– Vi er på trivselspatrulje i disse koronatider. Vi har stengt våre lokaler og vi vet det er mange sårbare sjeler som er ute i gata nå. Kafeene har vi måtte stenge, men vi holder fortsatt Hveita og Prinsens Gate åpen, men kun for utdeling av mat. Da får de som kommer  matposer utdelt i døra, forteller offiser Elin Kyseth og Britt Marit Sundberg, leder for omsorgssenteret til Frelsesarmeen.

Det er formiddag på Nordre. Folketomme gater. En enslig due tar en liten sving over hodene på oss mens vi skutter oss mot den sure vinden som driver gjennom gatene.

– Vi prøver å være der for alle sammen og ikke bare rusavhengige. Når vi går rundt i byen prøver vi å være til stede på de sosiale arenaene og der folk er. Vi opplever at det er flere som tar kontakt for å slå av en prat om både vær og vind, men også om økonomi, permittering, ensomhet og alenehet. Vi er alle mennesker, vi må prøve å være det sammen. Vi er inne i en tid hvor det er viktig å ta vare på hverandre sier Elin Kyseth.

Image with visual paralax effect

Elin Kyseth, leder for Trondheim Korps Frelsesarmeen (til høyre) og Britt Marit Sundberg, leder for Frelsesarmeens omsorgssenter. 

– Treffer dere andre mennesker som behøver hjelp på gata som dere ellers ikke ser?

– Flere som tar kontakt er i karantene og er permittert. De søker råd og noen får litt ekstra mat også.

Har dere sett nye fjes på matutdelingstasjonene?

– Ja. jeg vet at Hveita har 40-70 personer innom hver dag. Vi har over 210 mennesker månedlig for å få litt mat og en prat. Når det kommer folk innom hos oss prøver vi å kartlegge de med telefonnummer slik at vi kan holde kontakt med dem. Det er om så for en liten prat. Det er viktig at de har noen å snakke med om de har tunge tanker, eller andre ting.  Vi prøver å ha folk ute på gata, og vi prøver å ha oppsøkende virksomhet.

Matutdeling

– Åh. Er den til meg? Tuusen takk! Dere er snille, jeg er glad i dere!

Vi er på Torvet. Ved en bil står noen mennesker lett spredt. To damer har nettopp fått en matpakke i hånda. Fersk omelett og brødskive. De smiler.

Kjetil Karlsen i helse- og overdoseteamet fra Trondheim Kommune smiler tilbake.

– Ingen problem dere. Vi er her for dere, roper han tilbake.

Det vinkes.

Helse og overdoseteamet fra Trondheim kommune er på jobb som vanlig. Teamet består av to stasjonære og fire personer som er ute på gata. Nå har de funnet andre og nye måter å treffe brukerne på.

– Jevnt over er vi på gata hele tiden, men nå er vi er mere ute på grunn av stenging av Gryta.

Image with visual paralax effect

Kjetil Karlsen i helse- og overdoseteamet i Trondheim Kommune. 

Gryta som ligger i Kjøpmannsgata, har vært et samlingssted for mennesker på skråplanet. Der har kommunen helsestasjon og skadereduksjon som et tilbud for de som behøver det aller mest.

For tiden er helsestasjonen åpen, men det blir gjort en individuell vurdering av hver enkelt som kommer innom.

-På grunn av at vi ikke kan slippe inn folk på Gryta lengre, er vi nødt til å være oppfinnsomme. Derfor deler vi ut maten der vi vet vi treffer folk. Det er viktig med ernæring, og vi følger med slik at de som kommer får seg en god og matbit. Vi har en fremragende kokk på gryta som sørger for at maten inneholder de riktige næringsstoffene. Vi er utdannet helsepersonell og vurderer helsa til brukerne fortløpende.I sekken har vi alltid med rent brukerutstyr for utdeling.

I dag er alle varmestuene stengt på grunn av smittefaren. Det eneste stedet som har åpent er Vår Frues kirke, som har gudstjeneste mellom klokken 1400 og 1430 hver dag. Der kan man få en kaffetår, men det er ikke plass til mer enn 10 om gangen.

Hospitset til Frelsesarmeen er det eneste tilbud for overnatting og har fem sengeplasser.