Stjernekokken Even Ramsvik (34) vil gjøre det enkle perfekt – med en personlig vri. Ramsvik har vært innehaver av en Michelin-stjerne med restautanten Ylajali, og har høstet mange gullmedaljer både alene og sammen med Kokkelandslaget. I dag er han daglig leder for Lava Oslo, et kokkekollektiv med 15 restauranter i Oslo og omegn. Even Ramsviks bok «Ny Norsk Mat» ble kåret til Årets beste kokebok i 2017. FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpix.

Brødpudding er en veldig anvendelig base for desserter med ulik smak: Du kan bytte ut vaniljen i eggesmeten med kanelstang eller stjerneanis. Servere puddingen med smakssatt krem. Bruke is med en hvilken som helst smak. Eller hva med bærsorbeter, bærkompotter, fruktpureer, rabarbrasuppe? Du kan også tilføye ferske bær, nøtter, karamell. Tilbehørene kan både være varme og kalde.

PS. Vintips til denne retten får du av vinkelner Knut-Espen Misje nederst i saken. 

Brødpudding er gøy å lage for oss som er litt late og ikke liker å følge oppskrifter eller veie ingredienser. Jeg tar det alltid på slump, og resultatet blir stort sett bra. Puddingen blir riktignok ikke alltid like pen, men det er ikke så nøye – det viktigste er at man ikke ender med en tørr pudding. Det kan skje hvis man har for lite smete i forhold til brød, eller hvis man baker puddingen for lenge. Da er det bedre å ende opp med en løsere, saftig pudding som man heller kan servere i glass. Slik jeg gjorde denne gangen.

Ryktet skal ha det til at brødpudding fikk sin plass i historien i 1814. Da eidsvollsmennene møttes for å skrive ned Grunnlov, skal det nemlig ha blitt servert brødpudding hver dag. Så der har du det – brødpudding er så godt at det skaper brorskap. Der er vi enige og tro til Dovre faller!

Image with visual paralax effect

LOFFENS ENDELIKT: Gammel loff forvandles til dessert ved hjelp av en smakssatt melk-/fløteblanding. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix /

Brødpudding med rom-rosin og vaniljeis

Ingredienser (2 personer)

8 skiver loff

2 dl fløte

3 dl helmelk

2 egg

2 eggeplomme

50 g sukker

1 vaniljestang, innmaten

1 dl mørkt sukker

2 dl fløte

1 dl rosiner

mørk rom

iskrem

Fremgangsmåte

Legg rosiner i mørk rom, slik at rosinene er dekket, sammen med en spiseskje mørkt sukker. La det trekke i flere timer, helst over natten.

Kutt loffen i store terninger. Pisk sammen egg, fløte, melk, sukker og frøene fra vaniljestangen, og sil blandingen over loffen. La det få stå og trekke i to timer i kjøleskap.

BAKES: Puddingen bakes i form som enten er smurt eller kledd i plastfilm. FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix /

Kle en brødform eller annen ønsket form med plastfilm, eller pensle den med smør. Forvarm stekeovn til 150 grader og lag et vannbad som formen passer i. Hell brødblandingen over i formen, og bak den i vannbad i ovnen i ca. 30 minutter – avhengig av formens mål.

Sett puddingen kjølig etter den er bakt, slik at den får sette seg.

Smelt det mørke sukkeret til karamell, og tilsett fløten. La blandingen få koke opp, slik at sukkeret løser seg opp, og avkjøl.

Server puddingen med rosiner, karamell og en god vaniljeis.

I glasset: Dessertvin med historisk sus

Knut-Espen Misje underviser vinkelnere ved Kulinarisk Akademi, og holder også vinkurs for folk flest. Han er medforfatter på flere kokebøker. Viner importert gjennom Terroir Wines, som han er medeier i, vil ikke bli omtalt i denne spalten. FOTO: Kent Skibstad / NTB scanpix FOTO: Kent Skibstad / NTB scanpix /

Dessertvin er nydelig til sitt bruk, og Ruster Ausbruch er en av de aller beste.

Ukas vin kommer, som navnet tilsier, fra Rust – en romantisk liten landsby på vestsiden av innsjøen Neusiedlersee. Vi befinner oss helt øst i Østerrike, mot grensen til Ungarn.

Ruster Ausbruch er en vin med lang historie, vintypen ble faktisk registrert som varemerke allerede i 1524. Vinmarkene rundt sjøen Neusiedlersee er perfekte for druer som skal angripes av edelråte – eller Botrytis Cinera som det heter på fagspråket.

Ruster Ausbruch har omtrent samme sødmegrad som sin tyske slektning Beerenauslese, men ofte noe høyere alkoholnivå. Historien starter med Heidi Schröcks tre grandgrandtanter, som startet å produsere vin i 1927. Heidi selv overtok styringen fra sin far tidlig på 1980-tallet og regnes i dag som en av de aller beste vinmakerne i Østerrike. Hun har spesialisert seg på søtviner av høy klasse.

Heidi Schröck Ruster Ausbruch Flügel der Morgenröte 2015 (varenummer 6868302, kr 529,90, bestillingsutvalget) er laget av 50 % Welschriesling og 50 % Weissburgunder, som lagres i to år på brukte eikefat.

Med sine nesten 200 gram sukker per liter er vinen ganske søt og tyktflytende, med en imponerende lengde og konsentrasjon som balanseres perfekt av knivskarp syre. Den nærmest smelter sammen med brødpuddingen, isen og sausen i en syndig symfoni av smaker.

Til tross for at denne typen viner er utrolig gode å drikke i sin ungdom, er de også meget lagringsdyktige. Hvis du noen gang har lurt på hvilken vin du skal gi barnebarna dine i dåpsgave, så er svaret gitt her – for denne vintypen holder seg i generasjoner.

VIN: Heidi Schröck Ruster Ausbruch Flügel der Morgenröte 2015.