Stjernekokken Even Ramsvik (34) vil gjøre det enkle perfekt – med en personlig vri. Ramsvik har vært innehaver av en Michelin-stjerne med restautanten Ylajali, og har høstet mange gullmedaljer både alene og sammen med Kokkelandslaget. I dag er han daglig leder for Lava Oslo, et kokkekollektiv med 15 restauranter i Oslo og omegn. Even Ramsviks bok «Ny Norsk Mat» ble kåret til Årets beste kokebok i 2017. FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpix.

Potetkaken lages oftest som tilbehør, men den gjør seg også godt som hovedrolleinnehaver på tallerkenen. I ukas oppskriften har den selskap av svenskinspirert skagenrøre. En annen av mine favorittkombinasjoner er røsti med stekt flesk og tyttebærsyltetøy. Om høsten topper jeg gjerne røstien med kantareller og litt timian. Prøv også varianten med ost. Mange legger bare revet ost oppå røstien og steke den i ovn med overvarme etter den har vært i panna. Jeg vil heller anbefale å vende inn revet parmesan eller en annen smaksrik, fast ost rett i potetrøren, steke kakene sprø i panna og spise dem fortløpende.

PS. Øltips til denne retten får du av vinkelner Knut-Espen Misje nederst i saken. 

Først steker jeg en liten og skikkelig sprø testkake, som jeg spiser rett fra panna. En delikatesse! For røsti er best når de stekes i små porsjonsstørrelser. Da får de en knasende deilig utside og en mør, myk kjerne. Lager du en stor kake som må bakes ferdig i ovn, blir den myk på stekeflaten også.

Det er ikke alle potettyper som egner seg like godt. Jeg anbefaler de røde potetsortene. De har passelig med stivelse og holder seg saftige gjennom stekeprosessen.

En sort som mandelpotet, derimot, vil ikke lime seg like godt sammen når røstien stekes. Den vil også bli for tørr. Bakepoteter er mye brukt, der er hendige siden det blir mindre skrellejobb, men smaker litt for lite.

Et råd til slutt: Ikke vær gjerrig på smøret!

Image with visual paralax effect

PANNESTEKT: Røsti kan stekes i ovn, men blir best og sprøest i stekepanne. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix /

Oppskrift: Sprø røstipotet med skagenrøre, løyrom og pepperrot

Ingredienser (2 personer)

4 matpoteter (Asterix eller Beate)

3 ss meierismør

200 g ferske pillede reker

1/4 rødløk

2 ss finhakket gressløk

50 g Kalix-løyrom

2 ss majones

2 ss rømme

1 tommel pepperrot

1–2 sitroner

salt

pepper

Fremgangsmåte

Lag skagenrøre ved å piske sammen rømme og majones til en jevn, tykk saus. Bland inn finhakket rødløk, gressløk, halvparten av løyromkaviaren og rekene. Smak til med salt og nypresset sitronsaft.

SKAGENRØRE: Deilig tilbehør med reker og løyroom. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix /

Skrell potetene, og riv dem på rivjern rett i en bolle. Smelt smøret, og bland det inn. Smak til med salt og pepper. Bruk teflonpanne, og stek en liten prøvekake for å sjekke saltinnholdet.

I panna stekes små porsjonskaker på medium varme. Kakene skal være skikkelig gylne og sprø på utsiden og møre i midten.

Server potetrøstien toppet med skagenrøre, løyrom og en sitronbåt. Ha raust med revet pepperrot på toppen.

I glasset: Arven etter munkene

Knut-Espen Misje underviser vinkelnere ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere kokebøker. Viner importert gjennom Terroir Wines, som han er medeier i, vil ikke bli omtalt i denne spalten. FOTO: Kent Skibstad / NTB scanpix FOTO: Kent Skibstad / NTB scanpix /

Munkenes arvegods bobler over av friske smaker.

Først litt om maten og kombinasjonen. Røsti med skagenrøre passer til en mengde friske øltyper og de fleste unge, fruktige hvitvinstyper.

Weissbier er et godt valg. Friskheten og de delikate smakene passer retten perfekt. Det som skiller weissbier fra andre øltyper, er at den i tillegg til vanlig malt brygges med en andel malt fra hvete.

Franziskaner Hefe-Weissbier Naturtrüb (varenr. 3254002, kr 51,90, butikkategori 2) er brygget etter den gamle bayerske renhetsloven fra år 1516 som dikterer at øl kun får inneholde rent vann, malt og humle. Ølet kommer fra det tradisjonsrike bryggeriet Franziskaner Brauerei i München, som spesialiserer seg på Weissbier. Bryggeriets historie strekker seg helt tilbake til 1300-tallets fransiskanermunker.

Ukas øl er overgjæret og gjæres ferdig i flasken. Ølet er derfor preget av gjærcellene, som gir aroma og smak og samtidig skaper en uklar væske. Fargen på ølet er lys og gyllen, og ølet har et kraftig hvitt skum. Innslaget av hvete i brygget gir ølet en tydelig lukt og smak av sitrus og bananbrød. Dette sitter som et skudd i kombinasjon med retten.

Ølet er perfekt balansert: Det er lett og friskt med en moderat alkoholprosent, samtidig som det har et sødmefullt maltpreg som løfter fram smaken av røsti, reker, løk og gressløk. Den pikante smaken av pepperrot samspiller også nydelig med den sødmefylte hvetemalten, noe som gir kombinasjonen en ekstra dimensjon.

Weissbier har begrenset holdbarhet og bør drikkes med en gang, slik at humlen er så frisk som mulig.

ØL: Franziskaner Hefe-Weissbier Naturtrüb, kr 51,90. FOTO: Produsenten /