Rosendal Teater ble åpnet i helga med brask og bram:
Ordføreren startet talen sin med å proklamere første vers av Rosendalsmarsjen, samme sang som var med å åpne Rosendal teater for nøyaktig 98 og et halvt år siden:
– Jeg er glad for at det er akkurat Rosendal Teater som skal fylle dette gamle bygget, et av byens vakreste og mest spesielle bygninger. Dets nesten 100 år lange historie fylt av kultur kan nå fortsette videre. Sammenslåingen av Avant Garden og DansiT, vil gi ny kraft og nye muligheter, og jeg misunner de som skal få jobbe på huset. Det ligger til rette for spennende prosjekter som vil være en vitamininsprøytning for teaterlivet i Trondheim og i Trøndelag, og gi mange fantastiske øyeblikk. Det tror jeg vil bidra til et enda bredere publikum, sa ordføreren.
Nora Evensen, Teatersjef ved Turneteateret ønsket Teatersjef ved Rosendal Teater Per Ananiassen lykke til med åpningen av nytt teaterhus.
Selv var hun litt glad for at det ikke var hun som skulle åpne hus, da det er litt av en påkjenning, innrømmet hun. Det er bare to år siden Turneteateret åpnet, og de fikk testet både brannalarmen og innbruddsalarmen på åpningsdagen. Det positive var at de da fikk bekreftet at systemet virket. Hun understreket at det også er et godt klima for samarbeid i norsk teater, og det at det innafor 2 år har kommet to nye teaterbygg i Trøndelag viser at det er krefter som ønsker at disse husene skal eksistere, det finnes folk som ønsker å benytte seg av det tilbudet disse teaterhusene tilbyr og det er en seier for kunsten.

Og de store utfordrerne er vel scenekunstnerene selv. Så vi tok oss en prat med noen av de som hadde tatt turen til åpningen av byen nye Teaterhus.
Ibrahim Fazlic stod for den offisielle åpningen av teateret. Og med sin tette tilknytning og kjærlighet til gamle Avant Garden var det kanskje ikke så rart. Som representant for det «nye» var det en moden kjærlighet til scenekunsten og scenerommet som ble formidlet:
– Hele verden befant seg i den lille kjelleren i Olav Tryggvasons gate. En liten, svart kjellerscene hvor ivrige tenåringer får sitte ved teatersjefens bord og hvor deres mening, ikke bare blir hørt, men også etterspurt. Hvor internasjonale kunstnere vrengte sjela si for å formidle verket sitt live foran publikum og hvor publikum ble en del av verket. Hvor vi blir provosert, vekket, forundret, forvirret og befridd fra de trange sosiale rommene vi hele tiden låser oss selv inn i. For å være helt ærlig er det nok denne enorme friheten jeg ble tiltrukket av og som fikk meg til å velge dette yrket. For 9 år siden satt jeg og drakk brus med teatersjefen ved et teater som var viktigste grunn til mitt valg av yrke. I fjor hadde jeg urpremiere på min første produksjon i samarbeide med dette teateret og i dag står vi og ser at verden og friheten har fått bedre vilkår og større plass her i Trondheim, sa Ibrahim i sin åpningstale.
På spørsmål om hvilke håp og forventningen han har til det nye teaterhuset på Rosendal svarer han:
– Teaterhuset Avant Garden var et ekstremt verdifullt hus som nå har fått mye større plass, noe som gir de verdifulle menneskene som jobber der bedre vilkår og all den gode scenekunsten muligheten til å synes bedre Jeg håper Rosendal Teater fortsetter å være et risikovennlig og lekent hus. Også håper jeg at folket i og rundt Trondheim fyller både caféen og publikumsradene slik at Rosendal Teater og Rosendal Café blir et levende hus. Jeg er veldig glad for at denne typen scenekunst har blitt mer synlig. Nå som teaterhuset deler bygg med DansiT tror det kan oppstå kule ting når kuratorene fra de forskjellige husene nå jobber vegg i vegg med hverandre, sier Ibrahim.

Konstellasjoner
Teaterkompaniet Konstellasjonen har base i Trondheim, og har siden 2010 turnert i både inn og utland, blant annet i Spania, Polen, Frankrike, Kamerun, India, Portugal, Sverige og Danmark.

Teaterkompaniet Konstellasjonen: Fv: Ingvild Meland, Janne Brit Rustad, Ina Kiberg og Elizabeth Piro Volan.
– Folk treng hus og hus treng folk, og denne kjente tekstlinjen passer perfekt på forholdet mellom Rosendal teater og scenekunstfeltet i Trondheim – et kunstfelt som i mange år ikke har blitt prioritert i regionen. Det krever mye å få gjennomslagskraft for et slikt prosjekt og vi takker alle som har stått på barrikadene og skaffet Trondheim og trønderske scenekunstnere det huset vi virkelig trenger for å utvikle og utvide feltet. Så ligger det et ansvar både på oss som scenekunstnere i regionen å ta huset i bruk, og tilsvarende for Rosendal teater å invitere folk inn. Vi trenger hverandre. Med tanke på høstens programmering ser dette lovende ut. Vi håper selvfølgelig at barneprogrammet som foreløpig er satt til én søndag i måneden vil bli så populært at teatret utvider satsingen, vi ønsker at stedet blir et yrende kraftsenter for feltet og et naturlig møtepunkt, vi håper å se mer nasjonal og internasjonal scenekunst for alle målgrupper på høyt nivå, og vi gleder oss til å oppleve at enda flere Trondhjemmere oppsøker utfordrende, annerledes, lokal og International scenekunst med bred variasjon i form og uttrykk! og som sagt, vi trenger hverandre.
Aimée Viktoria Kaspersen, leder i Propellen Teater håper åpningen av det nye teaterhuset vil styrke den lokale frie scenekunstscene.
– Den trønderske scenekunsten har høy anseelse nasjonalt , og produksjonen har vært stor. I løpet av de siste 2, 5 årene har 10 av de frie gruppene i byen spilt for over 83000 publikummere , vært i minst 12 land , 3 verdensdeler og 17 fylker. Utfordringen har vært at kun noen av disse har hatt mulighet til å vise sine forestillinger i egen hjemby. Flere har eksempelvis måttet reise til Lokstallen på Stjørdal for å ha sine premierer. Ett av mine håp er derfor at Rosendal Teater kan være med å gi det trønderske publikummet flere opplevelser med god trøndersk scenekunst for folk i alle aldre. Jeg håper at dette huset skal knytte det frie feltet tettete sammen med institusjonen, og at vi oppnår mange fruktbare samarbeid som vil styrke scenekunstfeltet i regionen enda mer.
Lene Helland Rønningen, Kunstnerisk leder i Fabularium , sier seg enig:
– Det er fantastisk at Trondheim har fått et nytt teaterhus slik at vi kan fortsette å få innblikk i stor internasjonal fri scenekunst i den lille byen vår i Europas utkant. I tillegg produseres det svært mye god fri scenekunst på et høyt nivå av scenekunstnere her i byen , blant annet for barn og unge. Det er mitt håp at Rosendal, med dette nye huset, i enda større grad enn tidligere også vil vise et bredere spekter av trøndersk fri scenekunst av høy kvalitet.
Frida Oline Johansen Winther, kulturprodusent i Trondheim Kommune gleder seg til fortsettelsen:
– Vet ikke hva jeg skal si om håp og forventninger til det nye huset. Jeg håper det blir same, same, but different. Det er de samme folka, med de samme visjonene, bare med ny innpakning.»
Coby Omvlee, i Teater Fusentast, var tidligere med i Studio Teater som var en av gruppene som var med å starte Teater Avant Garden på 80-tallet.
Hun forteller at en av de største utfordringene har vært at arealet på scenerommet har vært så underdimensjonert at det har vært flere forestillingen man måtte ha sagt nei til. Dette er noe hun nå håper det er slutt på:
– Tidligere har jo gjestespill på Avant Garden blitt vist både på Trøndelag teater og Verkstedhallen. Samarbeidene i seg selv har vært positive, men det blir fint å falle til ro på ett sted.
– Et annet problem har vært at de som ønsker å se barneteater tror at det (som de frie scenekunst gruppene som feks Fusentast viser) er sært og rart. Og de som liker det som er sært og rart tror at det er barneteater. Den misforståelse har vært med oss hele tiden! Godt teater er godt teater!
For når det kommer til aldersgrenser på teater handler det mest om du er moden nok til å forstå det som du opplever.
– Jeg som voksen leser gode barne- og ungdomsbøker, og jeg ser gode barne- og ungdomsforestillinger. Det er noe allment menneskelig vi beholder!
Men er det en forestilling de vet kan ha litt skumle elementer så har de ulike fremgangsmåter å trygge små og store på:
– Er du redd for å bli litt skremt? spør vi barna. Barna sier nei, Så da spør vi de voksne; Er det noen voksne som er litt redd for å bli skremt? Ja… Pleier noen voksne å svare. Da ber vi de, hvis de blir litt skremt, holde hender. MEN ikke klyp for hardt, for da kan den andre hyle høyt og fler blir skremt. Er dere klare? Da begynner vi….
Selv om vi blir enige om at teater er best sammen andre så er Coby klar på én ting:
– Har jeg valget mellom å se teater alene eller ikke se teater, så vil jeg se teater alene! Det er jo en opplevelse uansett.
