Kvinne strøk på teoriprøven 49 ganger: Nå er hun dømt for juks

NORGE I DAG: En 40 år gammel syrisk kvinne som strøk på teoriprøven hele 49 ganger, er dømt til sju måneders fengsel. Lagmannsretten mener hun medvirket til omfattende juks.

Tall fra Statens vegvesen viser at hun fra 2009 til 2015 tok teoriprøven 49 ganger. Bare i 2009 møtte hun opp på trafikkstasjonene 19 ganger for å avlegge prøven. Hun strøk alle gangene.

Motivet var ifølge Agder lagmannsrett å samle inn svaralternativer som ektemannen skulle benytte til å hjelpe svært mange innvandrere med å avlegge teoriprøven, selv om flere av disse ikke engang kunne godt nok norsk til å forstå spørsmålene.

– Nektet for omfanget

I Larvik tingrett ble kvinnen og mannen i 2018 dømt til henholdsvis ni og ti måneders fengsel for jukset, som ble utført ved hjelp av spesialsydde skjortelommer og mobilkamera. Ytterligere 18 personer ble funnet skyldige i å ha jukset til teoriprøven, mens tre ble frifunnet.

Kvinnen nektet både i tingretten og i Agder lagmannsrett for å ha medvirket til svindelen i det omfanget hun var tiltalt for, men lagmannsretten skriver i sin dom at det er «bevist utover rimelig tvil at hun har vært aktiv deltaker i mannens virksomhet».

Lagmannsretten mener at sju måneders fengsel er passende, hvorav fire måneder gjøres betinget med en prøvetid på to år. Dette er noe mildere enn i tingretten, der hun ble dømt til fengsel i ni måneder, hvorav fem betinget.

Flere anket

Ektemannens dom fra tingretten på ti måneder, samt inndragning av 250.000 kroner, er rettskraftig ettersom han ikke anket.
Seks av dem som ble dømt i saken, anket tingrettsdommen videre til lagmannsretten, men bare tre av disse, inkludert den 40 år gamle kvinnen, fikk ankene henvist til behandling. I Agder lagmannsrett ble en 37-åring dømt til 30 dagers fengsel for prøvejuks, mens en 24-åring ble frifunnet for det samme.

(©NTB)