Yrende liv og masse glade mennesker å se.

Trøndersk Matfestival har rigget seg til på Torvet i Trondheim for 13. året på rad siden starten i 2005.

Lokalmat og matspesialiteter fra alle kanter av regionen lokker stadig flere besøkende til byen denne første uka i august.

Grønnsaker i verdensklasse

Grønnsaksteltet med de mange utstillerne fra Frosta så ut til å kapre flest folk i ettermiddagstimene på åpningsdagen.

Gjengen bak de nye vegetarproduktene fra Frosta: Grønne Folk.

Koordinator og Frosta-bonde Ole Davidsen forklarer suksessen de opplever – og som øker for hvert år de deltar.

–Vi er en gjeng med entusiaster som lever og ånder for det vi driver med og som har et unikt fellesskap i det å dyrke fram de aller beste grønnsakene i regionen.Dette er grønnsaker i verdensklass, forteller Davidsen og sikter til skussmålet fra festivalkokk Lars Erik Vesterdal som selv bruker Frosta-grønnsaker i sin matlaging.

Hva er det med grønnsakene fra Trondheims egen kjøkkenhage?

–Det som er så herlig med dette er at vi kommer med produkter som det er et sug etter, grønt er veldig i skuddet, det er sunt og det er bra, og det er ikke veldig mange som holder på med det samme som oss, sier han.

Han stortrives sammen med sine mange kolleger i grønt-næringa på Frosta.

–Vi hjelper hverandre med å bli bedre, utvikle nye produkter og ikke minst nå frem til brukerne våre – og det er like artig hvert eneste år og vise fram det fargerike matfatet fra jorda vår på Frosta, forteller Davidsen blid og fornøyd.

Image with visual paralax effect

Standen til Frosta-produsentene opplever massiv respons og forventer full trøkk i løpet av de tre dagene festivalen varer.

En av de nyeste deltakerne på årets festival er Ragnhild Viken som sammen med Hegstad og Blakstad i Trondheim står bak grønnsaksproduktene Grønne Folk.

–Det er stadig flere som får øynene opp for å spise grønt, og vi har nå utviklet våre egne, unike vegetariske produkter helt uten tilsetningsstoffer, forteller hun.

Hun startet det hele fordi hun ville utnytte alle de ulike typene grønnsaker de har på Frosta, men som de ikke fikk nyttiggjort seg.

Hun skryter av samarbeidet med Bama og Rema 1000 som har vært gode støttespillere i prosessen med å lansere de nye produktene.

Ny folkefest

Norges største lokalmatfestival har i år 150 utstillere, både fra Trøndelag og fra omlandet rundt.

Sammen med Bryggerifestivalen i Trondheim byr Trøndersk Matfestival på en ny folkefest i byen fra i dag og frem til lørdag.

Trondheim24.no tok turen til Torvet i ettermiddag, og fikk en liten smakebit på det gedigne arrangementet.

Morten fra Seniorkokkene slår av en prat med Adrian fra Trondheim om hvilke fiskesorter som passer alelr best i hjemmelagde fiskekaker.
Sofia (5) ble stolt tildelt fiskesertifikat under standen til Hitra Frøya.
Ungdommer fra Hitra og Frøya hjelper til med å lage fiskesertifikater til de minste som besøker standen til Hitra og Frøya.
Søsknene fra Byåsen fikk også være sjømatagenter for en dag,
Smaksprøver er en viktig del av Trøndersk Matfestival. Her en liten smakebit av nypoteter i urtesmør og lokal gårdspølse.
Smaksprøver til gjester og publikummere i sola på Torvet i dag.
Åse-Marie og Benny smilte om kapp med sola under arrangementet på Torvet i dag. – Vi synes det er fantastisk at festivalen har blitt så stor og trekker så mange folk, det skaper en god stemningn i byen vår, sier Åse Marie.
Den Gylne Omvei på Inderøy er ett av lokalmat-nettverkene i Trøndelag som har holdt på aller lengst.
Gulburet holder til på Inderøy og er en del av Den Gyldne Omvei. Hjemmelaget rugbrød og glutenfritt grovbrød sto på menyen til deres stand.
Havfruene lager sin helt unike tran, og mange nysgjerrige hadde møtt opp for å få en smaksprøve på de gylne dråpene fra havet.
Yrende folkeliv i Trondheims sentrum under åpningenn av Trøndersk Matfestival idag.
Stokkøya bakeri bød på tarebrød, til stor interesse fra de som ville prøve noe nytt.
Ingvild fra Stokkøya Bakeri hadde hendene fulle med å betjene alle kundene som ville smake på brød fra Åfjord.
Konferansier og sanger Marte Hallem med medmusikere underholdt fra scenen.
Familien fra Nesodden var på ferie i Trondheim og hadde akkurat vært i Nidarosdomen. – Vi kom hit for å besøke byen og så er det yrende liv på Torvet, for en bonus å få med seg denne festivalen i tillegg!
Hele Munkegata fra Torvet og opp til Nidarosdomen er fylt med boder med lokalmat i alle varianter.
Publikum koste seg i sola under åpningsdagen torsdag.
Dalpro fra Hitra byr på hjortekjøtt i mange utgaver. De var en av vinnerne under kåringen av årets produkter idag formiddag.
Årets festivalkokk er Lars Erik Vesterdal.
Familien Svenning fra Åfjord er på Trondheimsferie denne uka. De har fått med seg både Robbie Williams-konsert, RBK-kamp og solfylte timer på Trøndersk Matfestival. – Men vi er godt vant vi som kommer fra Stokkøya vet du, fortalte de med et smil.
Grønnsaksbønder fra Frosta utenfor standen til hjembygda si. Tradisjonen tro ankom de åpningen i Ravnkloa roende med kasser fylt av friske matvarer fra Frosta som liker å kalle seg «Trondheims grønnsakshage».
Gustav fra Rågo på Frosta reklamerer for trekassene med grønnsaker og andre lokalmatprodukter som du kan få levert rett på døra.

Lagre

LagreLagreLagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre