24 KJAPPE
9. desember 2019 15:28

Ny regler: Turister må holde avstand fra hvalen

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX .

Å oppleve hval på nært hold blir vanskeligere. Nye sikkerhetsregler for hvalsafari trer i kraft med umiddelbar virkning.

Det blir forbudt for hvalsafaribåter å være nærmere enn ca. 370 meter fra fiskefartøy eller faststående fiskeredskap. Det blir også forbudt å svømme, dykke eller padle nærmere enn ca. 750 meter fra fiskefartøy og faststående fiskeredskap.

Regjeringen gjør dette for å unngå at folk svømmer tett opp mot båter i bevegelse og utsetter seg selv og andre for risiko.

De nye reglene trer i kraft umiddelbart. Også tidligere har det vært retningslinjer for hvalsafaribransjen, men det er blir etterspurt klarere regler, ifølge regjeringen.

Hvalsafari er blitt en stor næring langs norskekysten. Mellom 30 og 40 bedrifter driver med hvalsafari i Norge i dag.

(©NTB)

9. desember 2019 12:26

Storlien-butikk får åpne igjen

Matbutikken på Storlien som ble stengt av Åre kommune tidligere i høst får nå åpne dørene igjen. Butikken som eies av en familie fra Trondheim, ble stengt blant annet på grunn av dårlig hygiene, og er fortsatt under etterforskning da det ble avdekket en rekke kritikkverdige forhold.

9. desember 2019 12:15

Støre innkalles til høring om trygdeskandalen

Også Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre må forklare seg når Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité holder åpen høring om trygdeskandalen.

– Jonas Gahr Støre skal som tidligere utenriksminister kalles inn. Det var et ønske i komiteen, i og med at han var ansvarlig da vi innførte dette direktivet, sier saksordfører i kontrollkomiteen Eva Kristin Hansen (Ap) til NTB.

På mandagens møte i komiteen ble det også bekreftet at statsminister Erna Solberg (H) må forklare seg i høringen, som vil foregå både 9. og 10. januar.

(©NTB)

9. desember 2019 11:32

Uvær skaper trafikkproblemer

Kraftig vind skaper trøbbel for trafikken på Vestlandet. Et steinras stenger E16, og på fjellovergangene kan det bli innført kolonnekjøring på kort varsel.

På Sotrabrua i Hordaland har nødetatene rykket ut til en bilulykke. En tilhenger skal være tatt av vinden og veltet over i motsatt kjørefelt og truffet en bil. Det er meldt om sterk vind på stedet.

– Det skal ikke være snakk om personskader. Veien er delvis sperret, og vi startet dirigering av trafikken. Det blåser kraftig, men ikke stengt på grunn av det, operasjonsleder Stein Rune Halleraker i Vest politidistrikt til NTB.

På Vestlandet har storm ført til at flere ferjer er innstilt, og helikoptertrafikken til og fra Nordsjøen har problemer, skriver Stavanger Aftenblad.

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for fjellet i Sør-Norge, der de varsler at det kan komme 20–40 centimeter.

På grunn av vindforholdene holdes Karmsund bru i Rogaland stengt.

Flere steinras stenger E16 mellom Voss og Lærdal. En geolog skal undersøke stedet mandag formiddag.

E134 og riksvei 52 har åpnet etter å ha vært stengt, men kolonnekjøring kan bli innført på kort varsel. Også riksvei 52 Hemsedalsfjellet og E16 Filefjell er åpne for trafikk, men det kan bli innført kolonnekjøring på Hemsedalsfjellet på kort varsel, advarer Vegtrafikksentralen.

På riksvei 7 er det snø- og isdekke, og i morgentimene var det -4 grader, lett bris og skyet. Fylkesvei 51 er stengt som følge av uvær. Det samme er fylkesvei 51 ved Valdresflye.

(©NTB)

4. desember 2019 12:39

Kjemikalietanker i trøbbel i Trondheimsleia

En kjemikalietanker har fått tekniske problemer i Trondheimsleia, og det er en viss fare for at skipet kan gå på land, melder Hovedredningssentralen for Sør-Norge. Tankskipet får nå bistand fra andre båter i nærheten.

3. desember 2019 10:23

De sakkyndige mener draps- og terrorsiktede Philip Manshaus var tilregnelig

De tre sakkyndige som har observert Philip Manshaus, konkluderer med at han var tilregnelig da han utførte drapet og terrorhandlingen han er siktet for. I Oslo tingrett mandag fikk politiet medhold i at 22-åringen kan holdes varetektsfengslet i ytterligere fem uker. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

De tre sakkyndige som har observert Philip Manshaus, konkluderer med at han var tilregnelig da han utførte drapet og terrorhandlingen han er siktet for.

– Politiet tar med seg konklusjonen fra de sakkyndige i det videre arbeidet med saken, sier politiadvokat Hilde Strand i Oslo politidistrikt.

Konklusjonen i erklæringen innebærer at han kan dømmes til fengselsstraff eller forvaring. Dersom psykiaterne hadde kommet til at han var utilregnelig, ville det etter alt å dømme ha blitt lagt ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern.

22-åringen samtykket i å underlegge seg en fullstendig psykiatrisk undersøkelse utført av overlege og spesialist i psykiatri Rita Lyngved, psykologspesialist Anne Lill Ørbeck og spesialist i psykiatri Helge Haugerud.

70 siders erklæring

De fikk oppdraget 3. september, og konklusjonen er enstemmig. De rettspsykiatrisk sakkyndige har gjennomført elleve samtaler med Manshaus og har levert en erklæringen på 70 sider.

Den rettsmedisinske kommisjon skal nå gjennomgå erklæringen og vurdere denne.

– Politiet satser på å ferdigstille etterforskningen av saken og sende over en innstilling til statsadvokaten før jul, sier Strand.

Advokat Elisabeth Hagen, som representerer moren til Philip Manshaus, sier de fikk kjennskap til de sakkyndiges konklusjon tirsdag morgen. De har foreløpig ikke fått tilgang til selve rapporten.

– Vi har diskutert de forskjellige mulighetene for å være forberedt, men en annen konklusjon ville vært vanskelig å forstå, sier Hagen til NTB.

Varetektsfengslet til over nyttår

Manshaus ble mandag fremstilt i Oslo tingrett for sitt femte fengslingsmøte.

Politiadvokat Hilde Strand begjærte ham varetektsfengslet fram til 6. januar neste år, uten restriksjoner. Til NTB forklarte hun at grunnen til at de ba om fem, og ikke fire uker som tidligere, er jul og nyttår.

Politiet vil etter planen sende sin innstilling til påtaleavgjørelse i saken til statsadvokaten før jul. Innstillingen vil først gå til statsadvokatembetet som så sender den videre til Riksadvokaten. Planen er at saken skal opp for retten i løpet av første halvdel av 2020.

Har ikke erkjent straffskyld

Manshaus har erkjent å ha drept stesøsteren Johanne Ihle-Hansen (17). Hun ble funnet død i sin bolig på Eiksmarka i Bærum 10. august.

Kort tid etter drapet dro 22-åringen til moskeen Al-Noor Islamic Centre på Skui i Bærum, der han begynte å skyte. Ingen ble skadd i skytingen. Han har også erkjent denne handlingen, men ikke erkjent straffskyld etter siktelsen.

I retten har Manshaus gitt uttrykk for et politisk synspunkt og motivet for de handlingene han har begått.

2. desember 2019 16:07

Nær 50 barn evakuert fra skolebuss etter utforkjøring i Verdal

En buss med i alt 47 skolebarn kjørte av veien i Verdal og henger utfor en skrent. Alle er evakuert fra bussen og ingen ble alvorlig skadd.

Det var i alt 48 personer om bord i bussen, en sjåfør og de 47 barna i barne- og ungdomsskolealder.

Bussen hadde kjørt av veien i Verdal og ble hengende ut over en skrent, opplyste Trøndelag politidistrikt på Twitter klokka 14.37 mandag.

– Ifølge melder er det en veldig høy skrent. Bussen skal henge fast i noen trær, sier operasjonsleder Trond Volden til Adresseavisen.

Brannvesenet skar seg inn i bussen og hadde tømt den for folk en snau time etter at ulykken inntraff. Foreløpig er det ikke meldt om alvorlig skadde.

– Det er også bestilt en tungbilberger for å sikre bussen, sier Volden til avisa.

(©NTB)

2. desember 2019 14:50

DN: Kronprinsesse Mette-Marit beklager å ha møtt Epstein flere ganger

Kronprinsesse Mette-Marit beklager nå at hun møtte den overgrepsdømte milliardæren Jeffrey Epstein flere ganger etter at han ble overgrepsdømt i 2008.

– Jeg ville aldri hatt noe med Epstein å gjøre dersom jeg hadde vært klar over alvorlighetsgraden av hans kriminelle handlinger. Jeg burde undersøkt Epsteins fortid nærmere og beklager at jeg ikke gjorde det, sier kronprinsesse Mette-Marit i en uttalelse sendt fra Slottet til Dagens Næringsliv.

Kronprinsessen møtte Epstein ved flere anledninger mellom 2011 og 2013. Epstein tilsto i 2008 å ha betalt en mindreårig kvinne for seksuelle tjenester. Han ble dømt til 13 måneder i fengsel.

Slottets kommunikasjonssjef Guri Varpe opplyser til avisa at et av møtene var hos Epstein, og at kronprinsessen ved en annen anledning traff ham kort en gang han var i Oslo. Ifølge slottet var det flere personer til stede ved alle møtene.

Under kronprinsparets ferietur på St. Barts i 2012 møtte de milliardæren på gaten. Kronprinsen hilste da på ham for første og eneste gang. Verken kronprinsen eller kronprinsessen var kjent med omfanget og karakteren av forholdene Epstein var dømt for før de møttes, framholder Varpe.

Epstein ble pågrepet igjen i juli, tiltalt for menneskehandel og ett seksuelt overgrep mot en mindreårig. Han tok imidlertid sitt eget liv i fengsel før denne saken kom opp for retten.

(©NTB)

1. desember 2019 14:11

To personer tatt av skred i Storlidalen

To personer skal ha blitt tatt av et skred i Storlidalen i Trollheimen i Trøndelag. Begge to har kommet seg ut, melder politiet.

De to personene skal ha vært begravd, men kommet seg ut. Ifølge Adressa var de to en del av et følge på til sammen elleve personer da skredet gikk.

Ifølge politiet er alle nå ute av skredet.

– Det var elleve personer, fordelt på ti skilag, som var på tur ved Bjønnbekken-området i Storlidalen. Det kom et snøskred, og to ble tatt. Men heldigvis ble de gravd fort fram, og det ble raskt meldt at det ikke var behov for medisinsk hjelp, sier redningsleder Ola Vaage til Adressa.

Det er varslet mye snø i området, og det er oransje snøskredfare i hele Trollheimen.

(©NTB)

30. november 2019 15:23

Fra søndag av kan inntil 26 ulver bli skutt

Klima- og miljødepartementet opprettholder vedtakene for lisensfelling av ulv utenfor ulvesonen.

– Vi har nå ferdigbehandlet klagene på lisensfellingskvotene som gjelder utenfor ulvesonen, og opprettholdt nemndenes vedtak om kvotenes størrelse i alle regioner der vedtakene ble påklaget, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) i en pressemelding.

Kvoten som er satt, er i utgangspunktet en øvre ramme for hvor mange streifdyr som kan felles gjennom sesongen.

Lisensfellingsperioden utenfor ulvesonen er fra 1. desember til og med 31. mai.

– Truer ikke bestanden

Klima og miljødepartementet mener at vedtatt kvote på inntil 26 ulver utenfor ulvesonen, ikke er til hinder for å nå bestandsmålet etter endt lisensfelling og heller ikke vil true den sørskandinaviske ulvebestandens overlevelse.

Rovviltnemndenes vedtak i region 1 (Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland og Vest-Agder), region 3 (Oppland), 4 og 5 (Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold) og 6 (Midt-Norge) ble påklaget. Ingen av klagene ble tatt til følge.

– For stor kvote

Verdens Naturfond (WWF) mener at årets kvote er altfor høy.

– Med en så høy totalkvote utenfor ulvesonen, legges det opp til at all ulv som beveger seg utenfor ulvesonen kan felles – uten at den har gjort noe annet enn å oppholde seg der, sier miljøpolitisk leder Ingrid Lomelde i WWF.

Organisasjonen er samtidig fornøyd med at departementet har gått inn for å opprette en buffersone rundt Deisjøreviret, men er misfornøyd med at buffersonen oppheves allerede 1. januar.

– Uten denne buffersonen er det en risiko for at ulver fra dette reviret, som ligger helt inntil grensa i ulvesonen, kan vandre ut av ulvesonen og bli felt der, sier Lomelde.

(©NTB)

30. november 2019 12:49

Munch-trykk inndratt fra narkodømte Gjermund Cappelen solgt på auksjon

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
Politiet i Oslo solgte tidligere denne uka et Munch-trykk for 640.000 kroner på auksjon. Trykket ble inndratt fra narkotikadømte Gjermund Cappelen i 2013.

Det var Namsfogdkontoret i Oslo, Asker og Bærum som sto for salget hos auksjonshuset Blomqvist på vegne av staten ved Oslo politidistrikt, skriver Dagens Næringsliv.

Auksjonarius Elisabeth Vik Forsberg klubbet bildet til en pris på 640.000 kroner. Med kunstavgift og salær endte prisen på 800.000 kroner.

Det er en norsk privatperson som har sikret seg trykket av «Selvportrett» laget av maleren Edvard Munch i 1895.

Gjermund Cappelen betalte 350.000 kroner til en kunsthandler for bildet kort tid før politiet ransaket hjemmet hans i 2013. Ifølge avisa kjøpte kunsthandleren bildet på Sotheby’s for rundt 900.000 kroner.

(©NTB)

29. november 2019 11:49

Skattedirektøren innrømmer skattetabbe for 17.500 Nav-klienter

Skattedirektør Hans Christian Holte (Foto; Scanpix).

NTB-Brage Lie Jor, Karen Setten og Edvard Stenersen

Skatteetaten bekrefter overfor NRK at de har funnet 17.500 saker der folk har betalt tilbake Nav-penger uten å få igjen skattepengene de har krav på.

Skattedirektør Hans Christian Holte beklager til dem dette gjelder, skriver NRK.

Hvert av de siste fem årene har Nav krevd tilbake rundt én milliard kroner fra folk som er avhengig av ytelser fra Nav, ifølge statskanalen. Disse pengene er det trukket skatt av på samme måte som for andre lønnsinntekter.

Kanalen skriver at da de stilte spørsmål om skatt på ytelser som folk har betalt tilbake, undersøkte Skatteetaten sakene.

– Vi har avdekket at vi har flere saker der vi må justere skatteberegningen, sier Holte.

Avsløringen kommer etter avsløringen om at flere tusen personer er blitt feilaktig dømt for trygdesvindel

Beklager

Holte understreker at det er svært beklagelig at de ikke har klart å gjøre korrekt skattebehandling.

– Det er et betydelig antall mennesker som er berørt av dette, slik at dette tar vi svært på alvor og setter inn ressurser for å rette opp så raskt som mulig. Det gjør vi nå for disse 17.500 sakene vi har avdekket, sier skattedirektøren til NRK.

Skatteetaten er allerede i gang med å betale tilbake pengene til de som er berørt.

Fra 500 til 5.000 kroner per person

I en pressemelding fredag morgen skriver Skatteetaten at det i de fleste tilfellene dreier seg om summer fra 500 til 5.000 kroner per person.

Noen beløp er betydelig høyere, ifølge pressemeldingen.

– Alle saker vil få en individuell behandling i Skatteetaten, skriver skattedirektøren i pressemeldingen.

Ber Skatteetaten rydde opp

Statssekretær Jørgen Næsje (Frp) i Finansdepartementet skriver i en epost til NTB at Skatteetaten nå må rydde opp.

– Skatteetaten må gjøre det de kan for å rydde opp på en effektiv og god måte, slik at alle får tilbakebetalt pengene de har krav på så snart som mulig, skriver Næsje.

– Regjeringen er opptatt av at folk ikke skal betale mer skatt enn de må, avslutter han.

Kaller Erna inn til høring

Arbeiderpartiet vil kalle statsminister Erna Solberg (H) inn til åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om trygdeskandalen 9. januar.

Aps saksordfører Eva Kristin Hansen beskriver saken som en «grov urett».

– Først har folk fått inndratt penger urettmessig, og så har de måttet skatte av dem. Det viser at mennesker i sårbare situasjoner har blitt dårlig behandlet i mange år uten at de ansvarlige har ryddet opp. Jeg forutsetter at Skatteetaten, som Nav, snarest gir folk tilbake pengene sine, sier Hansen.

28. november 2019 22:55

Rosenborgs rekke uten seier forlenget med hjemmetap mot LASK

RBK gikk på sitt femte strake nederlag i denne sesongens europaligagruppespill da de tapte 1–2 hjemme mot østerrikske LASK på Lerkendal torsdag.

Foran et glissent Lerkendal stupte Dominik Frieser inn vinnermålet for gjestene fra Østerrike ni minutter etter pause. Bjørn Maars Johnsen hadde utlignet til 1–1 for Rosenborg like før hvilen etter at østerrikerne hadde tatt ledelsen direkte fra en corner etter 20 minutter.

Trønderne var allerede slått ut av turneringen, men hadde likevel noe å spille for torsdag. Blant annet kunne de ende en tung rekke uten seier i Europa. Det gikk ikke.

Rosenborg har nå spilt 15 kamper på rad uten å vinne i gruppespillet i europaligaen. Forrige gang RBK kunne juble for seier var for over to år siden, hjemme mot Vardar i september 2017.

Trønderne er helt fortapt i sin europaligagruppe med null poeng. PSV på tredjeplass har sju poeng, mens LASK har ti. Østerrikerne er med torsdagens seier videre til utslagsrunden. Det er også Sporting som leder gruppen med 12 poeng.

Denne sesongen hadde det før torsdag blitt tap for nettopp LASK i Østerrike, hjemme mot PSV, samt både hjemme og borte mot Sporting.

Corner rett i mål

20 minutter tok det før hjemmelaget lå under. Scoringen var av den uvanlige sorten. Thomas Goiginger skrudde en corner rett i nettet, og dermed var LASK i føringen.

Den så ut til å vare til pause, men helt på tampen av den første omgangen dukket Bjørn Maars Johnsen opp og stanget inn utligningen. Målet kom etter en nydelig RBK-angrep. Trønderne rullet opp, og ballen havnet til slutt ute hos Birger Meling som fant landslagsspissen inne i boksen.

Ni minutter etter pause glapp det igjen for hjemmelaget. Dominik Frieser fikk stå helt alene og heade inn ledermålet for østerrikerne. André Hansen var på ballen, men klarte ikke å forhindre scoring.

Kun en god redning av RBK-keeperen forhindret at det sto 1–3 noen minutter senere. Han lå i hjørnet og stoppet en god avslutning fra Frieser. Østerrikerne var i det hele tatt nærmere å øke ledelsen enn hjemmelaget var å slå tilbake.

Rosenborg spiller til helgen en viktig kamp mot Ranheim. Den må de vinne om de ønsker spill i Europa neste sesong.

(©NTB)

28. november 2019 12:22

Stefar dømt til tre års fengsel

En mann i 30-årene er i Høyesterett dømt til tre års fengsel for å ha medvirket til mishandling av tre barn i Overhalla. Ett av barna døde i juni for to år siden. Høyesterett legger vekt på at mannen lot barnet ligge livstruende skadd i flere døgn etter mishandlingen.

27. november 2019 14:31

Nordmenn får mindre gratis alkohol på julebord

– Store konjakk- og drinkrunder er det for det meste slutt på. Fyll er trolig mindre sosialt akseptabelt enn tidligere, og det er positivt, ikke minst for de ansatte i bransjen, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

Det er betydelig flere av dem som jobber i bedrifter med mer enn 100 ansatte som sier de har fått mindre gratis alkohol ved julebord de siste årene, sammenlignet med mindre virksomheter, kommer det fram i undersøkelsen som er gjennomført av Kantar på vegne av NHO Reiseliv.

Kun 1 prosent av de 1.004 som gjennomførte webintervjuene svarer at de har fått mer gratis alkohol de siste årene. 18 prosent har svart «vet ikke».

– Jeg opplever at det er vanlig blant arbeidsgivere å spandere en velkomstdrink og vin eller øl til maten, mens det du drikker etter maten som oftest bekostes av den enkelte, sier Krohn Devold.

Desember er fortsatt den ubestridt største julebordsmåneden. 73 prosent av julebordsgjestene skal på julebord i desember. Samtidig er det en økende tendens til julebord i november, mens færre skal på «nyttårsbord» i januar.

(©NTB)

25. november 2019 21:52

Riksadvokaten ble ikke orientert om trygdeskandalen fordi saken kunne bli offentlig kjent

Nav orienterte ikke Riksadvokaten om trygdeskandalen fordi saken kunne bli offentlig kjent, viser et notat fra Arbeids- og velferdsdirektoratet.

I notatet som Arbeids- og velferdsdirektoratet oversendte Arbeidsdepartementet 4. oktober, og som Bergens Tidende har fått tilgang til, går det fram at Riksadvokaten ikke fikk en skriftlig orientering om trygdeskandalen fordi Riksadvokaten «praktiserer full offentlighet».

Riksadvokaten ble først 16. oktober orientert om saken, som dreier seg om at en rekke personer var blitt dømt i trygdesaker som bygde på feil lovanvendelse.

Arbeids- og velferdsdirektoratet sendte imidlertid 30. august, 47 dager før Riksadvokaten ble informert, et notat til departementet om at det var sannsynlig at personer var dømt på feil grunnlag. I løpet av den perioden har personer blitt dømt og tatt inn til soning.

Ap bekymret

Kontorsjef Liv Tove Espedal i Ytelsesavdelingen i Nav svarer i en epost til BT følgende på spørsmålet om hva de legger i at Riksadvokaten praktiserer full offentlighet: «Mailen ble sendt på et tidspunkt da det ennå ikke var avklart om rettsanvendelsen var feil. I lys av sakens alvor så vi det som nødvendig med en avklaring av lovspørsmålet før det ble offentliggjort».

Eva Kristin Hansen (Ap), som er saksordfører for trygdeskandalen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, sier at det er en uheldig praksis, og at det er intensjonen at offentligheten skal ha innsyn i slike saker.

– Dette understreker at det er viktig å få klarhet i alt om hvem som viste hva og innsyn i referater fra møter når ting har vært diskutert uten at det finnes noe skriftlig. Det er stor grunn til å tro at det har vært diskusjon. Hvem har pratet med hvem? Eller prater man på gangen? sier hun til Aftenposten , som også omtalte notatet mandag.

Ble ikke nevnt i møte

Nav-direktør Sigrun Vågeng, arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) og riksadvokat Tor-Aksel Busch informerte 28. oktober om skandalen på en pressekonferanse.

Busch fastslo i et brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité at Nav burde ha varslet dem på et «langt tidligere tidspunkt». I et møte med Nav og flere andre etater 26. september spurte Busch om noen hadde noe vesentlig å melde, men trygdeskandalen ble ikke nevnt.

Minst 85 personer kan være uriktig dømt for trygdesvindel, minst 36 av dem til fengsel. Den lengste dommen er på åtte måneder. Minst 2.400 trygdemottakere har også urettmessig fått krav om tilbakebetaling. Nav har opprettet en egen innsatsgruppe for disse.

(©NTB)

25. november 2019 17:16

Slungård ny direktør for TSO

Anne Kathrine Slungård blir Trondheim Symfoniorkester & Opera sin nye direktør. Den nåværende rådmannen i Stjørdal erstatter dermed Roar Leinan som har hatt den administrative lederrollen i 19 år.

25. november 2019 17:07

Nytt apparat skal avsløre førere i narkotikarus

Politiet tar i bruk et nytt apparat som kan avdekke om førere i trafikken er påvirket av andre rusmidler enn alkohol.

Utstyret avdekker indikasjon på annen ruspåvirkning enn alkohol gjennom spyttprøver. Det kan brukes til å avklare behovet for blodprøve og nærmere analyse av ruspåvirkning, skriver Politiforum.

– Det er helt åpenbart at dette vil bidra til å redde liv i trafikken. Jo flere rusede førere politiet kan avdekke, jo flere liv kan vi redde på veiene, sier assisterende UP-sjef Roar Skjelbred Larsen.

Apparatet har høy følsomhet for de mest brukte legemidlene og narkotiske stoffene, som cannabis og kokain.

– De forskjellige stoffene har forskjellig farepotensial, og det er det også tatt hensyn til når det gjelder de forskjellige straffeutmålingsgrensene, sier Skjelbred Larsen.

Utrykningspolitiet (UP) har testet apparatet i fire år. Innen utgangen av året blir apparatet tilgjengelig for samtlige enheter i alle politidistriktene i Norge.

(©NTB)