Foto: Joakim Halvorsen

Innspillingen av storsatsingen «I Olavs fotspor», som er en historisk og dramatisert dokumentar som skal vises på NRK, nærmer seg slutten. I helga ble en av nøkkelhistoriene om Olav den hellige spilt inn på Sverresborg museum:

Erklært hellig

– Her blir legemet til Olav Haraldsson – som han egentlig heter – erklært hellig, Det skjer ett år og fem dager etter hans død på på Stiklestad. Det skjer foran Klemenskirka opprinnelig, men vi spiller det inn på Sverresborg foran en stavkirke som ligner. Det er etter denne hendelsen at Olav den hellige dyrkes av Olavs-kulten med pilegrimer til Nidaros og det hele. Han blir erklært som «Norges evige konge», forteller Stian Trovik,  fotograf og medeier i Ekkofilm.

Image with visual paralax effect

Ikoniske hendelser

Storsatsingen «I Olavs fotspor» har allerede spilt inn mange ikoniske historiske hendelser:

– Vi har rekonstruert slaget på Stiklestad og at han river London bridge. Vi har også dramatisert vikingtokt og at han døpes i Rouen i Frankrike. Nå begynner vi å nærme oss slutten innspillingsperioden, i hvertfall for rekonstruksjoner. Snart trer vi inn i etterarbeid og klipp. Planen er å bli ferdig til høsten neste år og serien på tre episoder skal vises på NRK, med Kristoffer Hivju og kona Gry Molvær Hivju som reisefølge rundt omkring i Europa, forteller Trovik.

Gjengen i Ekko film bruker gjerne en hel arbeidsdag på en til to scener som har en varighet på max et minutt ferdig klippet:

– Men det er  jo bare innspilling. Legger du til arbeidet med digitale effekter og annet etterarbeid, så kan det godt ta flere uker med arbeid med en liten scene. Nå vil det ikke ta så lang tid med det vi spiller inn nå, for her har vi alt på plass og det er ikke nødvendig å legge til så mye, forteller Trovik i Ekko film, som er et dokumentarfilmselskap som holder til Trondheim og Oslo. Spesialiteten er historiske dokumentarfilmer, gjerne med dramatiseringer som virkemiddel.

Image with visual paralax effect

– Det er mange med imponerende skjeggvekst her. Hvor finner dere alle sammen?

– I første runde la vi bare ut et bilde på Facebook, hvor vi søkte etter statister med langt hår og skjegg. Det spredte seg til hele landet. Etter 200.000 visninger endte vi opp med en flott liste over skjeggete karer. Så har det meldt seg på en gjeng fra klubben Skjeggmenn. Og de har vært utrolig til å stille opp. Vi har fått på plass en utrolig statistgjeng, og det er artig å se at flere ser ut til å ha blitt venner også utenfor innspillingen, sier Trovik.

Image with visual paralax effect
Image with visual paralax effect
Image with visual paralax effect
Image with visual paralax effect