24 KJAPPE
6. november 2018 16:04

Alvorlig trafikkulykke i Trøndelag

En lastebil og en personbil kolliderte tirsdag ettermiddag på E6 ved Ler i Trøndelag.

– Jeg kan bekrefte at det har skjedd en alvorlig trafikkulykke mellom en lastebil og en personbil, sier vaktleder Frank Hansen ved Trøndelag brann- og redning til NRK.

Politiet meldte om ulykken på Twitter klokken 14.43 tirsdag ettermiddag.

Politiet er foreløpig sparsomme med opplysninger, men opplyser til NTB at det satt én person i hvert av kjøretøyene som var involvert.

Vegtrafikksentralen melder at politiet dirigerer trafikken over på gangveien som går langs E6. Det er likevel saktegående kø også på omkjøringsveien fylkesvei 65 på vestsiden av Gaula. All trafikk anbefales derfor å kjøre Berkåk-Orkanger-Klett.

(©NTB)

6. november 2018 14:44

– Lederlønningene i statlige selskaper er ute av kontroll.

– Når både lederlønninger og styrehonorarer øker mer enn lønnsveksten i samfunnet, så øker forskjellene mellom folk. Statens godtgjørelser er ute av kontroll, og vi har en regjering som ikke vil stoppe utviklingen, sier Andersen til NTB.

Riksrevisjonens rapport viser at lederlønningene i over halvparten av de undersøkte statlige selskapene har økt vesentlig mer enn den generelle lønnsveksten. Rapporten havner på bordet til kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

– Utviklingen ødelegger noe av det beste i det norske samfunnet. Dette et klart signal om at moderasjon bare gjelder for vanlige arbeidsfolk. Fagbevegelsen har i dårlige tider tatt ansvar ved å vise moderasjon. Nå kan hele den norske modellen stå i fare, mener Andersen.

– Statlige selskaper må jo konkurrere om de flinkeste folkene?

– Det er altfor enkelt. Mange av disse jobbene er veldig attraktive og faglig interessante. Og det er få eller ingen av de statlige sjefene som sier at de får denne lønnen fordi de krever det. Spør du dem, sier de at lønnen er styrets ansvar, sier Andersen.

Han mener at det heller ikke går an å sammenligne med lønnsnivået for ledere i andre land.

– Det blir som for fotballspillere. Skal du være god i Norge, må du akseptere norsk lønnsnivå. Ønsker du et utenlandsk lønnsnivå så får du dra til utlandet.

(©NTB)

6. november 2018 11:26

Flere unge menn får resept på potensmidler

I fjor fikk 2.869 menn i 20-årene resept på et potensmiddel, som Viagra.

Det er en økning på hele 78 prosent siden 2012, skriver Dagens Medisin. Tallene er hentet fra reseptregistret.

Bruken av potensmidler i alle aldersgrupper har økt med over 65 prosent fra 2007 til 2018. I fjor ble det skrevet ut minst én resept til totalt 101.912 menn.

Også i Sverige er det økt forbruk av potensmidler blant unge menn, skriver avisen.

(©NTB

4. november 2018 13:35

Nordmenn vil bruke 51 milliarder kroner på julefeiringen

Nordmenn planlegger å bruke 1.118 kroner mer på årets julefeiring enn i fjor. – Husk at det også kommer en tid etter julen, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

– Det går bra i norsk økonomi, arbeidsledigheten har falt og lønnsveksten har økt. I sommer så vi at nordmenn økte feriebudsjettet med litt over 2.400 kroner. Nå fortsetter vi å tråkke på forbruksgassen på vei inn i jula, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

En undersøkelse Ipsos har laget for DNB viser at hver nordmann i snitt planlegger å bruke 12.288 på årets julefeiring – en økning på 10 prosent fra beløpet vi planla å bruke under jula i fjor.

6.145 kroner på gaver

Julegaver er den største utgiftsposten for mange i forbindelse med julefeiringen. I år tror de spurte i undersøkelsen at de i snitt vil bruke 6.145 kroner på gaver, som er rundt 400 kroner mer enn i fjor. Også på flere andre ting, som julebord, klær og pynt, planlegger nordmenn å øke forbruket.

Sandmæl i DNB advarer likevel mot å miste kontrollen på hvor mye penger man bruker under handelen.

– Husk at det også kommer en tid etter jul. Det er fort gjort å bruke mer enn planlagt, og da kan januar bli ekstra mørk, sier hun.

Forbrukerøkonomen anbefaler at man planlegger handelen skikkelig før man setter i gang.

– Sett opp et budsjett over hva du skal bruke på julegaver, julemat, kalender og julebord. Følg med på forbruket slik at du holder deg til planen, sier Sandmæl.

Brukte gaver og opplevelser

Leder Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender synes nordmenns iver etter å gi hverandre julegaver er en hyggelig side ved julefeiringen.

– Samtidig vet vi at veldig mange av oss har fått julegaver som vi ikke bruker, eller kaster eller gir videre. Da er det lurt å spørre om ønskelister, sånn at man gir det folk ønsker seg. Vi oppfordrer også til å gi brukte ting eller opplevelser i gave, det kan være både enkelt og rimelig, og det reduserer miljøbelastningen drastisk, sier hun.

DNBs undersøkelse viser at nordmenn planlegger å bruke en hundrelapp mer på julemat i år enn i fjor. For mange er julemat ensbetydende med kjøttfulle retter, men til tross for at kjøttproduksjon har blitt utpekt til en stor kilde til utslipp av klimagasser, vil ikke Riise ta ribba fra folk.

– Det er mange som er flinke til å kutte kjøttforbruket resten av året, og akkurat i jula synes jeg det skal være lov å ta seg en festmiddag. Det viktigste er at restene ikke går til spille, sier Riise.

(©NTB)

4. november 2018 13:32

Jeger skutt i jaktulykke i Trøndelag

En jeger i Berkåk i Trøndelag er fraktet til sykehus etter å ha blitt skutt i beinet av en jaktkamerat med hagle, melder politiet.

Den skadde jegeren er i 50-årene og er blitt fløyet til sykehus, melder politiet i Trøndelag på Twitter. Han ble skutt i kneet eller leggen.

Politiet vil etterforske saken videre.

22. oktober 2018 10:34

Mann forsøkte å flykte fra poltiet på stjålet skurtresker!

En mann er pågrepet etter å ha stjålet en skurtresker for å flykte fra stedet etter at han kjørte av veien med bilen sin ved Lundamo i Melhus i Trøndelag.

Klokken 17.10 søndag fikk politiet en henvendelse fra en mann som opplyste at skurtreskeren hans var blitt stjålet i nærheten av der utforkjøringen fant sted. Det skal ikke ha vært noen konfrontasjon mellom eieren av skurtreskeren og tyven.

– Vedkommende som stjal skurtreskeren, kjørte videre bortover veien. Det er stort skadepotensial med en skurtresker på veien og en antatt uskikket fører, så vi fikk raskt kontakt med skurtreskeren. Vi forsøkte å få føreren til å stanse skurtreskeren frivillig, men det ønsket han ikke, sier operasjonsleder Solfrid Lægdheim i Trøndelag politidistrikt til NTB.

– Etter en stund lyktes det for en politipatrulje å få knust en rute på skurtreskeren og få kontroll på føreren. Dette ble gjennomført uten at verken personer eller andre biler ble skadd. Det er vi glade for, fortsetter hun.

Lægdheim bekrefter overfor NTB at mannen er en kjenning av politiet, og at han står registrert med flere straffbare forhold fra før, deriblant trafikkovertredelser.

2. oktober 2018 22:16

Omstridt blogger-bok kan havne i retten

Simen Auke fra DJ-duoen Broiler mener at blogger Anniken Jørgensen krenker privatlivets fred i boka «Bare en natt til». Han krever at den fjernes fra markedet.

Auke bekrefter at han står bak en begjæring om midlertidig forføyning som etter planen skal behandles i Oslo byfogdembeter førstkommende mandag.

– Forlaget har ikke spurt om tillatelse til å utlevere meg i boken og det er ikke greit, sier han til NTB.

Advokaten som representerer Panta forlag og Jørgensen kaller begjæringen et angrep på ytringsfriheten.

– Etter min mening er dette helt feil våpen. Boken er allerede solgt til de tusen hjem. Det er fullstendig urealistisk at retten vil komme fram til at alle disse kan trekkes tilbake nå, sier advokat Tony Vangen i advokatfirmaet Elden til NTB.

I etterkant av den midlertidige forføyningen har forlaget invitert Auke til samtale, og sier de forsøker å imøtekomme hans ønsker.

– Det kan bli aktuelt å utgi et nytt opplag av boken hvor man endrer omtalen av personen, sier Vangen.

Auke ikke ønsker ikke å kommentere hvordan han forholder seg til dette tilbudet på nåværende tidspunkt.

Boka har allerede vakt reaksjoner. VGsanmelder reagerte på at Jørgensen utleverer mennesker rundt seg i lite flatterende ordelag. Det ble videre pekt på at innholdet kunne være ulovlig.

(©NTB)

2. oktober 2018 19:38

Finnmark vil ha besøk av Vladimir Putin

(Alexander Ryumin/TASS News Agency Pool Photo via AP)

Fylkesordføreren i Finnmark og Sør-Varangers ordfører ber statsministeren om å invitere Vladimir Putin til 75-årsmarkeringen av frigjøringen av Øst-Finnmark.

– Fra vår side mener vi at det vil være riktig å invitere øverste politiske nivå i Russland til markeringa i Sør-Varanger. Vi ber statsministeren om å medvirke til det, skriver fylkesordfører Ragnhild Vassvik og Sør-Varanger-ordfører Rune Rafaelsen i et brev til Statsministerens kontor.

Det var Altaposten som først omtalte brevet.

Øst-Finnmark ble frigjort fra tysk okkupasjon i 1944, da sovjetiske soldater ankom Bjørnevatn den 25. oktober 1944. Fra 23.–25. oktober vil Finnmark fylkeskommune og Sør-Varanger kommune markere jubileet, blant annet med en konferanse.

De vil også invitere statsministeren og kongen til markeringen.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har ikke utelukket at det kan bli aktuelt å invitere Russlands president til markeringen.

– Dette er noe regjeringen nå vurderer. Jeg vil understreke at det fortsatt er tidlig i prosessen, fordi dette ligger ett år fram i tid. Det er viktig for oss å markere denne årsdagen på en god og respektfull måte, som vi også har gjort ved tidligere anledninger, sa Søreide til NTB i september.

Hun understreket likevel at tradisjonen har vært å invitere på utenriksministernivå.

(©NTB)

2. oktober 2018 18:05

Bom-sabotør: – Vi kommer til å ødelegge flere bomstasjoner

Gruppen som ødela fem bomstasjoner i Rogaland i helgen, teller 30 personer, ifølge et av medlemmene. Nå varsler de mer hærverk.

– Folket må gjøre opprør. Det er folket som skal bestemme, ikke politikere, sier mannen til Stavanger Aftenblad.

Han hevder overfor avisen at planen i helgen var å ødelegge samtlige 38 bomstasjoner på Nord-Jæren, men at de ikke var nok folk.

– Vi blir stadig flere aksjonister og jeg kan garantere at vi kommer til å ødelegge flere bomstasjoner. Vi har kanskje vekket noen politikere allerede. Vi håper at flere og flere politikere våkner og gjør det rette og at alle til slutt innser at bommene må bort, sier mannen, som er i 30-årene.

Han sier følgende når journalisten påpeker at politikerne tross alt er valgt av folket:

– Det er naturligvis sant, men vi snakker her om politikere som er i utakt med befolkningen. Politikere som lover gull og grønne skoger og som glemmer alt så snart de får makt, sier han.

Politimester i Sørvest politidistrikt, Hans Vik, reagerer kraftig på uttalelsene og planene til grupperingen.

– Dette er en av de dårligste ideene jeg har hørt på lenge, sier han.

Han påpeker at ressursene de bruker på aksjonistene går ut over andre viktige arbeidsoppgaver.

– Budskapet mitt er enkelt. Dette kaller jeg politisk motivert skadeverk og kriminalitet. Det kan vi ikke ha. Punktum. Med store bokstaver. Veldig store bokstaver. Nå må de ta seg sammen, sier han til Aftenbladet.

(©NTB)

2. oktober 2018 18:04

Drapssiktet i Trondheim i nye avhør: – Han er samarbeidsvillig

Politiet planlegger tirsdag å gjennomføre avhør av afghaneren som er siktet for drap på to kamerater i Trondheim. De mener å ha god oversikt over hendelsen.

Den siktede 18-åringen er innlagt på St. Olav hospital.

– Det er usikkert om vi vil kunne si noe fra avhørene av siktede, da vi fortsatt er på et tidlig stadium i samtalene med ham, men han oppleves som samarbeidsvillig, skriver politiet i en pressemelding tirsdag.

– Vi mener å ha god oversikt over siktedes bevegelser tiden før og etter hendelsen. Vi har også, gjennom etterforskningen, skaffet oss det vi mener er oversikt over involverte og har jobbet med å få kartlagt miljøet rundt både siktede og de fornærmede. Dette arbeidet fortsetter vi med, heter det videre.

Digitale spor

Politiet jobber også med analyse av tekniske bevis fra åstedet og gjennomgangen av digitale spor.

Mandag opplyste politiet at de undersøker gjenstander som kan ha sammenheng med drapene. NRK fikk da opplyst at det dreier seg om en hammer og en kniv.

Den siktede 18-åringen ble avhørt på sykehuset også i forrige uke. Mannen ble skutt i beinet av politiet under pågripelsen på Trondheim sentralstasjon 17. september, etter voldshendelsen i Prinsens gate tidligere på dagen.

I varetekt

På grunn av fare for bevisforspillelse, sa retten onsdag i forrige uke ja til politiets begjæring om fengsling i fire nye uker av 18-åringen.

De to drepte, Nasratullah Hashimi (19) og Reza Alizada (17), hadde fått opphold i Norge. Dette gjelder også ungdommen som ble skadd og som 18-åringen er siktet for drapsforsøk på. Den siktedes situasjon er imidlertid uavklart. Han kom til Trondheim i august etter å ha bodd på mottak et annet sted i landet.

(©NTB)

28. september 2018 15:57

Signerte milliardkontrakt for E6-utbygging mellom Ranheim og Værnes

Nye Veier har signert kontrakt verdt rundt 4 milliarder kroner for utbygging av E6 mellom Ranheim og Værnes i Trøndelag.

Kontrakten er skrevet med det spanske konsernet Acciona Construction, og er en av landets største veikontrakter.

– Dette er en merkedag for Nye Veier. Nå signerer vi kontrakten for en av våre høyest prioriterte strekninger, og det første virkelig store prosjektet i Trøndelag, sier administrerende direktør Ingrid Dahl Hovland i Nye Veier.

Prosjektet omfatter bygging av 23 kilometer firefelts motorvei langs dagens E6-trasé, og det skal i tillegg bygges tre tunneler parallelt med de tre som allerede er der, pluss en ny tunnel forbi Hommelvik.

Planlagt byggestart er i midten av 2019, med et mål om fullføre prosjektet i 2024 eller 2025.

(©NTB)

26. september 2018 12:08

Intens grilling av Cappelen i retten

NTB-Bibiana Piene

Gjermund Cappelens mange ulike forklaringer til politiet er et sentralt tema for Eirik Jensens forsvarer John Christian Elden.

I Borgarting lagmannsrett onsdag fortsatte Elden grillingen av Cappelen for å knuse troverdigheten til hovedvitnet til Spesialenheten for politisaker.

Elden forsøkte blant annet å vise hvordan Cappelen har konstruert tidfestingen av hasjinnførsler ut fra de opplysningene han er blitt forelagt av politiet.

Tiltalen mot den såkalte hasjbaronen og ekspolitimannen Eirik Jensen omfatter i alt 49 innførsler av hasj mellom 2004 og 2013.

Fikk SMS-liste

I retten spurte Elden Cappelen om han i avhør med politiet forklarte seg om hasjinnførsler før han fikk utlevert en liste over SMS-er mellom ham selv og Eirik Jensen.

– Ja, svarte Cappelen.

Dermed leste Elden opp fra et avhørsnotat at Cappelen fikk utskrift av SMS-ene før han forklarte seg om hasjinnførslene.

I avhør har Cappelen også slått fast at det kom en innførsel den 29. september 2012. Den dagen fikk han flere «stille og sol»-meldinger fra Jensen.

Men denne innførselen er ikke tatt med i tiltalen, påpekte Elden.

– Da er det mulig jeg har vært litt bastant. Jeg så det ikke i kontekst, sammen med kontakten med mine andre medarbeidere, innrømmet Cappelen.

– Få vekk byrde

I et avhør med Spesialenheten 18. mars 2014 fikk Cappelen spørsmål om hvorfor han valgte å legge kortene på bordet om samarbeidet med Eirik Jensen.

– Jeg ville få en byrde av skuldrene. Få gjort opp for meg, sa han til lagmannsretten.

Dermed viste Elden til hvordan Cappelen bare få dager tidligere hadde løyet i avhør med Asker og Bærum politikammer.

Elden trakk også fram at Cappelen i avhør har flyttet tidspunktet for en innførsel fra desember til oktober etter at han hadde fått vite at politiet i Asker og Bærum hadde spanet på ham i desember.

Husker ikke

– Hva gjorde at du flyttet tidspunktet for denne innførselen, spurte lagdommer Kristel Heyerdahl.

– Fordi det var riktig at det skulle være i oktober, svarte Cappelen.

– Hvor gjorde at du innså den feilen?

– Den var gjort med vilje, svare Cappelen, som imidlertid ikke kunne huske hvorfor han i utgangspunktet plasserte innførselen i desember.

– Men det skulle jeg ikke ha gjort, erkjente han.

(©NTB)

26. september 2018 11:55

Obama på plass i Norge

(AP Photo/Matt Rourke)

USAs tidligere president Barack Obama har landet på Gardermoen. Han er på vei til en konferanse for næringslivsledere utenfor Oslo.

Den tidligere presidenten landet på Oslo lufthavn like før klokka 11 onsdag, og noen minutter senere kjørte kortesjen av gårde.

Det er Oslo Business Forum som har fått den tidligere presidenten til Norge. Arrangementet med om lag 3.000 deltakere går av stabelen på et konferansesenter på Hellerudsletta utenfor Oslo.

Obama skal ha en times lang samtale med tidligere Nor-Shipping-sjef Birgit Liodden om temaene ledelse, teknologi og bærekraft onsdag ettermiddag.

Han tilbringer ett døgn i Norge, med overnatting i Oslo, men etter det NTB kjenner til, har han ikke noe offisielt program utover deltakelsen på konferansen.

Det er andre gang Obama besøker Norge. Første gang var i 2009 da han mottok Nobels fredspris.

Obama skal fredag besøke Syddansk Universitet i Kolding i Danmark, på invitasjon fra en lokal næringslivsforening, Business Kolding.

(©NTB)

13. september 2018 16:14

Omstridt norsk filosof utestengt fra Facebook etter innlegg om «homosentimentalitet»

Foto: Sara Johannessen / SCANPIX .

Den omstridte norske filosofen Nina Karin Monsen er utestengt fra Facebook i en måned etter å ha delt sin egen artikkel «Homosentimentalitet» på nettstedet.

Monsen publiserte 3. september et Facebook-innlegg med lenke til artikkelen, skriver Dagen. Fire dager senere ble hun utestengt.

Artikkelen hun lenket til tar opp spørsmål rundt ekteskapet og KrF-politiker Geir Jørgen Bekkevolds vielse av et lesbisk par. Det er tredje gangen hun har fått karantene fra det sosiale mediet.

– Jeg har blitt utestengt to ganger før. Da har jeg fått melding om at et innlegg har blitt fjernet, men ikke hvorfor det har blitt fjernet, sier Monsen til Dagen.

Forfatteren og filosofen mener det er problematisk at man kan klage inn andre og få dem utestengt fra Facebook, uten selv å stå fram med navn. På den måten mener hun man kan kneble meningsmotstandere.

– Nei, jeg har ikke fått noen begrunnelse på hvorfor jeg er utestengt. Jeg vet heller ikke hvem som har klaget meg inn, sier hun.

Monsen ble i 2009 tildelt Fritt Ords pris for «hennes gjennomreflekterte og uavhengige bidrag til en friere offentlig debatt». Hun har vært en motstander av kjønnsnøytral ekteskapslov og assistert befruktning.

(©NTB)

11. september 2018 13:43

Trøndelag Teater: Lørdag er det premiere på Ibsens «Byggmester Solness»

Kristian Seltun har satt opp en Ibsen-forestilling i året siden han ble sjef for Trøndelag Teater i 2010. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

«Byggmester Solness» er i vinden. Lørdag var det premiere på Nationaltheatrets oppsetning. Førstkommende lørdag er det Trøndelag Teaters tur.

Kristian Seltun har satt opp en Ibsen-forestilling i året siden han ble sjef for Trøndelag Teater i 2010. Seltun går av som teatersjef til nyttår og har valg «Byggmester Solness»som sin siste Ibsen-forestilling. Den spilles på Gamle Scene fra lørdag.

Eindride Eidsvold og Mari Hauge Einbu har rollene som byggmester Solness og Hilde Wangel. Regien er Johannes Holmen Dahl, som tidligere i år kunne hente inn en Heddapris for beste regi til «Glassmenasjeriet».

Ibsens byggmester åpnet også Ibsenfestivalen på Nationaltheatret. Der er det Mads Ousdal som har tittelrollen, mens Mariann Hole er Hilde Wangel.

11. september 2018 13:02

Kun seks av ti studenter fullfører en grad

I Norge er det en større del av befolkningen som begynner på høyere utdanning enn i OECD-landene. Men andelen som fullfører en grad, er mindre.

– Det er bekymringsfull at såpass mange er innom høyere utdanning uten å ta en grad, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V).

Blant den norske befolkningen forventes det at 72 prosent av oss begynner på høyere utdanning i løpet av livet. Men bare litt flere enn seks av ti studenter fullfører en grad, ifølge årets Education at a Glance (EaG) , en OECD-rapport som ble lagt fram tirsdag.

Til sammenligning forventes det i snitt at 57 prosent av innbyggerne i OECD-landene starter på høyere utdanning, og at nesten åtte av ti av studenter der fullfører en grad.

– Vi ønsker at flere studenter skal komme gjennom studieløpet sitt og tilegne seg en grad. Å tilegne seg kunnskap gjennom høyere utdanning har en verdi i seg selv, men å gjennomføre er viktig både med tanke på personlig økonomi og hva som er samfunnsøkonomisk lønnsomt, ­sier Nybø (V).

I Norge er det ganske mange som har høyere utdanning på bachelor-nivå eller lavere, men relativt få som har en mastergrad. Mens 11 prosent av befolkningen mellom 25 og 64 år i Norge har mastergrad, er tilsvarende tall for Sverige og Finland 14 og 15 prosent. I flere østeuropeiske land er andelen med master enda høyere, f.eks. i Polen hvor 23 prosent av befolkningen har utdanning på dette nivået.

10. september 2018 14:08

Antall MDMA-beslag økte i første halvår

MDMA er virkestoffet i partydopet ecstasy , narkotiske stoffer. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Antall beslag av partydopet MDMA er 14 prosent høyere i første halvdel av 2018 enn på samme tid i fjor. Samtidig blir flere narkotiske stoffer stadig sterkere.

Dagbladet siterer Kripos’ narkotika og dopingstatistikk for første halvår i 2018. Ifølge rapporten er det beslaglagt rundt 19.000 tabletter og omtrent fem kilo MDMA-pulver og krystallinsk materiale.

Rapporten trekker fram at produktene har generelt høy renhet, og at det er en faktor som gir en betydelig større risiko for overdose. Det samme gjelder for kokain, som ifølge Kripos har en gjennomsnittlig styrkegrad på 66 prosent. Det er den høyeste siden 2002.

Flere av beslagene er gjort av tollvesenet, der stoffet er bestilt på det «mørke nettet».

– Formidabel økning

– Vi er i en kritisk fase nå. Det er en formidabel økning, sier senioringeniør Elisabeth Drange i Kripos’ seksjon for narkotikaanalyse til Dagbladet.

Hun trekker også fram at beslag av GHB har økt med 25 prosent i forhold til fjoråret. I 2017 var økningen i beslag på hele 37 prosent sammenlignet med året i forveien.

Til tross for økningen i MDMA og GHB falt det totale antallet narkotikabeslag i fjor for fjerde år på rad. Da ble det registrert 25.230 saker. Det er over 6.000 færre enn i toppåret 2014.

Cannabisbeslag øker kraftig

– Det er beslaglagt store mengder hasj, og styrkegraden i cannabisprodukter har, som i Europa for øvrig, vært kraftig økende de siste årene, heter det i rapporten.

Så langt i år har over to tonn cannabisprodukter blitt beslaglagt, og i løpet av de siste ni årene ble det kun beslaglagt mer i 2016 (2,5 tonn).

Ifølge rapporten øker også styrkegraden på cannabisproduktene.

Narkotikastatistikken er en total, nasjonal statistikk og innbefatter både toll- og politibeslag. I løpet av første halvåret 2018 ble det registrert rett i underkant av 12.000 unike narkotikasaker, en nedgang på om lag 7 prosent i forhold til samme periode året før.

(©NTB)

6. september 2018 11:42

SSB anslår seks rentehopp

En mer normal økonomisk situasjon gjør at Statistisk sentralbyrå (SSB) tror på seks rentehevinger fra Norges Bank innen utgangen av 2021.

Det anses som sikkert at sentralbanken kommer til å øke styringsrenten på rentemøtet i september. Det skjer etter at renten har vært holdt uendret på rekordlave 0,5 prosent siden mars 2016.

– Vi har lagt til grunn seks rentehevinger på 0,25 prosentpoeng innen utgangen av 2021. Utlånsrenten for rammelån vil ifølge våre beregninger ligge på 3,8 prosent i 2021, vel ett prosentpoeng høyere enn nivået i 2017, skriver SSB i sine økonomiske prognoser fram mot 2021.

Nordea Markets anslo i en rapport onsdag at Norges Bank kommer til å sette opp styringsrenten hele sju ganger de neste to årene.

– Det er gode grunner til at renten nå skal opp. Vi er i en situasjon hvor konjunkturene går mot en mer normal situasjon, sa SSB-forsker Thomas von Brasch da prognosene ble lagt fram torsdag.

Lønnsfest?

2018 blir ikke et godt år for lønnstakerne, fastslår SSB, som viser til at årets lønnsvekst fordampet i sommervarmen.

– I 2018 blir reallønnsveksten nær null som følge av at høyere energipriser øker inflasjonen, heter det.

Men dette vil endre seg i årene fremover. Årsaken er den bedrede konjunktursituasjonen, høyere aktivitet i petroleumssektoren og en arbeidsledighet som gradvis faller mot 3,7 prosent i 2021.

– I takt med at virksomhetenes lønnsomhet bedres, ventes reallønnsveksten å ta seg opp til 2 prosent i 2021, skriver SSB.

Onsdag reagerte Ap, SV, Rødt og fagbevegelsen på at finansminister Siv Jensen (Frp) advarte mot lønnsfest.

– Som finansminister må jeg være forsiktig med å blande meg bort i lønnsoppgjørene. Det er og blir partenes ansvar. Men jeg vil likevel benytte anledningen til å advare mot en ny og kostnadsøkende bonanza, sa Jensen.

Høykonjunktur

Hovedbildet fra SSB er at Norge har en høykonjunktur i sikte. Byrået viser til at norsk økonomi har vært i en moderat oppgangskonjunktur i rundt halvannet år. Oppgangen drives videre av økte oljeinvesteringer og svakt positive internasjonale impulser.

– Hovedbildet er at pilene peker oppover for norsk økonomi. Vi tror pilene fortsatt kommer til å peke oppover, og at vi går inn i en høykonjunktur fra slutten av neste år, sier Von Brasch.

Samtidig er det betydelig nedsiderisiko forbundet med SSB-prognosen. Byrået har derfor sett på hvordan en økt handelskonflikt kan påvirke norsk økonomi gjennom fallende etterspørsel globalt, kraftig reduserte aksjepriser og rentekutt internasjonalt.

For Norges del kan det føre til at høykonjunkturen uteblir, blant annet fordi oljeprisen faller og påvirker oljeinvesteringene i Norge.

Svak boligprisvekst

Onsdag viste ferske tall at boligprisutviklingen var nærmest flat i august, men SSB tror på en moderat prisoppgang i boligmarkedet i årene fremover.

– Ifølge våre beregninger vil både boliginvesteringene og boligprisene vokse i moderat tempo i årene som kommer, heter det.

– Økningen i boligprisene blir drevet fram av høyere inntekter, men dempes av noe lavere befolkningsvekst og økte renter. Selv om boligprisene trolig vil øke nominelt, ventes realboligprisene å være på et lavere nivå i 2021 sammenlignet med toppen i 2017, skriver SSB.

Etter en voldsom prisvekst gjennom mange år, falt boligprisene gjennom det meste av fjoråret.

(©NTB)