Anledningen er REIN Tråante 2017, som arrangeres 6.-8.februar, og som setter fokus på rein som råvare i den samiske kulturen.

–Denne uka kan du ta turen innom flere restauranter i byen og smake på noen av de villeste, sunneste og mest eksotiske råvarene vi har i Norge, forteller Aslaug Rustad fra Oi! Trønders Mat og Drikke.

De for den tekniske gjennomføringen av REIN Tråante 2017.

Kristin er prosjektleder for Rein Tråante 2017, som foregår i den svære lavvoen på Torvet.

Kristine Rise fra Oi! Trøndersk Mat og Drikke er prosjektleder for Rein Tråante 2017, som foregår i den svære lavvoen på Torvet de neste tre dagene.

Men hovedarrangørene av den samiske matfestivalen er Markedsutvalget for reinkjøtt, Innovasjon Norge og Reindriftens Utviklingsfond.

–I det samiske kostholdet har reinsdyrkjøtt en sterk og naturlig plass, og det samiske folket har til alle tider hatt rein som det viktigste næringsgrunnlaget, sier Rise.

Denne uka har du muligheten til å lære mer om rein og smake på en rekke ulike retter hvor reinskjøtt har fått hovedplassen når 11 ulike restauranter setter reinskjøtt på menyen.

I Mathallen kan du smake på hjemmelaget leverpostei eller velge en reinsdyrskank i Bidosbuljong. De tilbyr også et eget ostefat under «Smaken av Fjellvidda».

Den indiske restauranten i Søndre gate går for cross-over og har satt sammen sin egen vri i anledning samejubileet.

Her kan du prøve deg på samenes nasjonalrett  med indisk vri; reinsdyrkjøtt uten ben kokt i rødvin og kokos, med fersk champignon, løk og cashewnøtter.

For å nevne noe.

Mathall Trondheim, Indian Tandoori, Caya på Solsiden, Alma´s på Byscenen, Røst på teateret, Folk og Fe på Bakklandet, Havfruen i Kjøpmannsgata og To Rom og kjøkken i Carl Johans gate er alle med på den spesielle reinkjøtthyllesten.

I tillegg serveres det rein både på Lian Restaurant, E.C Dahls Pub og Kjøkken og Tavern på Sverresborg, litt utenfor bykjernen.

I teltet på Torget arrangeres REIN Tråante 2017 denne uken. Her tilbys ulike smaksprøver på reinkjøtt. På utvalgte restauranter i Trondheim setter de reinkjøtt på menyen så lenge den samiske matfestivalen varer.

–Reindrift står helt sentralt i den samiske kulturen, og vi bruker absolutt alt på reinen, forteller Ida Bransfjell, prosjekteder i Tråante 2017.

Hun er selv same, født og oppvokst med reindrift, og er stolt over hvordan det samiske folket lever i pakt med naturen.

–Når vi har slaktet reinen, skal det ikke være noen spor igjen, det skal ikke vises at det har vært en slakteplass, forteller hun.

–Reindrift står helt sentralt i den samiske kulturen, og vi bruker absolutt alt på reinen

På åpningen av REIN Tråante idag kunne man prøvesmake både reinsdyrlår, reinsdyrhjerte og reinsdyrtunge.

Markedet i Lavvoen har åpent mandag, tirsdag og onsdag fra kl 12 – 19.

Hele programmet finner du her.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre