24 KJAPPE
22. mai 2018 13:18

Stor skogbrannfare i Trøndelag kan bli større

Foto: Skogbrann Helikopter / Twitter / NTB scanpix

Hele Sør-Norge preges av varme og lite nedbør. Skogbrannfaren er stor mange steder og ventes å bli større.

Det er ekstremt tørt i store deler av Sør-Norge. Helt fra Trøndelag og sørover varsler Yr stor gress-, lyng- eller skogbrannfare.

– Det ventes heller ikke regn framover, noe som igjen øker faren. Vegetasjon kan lett antennes, og store områder kan bli berørt, skriver Yr-meteorologene på Twitter tirsdag formiddag.

– Veldig tørt i skog og mark i vårt område. Vær forsiktig med ild, skriver Vestviken 110-sentral i drammensområdet på Twitter tirsdag. Mandag kveld måtte mannskaper få bistand fra et brannhelikopter da det brøt ut brann i lyng og kratt ved DNT-hytta Eikssetra i Lier.

På Yr er det sendt ut obs-varsel for tre områder. Dette gjelder Østafjells, Vestlandet sør for Stad og for Møre og Romsdal og Trøndelag. For samtlige områder gjelder oppfordringen om at folk må være forsiktige med bruk av ild. Det vil være tørt, og faren for brann er stor så lenge det ikke kommer nedbør av en viss mengde. Det er imidlertid ikke varslet noe nedbør de nærmeste dagene.

20. april 2018 17:07

Bevegelse i mange former på ny festival

Det hele startet som en ide om å samle ulike instruktører og bevegelsesdisipliner sammen. Denne helgen ser nok en festival dagens lys når «Body in Flow» for presenteres for Trondheim.

– Med denne festivalen skal vi både bygge broer og bringe folk nærmere hverandre, forteller Tina Lambert.

Til daglig driver hun Trondheim Tai Chi Senter sammen med Frode Strand Karlsen, og senteret har mange bevegelsesdisipliner «under huden».

Felles for dem alle er at de bevisst bruker bevegelse for å utforske kroppen.

– Bevegelse kan brukes som et verktøy for å finne roen, finne stillheten, finne rytmen, finne kjernen, finne vårt senter. Utforske ulike måter å bevege oss på og kjenne etter hva dette gjør med oss, forteller Tina.

Hele programmet for helgen

Deler erfaringer

Gjennom festivalens 11 workshops håper de at publikum kan stifte nærmere bekjentskap med seg selv og sin egen kropp.

– Det er utrolig spennende å samle så mange forskjellig typer bevegelsesdisipliner under en og samme helg, det interessante er at når vi går dypere inn i det, så gjør vi alle det samme. Vi prøver å finne ut av vårt potensiale som menneske, dele våre erfaringer og vi liker å gjøre dette sammen med andre, sier hun.

Bevegelse: hva legger dere i det, hvorfor er det viktig?

– Bevegelse er alt, også brå vi ikke beveger oss. Når vi puster beveger vi oss, når vi snakker beveger vi oss, når vi tilsynelatende gjør ingen ting er det alltid noe som er i bevegelse.

Hvem har dere laget denne festivalen for?


– Denne festivalen er åpen for alle. Enten en allered har gjort et dypdykk i bevegelsens univers, eller om en er nysgjerrig og kunne tenke seg å start sin reise. Den er både for menn og kvinner  – i alle aldre. Det er mulig gjennom hele festivalen å trekke seg unna i vårt stille rom, ved behov, forteller festivalarrangørene.

Hvilke forventninger har dere til festivalen?


– Vi gleder oss stort til festival, og går inn for å ha det gøy, kose oss, treffe nye folk og gi alt for at deltagerene skal få en fantastisk helg. Alle instruktørene skal også være med på alle workshoppene, noe som vil gi en enda større helhet over festivalen, og noe vi gjør sammen. Det vil bli servert lunch lørdag og søndag, så folk ikke trenger å tenke på noe annet enn å bare bevege seg og la seg bli beveget.

Hvorfor festivalpass, ikke mulig å delta på drop – in?


– Vi ønsker at dette skal være en helhetlig festival, der folk kommer og deltar hele helgen. Dette vil bygge opp en mye bedre dynamikk, enn hvis folk kan melde seg på enkelt workshop.. Det blir noe en gjør sammen.  Festivalens program er nøye satt sammen for å by på en fin flyt gjennom helgen. Det er lagt opp til en dynamisk veksling mellom rolige og mer aktive workshops.

Vi har også et eget rom der en kan trekke seg unna i stillhet ved behov, når som helst. Ved at alle er der gjennom hele helgen bygges det også opp et større rom for trygghet til å gi slipp og slappe av, avslutter Frode og Tina.

17. april 2018 03:44

Giske var ikke på AUF-fest

Trond Giske ble i helgen hengt ut for å ha vært på AUF-fest. Men det var en middag for gamle AUF-ere han deltok på.

Flere medier meldte i helgen at Giske for en uke siden hadde deltatt på AUFs påskefest. Flere skal ha reagert på opplysningen som kom, tre måneder etter at Giske valgte å trekke seg i kjølvannet av varslersakene mot ham.

De aller fleste mediene, også NTB, framstilte saken som at Giske hadde deltatt på fest sammen med de unge aktive i AUF. Det var imidlertid ikke tilfelle.

Dette dreide seg om en årlig påskefest som ble holdt 5. april. Alle tidligere AUF-ledere ble invitert, inkludert Giske. Festen startet med middag på Stortinget, før turen så gikk videre til utestedet Justisen.

Det var stortingsrepresentant Åsmund Aukrust i Ap som sendte ut invitasjonene.

– Dette er en årlig middag for stortingsrepresentanter med bakgrunn fra AUF, sier Aukrust som ikke ville kommentere saken ytterligere.

Andre Ap-topper som Kjersti Stenseng og Anniken Huitfeldt var også til stede.

(©NTB)

16. april 2018 19:05

De neste F-35-flyene kommer til Ørlandet i slutten av mai

Arizona, USA 20171207.
F35 kampfly på Luke Air Force Base i Arizona i USA, onsdag den 6. december 2017.
Foto: Mads Claus Rasmussen / NTB scanpix

De neste tre norske F-35 kampflyene skal leveres til Norge og Ørland flystasjon i slutten av mai i år, opplyser forsvarsdepartementet.

– Datoen er ikke helt spikret ennå, men en foreløpig dato er satt i slutten av mai. Det blir som sist, at amerikanske piloter leverer flyene til Ørlandet, sier seniorrådgiver Lars Gjemble i Forsvarsdepartementet til Fosna-Folket.

Norge har bestilt inntil 52 F-35 kampfly og skal etter planen få levert seks fly i året. Ifølge Fosna-Folket blir flyene levert til Ørlandet tre og tre, en gang hver vår og en gang hver høst. De første F-35-flyene landet på norsk jord i november i fjor.

– Flyene sendes over fra USA fløyet av produsenten Lockheed Martins piloter slik det ble gjort i fjor. De siste tre flyene i år leveres sannsynligvis i september, sier Gjemble.

Mandag kunngjorde Forsvarsdepartementet at den såkalte systemutviklings- og demonstrasjonsfasen av F-35-flyene formelt er avsluttet, etter over elleve år, 9.200 testflygninger, og 17.000 testtimer.

Programdirektør i Forsvarsdepartementet, generalmajor Morten Klever, beskriver dette som en milepæl.

– Partnerlandene ble i sin tid enige om et sett med krav for utviklingen av F-35. Kapasitetene er nå utviklet og testet opp mot disse kravene. Nå starter arbeidet med å videreutvikle våpensystemet F-35, for å holde systemene oppdatert i takt med den teknologiske og operative utviklingen, sier han i en pressemelding.

Flyene skal etter planen være fullt operative i 2025.

16. april 2018 12:28

Rumenske brødre tiltalt for voldtekt av 14-åring flere ganger

To rumenske brødre er tiltalt for flere grove voldtekter av en jente i Møre og Romsdal.

Den første voldtekten skal ha funnet sted i 2015, like etter at jenta hadde fylt 14 år, skriver NRK.

Den yngste av de to brødrene voldtok ifølge tiltalen den unge jenta flere ganger gjennom sommeren og høsten, før familien flyttet ut av kommunen. Da de senere flyttet tilbake, skal også den eldste broren, en 25 år gammel mann, ha forgrepet seg på jenta.

De to mennene ble utlevert fra England i fjor høst, et snaut år etter at saken ble anmeldt. For tiden sitter de varetektsfengslet i påvente av rettssaken i Romsdal tingrett i juni.

– Det har vært en omfattende etterforskning og krevende å få tak i de tiltalte, sier statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim til NRK.

Den eldste av brødrene er også tiltalt for å ha voldtatt en annen kvinne da hun var 18 eller 19 år gammel.

Mennenes forsvarere, Anniken Killingstad og Sidra Bhatti, sier til NRK at ingen av dem erkjenner straffskyld etter tiltalen.

(©NTB)

16. april 2018 11:46

Politiet vil sparke snokedømt ansatt

Politiets utlendingsenhet (PU) har fattet vedtak om å avskjedige politimannen som ble dømt for å ha snoket i politiets registre.

Politimannen i 30-årene ble dømt til 15 dagers betinget fengsel for grove brudd på tjenesteplikten etter at han foretok 70 ulovlige søk i registrene til politiet. 26 av søkene gjorde han sammen med en Tinder-date, som han også lot avfotografere PC-skjermen, ifølge dommen.

– Ansettelsesrådet i PU har behandlet saken og fattet vedtak om avskjed, skriver Vegard Aamodt, fungerende personalsjef i PU, i en epost til Nettavisen.

Vedtaket er imidlertid ikke endelig, ettersom politimannen har mulighet til å påklage det. Ved en eventuell klage må ansettelsesrådet behandle avgjørelsen på nytt. Dersom de kommer til samme avgjørelse, oversendes saken til Politidirektoratet.

Politimannens forsvarer, advokat Eva-Marie Stryker, ønsker ikke å kommentere avskjedigelsen overfor Nettavisen.

Ifølge mannens forklaring ble han lurt til å tro at også Tinder-daten jobbet i politiet. Det er Spesialenheten for politisaker som har etterforsket saken.

(©NTB)

15. april 2018 16:00

Forfatteren Jon Michelet er død

Jon Michelet signerer bøker under Oslo bokfestival. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Forfatteren Jon Michelet er død, 73 år gammel. Michelet har i flere tiår vært blant Norges mestselgende forfattere.

Forfatteren gikk bort lørdag kveld.

– Det er et stort tap for norsk litteratur. Jon har et stort forfatterskap bak seg og skrev til det siste. Han rakk å fullføre storverket «En sjøens helt» og siste bind kommer ut til høsten, sier Engelstad til NTB.

– Han var en utrolig raus person som var full av fortellinger og kunnskap. Jon hadde et engasjement som ikke ligner noen andre, sier hun.

Forfatteren har de siste årene slitt med kreftsykdom, og fikk i fjor sommer et tilbakefall.

Jon Michelet har i flere tiår vært en av Norges mest kritikerroste og mestselgende forfattere. Han hadde et usedvanlig stort nedslagsfelt, fra kriminalromaner med Wilhelm Thygesen via fotballbøker skrevet sammen med Dag Solstad til de siste årenes storverk om norske sjøfolks innsats under 2. verdenskrig.

Det litterære miljøet i Norge er i sorg.

– For oss kolleger i krimlitterære Norge er det en bauta som nå har gått bort. Sammen med Gunnar Staalesen var Michelet på 1970-tallet med på å bane veien for den nye norske krimbølgen. Men Jon var mer enn bare en krimforfatter. Han var også en samfunnsengasjert og en politisk opptatt mann. Jeg husker han også som en varm og god kollega, sier forfatter Tom Egeland.

10. april 2018 21:00

Forvirring om Giske-verv i Trøndelag

 Ap-leder Jonas Gahr Støre sier Trond Giske ikke skal lede reformarbeidet i Trøndelag Ap. Men ifølge fylkeslederen vil han få et «særlig ansvar».

– Trond Giske, som Trøndelag Aps mest erfarne og sentrale politiker, er viktig for prosjektet og vil få et særlig ansvar. I første omgang handler det om å utvikle og konkretisere innholdet i samarbeid med styret, sier fylkesleder Anne Marit Mevassvik i Trøndelag Ap til NTB.

Hun slår fast at styret i Trøndelag Ap er gitt i oppdrag av årsmøtet å konkretisere prosjektet, som hun foreløpig hevder er på skissestadiet.

– Dette skal Trond Giske hjelpe oss med. Han har viktig erfaring og kunnskap, og mange tanker om hvordan vi kan jobbe i Trøndelag Ap for å utvikle vår organisasjon, skriver Mevassvik i en tekstmelding.

– Skal ikke lede

Den avgåtte Ap-nestlederens rolle i det som har fått navnet Idénettverket, ble tema da partileder Jonas Gahr Støre gjestet Politisk kvarter på NRK tirsdag morgen. Der slo Støre fast at det blir galt å si at Giske skal lede dette arbeidet.

– Det de vedtok i Trøndelag, var å sette i gang et organisasjonsutvalg, sa Støre, som viste til at utvalget er vedtatt og ledet av det nye styret og den nye lederen i Trøndelag Ap, Anne Marit Mevassvik.

– Så det er ikke Giske som skal lede utvalget, men lederen av Trøndelag Arbeiderparti?

– Ja, det er slik jeg oppfatter det, sa Støre, som mener det er naturlig at Giske deltar i dette arbeidet.

– Han har trukket seg som nestleder og han er ikke valgt til nye verv i Trøndelag, framholdt Støre.

– Uklart

I helgen ble det meldt at Giske skulle lede Trøndelag Aps arbeid med å finne tilbake til grasrota. Han har selv ikke besvart NTBs henvendelse om saken tirsdag.

– Jeg gleder meg til arbeidet. Jeg tror det er kjempeviktig at vi ser nøye på oss selv. Når tilliten mellom velgerne og Ap ikke er som den skal være, er det vi som må gå i oss selv. Det er ikke velgerne det er noe feil med, sa Giske til Trønder-Avisalørdag.

Giske ble ønsket lykke til i sin nye rolle av partisekretær Kjersti Stenseng, som under åpningen på fylkesårsmøtet på Hell lørdag uttalte:

– Jeg vet, Trond, at du er veldig engasjert i dette. Vi trenger erfaringen din og klokskapen din. Det gleder en partisekretærs hjerte at Trøndelag går i bresjen her.

Politisk redaktør i Dagens Næringsliv (DN), Kjetil B. Alstadheim, sa i Politisk kvarter at han oppfatter situasjonen som uavklart.

– Det virker uklart hvilken posisjon han har fått. Inntrykket fra helgen var at han skulle få en lederrolle, sa Alstadheim.

(©NTB)

9. april 2018 10:45

Største underskudd for Det kongelige hoff på ti år

Hoffet fikk et underskudd på 9,9 millioner kroner i fjor. Feiringen av kongeparets 80-årsdager og sikring av eiendommer bidrar til store deler av underskuddet.

Underskuddet for 2017 er ifølge Dagens Næringsliv det største siden 2007.

Årsaken til det store underskuddet er blant annet feiringen av kongeparets 80-årsdager, som ga et underskudd på 3,2 millioner kroner, og sikringsprosjektet av kongehusets eiendommer, som ga et underskudd på 6,7 millioner kroner.

NRK har tidligere skrevet at sikringsarbeidene er ventet å koste opp mot 592 millioner kroner fram til de skal være ferdige i 2020.

– Prosjektet har gått over flere år, og skal bedre fysisk sikkerhet på de kongelige eiendommene. Det er blitt spart penger til dette tidligere. Det samme ble gjort da kongeparet feiret 25-årsjubileum og 80-årsdagene i fjor, sier assisterende kommunikasjonssjef Sven Gjeruldsen ved Slottet til Dagens Næringsliv.

Hver sommer arrangerer Slottet omvisninger fra St. Hans til midten av august. Disse omvisningene ga et overskudd på 2,4 millioner kroner i fjor.

Lønnskostnadene økte i fjor med 6 millioner til 134 millioner kroner, fordelt på 160 ansatte.

(©NTB)

8. april 2018 12:52

Mevassvik valgt til leder av Trøndelag Ap

 

Anne Marit Mevassvik er valgt til leder i Trøndelag Ap etter å ha vært midlertidig leder i fylkespartiet siden i vinter.

Ifølge Trønder-Avisa ble hun valgt til leder enstemmig og med akklamasjon på årsmøtet søndag.

Med seg får hun Per Olav Hopsø som nestleder. De to skal representere Trøndelag Ap – som er det største fylkeslaget i Ap – i landsstyret til Arbeiderpartiet.

Trøndelag Ap ble formelt opprettet for ett år siden, men den gang ble det ikke holdt ordinært ledervalg. I stedet ble styret satt sammen av de to gamle styrene i Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag Ap.

(©NTB)

6. april 2018 15:40

Studenter hentet Listhaug-kunstverk midt på natta

Natt til onsdag 04.04 ble gatekunstverket signert AFK av Sylvi Listhaug i Bergen malt over. Kombinasjonsbilde fra før og etter at kunsten ble malt over. Foto: Emil Weatherhead Breistein / NTB scanpix

Studenter fra et studentkollektiv snek seg ut midt på natta og tok med seg det omdiskuterte kunstverket med en korsfestet Sylvi Listhaug. Nå er det reparert. 

Ved hjelp av fire flasker neglelakkfjerner har studentene i tillegg klart å fjerne den svarte spraymalingen som natt til onsdag ble sprayet over bildet, skriver Bergens Tidende.

Dermed kan man trygt si at bildet av den korsfestede Sylvi Listhaug har gjenoppstått.

Det var gatekunstneren AFK som sto bak bildet som ble malt på et lerret som ble limt fast på en inngangsdør på hjørnet av Fosswinckels gate natt til andre påskedag.

Bildet viser Listhaug med tornekrans hengt opp på et kors. Ved beina hennes er det stilt opp mikrofoner, og slagord som «mass surveillance» og «Jemen» er malt i bakgrunnen. Også et hakekors er malt inn i bildet.

Bildet har vakt sterke reaksjoner og natt til onsdag ble det altså sprayet over med svart maling.

Men nå henger det på veggen i et studentkollektiv i Bergen sentrum og er tilbake i nesten sin opprinnelige utgave. Ifølge avisen er maleriet ikke like klart som da det først kom opp, men detaljer som Frp-tatoveringen på skulderen til Listhaug er fremdeles tydelig.

(©NTB)

25. mars 2018 13:42

Politiet beslagla plageånds telefon

Etter å ha blitt oppringt på nødnummeret i lengre tid av en person som ikke var i nød, reiste politiet til slutt hjem til mannen og beslagla telefonen hans.

– En person har over lengre tid plaget oss med å ringe 112. Han har ringt oss gjentatte ganger, ikke sagt noe til politiet, og åpenbart ikke vært i nød. Politipatrulje dro hjem til denne personen, tok beslag i telefonen og innringeren ble anmeldt for misbruk av 112, skrev politiet på Twitter søndag morgen.

Operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo politidistrikt forklarer sammenhengen:

– Dette er en kar som har ringt oss til stadighet på nødtelefonen uten at han er i nød. Når det kommer samtaler inn til 112 så responderer politiet umiddelbart, så når noen misbruker dette nummeret tar det opp ressurser fra andre som kan befinne seg i reell nød, sier operasjonslederen.

Søndag morgen hadde politivakten i Oslo derfor fått nok. Etter nok en uriktig nødtelefon rykket en politipatrulje ut til mannens bolig på Stovner. Der tok de beslag i mannens telefon.

– Han har gjort dette før, så for å få en slutt på det så vi anmeldte mannen for misbruk av nødnummeret også, sier Pedersen.

(©NTB)

24. mars 2018 15:01

Politiet frykter seksuell utpressing i Trøndelag

Politiet i Trøndelag har på få dager mottatt anmeldelser fra to personer som delte nakenbilder på nett og som har mottatt trusler om spredning og pengekrav. 

– Det er en ungdom og en voksen mann som er utsatt for dette, men vi frykter at det er mørketall og at organiserte kriminelle vil prøve å forlede flere her i Trøndelag, sier Sivert Rannem, leder for Felles forebyggende enhet i Trøndelag politidistrikt, til Adresseavisen.

Han sier til avisen at politiet frykter flere kan være rammet av pengeutpresserne.

Begge de fornærmede skal ha brukt datingsider på nett da de kom i kontakt med de kriminelle.

– Den vanlige fremgangsmåten er at det først opprettes kontakt. Deretter deler motparten nakenbilder eller svært lettkledde bilder og ber om bilder eller videoer tilbake. Deretter starter webkameraet. Når de har nok bilder og video, starter truslene om å spre dette til slekt og venner om de fornærmede ikke betaler penger, sier Rannem.

De to fornærmede skal begge ha betalt pengekrav, til ingen nytte.

– Det kommer bare nye krav selv om man betaler, sier Rannem, som oppfordrer folk til å utvise forsiktighet før man deler bilder og videoer på nett.

Denne formen for seksuell utpressing er blitt avdekket både i Norge og i utlandet i en aksjon kalt Operasjon Malstrøm, opplyste Kripos tidligere i mars. Da kom det også fram at en ung norsk mann tok sitt eget liv etter å ha blitt forledet til å utføre seksuelle handlinger på nettet.

23. mars 2018 11:37

Gåte til Pstereo

Tre band i siste artistslipp fra Pstereo:

– Det er med stor glede at vi kan annonsere årets mest etterlengtede comeback: Etter 12 år er Gåte, innehaverne av felerockens trone, tilbake med sitt eksplosive liveshow, skriver Pstereo i en pressemelding.

I tillegg kommer også det norske stonerbandet Thulsa Doom og kult-fenomenet Sheer Mag (US).

23. mars 2018 10:09

Sandberg: – Jeg er i tenkeboksen

Oslo 20170426.
Innvandrings- og integreringsminister Per Sandberg møter i den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag..
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Konstituert justisminister Per Sandberg (Frp) sier han er «i tenkeboksen» når det gjelder å overta justisministerposten på permanent basis.

Midlertidig justisminister Per Sandberg bekreftet påPolitisk Kvarter på NRK fredag morgen at han er kandidat til den permanente jobben.

Han la også til at det kan hende at det kommer en avklaring i saken før påske.

Sandberg mener den gamle voldsdommen ikke er noe hinder for ham.

Frp-politikeren fikk i 1997 3.000 kroner i bot etter å ha slått ned en mann på et nachspiel etter en krangel hjemme hos seg selv året før. Mannen var asylsøker fra det tidligere Jugoslavia, men i dommen slås det fast at rasisme ikke var noe motiv.

– Jeg tror ikke en slåsskamp på et nachspiel i 1996 vil hindre meg i å gjøre gode vurderinger som justisminister, sa Sandberg.

Han sier han nå er vant til at saken dukker opp gang på gang.

– Jeg er vant til det, det dukker opp med jevne mellomrom, så det må man bare akseptere.

Han la til at det også var irriterende, særlig for barna som leser om episoden på nettet.

– Men det må jeg leve med. Det er andre ting jeg angrer mye mer på enn denne slåsskampen fra 1996.

58-åringen fra Skogn i Nord-Trøndelag, er i dag bosatt på Senja i Troms. Han ble første gang innvalgt på Stortinget i 1997 og har vært nestleder i Frp siden 2006. Han ble utnevnt til fiskeriminister i 2015.

(©NTB)

22. mars 2018 19:04

Høyesterett vil ikke inndra hus brukt til dyrking av cannabis

Høyesterett har satt foten ned for at domstolene kan inndra et hus som ble brukt til storstilt produksjon av cannabis i Tromsø.

Bolighuset i Tromsø ble brukt til å dyrke cannabisplanter i stor skala, og fire menn er kjent skyldig og dømt til fengselsstraffer på mellom ett og to år. Retten fant det bevist at mennene hadde dyrket flere kilo cannabis over flere år.

I motsetning til tingretten kom imidlertid lagmannsretten til at deler av huset hvor de narkotiske plantene ble framstilt, skulle inndras som en del av straffen. Dette aksepterte ikke 33-åringen som eier huset. Han anket spørsmålet til Høyesterett.

Onsdag konkluderte landets øverste domstol med at huset, eller verdien på 600.000 kroner, tilsvarende halve huset, ikke kunne inndras som en del av straffen mot 33-åringen.

Det ble aldri fastslått hvor mye cannabis som faktisk ble produsert i huset, som politiet aksjonerte mot i 2014, skrev avisa Nordlys før ankesaken. I tiltalen gikk det fram at to av mennene skulle ha framstilt om lag 80 kilo, mens de to andre skulle ha laget 40 kilo. Et vesentlig bevis under straffesaken var opplysningen om strømforbruket i boligen, som skjøt i være og mer enn doblet seg etter at 33-åringen overtok bygningen i 2011.

Også i 2015 forsøkte påtalemyndigheten å inndra et hus, nemlig hovedkvarteret til motorsykkelklubben Hells Angels på Alnabru i Oslo. Statsadvokatens begrunnelse for inndragning var at huset selv var brukt som verktøy i å kriminalitet, men heller ikke den gang ga Høyesterett påtalemyndigheten medhold i kravet. Både den gang og nå var advokat John Christian Elden som forsvarte den tiltalte.

– Dette er samme problemstilling som for tre år siden. Påtalemyndigheten prøvde på nytt, men tapte igjen, slår advokaten fast.

22. mars 2018 15:47

Norge samarbeidet med USA om å hacke russiske datanettverk

Norge og USA har samarbeidet om å hacke russiske datanettverk. Formålet er å innhente etterretningsinformasjon om Russland, ifølge NRK.

NRK skriver at informasjonen framkommer av Edward Snowdens materiale fra NSA. Ifølge kanalen har USA og Norge siden 2011 hatt et samarbeid om spionasje i datanettverk.

NSA skal også ha hatt et særlig ønske om å skaffe informasjon om det russiske politiske lederskapet og den russiske forvaltningen av natur- og energiressurser.

Etterretningstjenesten har ikke ønsket å kommentere NRKs opplysninger.

Eldbjørg Løwer, leder for Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS), sier at utvalget «ikke kan kommentere E-tjenestens metodebruk i detalj, men utvalget er kjent med tjenestens metoder og hvordan metodene brukes».

22. mars 2018 14:26

Historieprofessor får sparken etter slibrige meldinger – klage førte ikke fram

Kunnskapsdepartementet opprettholder vedtaket fra Universitet i Stavanger om å avskjedige professor Nils Rune Langeland (53).

I november i fjor fant styrets ansettelsesutvalg ved Universitetet i Stavanger (UiS) at det var grunnlag for avskjed av professoren etter flere paragrafer i statsansatteloven. Vedtaket ble påklaget til Kunnskapsdepartementet i desember, og departementet har nå behandlet saken. De konkluderte med å opprettholde vedtaket, melder Khrono.

– Vi tar beslutningen fra Kunnskapsdepartementet til etterretning. Dette betyr at Langeland ikke lenger arbeider på UiS, sier UiS-rektor Marit Boyesen.

Vedtaket fra departementet kan ikke påklages.

Langelands advokat ønsker foreløpig ikke å kommentere Kunnskapsdepartementets avgjørelse.

– Vi fikk vedtaket i dag, og har ikke fått sett skikkelig på det. Derfor ønsker jeg ikke på nåværende tidspunkt å kommentere saken, sier Langelands advokat, Kjell M. Brygfjeld til NRK.

I fjor sa Brygfjeld til Stavanger Aftenblad at de mente avskjeden ikke var i samsvar med loven.

– Loven stiller strenge krav i en slik sak. Han må ha begått grove brudd på sin tjenesteplikt, og vi mener at det ikke har skjedd, sa Langelands advokat i desember, etter at klagen var levert.

Avskjedigelsen av historieprofessoren ble vedtatt mot én stemme i universitetets ansettelsesutvalg.

Nils Rune Langeland har vært ansatt ved Universitetet i Stavanger siden 2008. Han ble orientert begynnelsen av oktober i fjor om at universitetet ønsket å avskjedige ham. Fjorårets medieomtale av grove meldinger fra professoren til ulike kvinner, utgjorde kun en del av avskjedssaken.