Vi treffer henne hos Mester Grønn i Nordre:

– Jeg tenkte å spre litt glede i hverdagen med blomster, sier Erna Stephanie Iversen til trondheim24.no.

Den blide og spreke 77-åringen smiler bredt og forteller at det ikke er første gang hun opplever karantene og smittefrykt:

– Jeg opplever tiden vi er i, som litt guffen. Jeg er ikke redd, men jeg er såpass gammel at jeg husker tiden med turberkulose Den gangen var det også dråpesmitte så jeg har lært meg hvordan jeg skal forholde meg til renhold og håndvask. Det blir ikke så mye «kissing and cuddling» nå da. Mest tenker jeg på barnebarna, men vi får ta det igjen. Oppfordringen min er at man må være skjerpa og følge med. Jeg sier som Gro (Harlem Brundtland red.anm) Vær litt nabokjærring. Det er mange måter å være ensom og alene på. Og det kan være farlig, fastslår Erna.

Roligere enn skjærtorsdag

De fleste butikkene har valgt å stenge dørene i Midtbyen:

Nordre er roligere enn skjærtorsdag før påske. Noen velta gatebukker, en enslig due og ett og annet menneske er det eneste å se, klokka ett på dagen. Mester Grønn som ellers pleier å være en travel butikk, er nesten tom.

Omsetningen halvert, ifølge butikkleder Mona Føll:

– Vi har mange bedrifter som til vanlig handler hos oss, men nå har de fleste hjemmekontor. Butikkene utgjør normalt 1/3 av omsetningen og nå er hele bedriftsmarkedet borte.Vi har måtte permittere fem av sju. Vi vurderer fra uke til uke om vi skal stenge helt. Heldigvis har vi ikke hatt noen syke ennå. Men vi har en del å holde på med, siden vi er så få på jobb. Det blir en del rengjøring. Vi vasker alle kontaktflater jevnlig med sprit i tillegg til de daglige gjøremålene. I forholdt til smitten, ser vi også at folk er ekstra oppmerksom nå. De holder god avstand og bruker spriten vi har satt frem til håndhygiene.

Image with visual paralax effect

Foto: Frank Valde

Vi står midt i butikken og prater, blant et hav av friske roser i alle farger og grønne stueplanter.

– Varene kommer stort sett fra norske gartnerier som alle er i rute. Det vi kjøper fra utlandet har heller ikke vært problemer med å få inn. Handelen går sin gang sier Mona.

– Hva er ditt råd til folk der ute?

– Handle blomster på nett. Det kan virke som at folk har glemt at det går an å få levert blomster på døra. Det kan være fint å vise at man setter pris på hverandre med blomster. En annen aktivitet for de minste, er å kjøpe frø. Nå er det mange som har god tid. Karse for eksempel, man kan følge med fra dag til dag hvordan det gror. Alt du behøver er litt fuktig papir og en tom beholder, så er du i gang.

Stenger butikken lørdag

Bianco på Nordre har ennå  åpent. Men ekstravikar Anne Lovise Finnøy Bakken har allerede fått beskjeden: Lørdag blir hun permittert. Da stenger butikken:

Image with visual paralax effect

Foto: Joakim Halvorsen

– Det har vært  vært stille, så jeg prøver å rydde. Jeg jobber som fast ekstra i tillegg til å være student. 70 prosent av studentene er avhengig ekstrainntekten. Jeg kjenner mange som ikke får betalt regningene. Så jeg får leve på foreldrene mine fremover. Folk jeg kjenner har tatt sine forholdsregler og de som kommer inn i butikken holder avstand og tar ikke mye på ting. Folk er bekymret, sier Anne Lovise.