24 KJAPPE
6. oktober 2019 11:21

Ni beboere får fortsatt ikke flytte hjem etter jordras i Melhus lørdag

De ni beboerne som ble evakuerte etter at det gikk et stort jordras på Rødde i Melhus i Trøndelag lørdag morgen får fortsatt ikke flytte hjem.

Totalt 14 beboere er rammet av jordraset lørdag. Ni ble evakuert fra tre boliger, mens fem personer i en fjerde bolig bor der fortsatt. Boligen deres er ikke i fare, men veien inn er stengt.

Søndag morgen opplyser enhetsleder på teknisk drift i Melhus kommune, Morten Johnsrud, til NTB at de ni beboerne må belage seg på å være evakuerte en stund til.

– De får ikke flytte tilbake før en geolog har ferdigstilt arbeidet på stedet, og vi skal ta en ny runde på dette i ettermiddag, sier Johnsrud.

Jordraset som gikk ved Løvsetvegen på Rødde i Melhus skal være på cirka 100 meter. Ingen beboere ble skadd i raset til tross for at boligene deres befinner seg i nærheten.

Melhus kommune ble satt i beredskap lørdag ettermiddag, og geologer ankom stedet for å ta prøver av jordmassene rundt.

– Vi fortsetter med grunnboringen ut dagen. I tillegg vil vi bruke droner til å fotografere området, slik som vi gjorde i går, opplyser Johnsrud i Melhus kommune.

(©NTB)

2. oktober 2019 12:54

DNB Markets spår ingen renteøkninger på flere år

Forrige måned hevet Norges Bank styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,5 prosent. Det ligger ikke an til renteøkninger på flere år, spår DNB Markets.

– Vi tror ikke på renteendringer fra Norges Bank de nærmeste årene i fravær av nye sjokk. Det er vanskelig å forutse økonomiske sjokk på forhånd, men de inntreffer jo fra tid til annen og vil eventuelt bety at forutsetningene for prognosen blir feil, sier økonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets til Nettavisen.

Bakgrunnen for prognosen er at veksttoppen i norsk økonomi ligger bak oss, sier Strøm Fjære.

– Veksten vil avta til litt under normalen de nærmeste årene. Samtidig holder inflasjonen seg nær, eller litt under, målet på 2 prosent, sier hun videre.

Sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Markets anslår en uendret rente fram til neste sommer, mens sjefstrateg Erica Dalstø i SEB spår en uendret rente ut 2020.

– Jeg tror styringsrenten i hvert fall kan bli liggende på dagens nivå ut neste år og at markedet er litt for pessimistisk i sitt syn. Markedet konkluderer med at neste renteendring blir en nedgang, det er i større grad påvirket av den myke stemningen i utlandet, sier Dalstø.

(©NTB)

1. oktober 2019 10:46

Hurtigruta vurderer å flagge ut flere skip

Hurtigruten vurderer å flagge ut flere skip til å kunne seile uten norsk besetning og i stedet ha utenlandske arbeidere, skriver Klassekampen.

Hurtigruten vurderer ulike flaggstater for minst fire av sine skip, skriver Klassekampen. Fra 1. januar 2021 kan rederiets skip seile under utenlandske flagg, selv om de er på ekspedisjonscruise i norske farvann.

Kommunikasjonsrådgiver Hanne Taalesen i Hurtigruten understreker at rederiet er norsk og at de ønsker å seile under norsk flagg.

Ingen avgjørelse tatt

– Men samtidig vil vi måtte forholde oss til gjeldende lover og regler, både her og andre steder i verden hvor vi seiler, og vi opererer i en sterk internasjonal konkurranse. Det er i dag ikke tatt noen avgjørelser når det gjelder en eventuell utflagging, sier Taalesen til avisen.

Hurtigrutens nyeste fartøy Roald Amundsen, som ble tatt i bruk i sommer, har 15 norske offiserer og et mannskap på 70–80 personer fra Filippinene. Også fartøyet Fram har norske offiserer og utenlandsk besetning. Ifølge Klassekampen kan det også bli slik på fire andre skip.

Motstand fra Ap

Hovedtillitsvalgt Jørn Lorentzen i Norsk Sjømannsforbund sier at deres hovedkrav er at fartøy som opererer i norske farvann, skal ha Norge som flaggstat og følge norske lønns- og arbeidsvilkår.

Arbeiderpartiets næringspolitiske talsmann Terje Aasland gjør det klart overfor NTB at om disse endringene ønskes gjennomført, vil det skje til politisk motstand fra Ap. Han er helt på linje med Sjømannsforundet og spør om det er på tide at næringsministeren reagerer.

– Det må være en selvfølge at et rederi som opererer i norske farvann, har norske lønns- og arbeidsforhold om bord. Det må ha Norge som flaggstat og norsk som arbeidsspråk, sier han.

(©NTB)

30. september 2019 22:31

Snublesteiner til minne om folkemordet på jødene ble malt over

Tre snublesteiner i nærheten av den jødiske synagogen på St. Hanshaugen i Oslo ble malt over før helgen. Nå blir tilgrisingen anmeldt som hatkriminalitet.

Birgitte Lerheim, førsteamanuensis i teologi ved Universitetet i Oslo, bor på St. Hanshaugen og oppdaget fredag at tre snublesteiner var malt over slik at navnene på personene ikke syntes.

Nå sier hun til avisen Vårt Land at vil hun har bestemt seg for å anmelde saken som hatkriminalitet.

– Synagogen er en gammel og viktig del av vårt nabolag. Det har gått jødiske barn på den lokale skolen som ikke alltid har hatt det like lett der. Nabolaget her på St. Hanshaugen har både et spesielt forhold til og et spesielt ansvar for våre jødiske naboer, sier Lerheim.

Snublesteinene er brosteiner som ligger i bakken utenfor steder hvor deporterte norske jøder bodde eller arbeidet før de ble ført ut av landet. De er en del av et internasjonalt prosjekt til minne om ofrene for folkemordet på jødene under andre verdenskrig.

(©NTB)

25. september 2019 11:22

Mann tiltalt for fabrikkering av bevis mot ektepar

En 39 år gammel mann bosatt i Molde, møtte tirsdag i Romsdal tingrett tiltalt for å ha fabrikkert bevis mot et ektepar og iscenesatt sin egen bortføring.

Statsadvokaten i Møre og Romsdal har tiltalt 39-åringen etter straffelovens paragraf 223 om såkalt grov uriktig anklage. Forholdet har en øvre strafferamme på ti års fengsel.

I tiltalen heter det at han plantet eget blod i bilen til ekteparet «før han forlot Molde uten pass, bank kredittkort og med avslått telefon, under omstendigheter som førte til at det ble iverksatt politietterforskning».

Mannen ble meldt savnet da han ikke møtte på jobb 25. juni i fjor. Fire dager senere ble ekteparet pågrepet, siktet for frihetsberøving eller medvirkning til dette. Paret ble fengslet, og barnevernet overtok ansvaret for barna deres. En storstilt etterforskning ble iverksatt, og blant annet ble flere tjern i Molde tappet ned.

– Ville ramme mannen

I aktors innledningsforedrag kom det fram en rekke oppsiktsvekkende opplysninger i saken, melder TV 2.

– Påtalemyndigheten mener tiltalte hadde et forhold til kvinnen og arrangerte forsvinningen for å ramme hennes mann, fremholdt aktor, statsadvokat Magne Nyborg.

På spørsmål fra tingrettsdommer Oddne Hansen om hvorfor han reiste fra Norge, svarte mannen:

– Jeg var i en tvangssituasjon og måtte reise. Jeg vil ikke forklare nærmere om hvorfor, sa mannen i sin forklaring. Mannen nekter straffskyld.

– På villspor

– Politiet er helt på villspor i denne saken. Tiltalen mot meg er sjokkerende, forklarte han, ifølge TV 2s rettsreferat.

Mannen kom til rette i Frankrike en uke etter at han ble meldt savnet, og da ble ekteparet løslatt. Mannen ble utlevert fra Frankrike i februar og ble varetektsfengslet da han kom tilbake til Norge.

Mannens forsvarer, advokat Astrid Bolstad, mener hennes klient ikke har ønsket å ramme ekteparet.

– Denne saken handler ikke om forhold mellom partene, men handler om hvorvidt tiltalte med sin atferd har skapt en situasjon som har rammet ekteparet. Det er ikke ulovlig å reise til utlandet uten pass og minibankkort, sier Astrid Bolstad.

Romsdal tingrett har satt av fire dager til behandlingen av saken.

(©NTB)

16. september 2019 11:59

E14 i Stjørdal sperret etter jordras

Europavei 14 ved Hegra i Stjørdal er stengt etter et jordras. Politiet opplyser at det er ufremkommelig på stedet.

Raset skal ha ført med seg trær og jord, ifølge politiet i Trøndelag på Twitter.

E14 er stengt på strekningen Stjørdal-Storlien. Ifølge Vegtrafikksentralen i Midt-Norge er entreprenør på vei til stedet.

Politiet meldte først om raset klokka 11.19 mandag formiddag. Da meldte de at raset ikke sperret veien og at trafikken gikk som normalt.

E14 går fra Trondheim gjennom Stjørdal til Sundsvall i Sverige. Del norske delen av veien mellom Trondheim og riksgrensen er 100 kilometer lang.

16. september 2019 10:51

Flom stenger flere veier

Oversvømmelser og vanskelige kjøreforhold stenger flere veier på Vestlandet.

I Hordaland er fylkesvei 8 mandag formiddag stengt på grunn av flom mellom Geitåstjørna og Vihovda. Mellom Oppedal og Hest i Sogn og Fjordane er veien stengt på grunn av rasfare.

Fylkesvei 314 i Hordaland er stengt på grunn av jordras.

Fylkesvei 55 over Sognefjellet er stengt på grunn av uvær.

Fylkesvei 63 mellom Geiranger og Langvatn er åpen fra klokka 11 mandag, men vil bli stengt igjen mandag kveld klokka 20 på grunn av uvær og vanskelige kjøreforhold.

Trollstigen skal åpnes igjen klokka 10 mandag, men kan bli stengt på kort varsel dersom føreforholdene forverrer seg.

Flere fylkesveier i Sogn og Fjordane er også stengt på grunn av uvær og vanskelige kjøreforhold

Fylkesvei 451 mellom Vassenden og Kjøsnes i Sogn og Fjordane er stengt på grunn av oversvømmelse, og fylkesvei 610 mellom Osen bru og Eldalosen er stengt på grunn av flom.

I Trøndelag er fylkesvei 700 stengt på grunn av oversvømmelse ved Systogrenda.

(©NTB)

15. september 2019 16:53

Person kritisk skadd i båtulykke i Averøy og fløyet til St. Olavs

En person er fløyet til sykehus med kritiske skader etter en båtulykke i Hasløysundet i Averøy kommune i Møre og Romsdal søndag ettermiddag.

Det var fire personer i båten da ulykken skjedde. Tre av dem klarte å komme seg til land, mens den fjerde ble funnet under båten.

Den skadde fikk hjerte/lungeredning av helsepersonell på stedet før pasienten ble fløyet med helikopter til St. Olavs hospital i Trondheim.

De involverte er fra utlandet og er på ferie i Norge. Årsaken til hendelsen er fortsatt uklar, opplyser Møre og Romsdal politidistrikt.

(©NTB)

15. september 2019 14:54

Stor spenning før rentemøtet

NTB-Kristian Skårdalsmo

Blir boliglånet enda dyrere, eller har Norges Bank fått skjelven og venter med nye rentehopp? Det knyttes stor spenning til torsdagens rentemøte.

Sentralbanken har satt opp styringsrenten tre ganger siden i fjor høst, fra rekordlave 0,5 prosent til 1,25 prosent i dag.

Planen har vært en videre renteoppgang, men fare for en opptrappet handelskrig, svakere vekst hos Norges handelspartnere og frykt for en hard brexit har skapt usikkerhet.

– Denne gang er det helt åpent hva Norges Bank gjør, sier økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo til NTB.

Han viser til at mens Nordea antar at Norges Bank hever renten, er vurderingen fra DNB og Statistisk sentralbyrå (SSB) at renten blir liggende fast.

Renteøkning?

Norges Banks vurdering i juni var at styringsrenten «mest sannsynlig» ville bli satt videre opp i løpet av året, en vurdering banken viste til også i august. Da ble det imidlertid lagt til at «risikobildet internasjonalt gir økt usikkerhet om renteutviklingen fremover».

De fremste argumentene for å sette opp renten er at norsk økonomi går så det suser, med høy vekst, lav ledighet og stor optimisme blant bedriftene i Norges Banks regionale nettverk.

– Norges Bank kommer til å sette opp renten på torsdag og signalisere en liten mulighet for nok et hopp senere i prognoseperioden, skriver Nordeas sjefanalytiker Erik Bruce.

– Innenlands har ikke bildet endret seg mye siden august-møtet, og den norske kronen er stadig svak. Videre er usikkerheten knyttet til den internasjonale utviklingen – brexit og handelskrigen – om noe litt dempet, skriver Bruce.

Uendret?

Men både Holden og økonomiprofessor Ola H. Grytten ved Norges handelshøyskole (NHH) tror renten mest trolig forblir på 1,25 prosent.

– Norges Bank har tidligere signalisert at renteheving kan være mulig i september. Signalene er imidlertid blitt svakere ettersom tilstanden i verdensøkonomien og inflasjonen i mindre grad tilsier renteheving. I tillegg innebærer usikkerheten rundt brexit et argument for å avvente situasjonen, sier Grytten.

– Selv om en svekket krone skulle tilsi renteheving, mener jeg derfor det er mest sannsynlig at man faller ned på å holde renten uendret. Det finnes fremdeles en viss mulighet for at den kan stige. Jeg vil bli svært overrasket om den settes ned og holder det for usannsynlig, legger han til.

Kan bli avlyst

Holden peker på at en underliggende prisvekst noe over inflasjonsmålet og at kapasitetsutnytting noe over normalt nivå skulle tilsi renteøkning.

– Men nå har usikkerheten rundt den økonomiske utviklingen hos handelspartnerne økt på grunn av brexit og fare for handelskrig. Det kan føre til at Norges Bank utsetter og etter hvert også avlyser renteøkningen, tror han.

– Jeg tror det er mest sannsynlig at Norges Bank ikke hever renten i neste uke, av hensyn til usikkerheten globalt. Men renteøkning er også mulig.

I brexitsagaen er nå det store spørsmålet om statsminister Boris Johnson får på plass en forbedret avtale med EU, om brexit blir utsatt på nytt, eller om britene krasjer ut av EU 31. oktober uten avtale. Det siste scenarioet får finansmarkedene og næringslivet til å skjelve.

Samtidig er den økonomiske veksten svekket hos Norges handelspartnere, noe som torsdag fikk Den europeiske sentralbanken til å varsle nye obligasjonskjøp for å stimulere økonomien i eurosonen og senke renten til minus 0,5 prosent.

(©NTB)

15. september 2019 11:12

Flere veier på Vestlandet og fjelloverganger stengt

En lang rekke veier på Vestlandet er stengt på grunn av ras og overvann, og fjelloverganger er stengt på grunn av snø.

NVE har satt oransje farenivå for jordskred, flom og kraftige vindkast en rekke steder i Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Det er også jord- og flomskredfare på oransje nivå for midtre og indre deler av Vestlandet og Nordvestlandet, skriver Varsom.no.

Årets første høststorm førte ikke til alvorlige hendelser natt til søndag, men flere veier er stengt eller har redusert fremkommelighet, og det ventes mye regn utover søndagen.

I fjellet er det full vinter. Fylkesvei 55 over Sognefjellet ble søndag morgen stengt på grunn av uvær og snø, opplyser Vegtrafikksentralen , og på flere andre fjelloverganger må man være forberedt på snø, sludd og kraftige byger.

– Man bør faktisk sjekke om veien er stengt før man legger ut på tur. Det er veldig mye vind i fjellet og kraftige snø- og sluddbyger, sier statsmeteorolog Lars Andreas Selberg til NRK.

E39 stengt

E39 er sperret flere steder, blant annet ved Vassenden i Jølster etter ras i Årsetelva. Denne strekningen skal vurderes av geolog klokka 12. Det har gått flere mindre ras også andre steder rundt Jølstra.

Et tre og en veilysmast sperret E39 mellom Mandal og Flekkefjord i Vest-Agder søndag morgen, men veien ble åpnet igjen for fri ferdsel like før klokken 9.

E16 mellom Bergen og Voss åpnet igjen klokka 7 søndag morgen, men med manuell dirigering og ledebil. Men veien kan bli stengt på kort varsel igjen.

Fylkesvei 609 mellom Askvoll og Førde i Sogn og Fjordane ble stengt lørdag på grunn av fare for ras. Strekningen er fortsatt stengt, og det gjøres en ny vurdering søndag klokken 17.

Fylkesvei 550 mellom Jondal og Utne er stengt fordi et jordras sperrer veien.

En lang rekke andre fylkesveier er søndag morgen stengt på grunn av mye vann i veibanen. Også Trollstigen er stengt på grunn av fare for ras og skred og åpner ikke igjen før mandag.

Full storm langs kysten

Langs kysten er det full storm ved Stad, Svinøy og Ona fyr, og liten storm flere steder sørover langs vestlandskysten. Ved Kråkenes fyr i Vågsøy i Sogn og Fjordane var vinden en kortere periode oppe i orkans styrke.

Ferjestrekningen Leirvåg-Sløvåg er innstilt på grunn av dårlige værforhold, mens Hurtigruta dropper anløp langs Vestlandet. Deres passasjerer fraktes enten sørover til Bergen med fly eller nordover med buss eller taxi.

Det er dessuten sendt ut oransje farevarsel om svært kraftige vindkast for Telemark og Agder.

Fjordline og Color Line har innstilt avganger mellom Kristiansand og Hirtshals søndag morgen.

(©NTB)

14. september 2019 22:44

Ekstremvær på vei: Folk på Vestlandet bes holde seg innendørs

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Utover lørdag kveld kom det stadig flere meldinger om store nedbørsmengder, flom, ras, båter som hadde slitt seg og stengte veier og ferjesamband.

I Bergensområdet ble det meldt om svært mye vann på veiene. Noen steder ble kumlokkene presset opp av vannmassene og politiet ba folk om å kjøre forsiktig.

Fylkesvei 134 ved Bergsdalen og Storforsdammen i Møre og Romsdal er stengt på grunn av jordras, i Rogaland er Mortavika ferjekai stengt grunn av uværet og E39 ved Vassenden i Jølster er stengt på grunn av flom.

Vest politidistrikt melder at det også gikk ras i Jølster, men at ingen biler ble tatt.

Både Fjord Line og Color Line kansellerte sine avganger mellom Kristiansand og Hirtshals.

– Seilingene er kansellert på grunn av været som er på vei inn i Skagerrak nå. Vi prøver å få så mange som mulig hjem i dag. Det jobber vi med nå, sier salgs- og markedssjef Nina Moland Andersen i Color Line til Fædrelandsvennen lørdag kveld.

Oransje farenivå

På Vestlandet er det ventet opp mot 100 millimeter regn, og det er satt oransje farenivå for jordskred, flom og kraftige vindkast flere steder denne helgen.

Fra søndag formiddag ventes det lokalt kraftige vindkast på 20 meter per sekund i Telemark, Aust-Agder og østlige deler av Vest-Agder.

– Gjenstander kan bli tatt av vinden eller blåse over ende. Strømforsyningen vil bli påvirket, for eksempel som følge av trær som knekker eller kommer i kontakt med strømnettet, advares det.

For Buskerud, Oppland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Ofoten er det utstedt varsel på gult nivå for vind.

Stor skredfare

Særlig i indre og midtre deler av Vestlandet og Nordvestlandet er det stor skredfare.

Bratte skråninger, bekker og elveløp er spesielt utsatt siden grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er svært høy.

– Det er ventet mange skredhendelser, og noen kan få store konsekvenser. Store hendelser kan nå bebyggelse, vei eller bane, skriver Varsom.no.

Det er også fare for jord- og flomskred i sørlige deler av Trøndelag og i ytre strøk på Vestlandet.

Snø i fjellet

I fjellet i Sør-Norge er det ventet snø over tusen meter søndag.

Det blir lokalt vanskelige kjøreforhold med snøfokk i fjellet, som kan føre til redusert sikt, kolonnekjøring og stengte veier. Dette gjelder fra søndag til tirsdag, varsler Meteorologisk institutt.

(©NTB)

14. september 2019 14:03

Motocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal

En motocrossfører er fraktet til sykehus med luftambulanse med ukjent skadeomfang etter en ulykke på et motocrosstevne i Oppdal.

– Vi fikk melding om at føreren var bevisstløs, men da nødetatene kom til stedet, var han ved bevissthet, sier operasjonsleder Ellen Maria Brende i Trøndelag politidistrikt til NTB.

Hun sier at pasientens skadeomfang er ukjent.

Føreren er fraktet med luftambulanse til St. Olavs hospital i Trondheim. Politiet gjør undersøkelser på stedet.

Ulykken skjedde under et motocrosstevne i Oppdal på en motocrossbane fem kilometer nord for Oppdal sentrum.

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 12.29.

(©NTB)

14. september 2019 11:42

Pondus fikk øl-nei av Helsedirektoratet

Tegneserieforfatter Frode Øverli fikk nei av Helsedirektoratet da han ville bruke tegneseriefigurene Jokke og Pondus på ølbokser, skriver Bergens Tidende.

Sammen med bergensbryggeriet 7 Fjell ønsket Øverli å ha tegninger av de to tegneserieprofilene på ølbokser, men Helsedirektoratet vurderte at det trolig ikke ville bli godkjent, opplyser daglig leder Jens Eikeset i bryggeriet til avisa.

I sitt svar til bryggeriet skriver direktoratet at dersom det selges Pondus-øl eller vin med lik logo eller font som tegneserien, vil all reklame for Pondus-produkter rammes av reklameforbudet for alkohol.

Det blir dermed ikke Pondus-øl i butikkhyllene, men fra før finnes det flere produkter knyttet til kjendisnavn og tegneserier. Jens Eikeset i bergensbryggeriet ønsker seg tydeligere regler.

– Sideren til Lothepus er den mestselgende på polet. Og jeg er sikker på at Pondus-ølet ville blitt en vinner.

Helsedirektoratet vil ikke uttale seg til avisa om denne spesifikke saken.

(©NTB)

14. september 2019 11:02

Barneskoleelever smittet av dysenteri

To elever ved Auglend barneskole i Stavanger har fått påvist bakterien shigella sonnei, kjent som dysenteri, melder VG.

I tillegg til funnet hos de to elevene, har ti elever ved skolen omgangssyke, opplyser smittevernlege Ruth Midtgarden i Stavanger kommune til avisa.

– Det er ikke sikkert at de ti syke elevene er shigellose-smittet. Det er kun de to vi vet har testet positivt, sier hun.

Dysenteri rammer tykktarmen og kan gi kraftig, blodig diaré. Tarminfeksjonen er sjelden i Norge. Bakterien som er påvist hos de to elevene, er en mildere form for dysenteri-bakterie, som ofte dukker opp hos nordmenn som har vært i utlandet.

Men de to elevene som er smittet, har ifølge smittevernlegen ikke vært i utlandet. Dysenteri er veldig smittsomt, og legen oppfordrer til god håndhygiene.

I Norge har det de senere årene blitt diagnostisert om lag 90–150 tilfeller årlig, de aller fleste er importtilfeller.

(©NTB)

14. september 2019 10:47

Vegvesenet har bygget ned mer dyrket jord enn planlagt de siste ti årene

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Siden 2009 har Statens vegvesen beslaglagt i overkant av 4.500 dekar dyrket jord til veiformål, viser en gjennomgang Nationen har gjort.

I alle år fra 2009 har Vegvesenet tatt mer dyrket mark enn planlagt, ifølge avisa , som har gjennomgått Vegvesenets årsrapporter.

Til sammen har Vegvesenet beslaglagt rundt 650 dekar med dyrket mark, som tilsvarer rundt 91 fotballbaner, mer enn de hadde som målsetting.

Avdelingsdirektør Gyda Grendstad i Vegdirektoratet sier til Nationen at det ikke slik at Vegvesenet plutselig tar mer dyrket mark enn det som er avklart gjennom planlegging. Hun forsikrer at all veibygging og nedbygging av dyrket mark er planlagt og avklart gjennom planvedtak.

Grendstad mener tallene viser overføringer fra året før og at anleggsaktiviteten har vært gradvis stigende i perioden.

– Med de økningene vi har hatt i veisektoren de siste ti årene, er det egentlig bra at tallet på dyrket mark ikke er gått mer opp totalt sett de siste årene, sier avdelingsdirektøren.

(©NTB)

innenriks.vaktsjef@

14. september 2019 09:31

Tine på Tunga evakuert etter ammoniakk-lekkasje

Tines meieribygg på Tunga i Trondheim er evakuert etter en ammoniakk-lekkasje. Brannvesenet opplyser at de har kontroll på stedet.

– Vi vet ikke hvor alvorlig det er ennå, men brannvesenet sier de har kontroll, sier operasjonsleder Ellen Maria Brende i Trøndelag politidistrikt til NTB.

Ifølge operasjonslederen skal det ikke være mange ansatte i bygget lørdag morgen.

Politiet fikk melding om at det hadde gått en automatisk gass- og brannalarm i bygget klokka 8.25. Brannvesen og politi sendte etter meldingen patruljer til stedet.

Det var lekkasje av ammoniakk som har ført til at alarmen gikk.

(©NTB)

13. september 2019 16:47

Orderud-dømte Lars Grønnerød er død

NTB-Anna Nesje og Dag Kjørholt

Lars Grønnerød, en av de fire som ble dømt i Orderud-saken, er død, melder Dagbladet. Han ble 61 år gammel.

Grønnerød ble dømt til 18 års fengsel for medvirkning til trippeldrapet på Orderud gård i 1999. Han ble løslatt i 2013.

– Det er forferdelig trist. Jeg har hatt jevnlig kontakt med Lars på telefon og sosiale medier helt fram til nå, sier advokat Steinar Wiik Sørvik, som var Grønnerøds forsvarer under Orderud-rettssaken, til avisa.

– Familien bekrefter at Lars er gått bort. Familien er i dyp sorg. Dette er et privat anliggende, og familien håper på forståelse for at man ikke ønsker offentlig oppmerksomhet rundt dette, sier familien i en uttalelse til Dagbladet.

Drapene på Orderud gård i Sørumsand skjedde natt til pinseaften 22. mai 1999. Kristian Magnus Orderud, Marie Orderud og deres datter Anne Orderud Paust ble skutt og drept i kårboligen på gården.

– En trist nyhet

Per og Veronica Orderud begjærte drapssaken gjenopptatt i fjor. Gjenopptakelseskommisjonen tar sikte på å komme fram til en avgjørelse i 2020.

Privatetterforsker Tore Sandberg har bistått ekteparet med å få gjenopptatt saken. Han sier til VG at Grønnerøds bortgang er en trist nyhet.

– Det er altfor tidlig. I hvilken grad det påvirker gjenopptakelsen av saken til Per og Veronica er jeg i tvil om, men det er klart at Grønnerød og hans rolle er jo en integrert del av begjæringen. Jeg har i detalj gått gjennom et antall biter av hans rolle, sier Sandberg.

Ukjent forklaring

For ti år siden ble påstander fremsatt av Grønnerød i 2004 sendt til kommisjonen. Der hevder han at det bare er Kristin Kirkemo som kjenner sannheten om Orderud-drapene.

I forklaringen hevder Grønnerød blant annet at han aldri overleverte noen revolver til Per Orderud rett før drapet, men at det var Kristin Kirkemo som ba ham si dette. Han hevder også at Kirkemo «sto bak drapene».

I forklaringen sier Grønnerød videre at han aldri fortalte sannheten om drapene fordi han var forelsket i Kirkemo og ønsket å beskytte henne.

13. september 2019 14:15

Siste om hundesykdommen: Sykdomstilfeller over nesten hele landet

Oppland er det eneste fylket hvor det ikke er meldt om syke hunder med symptomer som oppkast og blodig diaré. I resten av landet er flere hunder blitt syke.

Det bekrefter Mattilsynet overfor NTB. Veterinærinstituttet og NMBU Veterinærhøgskolen har til sammen obdusert 15 hunder.

Det mulige utbruddet ble offentlig kjent 4. september, men de første enkelttilfellene kom rundt to uker tidligere. Flere hunder har dødd og enda flere er blitt syke. Foreløpig er det ingen som vet årsaken.

Påvist bakterier

Veterinærinstituttet har påvist bakterien Providencia alcalifaciens hos til sammen ti hunder (ni obduserte hunder og én levende).

Det er også påvist bakterien Clostridium perfringens hos flere av hundene. Det er ikke klart om disse bakteriene er årsaken til symptomene.

Ved instituttet undersøkes det dessuten om sykdommen er en slags sesongbetont sykdom eller om dette er et utbrudd.

Så langt er det ingen fellestrekk ved de syke hundene, verken når det gjelder alder, rase, fôring, kontakt med andre hunder eller turområder.

Nytt register

Torsdag ble det klart at det skal innføres et nytt helseregister for dyr. Fra 1. oktober skal rundt 200 dyresykehus være innmeldt i det nasjonale registeret.

I arbeidet med å finne en årsak til sykdommen, har det vært spesielt utfordrende å ikke ha noe å sammenligne med, uttalte kommunikasjonsdirektør Asle Haukaas i Veterinærinstituttet torsdag.

– Vi trenger å vite om sykdomsbildet har vært normalt. Er dette variasjoner vi finner fra år til år, eller er dette et utbrudd? Det å få dette systemet nå vil være en stor hjelp for oss i arbeidet vårt, sa han.

Ikke veldig smittsom

Trolig er sykdommen mindre smittsom enn først fryktet. I de fleste tilfeller hvor det har vært flere hunder i samme dyrehold, har kun én hund blitt syk.

Mattilsynet oppfordrer likevel hundeeiere til å begrense nærkontakten mellom hunder.

(©NTB)