Hovedbilde: Helene Dukkert forteller om bildene til nysgjerrige naboer som kommer innom

På grunn av koronaviruset måtte Babel visningsrom for kunst holde midlertidig stengt fra 12.mars. Babel åpner igjen med nytt utstillingsprogram i august. De fleste utstillingene som skulle ha funnet sted denne våren har fått nye datoer og vil åpne henholdvis til høsten og til neste vår.

– Men vi skal ha en performancen Quantum Entanglement, et samarbeid med DansiT. Bak prosjektet er dansekunstnerene Anna Thu Schmidt og Gunhild Løhre samt musiker Björn Guo. Performancen vil bli vist 13. juni kl 19 – 20 og 14. juni kl 14 – 15. Som publikum kan se inn fra gata i midten av juni, forteller Lena Sokki til Trondheim 24.

Det har lenge vært stille bak vinduene våre på Babel visningsrom for kunst, men lørdag den den 13. juni og søndag den…

Posted by Babel visningsrom for kunst on Saturday, 6 June 2020

Babel visningsrom for kunst ligger ved Lademoparken. Forbipasserende i Mellomveien kan vindus-shoppe visuelle utstillinger i Babels store utstillingsvinduer. I utstillingsperioden er Babel åpen på dagtid. Man kan gå inn og se, og snakke med galleriverten om man vil det. Babel har også en liten bokhandel.

Trondheim 24 møtte prosjektleder for Babel Lena Sokki og assistent Maria Sandvik Gjerde som forteller om Babel visningsrom for kunst:

– Publikum utenom selve kunstmiljøet er viktige for Babel, sier Maria.

– Forbipasserende blir nysgjerrige og kommer inn og vil se. Det kan være folk i nabolaget som ellers ikke oppsøker kunst som kommer inn og spør. Det er vi glade for. Det er derfor vi har et lokale med store vinduer ut mot gata på Lademoen, sier Lena.

– Mange står utenfor og ser inn i fra gata. Mange kommer også inn og sier at de bare skal se i fem minutter, og blir her og snakker med oss, og ser i bøkene vi selger, sier Maria.

– Noen sier de synes utstillingen ser gøy ut og vil at vi skal fortelle. Mens andre synes det er fint å møte kunsten med egne opplevelser, sier Lena.

– De fleste har noe å si om kunst, om det bare er at samtidskunst eller konseptkunst ikke er noe for dem. Men det er veldig varierte utstillinger, sier Maria.

I tidsrommet mellom utstillingene står lokalene tomme. Men det er ikke en dødperiode for de som jobber med utstillingen. Når utstillingene er på plass holder Babel åpent med verter som tar imot besøkende som vil se kunsten.

Elevene på Kulturskolen på Lademoen, der LKV-kunstnere underviser ( Lademoen Kunstnerverksteder) bruker å besøke Babels kunstutstillinger:

– Det er viktig at Babel også har utstillinger for barn, slik at de blir naturlig for dem å se kunst, sier Lena.

– Nå er også Rosendal Kafé åpnet. Det er kjempefint at vi har et fått et fint sted å gå etter utstillingsåpninger her i Østbyen, sier Maria.

Lena Sokki og assistent Maria Sandvik Gjerde.

Kunstnerstyrt

Kunstnere fra Lademoen Kunstnerverksteder har drevet galleri i Mellomveien 4 siden 2001. Grunnen til å ha et visningsrom var i utgangspunktet fordi LKV har et Artist- in- residens- program med to gjesteleiligheter med atelié for internasjonale kunstnere. Når perioden for residensprosjektet var avsluttet var det fint å ha et visningsrom hvor gjestekunstnerne kunne stille ut etter endt resdentperiode.

– Det er derfor det heter Babel, gjestekunstnere fra hele verden med forskjellige nasjonaliteter og språk, sier Maria.

Internasjonalt sted for nyutdannede kunstnere

I tillegg til Artist-in-residentkunstnere har Babel utstillinger med kunstnere fra Norge, Scandinavia og andre internasjonale kunstnere som søker utstillingsplass.
Et atelie på LKV er avsatt til nyutdannet kunstner som man kan søke på når man går siste året på Kunstakademiet i Trondheim. De får også utstillingsplass på Babel.

Lena samarbeider med Babels fagkomité som kan sikre et bra og variert program. Komitéen består av et utvalg av kunstnere fra LKV sammen med et ekstern representant fra Trondheims kunstscene.

– Det er viktig med en komité av forskjellige kunstnere til å vurdere søknadene som kommer inn for å sikre en spredning av type kunst. Forskjellige kunstuttrykk og fagområder som kan vurdere forskjellige kunstformer, sier Lena.

Forskjellige kunstformer kan være lydkunst, maleri, tekstil, video og foto, installasjoner, og performance.

Babel har også gitt utstillingsplass til to søkere fra siste høstens Open Call og en residentkunstner.

–Open Call åpner for å sende inn, og å ta inn søknader fra kunstnere om utstillingsplass. sier Maria.

Til sammen har Babel ni soloutstillinger i året.

Et ikke-kommersielt visningsrom for kunst

Babel får støtte fra Kulturrådet og Trondheim kommune. Alle LKV-kunstnerne bidrar også med et støttebeløp som en sikkerhet for at budsjettet skal være stabilt. Støtten går til honorar til kunstnerne som stiller ut.

– Babel er ikke- kommersiell. Det blir solgt litt og inntekten fra salg går tilbake til kunstnerene. Vi har solgt mindre verk til privatpersoner, og større verk til offentlige institusjoner, sier Lena.

– Og vi selger endel bøker, sier Maria.

– Hvorfor trenger vi et kunstnerstyrt visningsrom?

– Vi representerer noe annet enn de store kunstinstutisjonene. Vi kan ta mer risiko med uetablerte og ukjente kunstnere, og satse på usikre kort, sier Lena.

– De er profesjonelle kunstnere, men vi aner ikke hva de skal gjøre når de får jobbe med rommene i Babel. Det gir oss en fin energi når vi ikke vet, smiler Maria.

– Vi vil vise tillit til kunstnerne, sier Lena.

– Det er viktig for kunstneren, sier Maria.

Atelié Babel

Atelié Babel er et nytt treårsprosjekt som skal gjøre Babel mer synlig for publikum og sette kunstnernes lønn på dagsorden. Prosjektet gir en utvalgt kunstner  en anstendig lønn på 100.000,- for å ha åpent prosjektrom på Babel i desember og januar.

– Vi søker etter kunstnere som kan holde åpen dag og inviterer folk inn i prosessen. Prosjektet er en måte å sette kunstneres lønn på dagsordenen, sier Lena.

Vanlig lønn for en kunstner ligger på 10.000-12.000,- pr utstilling, som gjør at de fleste må ha en jobb i tillegg til yrket sitt. Atelié Babel-prosjektet gir også kunstneren mulighet til å ta permisjon fra pengejobben.

– Da vi utlyste Atelié Babel med 100.000,- i lønn reagerte kunstnerne på at det måtte være en skrivefeil i beløpet. Det forteller mye om hvordan det står til med kunstnernes vilkår, sier Lena.

Den gjennomsnittlige årsinntekten for billedkunstnere fra kunstnerisk virksomhet er ca 90 000 kr. De første prosjektkunstere som får Babel som arbeidsrom i to måneder er de lokale kunstnerne Veslemøy Lilleengen og Yanir Shani.

Duckert & Detroit

Utstillingen som ble stengt av koronaviruset 12. mars var Blue Chip Baby av Helene Duckert og Kjetil Detroit Kristensen. Duckert & Detroit er nyetablerte kunstnere. Deres kunstverk er et forskningsprosjekt på kunstnerlønn og kunstøkonomi som skulle ha lansering på Babel og siden videreføres.

– Kunstnere har den laveste inntekten av alle yrker. Hvor i næringskjeden man er som kunstner avhenger av invitasjoner. Med denne utstillingen undersøker vi strukturene, og hva som skal til for å slå igjennom som kunstner. Noen kunstnere har avkastning uansett, Blue-Chip-Artists vil aldri synke i verdi, forteller Duckert.

Blue-Chip-Artists er et begrep kunstnerene Helene og Kjetil har skapt i forbindelse med sitt kunstprosjekt. du kan lese mer om det på babelkunst.no under exhibitions.

Som kunster har man ikke noe budsjett. For å vise denne virkeligheten har Duckert & Detroit T- skirts med 18 karat gull i silketrykken som byttemiddel for trykk av plakater og silketrykk som en del av kunstprosjektet Blue Chip Baby.