Sturle Dagsland er et av 18 band og artister man kan oppleve på festivalens 2 scener 14 og 15 juni på Ladehammeren.

– Bokassa som har spilt på festivalen skal være oppvarming for Metallica i sommer. Sånt blir man stolt av, kommer det fra Morten Moe, som nå har rykket opp i lederposisjon etter å ha vært en del av styret siden 2014.

Inviterer til festival i helga: Fra venstre: Morten Moe og Simon Lie.

De har holdt på prinsippene, og ikke prøvd å være noe annet enn de er , og det har de vunnet på. I år håper de å  «selge» 3000 billetter, og slå fjorårets publikumsrekord på 2600 «solgte» billetter.

– I fjor innførte vi for første gang billetter til festivalen, med mulighet til å donere en slant for de som ønsker å bidra litt ekstra, sier Lie.

LES MER: Trønderværet:  Sommeren kommer tilbake i helga

Ja, for når det kommer til tilskudd og sponsing, så kommer det meste fra offentlige midler og gode avtaler med samarbeidspartnere. Det lille overskuddet de får har gått til årets «Veldedige samarbeidspartner. For folka bak Ladehammerfestivalen har alltid hatt et ønske å kunne gi noe tilbake til samfunnet gjennom å arrangere festivalen. Og her slår man to fluer i en smekk. De tilbyr kommunen et lavterskel kulturarrangement, som har blitt veldig populært, samtidig som de støtter en veldedig organisasjon som jobber året igjennom med å hjelpe andre. Siden 2010 har festivalen gitt tilsammen 47725,- i støtte til sine veldedige samarbeidspartnere.

Start med lyd

– For det var den store skrekken i starten. At vi skulle bli sittende igjen med masse penger så skulle folk begynne å krangle om hvem som skulle ha hva, ler de begge.

I år fyller festivalen 10 år, men hvordan fikk de ideen til å starte det som nå er en av de lengstlevende musikkfestivalene i Trondheim?

Etter noen fuktige dager på Storåsfestivalen i 2009, hvor festivalabstinensen begynte å sette i, fikk Simon og to kompiser et vilt innfall om at de skulle lage festival på bursdagen hans i september. Gutta hadde nylig flyttet sammen i et hus ved bunnen av Ladehammeren, så da de kom hjem spurte de naboen, som var ute og klippet plena, om det var greit at de laget festival i hagen hennes. Naboen sa: Jajaja, bare kjør på!»  Og selv om det ikke ble på plena hennes, ble i hvert fall bursdagfesten til Simon, oppe på toppen av Ladehammeren, starten på det som i dag er Ladehammerfestivalen.

Image with visual paralax effect

Hva er det som har gjort at de faktisk kan feire 10 år i år, og gikk med rekordoverskudd i fjor?

– Vi våger å være annerledes. Vi bryr oss ikke om hva andre sier om at sånn må du gjøre for å tjene masse penger og trekke masse folk. Alkoholservering? Ikke for oss-  vi står heller i bresjen for å gjøre festival-lettøl til the next best thing! Kjente artister som trekkplaster? De klarer seg fint selv- vi vil heller låne ut scenen vår til dyktige lokale artister som trenger eksponeringen. Og slik kan du hos oss digge masse fete band som du aldri har hørt før, mens du nyter en kortreist lettøl du ikke får tak i noe annet sted i verden. Ikke verst for en gratis dugnadsfestival, eller hva?» sier Lie.

Og det er nok noe viktig bak dette. De har i løpet av 10 år bygget seg et varemerke, holdt fast på verdiene sine og klart å bygge seg opp en målgruppe som rett og slett møter opp. Fra de tre som startet i 2009 teller styret nå 6 personer, og 21 personer i ulike ansvarsverv. I tillegg kommer de frivillige som i 2018 telte 33 personer. Ladehammeratene er festivalens frivillig-gruppe, og de ønsker å skape et sosialt fellesskap mellom sine frivillige og veldedige samarbeidspartnere gjennom å arrangere ulike sosiale sammenkomster året igjennom.

De har helt fra starten av fokusert på et tett og godt samarbeid med sine leverandører og samarbeidspartnere. Total lyd, for eksempel, har vært med siden starten. Og de har vokst sammen de siste 10 årene. Dette har ført til at de får gode priser på lyd.

Festivalen har også hatt noen samarbeidsprosjekter med høyskolen Kristiania i løpet av de siste årene. Elevene får i oppgave å lage et utkast til en plakat for Ladehammerfestivalen, så får styret velge fritt blant alle resultatene. De føler seg veldig priviligert. Ikke bare at de kan velge fritt, og gratis, blant utrolig mye bra design, men at de bygger broer på tvers av institusjoner og kulturuttrykk. Lie estimerer verdien av samarbeidsavtalene til å være rundt 80 000,-. Og det kommer godt med, for det koster å arrangere festival.

Gåsehud

Da jeg spurte hva deres «største øyeblikk» har vært gjennom disse 10 årene, ser jeg at begge ser på hverandre og blir litt våte i øya.

Jeg får helt gåsehud når jeg tenker på det, sier Lie.

Moe nikker bekreftende, tydelig rørt.

I 2018 hadde de med Sjiraffen Kultursenter som Veldedig samarbeidspartner (teater for skuespillere med og uten funksjonshemming, red.anm.) De hadde besøkt dem og hadde pakket inn «sjekken» med overskuddet fra festivalen.

– De utrykkene da de så summen. Festivalen satte omsetningsrekord det året. For det er jo dette vi har jobbet for! Å kunne gi tilbake til de som trenger det.

Barnehammeren, festivalens familievennlige alibi, var med fra 2010 fordi Ladehammergjengen ville gi noe tilbake til familiene som måtte holde ut med alle disse konsertene disse sene kveldene.

Og Barnehammeren har kanskje blitt den største suksessen, og billettene blir «utsolgt» lenge før selve dagen.

– De har måtte begynner med gratis-billetter rett og slett fordi det har begynt å bli for fullt.

Så har disse traverne noen gode tips til andre som vil starte en festival?

Det første rådet de fikk var da de ville starte var:

– Ikke gjør det! Så vårt blir nok: Gjør det!» ler Moe og Lie.

PROGRAM

Hovedscenen fredag 14. juni:

1830 – Nea & The Regulars

1920 – Live Sollid

2010 – It Might Get Loud

2100 – Sturle Dagsland

2200 – Black Moon Circle

Royal Albert Høl fredag 14. juni:

1840 – BAKRUS

1940 – Artwork Of Hate

2040 – The Daily Grind

2140 – earth moon transit

Hovedscenen lørdag 15. juni:

1830 – FREDE GABRIEL

1920 – Astrobabes

2010 – Blånæggel

2100 – Venner

2200 – Red Mountains

Royal Albert Høl lørdag 15. juni

1840 – Kommunalt Svømmeanlegg

1940 – Emilie Sofie

2040 – Future Daughter

2140 – LAMBSBREAD SOUND

Gratisbilletter finner du HER

To Band om Ladehammerfestivalen.

Venner:

– Ladehammerfestivalen var jo vårt breakthrough!» Gutta i bandet «Venner» , Lars Ole Okstad, Odin Grimstad Skjærseth, Kristian Lesjø og Viktor Olsen Kristensen, er enige. Kristensen fortsetter:

– Ladehammerfestivalen er en viktig arena for både publikum og artister i Trondheim. Lav terskel, gratis inngang, og god stemning er en oppskrift som aldri slår feil.»

Vokalist Sofie Retterstøl Olaisen tilføyer:

– Ladehammeren var første gang jeg crowd-surfa! Det har på en eller annen måte vært en slags lekegrind for oss der vi har fått lov til å utvikle oss og utforske scenen og musikken. Ladehammeren er og har vært et trygt sted for oss hvor vi vet at vi bare blir møtt av venner som vil oss alt vel.

Töddla:

– For oss var det å vere med på ladehammerslaget for så å spele på ladehammerfestivalen ein utruleg bra start på bandet vårt og ein fin måte å bygge opp sjølvtilllta vår. Me fekk sjansen til å gjera det me digga på ei større scene, bli kjent med andre band og mennesker som likar musikk på same måte, og me synes det er bra at ladehammeren finst blant dei mange festivalane i Trondheim.

Historikk

Besøkstall og samarbeidspartnere:

2010: 1500 – Kirkens Bymisjon

2011: 2400 – Redd Barna Trondheim

2012: 2200 – Wayback Trondheim

2013: 1400 – Gatemagasinet Sorgenfri

2014: 1730 – Dyrebeskyttelsen Trondheim og omegn

2015: 2182 – Livsglede for eldre Trondheim

2016: 1571 – SEIF – Selvhjelp for innvandrere og flyktninger

2017: 2069 – FIRE – Stiftelsen ett skritt videre

2018: 2600 – Sjiraffen Kultursenter