……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Trondheim24s redaksjonelle dekning av byens blomstrende restaurantbransje støttes av ASKO Servering – stolt leverandør av produkter, tjenester og matfaglig kompetanse til Trondheims restauranter. 

VI HAR MARKEDETS BREDESTE GROSSISTSORTIMENT OG MEST INSPIRERENDE NETTHANDEL. TA KONTAKT MED ASKO SERVERING

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

– Vi har hatt stengt her etter sommeren. Behovet for en skikkelig oppgradering var rett og slett helt nødvendig, forklarer Høgseth idet to håndverkere rusler forbi.

– Alt er i orden? lurer hun.

– Alt er på stell. Vi skal bare ta en kjapp oversikt før vi tar helg, smiler de to.

Et stille sted, i hjertet av byen

Dersom du har spasert langs Marinen og inn mot Kjøpmannsgata, har du, kanskje uten helt å vite det, passert Nidaros Pilegrimsgård.

– Vi ønsker å bruke gjenåpningen 1. desember til å bli mer enda mer tydelig på hvilken unik posisjon Trondheim har som pilegrimsdestinasjon. Det er i Nidarosdomen rett bak oss at alle pilegrimsledene har sin veis ende, forklarer hun.

Bygget ble tidligere brukt som militærforlegning, men har siden 2008 vært mottakssenter for pilegrimer ved målet i Trondheim, og som informasjons- og ressurssenter for pilegrimsarbeidet i regionen.

– Men man trenger ikke å ha vandret ledene for å være velkommen her?

– Slett ikke. Vi ønsker å være et sted der byens befolkning kan treffes. Et stille sted, i hjertet av byen der man kan sette seg ned med et godt måltid eller bare en kopp kaffe.

Spent stab før Nidaros Pilegrimsgård gjenåpner dørene 1. desember. Fra venstre: Torunn Trædal, Marketa Michalkova, Ingeborg Collin Høgseth og Toralf Neraas.

Kulturhistorie

Nidaros Pilegrimsgård er også regionalt pilegrimssenter for regionen rundt Trondheim. Her finner de reisende et informasjonskontor som kan gi tips og råd om vandring på pilegrimsledene i Norge.

– Vi bygger nettverk og er rådgiver for andre aktører som jobber med pilegrimsleden i vår region. I tillegg tilbyr vi overnatting med frokost hele året til både pilegrimer og andre gjester. Vi har også møtelokaler for arrangementer for opptil 14 personer, sier Høgseth som startet i jobben som daglig leder i april. Hun kom fra jobben som leder av publikumsavdelingen til Sverresborg Trøndelag Folkemuseum.

– Pilegrimsgården har kirkelig forankring, men vår oppgave er like mye å formidle kulturhistorien til Nidarosdomen og pilegrimsledene. Vi skal være inkluderende, understreker hun.

Olavsbrevet

Du har kanskje hørt om Olavsbrevet? Det er et bevis på at du har vandret de ti siste milene inn mot Trondheim og Nidarosdomen.

– Olavsbrevet utstedes kun her på Nidaros Pilegrimsgård. Har du vandret de siste ti milene inn mot Trondheim og Nidarosdomen kan du be om å få Olavsbrevet som bekreftelse på at du har vandret pilegrimsvegen, sier Høgseth.