Nordmenn øker innsatsen på nettspill

Nettspill: Mer enn 2,1 millioner nordmenn lot seg friste til å prøve lykken på pengespill i 2021. Dette viser de siste tallene fra Norsk Tipping sin årsrapport.

Av de utallige spillene som finnes på nett var det fortsatt lotterispill som var det foretrukne spillet for nordmenn, tett etterfulgt av spilleautomater. Det ble omsatt for mer enn 50 milliarder kroner der Norsk Tipping fortsatt står for brorparten av omsetningen.

Imidlertid har vi sett en utvikling der mange nordmenn foretrekker de godt etablerte utenlandske spillselskapene. Her har folkekjære merkevarer som ComeOn Casino vist at de fortsatt er høyst aktuelle. En rekke undersøkelser viser nemlig at mange spillere foretrekker de store spillselskapene fremfor Norsk Tipping om de fritt kan velge.

Kampen om den norske enerettsmodellen

Alle som har fulgt med de siste årene vet at norske myndigheter har hatt en pågående konflikt med internasjonale spillselskaper basert på den norske enerettsmodellen. Dette er et lovverk som gir Norsk Tipping enerett på pengespill i det norske kongeriket. Imidlertid var dette en lov som først ble introdusert i 1948, og dermed ikke tar høyde for det europeiske markedet som i dag eksisterer gjennom EØS samarbeidet.

De siste årene har det blitt iverksatt flere tiltak fra norske myndigheter, noe betalingsforbudet fra 2019 og kringkastingsloven fra 2021 tydelig viser. Imidlertid ser ikke disse ut til å ha en enorm effekt, da de fleste aktive spillere anser seg selv som lite påvirket av dette. Kulturdepartementet har meldt at kampen er langt fra over, og det er forventet ytterligere tiltak fra departementet i deres forsøk på å kontrollere markedet.

Hvordan påvirker dette norske spillere?

Et spørsmål som er verdt å stille seg i denne saken er hvordan det påvirker forbrukerne. Norske politikere påstår at dette er tiltak som har til hensikt å beskytte spillerne, men undersøkelser viser at det har motsatt effekt. Blant annet har utvalget blitt langt dårligere og teknologien hos den statlige monopolisten ligger langt bak sine private konkurrenter.

Norske spillere kan derfor påberope seg et langt dårligere tilbud enn spillere i våre naboland Sverige og Danmark. Begge disse landene har historisk hatt en lik enerettsmodell som Norge, men har i nyere tid valgt å regulere markedet gjennom en lisensordning. Spesielt den danske modellen kan være et interessant alternativ for norske spillere.

Danmark har nemlig valgt å introdusere et lisensbasert system, men også opprettholdt den statlige aktøren i markedet. På denne måten kan myndighetene tilby et reelt alternativ til de spillerne som ønsker dette. Skulle Norge valgt å utforske en lignende modell ville dette bety at Norsk Tipping måtte konkurrere mot internasjonale selskaper basert på både pris og kvalitet.

Ingen tegn til endret kurs

Dessverre ser det ikke ut som politikerne har intensjoner om å endre sitt standpunkt med det første, noe daværende statsminister Erna Solberg også bekreftet overfor pressen. De største partiene på stortinget har dermed alle bekreftet at de vil støtte en fornyelse av enerettsmodellen for ytterligere en periode dersom dette skulle bli aktuelt. Det kan dermed bli spennende å se hvordan denne utviklingen vil fortsette når stadig flere land rundt oss velger å regulere sine markeder.