Hovedbilde: Fv: Margrete Abelsen, utstillingsprodusent hos TSSK og Kunstner Maiken Stene

I utstillingen «Via Norske Fjell, del 1» undersøker kunstneren Maiken Stene hvordan det nasjonalromantiske landskapsmaleriets sterke historie har påvirket hennes eget og vårt bilde av den norske naturen. Stene presenterer en helhetlig installasjon bestående av studier, video og store ekspressive malerier med utgangspunkt i opplevelsen av kjente utsiktspunkter på Vestlandet, heter det i museets presentasjon av utstillingen.

Image with visual paralax effect

Maiken Stene: Destinasjon 8 (2019), olje på lerret, 210 x 180 cm. (i forgrunnen: maleri av utklipte utsnitt fra video).

Indre mentale bilder

Maiken Stene har en fast fremgangsmåte når hun jobber på lerret. Først går hun ut til de utsiktspunktene hun ønsker å undersøke og tar inn inntrykkene. Hun har ikke lov til å fotografere, kun se og huske.

Premisset for bildene hennes er akkurat det; minner. Prosjektet hennes har gått ut på å tilegne seg, og forstå den norske kunsthistorien. Gå i malernes fotspor og prøve å forstå hvordan de så, tenkte når de sto på disse utsiktspunktene på Vestlandet. Så ta med seg det inn i sitt eget studio.

– De gamle kunstnerne hadde jo ikke fotoapparat. De laget kun skisser på stedet, veldig nøyaktige skisser. Og ofte satt de et annet sted i verden når de malte, langt unna stedet som utgjør motivet. De hadde kun disse skissene, og sine indre mentale bilde. Og det er ganske imponerende når man ser resultatet, forteller Stene.

Image with visual paralax effect

Maiken Stene: Road to Nowhere (2019), videoloop. 

Og de første 20 minuttene er viktige. Da maler hun, med hendene direkte på lerretet, inntrykk og minner av det hun nettopp har sett og opplevd. Hun jobber med følelsen av minnet.

– På dette punktet i prosessen er det kjempeviktig «å være» i denne følelsen. Den første kraften. Jeg jobber tilfeldig, planlegger aldri et bilde på forhånd. Det er resultatet av disse 20 minuttene, den komposisjonen som nå er på lerretet jeg må forholde meg til, sier hun.

Så trer hun tilbake og ser verden videre. Et maleri vil aldri vil kunne gjengi virkeligheten. Det er en illusjon, en kulisse. Derfor blir maleriet en verden i seg selv. Det viser hennes opplevelse av naturen. For selv om man kan si at nasjonal romantikernes bilder er veldig realistiske, så er de i realiteten mer romantiske og storslagne enn i virkeligheten.

I et intervju i Visp forteller Stene hva som motiverer henne:

– Jeg motiveres altså av selve prosessen av å lage kunst, og av at jeg noen ganger finner et ekko av det sublime i andres kunstneriske uttrykk, så jeg ser at det er mulig! Jeg kan få glimt av det i gamle detaljerte malerier, høre det i svulstig engelskspråklig litteratur og i musikk i ulike former. Kunst som klarer å være totalt omsluttende – samtidig som den er enten åpenbart gjennomsiktig eller på en mer snikende måte viser at den er en konstruksjon, er veldig inspirerende, sier Stene.

Helt unik stil

Margrete Abelsen, utstillingsprodusent på TSSK, beskriver hva vi vil få oppleve i TSSK lokaler under utstillingsperioden:

– Maiken Stene jobber på en svært spennende måte med utgangspunkt i maleri, hvor hun viser at dette mediet kan utvikles i ulike retninger og kan ta helt andre former enn som bilde på vegg. I sitt prosjekt undersøker hun hvordan opplevelsen av et landskap kan gjenskapes på lerretet og hvordan det norske romantiske landskapet faktisk er en konstruksjon. Hun maler, som de kjente romantiske landskapsmalerne, etter minnene og ideene om et sted. Det blir derfor aldri en helt realistisk gjengivelse, forteller Abelsen.

– I utstillingen hos oss på Trøndelag senter for samtidskunst viser hun flere sterke landskapsmaleri som bærer preg av hennes helt unike og karakteristiske stil, med abstraherte former og en skarp og spenstig fargebruk. Enkelte av maleriene har hun brukt månedsvis på å ferdigstille, mens med andre har hun stoppet å male på etter 20 minutter for å kunne gi uttrykk for en mindre konstruert naturopplevelse. Hun viser også to videoer. Den ene er en collage av fotografier hun har tatt av vestlandske landskap, hvor selve utsiktspunktet er klippet bort. Disse utklippene får vi se i form av malte skilt plassert rundt i utstillingen slik at de er med på å navigere vår egen opplevelse i utstillingsrommet. For det er jo det det i stor grad handler om – opplevelse, avslutter hun.

Fakta om utstillingen:

Maiken Stene (f. 1983, Soknedal) har utdanning fra Konsthögskolan i Malmö og Cooper Union i NYC.

Åpningstider:

Onsdag – fredag: 12 – 17

Lørdag – søndag: 12 – 16

Fredag 13. september kveldsåpent under Kulturnatt kl. 12 – 21