– Det er en slags uoffisiell verdensrekord i ikke å vinne?

– Den ser ut til å være ganske offisiell, sier Morten Lindberg med et smil og henviser til Wikipedia-oppføringen over Grammy-nominerte artister og bransjefolk. Der topper han listen over antall nominasjoner uten gevinst med 20, og slår Brian McKnight (17) og Snoop Dogg (16).

Nå venter nye Grammy-sjanser for Lindberg – dog muligens bare til å øke forspranget.

På jobb i stedet

Lydteknikeren og produsenten er nominert i den gjeve klassen for beste produsent for klassisk musikk, er dobbeltnominert i kategorien for beste surroundalbum og runder av med en nominasjon i klassen for best produserte klassiske album.

Og det for utgivelsene «Ståle Kleiberg: Mass for Modern Man» med Trondheim Symfoniorkester/Eivind Gullberg Jensen/Trondheim Vokalensemble og «So Is My Love» med Ensemble 96 & Nina T. Karlsen.

Image with visual paralax effect
Morten Lindberg er nominert i to Grammy-kategorier for «Mass for a Modern Man», og en med «So Is My Love» i en. Foto: 2L
Hvilken kategori drømmer han om å vinne, dersom det snur seg?

– Årets produsent henger selvfølgelig høyt og reflekterer helheten i det vi skaper, men det er kanskje surroundlyd som ligger mitt hjerte nærmest, lyder det fra Lindberg, som i år står over å reise til Grammy-showet. I stedet jobber han og forbereder grunnen for mulige nye nominasjoner:

– Denne helgen og neste uke gjør vi en ny innspilling i Nidarosdomen. Det er ute på innspilling at opplevelsene skapes, sier lydmesteren fra studio 2L.

– Som det pleier

Om hvilke forventninger Morten Lindberg har til årets Grammy-show, som går av stabelen søndag 28. januar i Madison Square Garden i New York, svarer han med et skjevt smil:

– Det går nok som det pleier!

Egentlig er den dårlige vinnerstatistikken «ganske naturlig», mener Lindberg og påpeker at Grammy er en amerikansk pris, selv om prisseremonien er åpen for hele verden. Hans studio, 2L, har jobbet aktivt i det amerikanske markedet i snart to tiår. Første Grammy-sjanse kom i 2006, og selve studioet har 32 Grammy-nominasjoner å vise til.

– Men det er ikke mulig for oss og artistene vi jobber med å holde den samme konstante tilstedeværelsen som våre amerikanske kolleger. Nominasjonene viser at det vi lager har faglige og opplevelsesmessige kvaliteter. Men derfra til pris ville kreve en høyere tilstedeværelse i et bredere marked, sier han og påpeker at selve prisutdelingen «mest av alt er et show».

– Vårt arbeid i Akademiet foregår gjennom hele året, sier han. For takket være de tallrike nominasjonene har Morten Lindberg og 2L blitt medlemmer av The Recording Academy, som står bak.

– Her er vi en del av et faglig miljø og får være med å sette premissene for nye standarder for bransjen. Nominasjonene gjør også at vi får en grunnleggende tillit i alle retninger – og på flere nivåer. Musikere og komponister tør å bli med oss ut i ekstreme løsninger både musikalsk og lydteknisk, sier han til NTB.

Flere norske

Av andre norske navn å merke seg før søndagens Grammy-prisutdeling er Mikkel Eriksen og Tor Hermansen i Stargate, som er nominert for tredje gang til en Grammy-pris – denne gang med Julia Michaels og låten «Issues» i den prestisjetunge Song of the Year-kategorien. Samlet kan duoen vise til to seiere og 13 nominasjoner siden 2007.

Totalt sett har Jay Z høstet flest nominasjoner når Grammy deles ut for 60. gang: Hele åtte. Rapmogulen var eneste artist som høstet nominasjoner i alle tre toppkategorier, som er årets innspilling, årets album og årets låt, som følger Jay Zs studioskive nummer 13, «4:44», melder Variety.

Kendrick Lamar, med albumet «DAMN», hanket inn syv nominasjoner og Bruno Mars seks i kjølvannet av «24K Magic». Childish Gambino, som er artistnavnet til skuespilleren Donald Glover, nykommerne SZA, Khalid og produsenten No I.D. høstet fem nominasjoner hver.

Verdt å merke seg er også at Rolling Stones er Grammy-nominert i klassen for beste tradisjonelle bluesalbum (!) med «Blue & Lonesome» – bandets første nominasjon siden 2005s «A Bigger Bang».

Vert for musikkgallaen er James Corden, som ifølge USA Today har lovet å bære en hvit rose – slik en rekke artister vil gjøre – i solidaritet med #metoo- og Time’s Up-bevegelsene.