– Når jeg ser Sylvi Listhaug snakker om noe, så gidder jeg ikke lese det. Det er som med Trump. Jeg hører det og hører det, og jeg blir sintere og sintere. Til slutt forplanter hatet og sinnet seg i meg, og jeg vil ikke ha det. Det er det samme med Sylvi Listhaug. Hun skal aldri bli en profet i mitt rom, sier Liv Ullmann.

80 år gammel er hun klar til nok en omfattende turné sammen med Riksteatret. Oppsetningen «Liv» er et uvanlig stykke teater. Gjennom nærmere 50 planlagte forestillinger over hele landet og deretter på Nationaltheatret, skal Ullmann åpne opp om sitt eget liv i samtale med teatersjef Tom Remlov.

– Kan bli kontroversielt

Sistnevnte avbryter Ullmann midt i tordentalen mot eldre- og folkehelseminister Listhaug (Frp) for å fortelle litt om innholdet i forestillingen:

– Du skjønner, det kan godt tenkes at det blir kontroversielt. Det er ikke noe vi sikter oss inn mot, men ettersom vi skal snakke fritt og utfordre hverandre, så vil vi også komme inn på slike ting, sier Remlov.

Og er det noe som engasjerer Liv Ullmann, så er det flyktning- og fattigdomsproblematikk. Gjennom et langt liv har hun flere ganger besøkt flyktningleirer og støttet opp om innsatsen til FN og UNICEF.

Det Ullmann trekker fram som sitt viktigste budskap – både til publikum og Listhaug – er at det ikke finnes noen «den andre».

– Det er oss alle . Det er ikke noe som heter den andre , sier hun.

80 år gamle Liv Ullmann flyr høyt og lavt under prøvene i Riksteatrets lokaler i Nydalen i Oslo. Ullmann skal samtale om sitt eget liv med teatersjef Tom Remlov i en omfattende turné sammen med Riksteatret som har premiere i slutten av september.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix NTB kultur

Utenforskap

Men «Liv», som har premiere i slutten av måneden, handler om mye mer. Ikke minst det personlige.

– Som 13-åring betalte jeg folk for å gå på kino med meg. Jeg hadde ingen som ville gå med meg, forteller Ullmann plutselig.

Og slike historier fra et langt liv kan dukke opp plutselig. Remlov og Ullmann lover spontanitet, selv om noen overordnede linjer er lagt på forhånd av Bentein Baardson, som regisserer stykket.

– Jeg tror alle har opplevd utenforskap og tomhet. Noen opplever det som barn, noen som middelaldrende, sier Ullmann.

Og selv om man har det vondt som 13-åring, kan det alltid gå bedre senere, påpeker hun.

– Kanskje andre som er i den alderen nå, vil se at det ikke kommer an på hva du føler inni deg selv. Det kommer an på hva du gjør med det du føler inni deg.

Naturlig

Legenden selv tror mange vil kjenne seg igjen i hennes historier, selv om hun har levd et liv utenom det vanlige – på innsiden av Hollywood, på scenen på Broadway og i film etter film, og teaterstykke etter teaterstykke.

Denne gangen spiller Ullmann ingen rolle, men seg selv – helt personlig. Det synes hun ikke er særlig vanskelig.

– Jeg er ikke så kjempesofistikert. Men det er å fortelle og være naturlig, sier hun.

Image with visual paralax effect

– Like sprek

80 år gamle Ullmann flyr høyt og lavt under prøvene i Riksteatrets lokaler i Nydalen i Oslo. Hun gestikulerer og nærmest lever ut historiene hun forteller fra sitt eget liv.

Det blir altså ikke noen stillesittende seanse.

– Jeg er like sprek som jeg var da jeg var 75 og 70. Eller jeg tror det selv. Derfor lar jeg kroppen gjøre hva den vil. Jeg er nysgjerrig på livet. Jeg vil lære mer. Jeg vil ha kunnskap, sier Ullmann.

Hun planlegger absolutt ikke å legge inn årene med det første.

– Jeg skal fortsette til jeg dør. Det blir også en merkelig opplevelse. Men jeg håper at jeg er såpass bevisst at jeg vet hva som skjer da også.

– Er dette noe du tenker mye på?

– Ja, det gjør jeg. Men det finnes dem som er langt yngre enn meg som tenker mer på det.