– Det har blitt en livsstil vet du, jeg kan ikke se for meg at jeg skulle gjort noe annet, jeg har jo vokst opp i bakeriet!

Konditormester Heidi Helgesen er daglig leder ved Rosenborg Bakeri. Sammen med søster, konditor og butikkansvarlig Kristi, drifter hun familiebedriften fra Rosenborg gate 8-10.

Her ligger hovedbakeriet i eksakt samme utforming som da deres oldefar Magnus startet butikken for 115 år siden.

Ida selger berlinerboller so varmt hvetebrød om dagen. På Rosenborg lages de etter en oppskrift fra 1940-årene.

Herfra leder søstrene 140 ansatte i til sammen 12 butikker de har på utvalgte steder i Trondheim.

–Men vi er jo aller mest opptatt av å selge boller og brød og kaker vi da, i tråd med verdiene fra starten,  forteller Heidi.

Matglede. Ferskhet. Trender. Og tradisjon. Verdiene ligger bokstavelig talt i blodet hos søstrene som er den femte generasjonen som nå driver den store bakeribedriften.

Fra de fire bakeproduktene det ble startet opp med i 1902, har Rosenborg Bakeri i dag mer enn 600 produkter i sitt sortiment.

Og i disse dager er det høysesong for berlinerboller.

I perioden fra januar og frem til påske forventer de å selge cirka 50.000 av den populære bollen med sukker på.

– Oppskriften på våre berlinerboller stammer fra farfaren vår sin tid, og oppsto i etterkrigstida da folket var veldig fett- og sukkerhungrig, forteller Heidi og viser fram gamle notater, prislister og oppskriftsbøker fra flere generasjoner tilbake.

Historiene er mange og minnene likeså. De fleste av dem har de fått fra sin farmor som inntil for få år siden både jobbet og bodde i bygården på hjørnet av Kirkegata og Rosenborg gate.

– Vår oldefar Magnus var streng, men mild, og tok vare på sine mange ansatte. De både jobbet og bodde her i gården, de hadde kokker, sjåfører, syersker – en enorm stab. Og to ganger om dagen fikk de ansatte et måltid.

Butikken på Møllenberg ca 1902, den gang da oldemor Sigrid jobbet her.

Mottoet var enkelt: Uten mat og drikke duger helten ikke, forteller Heidi.

Under krigen var det mange i byen som sultet. Men i familien Helgesen visste de råd.

– Kvinnene her i huset tok med seg brødskiver på innerlomma og gikk til slakteren i nabohuset (der Rema 1000 i dag ligger) – der fikk de byttet til seg kjøtt og pålegg, forteller Heidi.

Image with visual paralax effect

Nå sitter jeg på kontoret til Heidi og får historien om familien Helgesen som er over gjennomsnittet interessert i bakeri. I et hus som dufter av ferske brød, nytraktet kaffe og hvetebakst.

Dagen har akkurat startet for min del, men her i huset har det vært aktivitet siden klokka fire i morges da den første bakeren kom på jobb.

Saken fortsetter etter annonsene:

– Å, herregud så godt! Derfor er denne retten elsket av folk over hele kloden

– Kom og sjekk ut mine burritos, en genial matbit som kan varieres fra en enkel vegetarisk lunsjrett til full pakke gourmet med eksklusivt, trøndersk biffkjøtt.

Siste uke for byens beste tacodeal: – For oss er taco kjærlighet, kultur, tradisjon og lykke

Taco-restaurantene kommer og går i Trondheim. Men taco kan være så mye snodig. Er du klar for en autentisk taco-opplevelse bør du finne veien til Restaurant Frida i Fjordgata.

–Vi er mye sammen både på jobb og i fritida, og da snakker vi om bakeri da også, sier hun med et smil.

Kristi har vært en tur nede hos Ida i butikken, og byr på en smaksprøve av den tyske spesialiteten.

–Skal jeg ta den med fyll eller uten? spør jeg.

Kristi insisterer – det må bli den med fyll.

Og i det jeg setter tennene i den nybakte berlinerbollen skjønner jeg hvorfor. Den er rett og slett nydelig, men heller ikke noe jeg kan spise mange av på en gang.

–En om dagen går fint, det gir deg masse endorfiner og da blir du bare glad, sier sjefen.

Søstrene Kristi og Heidi Helgesen driver i dag Rosenborg Bakeri og har tatt over driften som femte generasjon.

–Vi skryter av at vi har de beste berlinerbollene, og det er jo kanskje ikke så rart da, sier Kristi og forklarer meg hemmeligheten.

– Det er en bolle som er kokt i smult og rullet i sukker! Flere kunder har reagert på varebeskrivelsen og spurt om det virkelig stemmer, de tror jeg mener stekt, men de er altså kokt i fett ja. Det er jo derfor de er så gode!

Berlinerbollen har sin opprinnelse nettopp i Berlin i Tyskland men har også vært forbundet med fastelavnstiden. Etter fasten ville man fete seg opp og berlinerbollen ble svært populær.

–Folk var jo heilt toillat etter berlinerboller, vet du!

Far sjøl, Magnus Helgesen, som ledet bedriften i alle de år, kikker inn fra naborommet og bidrar med flere selvopplevde historier fra etterkrigstiden i Norge.

– Amerikanerne har sin donut, tyskerne har berlinerbollen. Norske bakere reiste ofte til bakeri-landet Tyskland  for å bli inspirert og hente ideer de kunne ta med hjem, forteller den nå pensjonerte bakermesteren.

Bak disken til Ida nede i butikken ligger nybakte berlinerboller og frister en tom mage.

Jeg klarer ikke å gå forbi uten å åpne lommeboka. To med og en uten. Det ble berlinerboller til lunsj.

Det er jo tross alt snart feit-tirsdag.

Image with visual paralax effect

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre