Denne uka kom snøen til byen, de første kuldegradene er her og vinterklær har blitt hentet fram. Hva passer vel da bedre enn et helt nytt mattilbud å varme seg på?

Grabster er appen som viser hvor det er mulig å få tak i hjemmelaget mat i nærheten av der du bor. Matutvalget ligger på en egen Facebookside, og all hente- og bringelogistikk avtales her. Dette måtte vi teste.

Vietnamesisk hemmelighet
Et stort smil møter oss på trappa utenfor leiligheten hennes på Hospitalløkka. Vietnamesiske Me Dori står klar med hjemmelagde risruller, knasende sprø vårruller og sin egen baguett-spesialitet fra hjemlandet som får vietnameserne til å stå flere timer i kø når de er laget på den riktige måten.

Ifølge Mi Dori har den franskinspirerte baguetten rockestjerne-status hjemme i Vietnam, med en nærmest fanatisk tilhengerskare. Hemmeligheten er fransk inspirasjon parret med klassiske, vietnamesiske smaker.

– Dette er min egen versjon av Banh Mi, en kjent rett i Vietnam, jeg håper du liker!

Her er det friske grønnsaker, marinerte kjøttboller, sauser og chili i velsmakende forening. Ikke akkurat billig ost og skinke som vi nordmenn gjerne forbinder med en ordinær lunsjbaguett. Vi ivrer etter å komme oss på kontoret og dele disse fargerike godbitene med våre kolleger.

Idet vi setter tennene i godsakene blir det bare stille. Vi har ikke tid til å prate mellom munnfullene. Vi nyter, smatter og gliser rundt lunsjbordet. Risrullene er sprø og saftige, vårrullene de beste vi har smakt. Friske farger og grønnsaker og smakskombinasjoner vi aldri hadde kommet på selv. Baguetten er full av delikate ingredienser og smakene eksploderer. Vi skjønner at vi egentlig ikke vet hva det vietnamesiske kjøkken har å by på.

Og det er mer der det kommer fra. Nudelsuppe, biffgryter, tradisjonelle

Meld deg inn i Facebook-gruppa her

Eksotiske retter

Delingstjenesten Grabster til byr kjøp og salg av hjemmelaget mat fra alle verdenshjørner. På den lukkede Facebook-gruppa legger hjemmekokkene ut bilder av maten de lager og selger den til avtalt pris.

Vi har meldt oss inn og fått kjapt svar om godkjenning.

Image with visual paralax effect

Bildene av maten til vietnamesiske Mi Dori vekket appettitten vår og vi sendte henne en melding med bestilling. Etter fem minutters kommunikasjon via Messenger hadde vi en avtale, og det var bare å begynne å glede seg.

Dagen etter møtte vi opp på avtalt sted, og fikk maten levert som om det var take-away fra en hvilken som helst restaurant i byen. Meget proft, enkelt og greit, store porsjoner og ikke minst nylaget.

Alt til en meget rimelig penge. Så spørsmålet er om hjemmekokkene i det hele tatt tjener noe på en slik ordning? Ifølge Me Dori er det ikke pengersom driver henne. Viktigst for henne er å spre kjennskap til vietnamesisk mat.

– Det beste med den vietnamesiske maten er at den er sunn, delikat og full av smaker!  Jeg vil gjerne gi flere nordmenn muligheten til å spise den, sier hun.

Vi ble lokket av tilbudet til vietnamesiske Me Dori og hennes egenkomponerte Crispy Rolls – mmmm!

Me Dori kom til Norge og Trondheim sammen med mannen sin som fikk jobb her. Foreløpig er hun hjemmeværende med barn og bruker gjerne formiddagen til å forberede take away mat til Grabster-kunder.

Hvordan har responsen vært?

– Jeg har fått mange gode tilbakemeldinger fra folk i Trondheim som gjerne vil prøve flere retter. For meg er det et bevis på at de liker maten min, og det gjør meg glad, forteller hun.

Drømmen er å åpne egen restaurant i fremtiden.

Über for mat
Tjenesten er utviklet av NTNU studenter som ville lage «Über for mat» – nå har de også utviklet en app som viser hvor det er mulig å få tak i hjemmelaget og god mat i nærheten av der du bor.

Tidligere i 2016 har de både blitt kåret til «Årets app» og «Årets studentprosjekt» for sin oppfinnelse.

Appen vil snart være tilgjengelig for nedlastning. I mellomtiden kommer du langt med å ha tilgang til Facebook og kommunisere din bestilling på engelsk.

[powr-twitter-feed id=26f9937b_1477233443]

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre