjonen. Kombinasjonen mellom svært tørt landskap og lynnedslag bidro til flere av brannene.

(©NTB)

5. september 2018 09:23

Mann tilsto nettovergrep mot barn – dømt til fem måneders fengsel

En 31 år gammel mann er dømt til fem måneders fengsel for seksuelt krenkende atferd, nedlasting av overgrepsmateriale med barn og kjøp av hasj.

I tillegg til fengselsdommen, besluttet Sogn og Fjordane tingrett at 31-åringens datamaskin skal inndras, skriver Bergens Tidende.

Mannen møtte før helgen i en såkalt tilståelsessak, noe som innebar at han la alle kortene på bordet og sa seg enig i forenklet rettergang.

Det alvorligste punktet i siktelsen gjaldt nedlastning av rundt 70 filmer og 30 bilder som viste seksuelle overgrep mot barn. Ifølge dommen var barna i alderen fra seks til sju år og oppover.

Mannen tilsto også å ha onanert foran barn i videochat ved fire tilfeller. Ifølge dommen var barna fra rundt ti års alder og oppover. Dette skal ha skjedd i løpet av en måned sommeren 2016.

I straffutmålingen ble det vektlagt at retten trodde 31-åringen på at han ikke hadde delt filmene eller bildene videre, og at han slettet dem dagen etter at han lastet dem ned, skriver BT. Ifølge avisen vektla retten også at filmene var relativt korte.

Formildende var det også at mannen hadde tilstått, og at det hadde tatt for lang tid å få saken for retten. 31-åringen satt en måned i varetekt senhøsten 2016, og saken kom først opp for retten to år senere.

31-åringen ble avslørt gjennom politiets såkalte Dark Room-etterforskning.

(©NTB)

4. september 2018 22:05

AUF-leder reagerer på «actionpreg» i 22. juli-trailer

Jonas Strand Gravli (t.h.) spiller Viljar Hanssen i Netflix-filmen «22 July». Traileren som ble sluppet tirsdag har skapt reaksjoner blant de berørte av terrorangrepene. Foto: Erik Aavatsmark / Filmfestivalen i Toronto / NTB scanpix (Erik Aavatsmark/Netflix via AP
Tirsdag slapp Netflix traileren til filmen «22 July». Både AUF og Støttegruppen etter 22. juli har fått reaksjoner for trailerens «actionpreg».

Filmen har premiere under filmfestivalen i Venezia onsdag. Tirsdag ble traileren sluppet. Den er snaut to og et halvt minutt lang og inneholder flere sterke bilder fra dramatiseringen av terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011. Anders Behring Breivik, i filmen spilt av Anders Danielsen Lie, er også viet mye oppmerksomhet i traileren.

AUF-leder Mani Hussaini sier flere av ungdomspartiets medlemmer har reagert på «actionpreget» i traileren.

– Mange er usikre på om den vil formidle den dagen og det som fulgte på en riktig måte, sier han til NRK.

Leder Lisbeth Røyneland i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli sier at også hun har fått reaksjoner fra berørte etter angrepene.

– Reaksjonene jeg har fått hittil er at traileren var ganske sterk, og at flere vil skjerme seg fra den. Vi får se hvordan reaksjonene blir på selve filmen når den vises i morgen, sier Røyneland.

Røyneland oppfordrer nå til varsomhet fra mediene og andre kanaler som omtaler filmen.

Netflix opplyser at filmen vil få premiere på Netflix 10. oktober i Norge. Filmen skal også vises på enkelte kinoer i USA samt på filmfestivalen i Venezia onsdag denne uken. Hvorvidt filmen blir vist på kino i Norge, er foreløpig ikke avklart.

«Jason Bourne»-regissør Greengrass har skrevet og regissert filmen, basert på boken «En av oss: En fortelling om Norge» av Åsne Seierstad. Den følger tre sammenvevde historier – om overlevende som forsøker å gjenoppbygge sine liv, om Norges politiske ledelse som forsøker å styre landet gjennom krisen og om terroristens advokater.

3. september 2018 17:50

Olsø og Waage brøt kommunens etiske retningslinjer

Rune Olsø og Geir Waage brøt kommunens etiske retningslinjer i Kystadsaken. Det slår kommunerevisjonen i Trondheim fast. Olsø var ikke åpen nok om egne økonomiske interesser da han meldte seg inhabil. Waage fortalte ikke at Olsø hadde formulert vedtaket om Grønn strek som Waage presenterte i bystyrebehandlingen, melder NRK

30. august 2018 21:09

Telenor har varslet Næringsdepartementet om intern uro i selskapet

Styreleder i Telenor, Gunn Wærstad, har gitt en orientering til Næringsdepartementet om uroen i selskapet.

Det bekrefter departementet overfor TV 2torsdag.

– I lys av oppmerksomheten saken har fått i mediene, tok Telenors styreleder kontakt for å spørre om departementet ønsket en kort orientering på administrativt nivå, sier kommunikasjonsrådgiver Lisa Nordøen i Næringsdepartementet, som tilføyer at departementet takket ja til orienteringen.

I vår og sommer forsøkte Telenor-sjef Sigve Brekke å bytte ut Berit Svendsen ut som sjef for Telenor Skandinavia, og tilbudt henne alternative jobber, ifølge NRKs kilder. En av dem skal ha vært å lede datterselskapet dtac i Thailand, noe som ville innebære at hun ikke lenger ville være en del av konsernledelsen.

Svendsen har ledet selskapets virksomhet i Norge siden 2011 og fikk i fjor også ansvaret for Sverige og Danmark.

30. august 2018 16:53

Klagestorm mot NRK for manglende dekning av bilbranner i Sverige

Kringkastingsrådet har fått inn 140 klager på det klagerne mener er NRKs manglende dekning av bilbrannene i Sverige.

I forkant av Kringkastingsrådets første møte for høsten neste torsdag har det kommet inn 485 henvendelser fra publikum. 28 prosent av sakene er fra klagere som mener NRK ikke dekket bilbrannene i Sverige godt nok.

«Synes det er merklig at 80 bilbranner og andre nyheter er noe jeg leser på Facebook og ikke nyhetene», skriver en av klagerne.

Nærmere 100 biler ble påtent og vandalisert i byer som Göteborg, Trollhättan, Stockholm og Uppsala natt til 14. august, i det svensk politi har omtalt som bilbranner som ble koordinert på sosiale medier.

Konstituert nyhetsdirektør i NRK, Marius Tetlie, forteller at han ikke kjenner seg igjen i manglende nyhetsdekning av bilbrannene i Sverige i august.

– Bilbrannene 14. august ble definert som en hovedsak for NRK Nyheter den dagen. På morgenen hadde vi saken på topp på radio og nett, og det var fyldig dekning på TV. Vi sendte tre medarbeidere fra Oslo til Sverige i forbindelse med denne nyheten. De laget reportasjer og rapporterte fortløpende til alle våre flater, skriver han i en epost til Medier24.

56 andre klager er rettet mot NRK Satiriks, som i et innslag omtalte Merete Hodne som «nazi-frisør».

Hodne ble dømt for å avvise Malika Bayan i frisørsalongen sin fordi Bayan hadde på seg hijab. I denne saken ble Hodne dømt til å betale 7.000 kroner i bot for brudd på diskrimineringsloven. Saken gikk helt til Høyesterett. Revygruppa Løgnaslaget ble i Stavanger tingrett frifunnet for å ha omtalt Hodne som «nazifrisør» i en sang.