– For meg som scenekunstnere her i regionen betyr et nytt teaterhus masse. Vi har nå fått en scene med helt andre muligheter for å skape den der fantastisk rare teite merkelige scenekunsten som man bare drømmer om å klare å lage. Dessuten får byen en scene som har så mye større muligheter til å huse kompanier fra hele verden. Vi er innmari heldig. Nå håper jeg at folk vet å bruke stedet, sier Katja Brita Lindeberg, som 23.august, 20.00 ønsker velkommen til ur-premiere på forestillingen «Isbjørnpappaen» av Katja Brita Lindeberg Produksjoner.
LES MER: SLIK BLIR BYENS NYE KULTURHUS – ROSENDAL TEATER
Dypt personlig
Isbjørnpappaen er en en dypt personlig historie om et far-datter-forhold. Isbjørnen er et av verdens farligste, mest kompromissløse og samtidig mest sårbare dyr. Den bor mutters alene i isødet. Isbjørnhannen kan finne på å spise barna sine. Så hva gjør man når man har en pappa som er som en isbjørn? Og hvordan unngå å gå i samme spor, når man som voksen kjenner ser seg selv i ham? Kan vi leve alene, eller blir vi først til sammen med andre?
– Isbjørnpappaen er det mest personlige prosjektet jeg noensinne har laget, så mer enn noe annet har prosessen med «Isbjørnpappaen» handlet om å møte seg selv og historien sin, på godt og vondt. Det er mye tvil i et sånt prosjekt. Er min historien verdt en forestilling? Hva er privat? Hva er personlig? Jeg tror at det personlige kan være veldig universielt. Kanskje er det i nettopp det nære at vi kan finne det som blir viktig og sterkt. Når jeg selv går på teater er det jo det som berører meg, en sånn ærlighet, når skuespillerne bare er mennesker og egentlig ikke spiller roller.
Lindeberg bruker i denne vakre og sterke forestillingen isbjørnlivet som bilde på sin egen ensomhet, på farens liv og sin egen vei som isbjørndatter. Hun undersøker ensomheten i et øde landskap, hvor det nærmeste er det mest krevende. Forestillingen er en kjærlighetserklæring til isbjørnpappaer, men også et oppgjør med en av menneskets største redsler; å bli isolert og fratatt mulighet til kjærlighet og tilhørighet.
Medvirkende:
Manus: Katja Brita Lindeberg
Skuespiller: Katja Brita Lindeberg
Regi: Kjersti Haugen
Scenograf: Sissel Romme
Komponist: Toni Martin Dobrzanski
Lysdesigner: Ingrid Skanke Høsøien
Produsent/inspisient: Emily Fischbeck Luthentun
Videoarbeid: Sissel Romme
Videomateriale av: Alex Hinchcliffe, Barbro Lindeberg og Sissel Romme.
Videoteknisk bistand: Lasse Munk og Emily Fischbeck Luthentun
Scenografassistent: Pernille Lehnert
Lydteknisk bistand: Jan Willy Aune
Produsert av: Katja Brita Lindeberg Produksjoner
Co-produsent: Teaterhuset Avant Garden
Samarbeidspartner: Turnéteatret i Trøndelag