24 KJAPPE
17. juli 2019 12:11

Italia har fortsatt ikke bedt om utlevering av mulla Krekar

Norge har fortsatt ikke mottatt noen begjæring om utlevering av mulla Krekar eller de to norske statsborgerne som er terrordømt i Italia.

Mulla Krekar ble funnet skyldig i terrorplanlegging og dømt til tolv års fengsel mandag. Han ble pågrepet av PST samme kveld og framstilles onsdag for varetektsfengsling.

En mann i 40-årene, bosatt i Østfold, ble dømt til ni års fengsel, mens en mann i 40-årene, bosatt i Buskerud, ble dømt til sju år og seks måneder i fengsel.

PST opplyser til NTB at det ikke er funnet grunn til å pågripe disse to.

Italia har tidligere sendt ut internasjonal etterlysning og beslutning om pågripelse på alle de tre, men har ikke bedt Norge om å utlevere dem.

– Vi har ikke mottatt noen slik begjæring, opplyser fagdirektør Guttorm Aanes i Justis- og beredskapsdepartementet til NTB onsdag formiddag.

Utleveringslovens paragraf 2 beskytter uansett de to mennene i 40-årene mot utlevering, ettersom de begge er innvilget norsk statsborgerskap.

Borgarting lagmannsrett har derimot slått fast at mulla Krekar, som ikke er norsk statsborger, kan utleveres, og Høyesterett har opprettholdt den kjennelsen.

Det er imidlertid et åpent spørsmål om utlevering til Italia kan finne sted før dommen er rettskraftig. Ankemulighetene er mange i Italia, og dette kan ta over ti år.

(©NTB)

16. juli 2019 21:35

Mann omkom under dykking på Hitra

En mann i 60-årene har omkommet i en drukningsulykke på Hitra i Trøndelag. Ulykken skjedde i forbindelse med dykking.

Det er trolig medisinske årsaker til dødsfallet, skriver politiet på Twitter.

Pårørende er orientert og blir ivaretatt av helseteam.

(©NTB)

16. juli 2019 16:13

Bjørn skutt i Selbu

En ung hannbjørn på 68,5 kilo ble skutt i Selbu i Trøndelag mandag kveld.

Bjørnen ble observert i Bårdsgårdsdalen i Selbu mandag formiddag og ble skutt av et jaktlag mandag kveld, melder Nea Radio.

Det kan fortsatt være ytterligere to bjørner i Selbu, en i Flora og en i Vikvarvet.

(©NTB)

10. juli 2019 12:42

Vil ha påbud om hjelm for barn på elsparkesykkel

Etter at regelverket ble endret i fjor, er det fritt fram for alle i alle aldre å bruke de stadig mer populære framkomstmidlene.

– Vi anbefaler alle å bruke hjelm når de bruker elsparkesykkel. Men når det gjelder barn, vil vi gjerne ha et påbud. Dette kommer vi til å ta opp igjen, sier direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk til NTB.

I Oslo har skadeomfanget økt hver eneste måned siden elsparkesyklene inntok hovedstaden. I juni registrerte Oslo skadelegevakt 3,6 skader per døgn. Selv om det er flest voksne som blir skadd, er det stadig flere barn å se på elsparkesykler, ifølge Johansen.

Inntil i fjor var det 16-årsgrense på elsparkesykler, men denne ble opphevet av daværende samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

– Vi foreslo 12-årsgrense for bruk av elsparkesykkel, men dette ble ikke tatt til følge. Så nå er det fritt fram, sier Johansen.

Elsparkesykler er klassifisert som sykkel, og dermed gjelder de samme reglene og aktsomhetskravene.

(©NTB)

9. juli 2019 17:16

Politimann funnet skyldig etter anmeldelse fra blogger

En politimann er funnet skyldig etter at blogger Anne Brith Davidsen anmeldte ham for trusler og forsøk på bestikkelse. Men Spesialenheten vil ikke straffe ham.

Davidsen skrev om politimannen i boken «Kvinner som hater kvinner» som hun ga ut tidligere i år. Saken har vært etterforsket av Spesialenheten for politisaker, som nå har konkludert med at mannen har begått en tjenestefeil, skriver Dagens Næringsliv.

Lovbruddet har en strafferamme på bot eller fengsel i inntil to år, men Spesialenheten har besluttet å gi tjenestemannen påtaleunnlatelse, opplyser assisterende sjef Guro Glærum Kleppe ved Spesialenheten for politisaker til avisen.

Påtaleunnlatelse betyr at det er konstatert skyld, men at det ikke tas ut tiltale.

– Siktede har klaget og bedt om at saken sendes retten dersom vedtaket ikke omgjøres. Klagen ble mottatt 1. juli 2019 og er foreløpig ikke behandlet sier Kleppe.

Politimannen er tilfreds med at Spesialenheten har lagt hans versjon til grunn, opplyser Espen Henrik Johansen i Advokatfirmaet Djerv, som er politimannens advokat.

– Vi noterer at Spesialenheten mener han på ett punkt har opptrådt kritikkverdig. Det er vi enige i, men vi er uenig i påtaleunnlatelsen, og derfor er denne påklaget. Vi avventer klagebehandlingen og forventer at påtaleunnlatelsen frafalles, sier Johansen.

Davidsen har ikke ønsket å kommentere saken, og hennes advokat Tony Vangen heller ikke besvart avisens henvendelser.

(©NTB)

9. juli 2019 15:54

Raner skal ha sparket i hjel hund

Politiet i Oslo leter etter en mann som ranet en person med hund, og dessuten sparket hunden så den døde.

Politiet ble varslet om hendelsen like før klokka 11.30 tirsdag. Ifølge Nettavisen skjedde hendelsen på St. Hanshaugen der en person var ute og luftet en chihuahua.

– Vi får telefon om at en mann har sparket en hund i hodet, og hunden har dødd av dette, sier operasjonsleder Sven Christian Lie i Oslo politidistrikt til NTB.

Personen som luftet hunden, ble også fraranet en pengesum.

Ingen personer er pågrepet i saken.

(©NTB)

9. juli 2019 15:53

Rosenborg skal bryne seg på verdens nest mest suksessrike ligalag

Linfield er ett seriemesterskap unna å tangere Rangers’ verdensrekord på 54 ligatitler. Onsdag kommer Rosenborg på besøk i mesterligakvalifiseringen.

Erik Horneland og Rosenborg har hatt en tøff sesong og ligger midt på tabellen etter 14 serierunder.

De seiersvante trønderne håper derimot å bite godt fra seg i Europa i år. Første steg på veien til gruppespill i mesterligaen er nordirske Linfield. Hornelands disipliner kan vente seg et fysisk tøft oppgjør på Windsor Park onsdag kveld.

– Jeg tror ikke det blir en krig. Jeg håper at vi kan få et såpass høyt tempo på ballen og bevegelsene våre at vi kan spille bra i lengderetningen, sånn at de får litt å jobbe med, sier Horneland til Adresseavisen.

Horneland har tatt ut 19 mann i troppen. Samuel Adegbenro er friskmeldt og med. Både Yann-Erik de Lanlay og Pål-André Helland er med i troppen etter at begge måtte stå over mot Ranheim.

Mikael Tørset Johnsen og Erik Botheim har reist på samling med G19-landslaget, mens Niklas Bendtner er utelatt.

– Et godt lag

Den pressede treneren er tydelig på at Linfield må slås. Likevel er seier ikke gitt på forhånd. I fjor tapte Molde bortekampen mot nordirske Glenavon før de vant stort i returoppgjøret.

Linfield-manager David Healy tror på tøff motstand fra den norske storklubben.

– Jeg tror Rosenborg har slitt litt i ligaen deres, og de gjør ofte få endringer på laget, men det er et godt lag. Hvis vi blir passive og spiller ustrukturert, er Rosenborg gode nok til å bryte oss ned, uttaler Healy til klubbens nettsted.

– Det blir en tøff kamp. Vi tror ikke noe annet. De slo Ajax ut for to år siden kun måneder etter at Ajax møtte Manchester United i europaligafinalen, så vi må prestere vårt beste. Det er en vanskelig motstander og et godt lag, men vi kan bare gjøre jobben vår og se hvor det tar oss, sier forsvarsspiller Jimmy Callacher.

Best i Nord-Irland

Nordirene har vunnet hele 53 ligatitler, men har slitt i Europa. Klubben spilte riktignok kvartfinale i europacupen i 1966/67 etter seier mot Vålerenga i åttedelsfinalen, men har de siste årene ikke kommet lenger enn andre kvalifiseringsrunde i mesterligaen.

Linfield og Rosenborg har møttes i europacupkvalifisering i 1986 og mesterligakvalifisering i 2010. Trønderne gikk seirende ut av begge oppgjørene med henholdsvis 2-1 og 2-0 sammenlagt.

Rosenborg har deltatt i gruppespillet i europaligaen de to siste sesongene.

(©NTB)

27. juni 2019 01:31

Motorsyklist skadd i ulykke i Levanger

En motorsyklist er innlagt på St. Olavs Hospital etter en utforkjøring på E6 i Åsen i Levanger like før midnatt natt til torsdag.

Politiet fikk melding om hendelsen klokken 23.52.

– En motorsyklist ble funnet utenfor veien. Det ser ut som personen har vært alene. Luftambulansen landet på stedet en halvtime etter ulykken og motorsyklisten er sendt til St. Olavs i Trondheim, forteller operasjonsleder Stig Roger Olsen i Trøndelag politidistrikt til NTB.

Han opplyser at E6 var stengt i en times tid etter ulykken.

26. juni 2019 13:04

Enorm økning i mobbesaker etter lovendring

Etter at loven gjorde det lettere å varsle om krenking, mobbing og diskriminering av elever, er antall saker meldt inn til fylkesmennene er nær nidoblet.

Det har vært en eksplosiv utvikling i såkalte 9A-saker – oppkalt etter kapittel 9A i opplæringsloven – loven som ble endret for å styrke elevers rett til et trygt skolemiljø.

Det viser en fersk rapport om konsekvensen av lovendringen gjort av Deloitte på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet, gjengitt i Klassekampen.

Tallene viser at i 2015 og 2016 ble det meldt inn henholdsvis 164 og 161 9A-saker nasjonalt til fylkesmennene. I tolvmånedersperioden fra lovendringen trådte i kraft 1. august 2017 fram til august 2018, kom det inn hele 1.416 – ni ganger flere.

– Høyre har nulltoleranse mot mobbing. Selv om det er trist å se at det er så mange elever som melder fra om mobbing, så er det utrolig viktig at vi får sakene opp. Det er den eneste måten vi fanger opp elever som ikke har det godt og får håndtert det. Dette tyder på at endringene i mobbeloven var viktig og riktig. Vi har styrket elevenes rettigheter, den er mer barnevennlig og den er tydeligere på hvilke forventninger vi har til skolenes håndtering, sier 1. nestleder i Stortingets utdannings- og forskningskomité, Kent Gudmundsen (H)

Lovendringen innebærer blant annet at elevens egen oppfatning skal legges til grunn i saker om krenkelser og mobbing. Det er også blitt anledning for elev og foresatt til å klage alle saker direkte til Fylkesmannen, noe svært mange gjør, ifølge rapporten.

Hos Fylkesmannen i Trøndelag pleide de å ha mellom 10 og 15 slike saker i året før lovendringen. I 2018 ble det meldt inn 140 saker.

– Vi har saker om krenkelser, mobbing, digital mobbing, blikk, utestenging og utrygghet. Terskelen for å rapportere til oss er med hensikt satt lavt av Stortinget, sier Knut Olav Dypvik, seksjonsleder for barnehage og opplæring.

(©NTB)

26. juni 2019 11:53

Rammstein bekreftet til Norge igjen – nå er de klare for Granåsen

Rammstein bekrefter nå at de vender tilbake til en ny, norsk stadion allerede i 2020 – denne gangen Granåsen i Trondheim.

Tirsdag la bandet selv ut en video der bildet av en hoppbakke og ordet Trondheimflashet forbi. Og nå bekrefter arrangøren at det blir konsert 26. juli neste år.

– Vi har jobbet veldig hardt med å få Rammstein tilbake til Norge i 2020. Etter å ha solgt ut vårt Oslo-show på 15 minutter, samt hvert eneste show i Europa, har det vært stor konkurranse mellom flere store byer i Europa om å få Rammstein på besøk i 2020. Vi hadde en følelse av at Trondheim ville være en fantastisk destinasjon for bandet og Rammstein var enige., sier promotør Mark Vaughan i All Things Live Norway.

Billettsalget til Trondheim-konserten neste år starter fredag 5. juli.

Men først skal Rammstein innta Ullevaal stadion i Oslo 18. august, noe som Terje Håkonsen, produksjonssjef i Upstage, har dette å si om:

– Rammstein-konserten er vanvittig. Jeg er i Rotterdam nå for å se produksjonen, og hvordan vi skal sette dette opp på Ullevaal stadion. Størrelsen og omfanget av denne konsertproduksjonen ligner ikke på noe Norge tidligere har sett, og Trondheim burde være veldig spente når de kommer dit i 2020

24. juni 2019 13:23

Bonde i Trøndelag dømt, ga kyrne dårlig mat og slapp dem ikke ut på beite

En bonde i Trøndelag er dømt til seks måneders fengsel etter at han ga kyrne for dårlig mat, og ikke slapp dem ut på beite om sommeren.

Mannen er opprinnelig fra et annet europeisk land.

Han overtok et gårdsbruk med storfe i 2009, uten noen tidligere erfaring med slik virksomhet, skriver Rett24.

Han er dømt til seks måneders fengsel i Namdal tingrett, hvorav to måneder betinget, for manglende stell av dyrene. I tillegg forbys han inntil videre å ha produksjonsdyr i næringsmessig husdyrdrift.

Tiltalen ble tatt ut etter at Mattilsynet avdekket at dyrene var underernært på grunn av for dårlig fôr. I tiltalen skriver påtalemyndigheten at bonden heller ikke sørget for at buskapen «fikk mosjon og velvære ved at han unnlot å slippe dyrene ut på beite i sommerhalvåret».

Etter storfeforskriften skal kyrne være ute på beite minimum åtte uker hver sommer.

Mannen forklarte i retten at han hadde kuttet ut kraftfôr fordi dyrene ble syke av det, og at han hadde forsøkt å kompensere med en kombinasjon av grønt gress, bananer og epler. Dette var ikke vellykket.

I dommen bemerkes det at bonden etter rettens mening skulle kvalifisere til soning med elektronisk fotlenke.

23. juni 2019 19:09

Svært beruset sjåfør tatt på Heimdal

På Heimdal ble en bil stanset etter mistanke om promillekjøring. Føreren virket særdeles beruset, skriver politiet på Twitter, og vedkommende ble tatt med for bevissikring.

23. juni 2019 15:21

Deler av kjøreopplæringen skal ikke regnes som fravær

Skolefravær knyttet til enkelte obligatoriske deler av kjøreopplæringen, som glattkjøring og langkjøring, skal ikke lenger regnes med i totalfraværet.

Det er imidlertid ikke aktuelt å fjerne den omstridte fraværsgrensen for elever på videregående skole, understreker kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H).

– Fraværet har gått ned etter at fraværsgrensen ble innført, og det er ikke aktuelt å fjerne fraværsgrensen. Likevel ser vi behovet for å legge bedre til rette for elever som skal ta førerkort, sier han.

Endringene, som gjelder fra skolestart i august, innebærer unntak for fravær for fire timer sikkerhetskurs på bane, ofte kalt glattkjøring, samt del 2 og 3 (totalt ni timer) av sikkerhetskurs på vei.

– Eventuelle ytterligere forslag til unntak, for eksempel for praktisk førerprøve, er noe vi vil vurdere i forbindelse med evalueringen av fraværsgrensen våren 2020, sier Sanner.

(©NTB)

20. juni 2019 13:35

Stortingspolitikerne nærmer seg millionlønn

Bare SV og Rødt protesterer når stortingspolitikerne torsdag bevilger seg selv 3,2 prosents lønnsvekst. – Lønnen er for høy, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

innstillingen fra presidentskapet som blir vedtatt, slås det fast at stortingsrepresentantene får 987.997 kroner i årslønn, med virkning fra 1. mai i år.

Regjeringsmedlemmer får 1.410.073, mens statsministeren kan se fram til 1.735.682 kroner i årslønn.

Moxnes peker på at våre fremste folkevalgte neste år vil passere millionen i årslønn.

– Vi synes lønnen er for høy når man ser hva folk flest i landet vårt tjener. Vi vil derfor kutte stortingslønnen, ikke øke den, sa Moxnes i stortingsdebatten torsdag.

Rødt vil ha lønnen ned til knapt 800.000 kroner, som tilsvarer 8 G, og binde godtgjørelsen til grunnbeløpet i folketrygden.

– Det er ikke vanlige folk, trygdede og pensjonister som skal måtte moderere seg. Nå er det politikernes tur, sa SVs Freddy André Øvstegård.

Lønnskommisjonens innstilling setter en årslønnsvekst i 2019 for stortingsrepresentantene og regjeringens medlemmer på 3,2 prosent.

– Utviklingen for stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmers godtgjørelse har vært i tråd med den alminnelige lønnsutviklingen hos heltidsansatte lønnsmottakere, sa stortingspresident Tone W. Trøen (H).

– Lønnskommisjonen har i realiteten fulgt frontfaget, sa Frps Carl I. Hagen.

Han oppfordret SV og Rødts representanter til å sende brev til presidentskapet hvor de frasier seg lønnsøkningen, siden de er imot den.

Utviklingen de siste årene betyr at lønnen for stortingsrepresentanter har økt med over 200.000 kroner siden 1. januar 2012.

(©NTB)

20. juni 2019 00:11

Hardkjør mot Frp i bitter bompengedebatt

Arbeiderpartiet og Senterpartiet angrep og latterliggjorde Frp, som i Stortinget stemmer for tre store bomprosjekter. Men også Ap og Sp støtter prosjektene.

– Det ble verken gratis eller bomfritt med Frp i regjering, det ble det stikk motsatte. Om litt vil voteringsoversikten bekrefte det hele, at slik er virkeligheten i dagens Frp – de er for bompenger, sa Aps Stein Erik Lauvås.

Han minnet om at Frp i regjering, i henhold til TV 2s såkalte bomomenter, hittil har krevd inn over 41 milliarder i bompenger, men ble irettesatt av Senterpartiets Geir Pollestad.

– Det skulle stått 60 milliarder kroner, sa Sp-politikeren i den over fire timer lange debatten.

«Ny norsk rekord»

Totalt legges det opp til å kreve inn vel 15 milliarder kroner i bompenger i de tre motorveiprosjektene Stortinget onsdag sier ja til. I tillegg kommer milliarder til finansiering og innkreving.

Frp ble gjentatte ganger minnet om at partiet i opposisjon, før 2013, lovte at bompengene skulle bli borte når partiet fikk makt.

– De siste fem årene har Frp satt ny norsk rekord i bompenger. Synker gjelden? Nei. Går takten i innføringen av bompenger ned? Svaret er definitivt nei, fremholdt Pollestad.

Lauvås viste til at 170 bomstasjoner i 2013 er blitt til 245 i 2018.

– Saken gjelder noe langt mer enn bompenger. Den gjelder Frps sjel, mente Sps Per Olaf Lundteigen.

– Tar ansvar

Men Frp og partiets samferdselsminister Jon Georg Dale slo tilbake og viste til at partiet tar ansvar i regjering.

– Dette er en bra dag, sa Dale.

– Vi behandler tre proposisjoner som i sum sørger for at vi bygger ut moderne, firefelts motorveier i store deler av landet, som bidrar til regionforstørrelse og er til nytte for næringslivet vårt, la han til.

Statsråden refset Sp og Ap for å forsøke å fremstå som motstandere av bompenger, samtidig som de stemmer for prosjektene regjeringen fremmer.

Det er bred oppslutning om bompengeprosjektene, men både SV og Miljøpartiet De Grønne går mot.

Raskere, tryggere

Stortinget behandlet onsdag finansiering og utbygging av E18-strekningen Langangen-Dørdal i Telemark, E6-strekningen Ulsberg-Melhus i Trøndelag og E6-strekningen Moelv-Øyer i Hedmark og Oppland. Alle strekningene skal for en stor del finansieres av bompenger.

Dale viste til at regjeringen bygger motorveier for å sørge for kortere reisetid, bedre veistandard og tryggere veier.

– Det er det dette handler om, sa han.

Regjeringspartiene trakk også fram at etableringen av selskapet Nye Veier har fått ned kostnaden for veiutbygging.

– Sp og Ap er gratispassasjerer i prosjektene Nye Veier bygger, sa transportkomiteens leder Helge Orten (H).

Ble utsatt

Det skapte bruduljer da behandlingen av to av prosjektene 5. juni ble utsatt, samme dag som Frp holdt sitt ekstraordinære landsstyremøte om bompengesituasjonen.

Debatten om bompenger eksploderte i vår, ikke minst innad i Frp, i takt med at Folkeaksjonen nei til bompenger har økt sin oppslutning kraftig på flere meningsmålinger, både i Bergen, Stavanger og Oslo.

Frp-nestor Carl I. Hagen sto i front da partiets landsmøte i vår vedtok å bruke oljefondet for å kutte en bompengegjeld på inntil 100 milliarder kroner. Hagen var ikke til stede under onsdagens stortingsmøte.

For to uker siden la Frps landsstyre fram seks krav for å lette bompengebelastningen. De fire regjeringspartienes ledere har siden hatt samtaler om saken.

17. juni 2019 21:55

SV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler

Stortingsrepresentant Freddy André Øvstegård (SV) politianmelder den nynazistiske grupperingen DNM for trusler og oppfordring til vold.

Bakgrunnen for anmeldelsen er at Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) på sine nettsider kalte Øvstegård folkeforræder etter at han og flere SV-medlemmer i mai 2017 tok til orde for å få bortvist DNM-aktivister fra Halden sentrum. Så dukket det opp plakater med en galge og slagordet «Reservert for folkeforrædere», skriver Dagsavisen.

– Flere har bedt meg politianmelde Den nordiske motstandsbevegelsen. Jeg har prøvd å skyve disse truslene til side, jeg har ikke orket å forholde meg til det. Men etter de siste dagenes oppslag om Den nordiske motstandsbevegelsens kartlegging av homofile aktivister vil jeg gå til anmeldelse, sier han til avisen.

Stortingsrepresentanten mener det er viktig å anmelde trusler som dette fra grupperingen, slik at man kan få prøvd hatbudskap i retten. I tillegg vil det kunne gi politiet mulighet til å se omfanget av truslene.

DNM har ikke svart på Dagsavisens henvendelser om den varslede anmeldelsen, selv etter gjentatte forsøk.

DNM kaller seg selv nasjonalsosialister. De ønsker å stoppe det de kaller masseinnvandring til Norden og kaste ut dem som ikke er av «den nordiske rasen». I Sverige og Finland har DNM-medlemmer begått grove voldshandlinger.

(©NTB)

17. juni 2019 12:01

Fornærmet ringte ungdomshjem og advarte mot Svein Ludvigsen


Svein Ludvigsen i Nord-Troms tingrett der han står tiltalt for misbruk av stilling og tillitsforhold til å skaffe seg seksuell omgang.
Foto: Tegning av rettstegner Ane Hem / NTB scanpix

NTB-Steinar Schjetne

En av de fornærmede i Ludvigsen-saken advarte lederen for ungdomshjemmet han hadde bodd på mot å la den tidligere fylkesmannen være alene med noen av beboerne.

Den nå 26 år gamle mannen ringte på nyåret i fjor til ungdomssenteret og fortalte sin hovedkontakt fra da han bodde der om at han var innkalt til avhør med Kripos i forbindelse med misbrukssaken Svein Ludvigsen nå sitter tiltalt i. Deretter ba han om å få snakke med lederen for institusjonen.

– Han var kjempefortvilet, redd og engstelig. Overfor meg var han mest opptatt av at jeg måtte love på tro og ære å passe på ungdommene slik at det ikke skulle skje noe galt med dem mens de var hos oss, sa enhetsleder Monica Agovic-Nordaas da hun mandag formiddag vitnet i straffesaken mot Svein Ludvigsen (72).

Miljøarbeideren han snakket med først, som har hatt jevnlig kontakt med fornærmede også etter at han flyttet fra ungdomssenteret, fortalte om lignende uttalelser i sitt vitneprov.

– I ettertid har han har sagt at vi aldri må slippe noen inn alene med ungdommene, og han ba om at det alltid måtte være noen til stede, sa kvinnen på spørsmål fra dommeren.

Fortalte om Oslo-episode
Hun svarte bekreftende på at fornærmede fortalte henne om en situasjon i Oslo, som trolig er tiltalens beskrivelse av en seksuell hendelse på et hotellrom i Oslo. Han skal nærmest ha vært hysterisk da han ringte i fjor og fortalte at han var innkalt til avhør i saken som gjaldt Svein Ludvigsen.

– Fikk du inntrykk av at det hadde skjedd noe mellom ham og Ludvigsen også på institusjonen? spurte tingrettsdommer Harald Tore Roaldsen.

– Ja, jeg spurte om han hadde vært utsatt for noe på institusjonen, og han svarte «ja, ja, ja». Jeg stoppet ham der og ba ham fortelle det til politiet, svarte miljøarbeideren.

Flere vitner har fortalt at de enten har bevitnet, hørt om eller deltatt i situasjoner der den fornærmede, som har bodd på institusjon i en årrekke, har møtt Svein Ludvigsen.

Fortalte til flere
Påtalemyndigheten har ikke funnet tilstrekkelige holdepunkter i bevisene for at det skal ha vært noen form for seksuell kontakt mellom Ludvigsen og fornærmede i institusjonsperioden. Den ene forholdet Ludvigsen er tiltalt for, som omfatter 26-åringen, er ett tilfelle av seksuell omgang på et hotellrom i Oslo sentrum i 2014.

Tiltalepunktet bygger i stor grad på det fornærmede har fortalt til politiet. Det er få andre beviser som underbygger påstandene, annet enn forklaringene til flere vitner som har hatt kontakt med fornærmede. De har alle beskrevet mer eller mindre likelydende utsagn fra fornærmede om hans opplevelser med den tidligere fylkesmannen og statsråden.

Svein Ludvigsen selv hevder han ikke engang husker hvem mannen er, men avviser ikke at de to kan ha møttes. Han benekter uansett kategorisk at det har foregått noe seksuelt mellom dem.

– Han lyver, sa Ludvigsen da han forklarte seg for retten om mannens anklager.

(©NTB)

15. juni 2019 20:18

Tenåring tiltalt for overfallsvoldtekt 

Neste uke møter en tenåring i Oslo tingrett, tiltalt for å ha overfalt og voldtatt en kvinne i 40-årene i Sofienbergparken i Oslo.

Ifølge tiltalen skal en gutt i tenårene ha voldtatt kvinnen etter å ha holdt henne i nakken og dyttet eller dratt henne mot et tre natt til 3. mai i fjor.

– Han nekter straffskyld. Han kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen av forholdet i tiltalen, og han er preget av situasjonen, sier guttens forsvarer, advokat Heidi Marie Harto Reisvang, til VG.

Den øvrige strafferammen er 15 års fengsel. Rettssaken starter på tirsdag og skal vare i tre dager.

(©NTB)