24 KJAPPE
16. september 2019 11:59

E14 i Stjørdal sperret etter jordras

Europavei 14 ved Hegra i Stjørdal er stengt etter et jordras. Politiet opplyser at det er ufremkommelig på stedet.

Raset skal ha ført med seg trær og jord, ifølge politiet i Trøndelag på Twitter.

E14 er stengt på strekningen Stjørdal-Storlien. Ifølge Vegtrafikksentralen i Midt-Norge er entreprenør på vei til stedet.

Politiet meldte først om raset klokka 11.19 mandag formiddag. Da meldte de at raset ikke sperret veien og at trafikken gikk som normalt.

E14 går fra Trondheim gjennom Stjørdal til Sundsvall i Sverige. Del norske delen av veien mellom Trondheim og riksgrensen er 100 kilometer lang.

16. september 2019 10:51

Flom stenger flere veier

Oversvømmelser og vanskelige kjøreforhold stenger flere veier på Vestlandet.

I Hordaland er fylkesvei 8 mandag formiddag stengt på grunn av flom mellom Geitåstjørna og Vihovda. Mellom Oppedal og Hest i Sogn og Fjordane er veien stengt på grunn av rasfare.

Fylkesvei 314 i Hordaland er stengt på grunn av jordras.

Fylkesvei 55 over Sognefjellet er stengt på grunn av uvær.

Fylkesvei 63 mellom Geiranger og Langvatn er åpen fra klokka 11 mandag, men vil bli stengt igjen mandag kveld klokka 20 på grunn av uvær og vanskelige kjøreforhold.

Trollstigen skal åpnes igjen klokka 10 mandag, men kan bli stengt på kort varsel dersom føreforholdene forverrer seg.

Flere fylkesveier i Sogn og Fjordane er også stengt på grunn av uvær og vanskelige kjøreforhold

Fylkesvei 451 mellom Vassenden og Kjøsnes i Sogn og Fjordane er stengt på grunn av oversvømmelse, og fylkesvei 610 mellom Osen bru og Eldalosen er stengt på grunn av flom.

I Trøndelag er fylkesvei 700 stengt på grunn av oversvømmelse ved Systogrenda.

(©NTB)

15. september 2019 16:53

Person kritisk skadd i båtulykke i Averøy og fløyet til St. Olavs

En person er fløyet til sykehus med kritiske skader etter en båtulykke i Hasløysundet i Averøy kommune i Møre og Romsdal søndag ettermiddag.

Det var fire personer i båten da ulykken skjedde. Tre av dem klarte å komme seg til land, mens den fjerde ble funnet under båten.

Den skadde fikk hjerte/lungeredning av helsepersonell på stedet før pasienten ble fløyet med helikopter til St. Olavs hospital i Trondheim.

De involverte er fra utlandet og er på ferie i Norge. Årsaken til hendelsen er fortsatt uklar, opplyser Møre og Romsdal politidistrikt.

(©NTB)

15. september 2019 14:54

Stor spenning før rentemøtet

NTB-Kristian Skårdalsmo

Blir boliglånet enda dyrere, eller har Norges Bank fått skjelven og venter med nye rentehopp? Det knyttes stor spenning til torsdagens rentemøte.

Sentralbanken har satt opp styringsrenten tre ganger siden i fjor høst, fra rekordlave 0,5 prosent til 1,25 prosent i dag.

Planen har vært en videre renteoppgang, men fare for en opptrappet handelskrig, svakere vekst hos Norges handelspartnere og frykt for en hard brexit har skapt usikkerhet.

– Denne gang er det helt åpent hva Norges Bank gjør, sier økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo til NTB.

Han viser til at mens Nordea antar at Norges Bank hever renten, er vurderingen fra DNB og Statistisk sentralbyrå (SSB) at renten blir liggende fast.

Renteøkning?

Norges Banks vurdering i juni var at styringsrenten «mest sannsynlig» ville bli satt videre opp i løpet av året, en vurdering banken viste til også i august. Da ble det imidlertid lagt til at «risikobildet internasjonalt gir økt usikkerhet om renteutviklingen fremover».

De fremste argumentene for å sette opp renten er at norsk økonomi går så det suser, med høy vekst, lav ledighet og stor optimisme blant bedriftene i Norges Banks regionale nettverk.

– Norges Bank kommer til å sette opp renten på torsdag og signalisere en liten mulighet for nok et hopp senere i prognoseperioden, skriver Nordeas sjefanalytiker Erik Bruce.

– Innenlands har ikke bildet endret seg mye siden august-møtet, og den norske kronen er stadig svak. Videre er usikkerheten knyttet til den internasjonale utviklingen – brexit og handelskrigen – om noe litt dempet, skriver Bruce.

Uendret?

Men både Holden og økonomiprofessor Ola H. Grytten ved Norges handelshøyskole (NHH) tror renten mest trolig forblir på 1,25 prosent.

– Norges Bank har tidligere signalisert at renteheving kan være mulig i september. Signalene er imidlertid blitt svakere ettersom tilstanden i verdensøkonomien og inflasjonen i mindre grad tilsier renteheving. I tillegg innebærer usikkerheten rundt brexit et argument for å avvente situasjonen, sier Grytten.

– Selv om en svekket krone skulle tilsi renteheving, mener jeg derfor det er mest sannsynlig at man faller ned på å holde renten uendret. Det finnes fremdeles en viss mulighet for at den kan stige. Jeg vil bli svært overrasket om den settes ned og holder det for usannsynlig, legger han til.

Kan bli avlyst

Holden peker på at en underliggende prisvekst noe over inflasjonsmålet og at kapasitetsutnytting noe over normalt nivå skulle tilsi renteøkning.

– Men nå har usikkerheten rundt den økonomiske utviklingen hos handelspartnerne økt på grunn av brexit og fare for handelskrig. Det kan føre til at Norges Bank utsetter og etter hvert også avlyser renteøkningen, tror han.

– Jeg tror det er mest sannsynlig at Norges Bank ikke hever renten i neste uke, av hensyn til usikkerheten globalt. Men renteøkning er også mulig.

I brexitsagaen er nå det store spørsmålet om statsminister Boris Johnson får på plass en forbedret avtale med EU, om brexit blir utsatt på nytt, eller om britene krasjer ut av EU 31. oktober uten avtale. Det siste scenarioet får finansmarkedene og næringslivet til å skjelve.

Samtidig er den økonomiske veksten svekket hos Norges handelspartnere, noe som torsdag fikk Den europeiske sentralbanken til å varsle nye obligasjonskjøp for å stimulere økonomien i eurosonen og senke renten til minus 0,5 prosent.

(©NTB)

15. september 2019 11:12

Flere veier på Vestlandet og fjelloverganger stengt

En lang rekke veier på Vestlandet er stengt på grunn av ras og overvann, og fjelloverganger er stengt på grunn av snø.

NVE har satt oransje farenivå for jordskred, flom og kraftige vindkast en rekke steder i Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Det er også jord- og flomskredfare på oransje nivå for midtre og indre deler av Vestlandet og Nordvestlandet, skriver Varsom.no.

Årets første høststorm førte ikke til alvorlige hendelser natt til søndag, men flere veier er stengt eller har redusert fremkommelighet, og det ventes mye regn utover søndagen.

I fjellet er det full vinter. Fylkesvei 55 over Sognefjellet ble søndag morgen stengt på grunn av uvær og snø, opplyser Vegtrafikksentralen , og på flere andre fjelloverganger må man være forberedt på snø, sludd og kraftige byger.

– Man bør faktisk sjekke om veien er stengt før man legger ut på tur. Det er veldig mye vind i fjellet og kraftige snø- og sluddbyger, sier statsmeteorolog Lars Andreas Selberg til NRK.

E39 stengt

E39 er sperret flere steder, blant annet ved Vassenden i Jølster etter ras i Årsetelva. Denne strekningen skal vurderes av geolog klokka 12. Det har gått flere mindre ras også andre steder rundt Jølstra.

Et tre og en veilysmast sperret E39 mellom Mandal og Flekkefjord i Vest-Agder søndag morgen, men veien ble åpnet igjen for fri ferdsel like før klokken 9.

E16 mellom Bergen og Voss åpnet igjen klokka 7 søndag morgen, men med manuell dirigering og ledebil. Men veien kan bli stengt på kort varsel igjen.

Fylkesvei 609 mellom Askvoll og Førde i Sogn og Fjordane ble stengt lørdag på grunn av fare for ras. Strekningen er fortsatt stengt, og det gjøres en ny vurdering søndag klokken 17.

Fylkesvei 550 mellom Jondal og Utne er stengt fordi et jordras sperrer veien.

En lang rekke andre fylkesveier er søndag morgen stengt på grunn av mye vann i veibanen. Også Trollstigen er stengt på grunn av fare for ras og skred og åpner ikke igjen før mandag.

Full storm langs kysten

Langs kysten er det full storm ved Stad, Svinøy og Ona fyr, og liten storm flere steder sørover langs vestlandskysten. Ved Kråkenes fyr i Vågsøy i Sogn og Fjordane var vinden en kortere periode oppe i orkans styrke.

Ferjestrekningen Leirvåg-Sløvåg er innstilt på grunn av dårlige værforhold, mens Hurtigruta dropper anløp langs Vestlandet. Deres passasjerer fraktes enten sørover til Bergen med fly eller nordover med buss eller taxi.

Det er dessuten sendt ut oransje farevarsel om svært kraftige vindkast for Telemark og Agder.

Fjordline og Color Line har innstilt avganger mellom Kristiansand og Hirtshals søndag morgen.

(©NTB)

14. september 2019 22:44

Ekstremvær på vei: Folk på Vestlandet bes holde seg innendørs

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Utover lørdag kveld kom det stadig flere meldinger om store nedbørsmengder, flom, ras, båter som hadde slitt seg og stengte veier og ferjesamband.

I Bergensområdet ble det meldt om svært mye vann på veiene. Noen steder ble kumlokkene presset opp av vannmassene og politiet ba folk om å kjøre forsiktig.

Fylkesvei 134 ved Bergsdalen og Storforsdammen i Møre og Romsdal er stengt på grunn av jordras, i Rogaland er Mortavika ferjekai stengt grunn av uværet og E39 ved Vassenden i Jølster er stengt på grunn av flom.

Vest politidistrikt melder at det også gikk ras i Jølster, men at ingen biler ble tatt.

Både Fjord Line og Color Line kansellerte sine avganger mellom Kristiansand og Hirtshals.

– Seilingene er kansellert på grunn av været som er på vei inn i Skagerrak nå. Vi prøver å få så mange som mulig hjem i dag. Det jobber vi med nå, sier salgs- og markedssjef Nina Moland Andersen i Color Line til Fædrelandsvennen lørdag kveld.

Oransje farenivå

På Vestlandet er det ventet opp mot 100 millimeter regn, og det er satt oransje farenivå for jordskred, flom og kraftige vindkast flere steder denne helgen.

Fra søndag formiddag ventes det lokalt kraftige vindkast på 20 meter per sekund i Telemark, Aust-Agder og østlige deler av Vest-Agder.

– Gjenstander kan bli tatt av vinden eller blåse over ende. Strømforsyningen vil bli påvirket, for eksempel som følge av trær som knekker eller kommer i kontakt med strømnettet, advares det.

For Buskerud, Oppland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Ofoten er det utstedt varsel på gult nivå for vind.

Stor skredfare

Særlig i indre og midtre deler av Vestlandet og Nordvestlandet er det stor skredfare.

Bratte skråninger, bekker og elveløp er spesielt utsatt siden grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er svært høy.

– Det er ventet mange skredhendelser, og noen kan få store konsekvenser. Store hendelser kan nå bebyggelse, vei eller bane, skriver Varsom.no.

Det er også fare for jord- og flomskred i sørlige deler av Trøndelag og i ytre strøk på Vestlandet.

Snø i fjellet

I fjellet i Sør-Norge er det ventet snø over tusen meter søndag.

Det blir lokalt vanskelige kjøreforhold med snøfokk i fjellet, som kan føre til redusert sikt, kolonnekjøring og stengte veier. Dette gjelder fra søndag til tirsdag, varsler Meteorologisk institutt.

(©NTB)

14. september 2019 14:03

Motocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal

En motocrossfører er fraktet til sykehus med luftambulanse med ukjent skadeomfang etter en ulykke på et motocrosstevne i Oppdal.

– Vi fikk melding om at føreren var bevisstløs, men da nødetatene kom til stedet, var han ved bevissthet, sier operasjonsleder Ellen Maria Brende i Trøndelag politidistrikt til NTB.

Hun sier at pasientens skadeomfang er ukjent.

Føreren er fraktet med luftambulanse til St. Olavs hospital i Trondheim. Politiet gjør undersøkelser på stedet.

Ulykken skjedde under et motocrosstevne i Oppdal på en motocrossbane fem kilometer nord for Oppdal sentrum.

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 12.29.

(©NTB)

14. september 2019 11:42

Pondus fikk øl-nei av Helsedirektoratet

Tegneserieforfatter Frode Øverli fikk nei av Helsedirektoratet da han ville bruke tegneseriefigurene Jokke og Pondus på ølbokser, skriver Bergens Tidende.

Sammen med bergensbryggeriet 7 Fjell ønsket Øverli å ha tegninger av de to tegneserieprofilene på ølbokser, men Helsedirektoratet vurderte at det trolig ikke ville bli godkjent, opplyser daglig leder Jens Eikeset i bryggeriet til avisa.

I sitt svar til bryggeriet skriver direktoratet at dersom det selges Pondus-øl eller vin med lik logo eller font som tegneserien, vil all reklame for Pondus-produkter rammes av reklameforbudet for alkohol.

Det blir dermed ikke Pondus-øl i butikkhyllene, men fra før finnes det flere produkter knyttet til kjendisnavn og tegneserier. Jens Eikeset i bergensbryggeriet ønsker seg tydeligere regler.

– Sideren til Lothepus er den mestselgende på polet. Og jeg er sikker på at Pondus-ølet ville blitt en vinner.

Helsedirektoratet vil ikke uttale seg til avisa om denne spesifikke saken.

(©NTB)

14. september 2019 11:02

Barneskoleelever smittet av dysenteri

To elever ved Auglend barneskole i Stavanger har fått påvist bakterien shigella sonnei, kjent som dysenteri, melder VG.

I tillegg til funnet hos de to elevene, har ti elever ved skolen omgangssyke, opplyser smittevernlege Ruth Midtgarden i Stavanger kommune til avisa.

– Det er ikke sikkert at de ti syke elevene er shigellose-smittet. Det er kun de to vi vet har testet positivt, sier hun.

Dysenteri rammer tykktarmen og kan gi kraftig, blodig diaré. Tarminfeksjonen er sjelden i Norge. Bakterien som er påvist hos de to elevene, er en mildere form for dysenteri-bakterie, som ofte dukker opp hos nordmenn som har vært i utlandet.

Men de to elevene som er smittet, har ifølge smittevernlegen ikke vært i utlandet. Dysenteri er veldig smittsomt, og legen oppfordrer til god håndhygiene.

I Norge har det de senere årene blitt diagnostisert om lag 90–150 tilfeller årlig, de aller fleste er importtilfeller.

(©NTB)

14. september 2019 10:47

Vegvesenet har bygget ned mer dyrket jord enn planlagt de siste ti årene

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Siden 2009 har Statens vegvesen beslaglagt i overkant av 4.500 dekar dyrket jord til veiformål, viser en gjennomgang Nationen har gjort.

I alle år fra 2009 har Vegvesenet tatt mer dyrket mark enn planlagt, ifølge avisa , som har gjennomgått Vegvesenets årsrapporter.

Til sammen har Vegvesenet beslaglagt rundt 650 dekar med dyrket mark, som tilsvarer rundt 91 fotballbaner, mer enn de hadde som målsetting.

Avdelingsdirektør Gyda Grendstad i Vegdirektoratet sier til Nationen at det ikke slik at Vegvesenet plutselig tar mer dyrket mark enn det som er avklart gjennom planlegging. Hun forsikrer at all veibygging og nedbygging av dyrket mark er planlagt og avklart gjennom planvedtak.

Grendstad mener tallene viser overføringer fra året før og at anleggsaktiviteten har vært gradvis stigende i perioden.

– Med de økningene vi har hatt i veisektoren de siste ti årene, er det egentlig bra at tallet på dyrket mark ikke er gått mer opp totalt sett de siste årene, sier avdelingsdirektøren.

(©NTB)

innenriks.vaktsjef@

14. september 2019 09:31

Tine på Tunga evakuert etter ammoniakk-lekkasje

Tines meieribygg på Tunga i Trondheim er evakuert etter en ammoniakk-lekkasje. Brannvesenet opplyser at de har kontroll på stedet.

– Vi vet ikke hvor alvorlig det er ennå, men brannvesenet sier de har kontroll, sier operasjonsleder Ellen Maria Brende i Trøndelag politidistrikt til NTB.

Ifølge operasjonslederen skal det ikke være mange ansatte i bygget lørdag morgen.

Politiet fikk melding om at det hadde gått en automatisk gass- og brannalarm i bygget klokka 8.25. Brannvesen og politi sendte etter meldingen patruljer til stedet.

Det var lekkasje av ammoniakk som har ført til at alarmen gikk.

(©NTB)

13. september 2019 16:47

Orderud-dømte Lars Grønnerød er død

NTB-Anna Nesje og Dag Kjørholt

Lars Grønnerød, en av de fire som ble dømt i Orderud-saken, er død, melder Dagbladet. Han ble 61 år gammel.

Grønnerød ble dømt til 18 års fengsel for medvirkning til trippeldrapet på Orderud gård i 1999. Han ble løslatt i 2013.

– Det er forferdelig trist. Jeg har hatt jevnlig kontakt med Lars på telefon og sosiale medier helt fram til nå, sier advokat Steinar Wiik Sørvik, som var Grønnerøds forsvarer under Orderud-rettssaken, til avisa.

– Familien bekrefter at Lars er gått bort. Familien er i dyp sorg. Dette er et privat anliggende, og familien håper på forståelse for at man ikke ønsker offentlig oppmerksomhet rundt dette, sier familien i en uttalelse til Dagbladet.

Drapene på Orderud gård i Sørumsand skjedde natt til pinseaften 22. mai 1999. Kristian Magnus Orderud, Marie Orderud og deres datter Anne Orderud Paust ble skutt og drept i kårboligen på gården.

– En trist nyhet

Per og Veronica Orderud begjærte drapssaken gjenopptatt i fjor. Gjenopptakelseskommisjonen tar sikte på å komme fram til en avgjørelse i 2020.

Privatetterforsker Tore Sandberg har bistått ekteparet med å få gjenopptatt saken. Han sier til VG at Grønnerøds bortgang er en trist nyhet.

– Det er altfor tidlig. I hvilken grad det påvirker gjenopptakelsen av saken til Per og Veronica er jeg i tvil om, men det er klart at Grønnerød og hans rolle er jo en integrert del av begjæringen. Jeg har i detalj gått gjennom et antall biter av hans rolle, sier Sandberg.

Ukjent forklaring

For ti år siden ble påstander fremsatt av Grønnerød i 2004 sendt til kommisjonen. Der hevder han at det bare er Kristin Kirkemo som kjenner sannheten om Orderud-drapene.

I forklaringen hevder Grønnerød blant annet at han aldri overleverte noen revolver til Per Orderud rett før drapet, men at det var Kristin Kirkemo som ba ham si dette. Han hevder også at Kirkemo «sto bak drapene».

I forklaringen sier Grønnerød videre at han aldri fortalte sannheten om drapene fordi han var forelsket i Kirkemo og ønsket å beskytte henne.

13. september 2019 14:15

Siste om hundesykdommen: Sykdomstilfeller over nesten hele landet

Oppland er det eneste fylket hvor det ikke er meldt om syke hunder med symptomer som oppkast og blodig diaré. I resten av landet er flere hunder blitt syke.

Det bekrefter Mattilsynet overfor NTB. Veterinærinstituttet og NMBU Veterinærhøgskolen har til sammen obdusert 15 hunder.

Det mulige utbruddet ble offentlig kjent 4. september, men de første enkelttilfellene kom rundt to uker tidligere. Flere hunder har dødd og enda flere er blitt syke. Foreløpig er det ingen som vet årsaken.

Påvist bakterier

Veterinærinstituttet har påvist bakterien Providencia alcalifaciens hos til sammen ti hunder (ni obduserte hunder og én levende).

Det er også påvist bakterien Clostridium perfringens hos flere av hundene. Det er ikke klart om disse bakteriene er årsaken til symptomene.

Ved instituttet undersøkes det dessuten om sykdommen er en slags sesongbetont sykdom eller om dette er et utbrudd.

Så langt er det ingen fellestrekk ved de syke hundene, verken når det gjelder alder, rase, fôring, kontakt med andre hunder eller turområder.

Nytt register

Torsdag ble det klart at det skal innføres et nytt helseregister for dyr. Fra 1. oktober skal rundt 200 dyresykehus være innmeldt i det nasjonale registeret.

I arbeidet med å finne en årsak til sykdommen, har det vært spesielt utfordrende å ikke ha noe å sammenligne med, uttalte kommunikasjonsdirektør Asle Haukaas i Veterinærinstituttet torsdag.

– Vi trenger å vite om sykdomsbildet har vært normalt. Er dette variasjoner vi finner fra år til år, eller er dette et utbrudd? Det å få dette systemet nå vil være en stor hjelp for oss i arbeidet vårt, sa han.

Ikke veldig smittsom

Trolig er sykdommen mindre smittsom enn først fryktet. I de fleste tilfeller hvor det har vært flere hunder i samme dyrehold, har kun én hund blitt syk.

Mattilsynet oppfordrer likevel hundeeiere til å begrense nærkontakten mellom hunder.

(©NTB)

13. september 2019 12:55

En person død etter trafikkulykke i Trøndelag

En person er død etter å ha havnet under en tilhenger i en trafikkulykke på Singsås i Midtre Gauldal.

Personen ble erklært død av lege på stedet, opplyser Trøndelag politidistrikt.

Politiet fikk i 11-tiden melding om at en person lå fastklemt under en henger.

– Folk på stedet fikk vedkommende løs og startet behandling, sier operasjonsleder Stig Roger Olsen til NTB.

Etter hvert kom både ambulanse og luftambulanse til, men livet sto altså ikke til å redde.

Hendelsesforløpet er foreløpig uklart, og politiet vet ikke hva som har forårsaket ulykken. Det er uklart om flere biler har vært involvert.

(©NTB)

12. september 2019 17:34

Arbeiderpartiet tapte 124.477 stemmer

I alt 664.693 velgere stemte på Arbeiderpartiet i kommunevalget, ned fra 789.170 stemmer for fire år siden.

Det viser den endelige stemmetellingen.

Arbeiderpartiet fikk dermed en oppslutning på 24,8 prosent i kommunevalget, ned 8,2 prosentpoeng fra 2015.

I absolutte tall fikk Arbeiderpartiet 124.477 færre stemmer enn i 2015.

I motsatt ende fikk Senterpartiet 386.346 stemmer, 183.158 flere enn i 2015. Senterpartiet har økt sin oppslutning med 5,9 prosentpoeng til 14,4 prosent.

Det ble avlagt 2.706.035 stemmer i kommunevalget i 2019, mot 2.407.855 for fire år siden.

Valgdirektoratet tar forbehold om at enkelte kommuner ennå ikke er ferdig med det formelle valgoppgjøret. Det kan derfor ikke utelukkes at det kan komme noen mindre endringer i stemmetallene. Men alle kommuner har nå gjennomført endelig telling.

12. september 2019 14:33

Mazyar Keshvari (Frp) erkjenner falske reiseregninger for nesten en halv million kroner

NTB-Bibiana Piene

Frps stortingsrepresentant Mazyar Keshvari, som er siktet for grovt bedrageri, erkjenner å ha levert fiktive reiseregninger til Stortinget for 450.000 kroner.

Frp-profilen har sagt seg villig til at straffesaken skal behandles som en tilståelsessak, skriver Aftenposten.

Keshvari er siktet for grovt bedrageri, som har en strafferamme på inntil seks års fengsel.

– Siktelsen bygger på hans forklaring, opplyser forsvarer John Christian Elden, som bekrefter at hans klient erkjenner å ha ført fiktive reiseregninger for cirka 450.000 kroner i perioden 2014 til 2018.

Saken vil gå i Nedre Romerike tingrett 18. oktober. Det er satt av en dag til saken.

Langt høyere

Summen Keshvari nå har erkjent, er betydelig høyere enn det som tidligere har vært kjent.

For snart ett år siden avdekket Aftenposten at Keshvari systematisk hadde levert fiktive reiseregninger til Stortinget. Avisen dokumenterte da at Frp-politikeren hadde levert udokumenterte reiseregninger for 290.000 kroner gjennom en toårsperiode.

Keshvari har beklaget og innrømmet at han har fått utbetalt penger han ikke skulle fått. Stortingsrepresentanten har vært sykemeldt siden saken sprakk i oktober i fjor.

Politiets etterforskning ble avsluttet i sommer, og saken ble oversendt statsadvokaten.

I februar tok saken en ny vending da Keshvari ble pågrepet i sitt hjem i Rælingen i Akershus og siktet for grove trusler. I forbindelse med pågripelsen gjorde politiet beslag av flere våpen.

Skiltet skrudd ned

Det er uklart om og eventuelt når Keshvari kan komme tilbake til Stortinget. En stortingsrepresentant har i utgangspunktet plikt til å sitte perioden ut.

– Det nye i saken nå er at beløpet er større enn tidligere antatt, sier Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi til NTB.

Han påpeker at Keshvari hele tiden har erkjent forholdet.

Limi har tidligere gjort det klart at Keshvari kan søke om permisjon inntil eventuell tiltale og dom er klar.

Skiltet på kontordøra til Keshvari på Stortinget er imidlertid allerede skrudd ned. Nå er det i stedet navnet til hans vararepresentant Carl I. Hagen som står på døra.

– Keshvari er sykemeldt og har ingen rolle eller posisjon i stortingsgruppa, sier Limi.

Sykemeldingen varer foreløpig ut september, opplyser Frp til NTB.

Lederen av Frps organisasjonsutvalg, Alf Erik Andersen, sier til Nettavisen at partiet vil sluttbehandle saken til Keshvari når dom foreligger.

12. september 2019 10:06

Kvinnelig blogger dømt for vold for andre gang

En kvinne kjent som blogger og realitydeltaker, er i Oslo tingrett dømt til 30 dagers fengsel for vold mot en drosjesjåfør i Oslo i vår.

– Vi er uenig i dommen og vurderer å anke, sier forsvarer Cecilie Nakstad til Nettavisen.

Dommen er kvinnens andre voldsdom på under tre måneder. I juni ble kvinnen i 20-årene i en annen sak dømt til tre måneders fengsel i Borgarting lagmannsrett.

Ifølge tiltalen og taxisjåførens forklaring i retten, slo kvinnen ham gjentatte ganger med mobilen i tinningen på vei hjem fra fest. Kvinnen skal også ha bitt og spyttet på taxisjåføren.

I retten sa kvinnen ifølge Nettavisen at hun ikke husket noen ting etter at hun tok taxi fra et utested i Oslo natt til 12. mars.

12. september 2019 08:58

Norsk osteeksport går 250 millioner kroner i minus årlig

Eksporten av Jarlsberg-ost har gått med et underskudd på 250 millioner kroner årlig, ifølge Tine. Den skal avsluttes når statens eksportstøtte forsvinner.

Tine opplyser til Nationen at osteeksporten gikk med 200 millioner kroner i tap i 2018. I tillegg fikk selskapet rundt 50 millioner kroner i eksportstøtte.

I årene før dette var Tines eget tap lavere, mens eksportstøtten var høyere.

– Vi har aldri lagt skjul på at Jarlsberg-eksport uten eksportstøtte er ulønnsomt. Der debatten står nå ønsker vi at eierne skal ha et godt utgangspunkt for å forstå vurderingene rundt å avslutte eksporten fra Norge, sier styreleder Marit Haugen i Tine.

Eksportstøtten har bidratt til å holde norsk melkeproduksjon oppe. Regjeringen har vedtatt å kutte den fra 1. juli 2020 etter at Verdens handelsorganisasjon (WTO) gikk inn for å fase ut all bruk av eksportstøtte av landbruksvarer.

På bakgrunn av dette har Tine bestemt at osteeksporten skal avsluttes på samme tidspunkt. I stedet skal Jarlsbergost beregnet for det utenlandske markedet produseres i utlandet.

Eksporten har vært på nær 12.000 tonn ost i året, og stått for opp mot 8 prosent av den totale norske melkeproduksjonen.

Partiet Venstre tok nylig til orde for at staten og Tine må møtes med tanke på å videreføre osteeksporten.

Nylig ble det kjent at Tine kutter 400 årsverk blant annet for å forberede seg på en nedgang i behovet for melk på nærmere 10 prosent. Den viktigste årsaken er at det blir slutt på eksport av Jarlsbergost.