Hovedbilde: T.v: Kurator Morten Spjøtvold. Foto: Stian Nybru. T.h: Snorre Sturlason, «Kongesagaer» (1899). Foto: Freia Beer/Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.

Nå har de nylig åpnet en ny bokutstilling som spenner fra praktutgaver av Bibelen i skilpaddeskall og den franske Encyclopedien fra 1751, til barnebøker av Brødrene Grimm og 1950-tallsutgaver av Bonytt.

Fra museets magasiner har man også funnet frem et utvalg vakre plansjeverk fra rundt 1900, som opprinnelig skulle være til inspirasjon for byens arkitekter og håndverkere, heter det i en pressemelding fra museet.

PS. Saken fortsetter etter bildene.

Denis Diderot m. fl., «Recueil de planches: Naturhistorie» (1768). Foto: Freia Beer/Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.
Johan Meyer, «Norsk treskjærerkunst» (1899). Foto: Freia Beer/Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.
Nederlandsk bibel med skilpaddeskall og sølvspenner (1707). Foto: Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.
Arnold Lyongrün, «Plansje fra Neue Ornamente» (1899). Foto: Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum

Kurator Morten Spjøtvold håper at utstillingen vil få publikum til å se på bøker med nye øyne.

– I en tid hvor interiørkonsulenter ber oss om å snu bøkene i bokhylla feil vei, er det viktig å minne om at bøker ikke bare er en kilde til kunnskap og opplevelse. De er også kunstobjekter med vakker innbinding, stilsikker typografi, praktfulle illustrasjoner og nyskapende grafisk design. Jeg håper at alle som ser utstillingen blir bevist på bøkenes estetiske egenskaper, sier han i pressemeldingen.

Utstillingen er laget i anledning Bokåret 2019, som markerer 500-årsjubileet for at de første norske bøkene ble trykket.

Kan bli permanent

– Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum eier et av de største museumsbibliotekene i Midt-Norge. Mitt håp er at museet i et fremtidig nybygg kan gjøre disse bøkene tilgjengelig på permanent basis, sier direktør for museet Åshild Adsen.