24 KJAPPE
22. januar 2020 10:19

Lars Vaular til Festningen i sommer

Foto: Wikipedia.
Lars Vaular kommer til Trondheim i slutten av august og skal spille på Festningen.
– Lars Vaular har vært en publikumsfavoritt siden han regjerte hitlistene i 2010 med «Rett opp og ned», og satt en helt ny standard for norsk hiphop med albumutgivelsen «Helt om natten, helt om dagen» samme år. Siden har han markert seg som en av Norges største artister, og har gjennom samarbeid med artister som Kamelen, Astrid S, Bjørn Eidsvåg, Unge Ferrari og Myra befestet sin posisjon som en artist som både transenderer sjangre og generasjoner – hvilket har gitt han fem Spellemannspriser og hedersprisen på P3 Gull, skriver Festningen i en pressemelding.
21. januar 2020 11:57

Prinsesse Ingrid Alexandra er 16 år

Prinsesse Ingrid Alexandra, her i forbindelse med konfirmasjonen i fjor. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Nummer to i arverekken er nå 16 år gammel.

«Kronprinsesse Mette-Marit fødte onsdag klokken 09.14 en jente som er nummer to i arvefølgen til tronen», kunne NTB melde onsdag 21. januar 2004.

Prinsessen fikk navnet Ingrid Alexandra. Tirsdag fylte hun 16 år. Fødselsdagen feires privat, opplyser Kongehuset.

På Kongehusets nettsider fortelles det ellers at prinsessen driver med kickboksing, ski og vannsport. Hun får også flere og flere offisielle oppdrag etter hvert som hun vokser til.

Prinsessen begynte på Uranienborg skole i fjor høst etter flere år på Oslo Internasjonale skole.

18. januar 2020 10:08

Mann på Kyvannet påkjørt av trikken

En mann er alvorlig skadd etter at han ble påkjørt av trikken ved Kyvannet stasjon i Trondheim natt til lørdag. Mannen satt fastklemt i rundt en time.

Politiet fikk melding om påkjørselen klokken 3.33.

– Mannen ble påkjørt av nattrikken. Ulykken skjedde like i nærheten av holdeplassen, forteller operasjonsleder Ebbe Kimo i Trøndelag politidistrikt til NTB.

Han forteller at mannen var ved bevissthet og fikk behandling på stedet. Mannen var fastklemt under trikken i en nesten en time før han ble frigjort rundt klokken 4.30 og sendt til St. Olavs hospital.

– Han skal ha alvorlige skader i en fot, men tilstanden er uavklart, sier Kimo.

(©NTB)

17. januar 2020 10:15

To menn siktet for cannabisproduksjon i Gauldal

En mann i 30-årene løp mot politiet da han så dem i nabolaget sitt i Midtre Gauldal i Trøndelag denne uken. Det førte politiet til en marihuanaplantasje.
Mannen likte dårlig at politiet patruljerte i nærmiljøet hans i forbindelse med et annet oppdrag onsdag kveld og skal ha skjelt dem ut, skriver NRK.

Politiet stusset over oppførselen hans, og da de i tillegg kjente en eim av marihuana, fattet de ytterligere mistanke, ifølge kanalen.

Mannen, som er i 30-årene, løp til skogs, mens en annen, også han i 30-årene, forskanset seg i huset.

Mannen som løp til skogs, kom etter hvert tilbake til huset. Han ble pågrepet sammen med den andre mannen etter at politiet knuste en rute for å komme seg inn i boligen.

Begge er siktet for produksjon av cannabis. De ble løslatt torsdag.

I huset fant politiet titalls cannabisplanter, en stor mengde toppskudd og produksjonsutstyr, skriver kanalen.

– Det er ingen tvil om at det vi fant er profesjonelt dyrkeutstyr, sier innsatsleder Ketil Stene ved Heimdal politistasjon til NRK.

Stene tror produksjonen har pågått over lang tid og mistenker salg.

(©NTB)

13. januar 2020 09:30

Mann tiltalt for å ha voldtatt sin demente svigermor

En mann i 40-årene er tiltalt for å ha voldtatt sin over 80 år gamle demente svigermor. Mannen risikerer inntil 15 års fengsel.

Statsadvokat Jarle Wikdahl sier til Adresseavisen at etterforskningen startet etter at politiet plukket opp den eldre kvinnen, som da var 88 år gammel, et sted i Trondheim natt til 9. november 2018.

Kvinnen ble kjørt hjem til tiltalte, og i den forbindelse kom det fram opplysninger som gjorde at politiet valgte å starte etterforskning, skriver avisen.

Den tiltalte risikerer mellom tre og 15 års fengsel. Saken er berammet i Sør-Trøndelag tingrett i mars.

Etter at etterforskningen var klar ble saken først henlagt av statsadvokaten i fjor. Den ble så påklaget av den fornærmede kvinnenes bistandsadvokat, og Riksadvokaten beordret henleggelsen omgjort.

Den tiltalte mannens forsvarer, Frode Wisth, ønsker ikke å kommentere saken overfor avisen.

Adresseavisen har ikke lyktes å få tak i kvinnens bistandsadvokat Vibeke Meland.

(©NTB)

10. januar 2020 14:05

Hauglie tok selvkritikk i trygdehøringen

NTB-Kristian Skårdalsmo og Bibiana Piene

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) erkjenner at hennes departement burde oppdaget trygdeskandalen tidligere.

– I ettertid ser jeg at flere spørsmål burde vært stilt på et tidligere tidspunkt, sa hun i Stortingets åpne høring om saken fredag.

Statsråden sa at det i opprydningen er naturlig å begynne med hennes eget departement, som har det overordnede ansvaret.

– Det er åpenbart at departementet ikke kan være fornøyd, sa Hauglie.

– Som statsråd tar jeg ansvar for mitt departement for den perioden jeg har vært statsråd, forklarte hun.

– Sammensatt svar

Hauglie fremholdt at et sentralt spørsmål i saken er hvorfor artikkel 21 er blitt fortolket feil i så mange år.

– Svaret er sammensatt, konstaterte hun.

– Vi må spørre oss hvorfor Nav selv ikke fanget opp saken tidligere. Et faktum er at verken Nav eller domstolene fanget opp problemstillingen, sa Hauglie.

Kjernen i saken er at norske myndigheter i en årrekke feiltolket EØS-trygdereglene. Det førte til at anslagsvis 75 uskyldige mennesker ble idømt fengselsstraffer og avkrevd tilbakebetaling av til dels store beløp.

På spørsmål fra saksordfører Eva Kristin Hansen (Ap) om hva hun tenker om sitt eget ansvar, svarte Hauglie:

– Alle som sitter med ansvar i denne saken, tar det på det største alvor.

La om praksis

I februar 2019 fikk Nav beskjed av departementet om å legge om praksis for korttidsopphold. Men ifølge Hauglie fikk hun ingen informasjon fra Nav om den videre prosessen og usikkerheten om EU-forordningen i direktoratet.

– Vi kan ikke se spor av dialog med Nav etter 5. mars 2019. Det har ikke blitt løftet fram at det var usikkerhet om tolkning eller forståelse.

I sin forklaring la Hauglie derfor vekt på at det tok lang tid før hun og departementet ble klar over at problemstillingen kunne omfatte folk som var blitt straffeforfulgt og fengslet for trygdesvindel. Først 13. september ble hun klar over at det kunne være snakk om en rettsanvendelsesfeil.

– Det er jo det som er det ulykksalige i denne saken, sa Hauglie, som erkjenner at Riksadvokaten kunne ha blitt informert på et tidligere tidspunkt.

Innført i 2012

Et kjernepunkt i saken er om alarmen kunne og burde ha gått tidligere enn høsten 2019, da saken ble offentlig kjent. Kontrollkomiteen søker også å finne ut hvordan den mye omtalte forordningen kunne bli innført i første omgang i 2012, uten at det ble stilt flere spørsmål om den norske fortolkningen.

Det siste spørsmålet har ingen av dem som har vært innkalt i høringen, kunnet gi noe godt svar på.

Formelt er det Hauglies redegjørelse til Stortinget om saken 5. november i fjor som nå er til behandling i kontrollkomiteen.

Senere fredag skal også statsminister Erna Solberg (H) forklare seg for kontroll- og konstitusjonskomiteen. Tidligere samme dag ble Nav-sjef Sigrun Vågeng utspurt.

(©NTB)

10. januar 2020 13:33

Sykdom i den norske EM-troppen, spiller isolert

Sander Andreassen Øverjordet (23) har pådratt seg en mageinfeksjon og er isolert fra den norske EM-troppen i håndball.

Det ble klart kun noen timer før Norge EM-åpner i Trondheim mot Bosnia-Hercegovina fredag. Andreassen Øverjordet skulle spilt kampen, men er nå i stedet plassert på sidelinjen.

– Tanken var at han skulle spille i dag. Vi hadde en tydelig plan på det. Nå må vi bare gjøre om på planen og forholde oss til dette, sier landslagssjef Christian Berge til NTB.

– Frykter du at flere er smittet?

– Det må dere nesten spørre legen om. Jeg er ganske flink til ikke å ta sorgene på forskudd, svarer landslagssjefen.

Berge bekrefter at det ikke blir hentet inn noen ny mann i den norske troppen til åpningskampen.

Den norske troppens lege Thomas Torgalsen sier til TV 2 sier følgende om grepene som nå blir tatt etter sykdomsutbruddet:

– Det vanlige tiltaket er at spilleren som er syk blir isolert på rommet, mens romkameraten får et nytt og eget rom. Han får det vi kaller «enkel isolasjon», som betyr at han holder distanse fra de andre i troppen, sitter for seg selv når han spiser og holder avstand på møter, sier han til kanalen.

Det store spenningsmomentet i timene som kommer er om andre i den norske troppen kan være smittet av det samme.

– Det er alltid klart at det er usikkert hvor mange som kan være smittet. Det går gjerne ett døgn før du vet det, sier Torgalsen.

Foreløpig skal ingen andre enn Haslum-spilleren Andreassen Øverjordet ha symptomer.

Fredagens kamp etterfølges av «puljefinalen» og den store nøkkelkampen mot Frankrike søndag.

Tirsdag avsluttes gruppespillet i Trondheim mot Portugal.

(©NTB)

6. januar 2020 10:54

Philip Manshaus fengslet i åtte nye uker

Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus gjør en nazihilsen i Oslo tingrett. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus (22) er i Oslo tingrett fengslet i åtte nye uker.

Oslo tingrett ga politiet medhold i sin begjæring om åtte ukers forlenget varetekt under fengslingsmøtet mandag formiddag.

Politiadvokat Hilde Strand opplyser til NTB at begrunnelsen for begjæringen er fare for at 22-åringen skal begå nye, alvorlige straffbare voldshandlinger dersom han ikke holdes i varetekt.

Manshaus møtte mandag formiddag i Oslo tingrett, som skal behandle fengslingsbegjæringen. Han var kledd i dress og slips og gjorde nazihilsen, slik han har gjort i foregående fengslingsmøter.

Han ville ikke forklare seg for retten, men begjærte seg løslatt.

3. januar 2020 17:19

Redningshelikopter måtte nødlande på Flakk

Et redningshelikopter mistet kraften i en motor og sendte ut nødsignal på vei fra Trondheim til Ørland. Helikopteret landet trygt på Flakk.

Mayday-meldingen ble sendt ut rett før klokka 15 fredag, opplyser Hovedredningssentralen Sør-Norge.

– HRS ble varslet og sendte nødetater mot Flakk. Klokken 15.05 landet helikopteret trygt på Flakk, melder Hovedredningssentralen.

Ifølge Adresseavisen var det seks personer om bord i Sea King-helikopteret. Det var på vei tilbake til basen etter å ha transportert en kvinne som skulle føde, opplyser presse- og informasjonsrådgiver Sigurd Tonning-Olsen i Luftforsvaret til avisa.

Flakk ligger omtrent 15 minutters kjøring vest for Trondheim sentrum.

2. januar 2020 16:31

Flere fikk forelegg i Trondheim

I Trondheim har utrykningspolitiet skrevet ut flere forelegg under en kontroll torsdag, melder Politiet. En bilist fikk forelegg for å ha kjørt mot rødt lys, fire for bruk av mobiltelefon og ett forelegg ble gitt for manglende skilt.

2. januar 2020 13:17

Arnfinn Nesset i TV-serie på TV2

ORKDAL-SAKEN. Norges mest omfattende drapssak starter i Trondheim. Sykehjemsbestyrer Arnfinn Nesset (46) blir tiltalt for overlagt drap på 25 pasienter ved Orkdal sjuke- og aldersheim. Nesset hadde under forhørspreioden tilstått samtlige drap, men trakk senere tilståelsene tilbake. Han mente de var gitt under press fra politiet. Dom i saken falt våren 1983. Bildet: Tiltalte ARNFINN NESSET fotografert i retten i Frostating Lagmannsrett, 18. oktober 1982. Dette var under rettssakens første dag. FOTO: Erik Thorberg / NTB / SCANPIX

Onsdag i neste uke starter TV2 en serie om de største drapssakene i Norge. Der får vi også se nærmere på den såkalte Nesset-saken i Orkdal, der en sykehjemsbestyrer i 1983 ble dømt for 22 drap. – Vi har fått et unikt innblikk i politiets etterforskning og hva som lå til grunn for dommen mot Arnfinn Nesset, sier Jens Christian Nørve i TV2, ifølge NRK.

2. januar 2020 10:15

Syklist skadd i Ranheimsveien

En syklist har trolig fått et beinbrudd etter kollisjon med en bil i Ranheimsvegen i Trondheim. Politiet etterforsker saken.

1. januar 2020 23:12

Tidligere SV-politiker Snorre Valen blir politisk redaktør i Nidaros

Tidligere SV-nestleder og stortingsrepresentant Snorre Valen (35) blir politisk redaktør i nettavisen Nidaros i Trondheim.

I slutten av november slapp Amedia nyheten om at de bryter avismonopolet i Trondheim og lanserer avisen Nidaros. Avisen kom med sin første utgave nyttårsaften. Med seg på laget får de Snorre Valen.

– Dette vil jeg være med på av mange grunner. Den viktigste er at Trondheim er en ørken mediemessig. Det er fantastisk at det blir seriøs aviskonkurranse i byen. Det gir mulighet for en annen type politisk debatt, sier Valen til Medier24.

Snorre Valen var nestleder i SV fra 2015 til 2019 og har sittet på Stortinget i åtte år. Han tok ikke gjenvalg ved stortingsvalget i 2019.

– Trondheim fortjener en dedikert og nyhetsdrevet lokalavis. Vi skal sette dagsorden og være tett på innbyggere og det som skjer, sa ansvarlig redaktør Arne Reginiussen (36) i en pressemelding i november.

(©NTB)

1. januar 2020 23:07

Fem varmerekorder satt i Trøndelag

Midt-Norge fikk en mild start på året. Fem steder i Trøndelag ble det satt nye varmerekorder 1. nyttårsdag.

Varmest var det i Rissa, der den nye rekorden for januar nå lyder på 11,3 grader, melder Adresseavisen.

Det er også satt varmerekorder i Orkdal med 10,5 grader, Kvithamar med 10 grader, Frosta med 9,7 grader og Mære med 8,9 grader.

Varmest i landet 1. januar var Sunndalsøra i Møre og Romsdal med 15,7 grader.

(©NTB)

18. desember 2019 12:55

Politiet tror noen legger ut giftig åte for å ta ulv

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Funnet av giftig åte i skogen i Hedmark har gjort at politiet mistenker at det er gjort i den hensikt å ta livet av ulv.

Det siste året har Innlandet politidistrikt hatt flere erfaringer med at det er blitt lagt ut giftig åte i skogen, opplyser politiet i en pressemelding.

En ulvetispe som ble funnet død i Åsnes-Finnskog i mai i år viste seg å ha spor av etylenglykol i kroppen. Utlagte kjøttbiter som ble funnet i samme område i desember i fjor, inneholdt det samme stoffet, som er en vanlig bestanddel i for eksempel frostvæske.

– Vi vil be folk være oppmerksomme og melde ifra hvis noen skulle komme over mistenkelige funn eller aktivitet som kan knyttes til dette, sier politifullmektig Einar Gauslaa Bergem ved avsnitt for økonomi og miljøkriminalitet i Innlandet politidistrikt.

Politiet ser på dette som alvorlig miljøkriminalitet og peker på at slik åte rammer tilfeldig, både på rovvilt og hunder, og kan påføre dyr store lidelser.

– Vi har ingen mistenkte i de sakene som er omtalt her, men vi ønsker tips som kan bidra til oppklaring, sier Bergem.

10. desember 2019 14:16

Trøbbel for metrobuss

En metrobuss fikk først teknisk trøbbel midt i Okstadbakken og deretter ved avkjøringen til Tonstadkrysset på E6 i Trondheim i ettermiddag. Trafikken skal nå gå som normalt, ifølge NRK.

9. desember 2019 15:28

Ny regler: Turister må holde avstand fra hvalen

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX .

Å oppleve hval på nært hold blir vanskeligere. Nye sikkerhetsregler for hvalsafari trer i kraft med umiddelbar virkning.

Det blir forbudt for hvalsafaribåter å være nærmere enn ca. 370 meter fra fiskefartøy eller faststående fiskeredskap. Det blir også forbudt å svømme, dykke eller padle nærmere enn ca. 750 meter fra fiskefartøy og faststående fiskeredskap.

Regjeringen gjør dette for å unngå at folk svømmer tett opp mot båter i bevegelse og utsetter seg selv og andre for risiko.

De nye reglene trer i kraft umiddelbart. Også tidligere har det vært retningslinjer for hvalsafaribransjen, men det er blir etterspurt klarere regler, ifølge regjeringen.

Hvalsafari er blitt en stor næring langs norskekysten. Mellom 30 og 40 bedrifter driver med hvalsafari i Norge i dag.

(©NTB)

9. desember 2019 12:26

Storlien-butikk får åpne igjen

Matbutikken på Storlien som ble stengt av Åre kommune tidligere i høst får nå åpne dørene igjen. Butikken som eies av en familie fra Trondheim, ble stengt blant annet på grunn av dårlig hygiene, og er fortsatt under etterforskning da det ble avdekket en rekke kritikkverdige forhold.