Thorunn Wikdahl er initiativtaker for Frilans Fredag – et samlingssted for frilansere innenfor scenekunstfaget. Hun vet at det ikke bare er enkelt å jobbe som frilanser innenfor scenekunst.
Ikke har man bare ansvaret for seg selv som selvstendig næringsdrivende, men også ofte for et helt prosjekt. Man er sin egen sjef, ansatt og kollega. Hun har jobbet med sceneproduksjon innenfor ulike sjangre og vet hvor mange ulike ressursers som trengs for å få et bra teaterstykke opp på beina. Derfor er nettverking viktig:
Før satt jeg bare hjemme
– Før satt jeg jo bare hjemme og jobbet, hadde ingen å diskutere teater med utenom på premierefester og lignende. Det er viktig å samles og viktig å møtes på dag og ettermiddagstid også, over en kopp kaffe. Det kan ofte være lenge mellom jobber. Jeg satt hjemme og tenkte at det må da være flere som har lyst til å møtes en ettermiddag, siste fredag i måneden kanskje? Sånn ble det til, forteller hun.
Så nå møtes de den siste fredagen i måneden. Frilansere innenfor ulike fagfelt. Produsenter, skuespillere, dansere, scenografer, musikere – alle som er interessert i nye impulser eller nye samarbeidspartnere:
– Nye prosjekter har oppstått, og det foregår en kompetanseheving i scenekunstfeltet. De som kommer på frilans fredag er folk i alle aldre som ønsker å drive med scenekunst på profesjonell basis. Noen har holdt på i mange år og gjør kompetansen sin tilgjengelig. De som har reist mye på turné kan komme med enkle tips som kan utgjøre stor forskjell når man reiser ut i verden med en forestilling. Men det er viktig å få med er at dette er skikkelig lavterskel! Helt mascarafritt!
God, gammeldags prat
Wikdahl ler høyt. Hun ler mye, og kan fortelle at det er mange gode historier man får høre når man møtes på denne måten. Men samtidig så har de alle stor respekt for hverandre og andres produksjoner diskuteres faglig, og handler aldri om personene bak produksjonen. Her er det ingen enetaler, eller powerpoint visninger. Bare god gammeldags prat. Fordi det er så godt å møte likesinnete. Og det var det det Wikdahl savnet.
– Mange pleide å si på premierefester at vi skulle så gjerne hatt et hus, et møtested. Jeg tenkte at det var på det tidspunktet umulig å få i stand. Det var lenge til Rosendal skulle stå ferdig og jeg tenkte at det er jo bare å starte opp noe nå. Så jeg starta opp facebookgruppa og ba folk om å legge til scenekunstnere de kjente som bodde i Trøndelag. Og det viser seg å være langt flere frilansere enn hva jeg kunne forestille meg.»
Det var teatersjef ved Rosendal Teater, Per Ananiassen som inviterte arrangementet til Rosendal:
– Til nå har vi møttes på cafè. Nå har vi plass til mange flere rundt bordet! Vi har fått tilbudt et flott og lyst lokale, messaninen på Rosendal, forteller Wikdahl.
Siste fredag i måneden
Første Frilans fredag fant sted 25.05.2018, og har funnet sted omtrent hver siste fredag i måneden siden. De har også hatt julebord og sommerfest. Dette er jo det nærmeste de kommer faste «kollegaer» og disse treffene er på en måte «pauserommet» i bedriften. Fordi det er et lite miljø, så er det stor sjanse for at man plutselig er med på et prosjekt sammen med minst en kjenning fra Frilans fredag.
– Det er mye lettere for meg å finne samarbeidspartnere til produksjonene mine nå, jeg lager en ny forestilling hvert år så jeg trenger ofte folk fra de ulike teaterprofesjonene. Og jeg har blitt tilbudt en del jobber i andres prosjekter. Og dette gjelder for mange som møter opp. Det er lettere å ta kontakt med folk som en kjenner litt fra før, eller har hilst på.
Wikdahl håper at det at de har fått flyttet treffene til Rosendal Teater gjør at fler innen scenekunstfeltet blir oppmerksomme på tilbudet. Hun sier også at hun skal bidra å gjøre treffstedet mer barnevennlig, og at hun anbefaler alle frilansere som er i barselspremisjon, både kvinner og menn, til å ta med seg sine håpefulle og komme på treff.
Nye innfallsvinkler
– For det er så viktig å holde seg i gang! Disse treffene har virkelig boblet over av ideer. Mange har fått nye innfallsvinkler som holder yrket ved like. Trenger man en produsent er det mange gode tips å få. Går man med en idé man vil lufte, så har man noen som gidder å lytte. Og det er også plass til de introverte. Som helst vil slippe å si så mye, og bare delta. For det er overraskende mange introverte innenfor scenekunstmiljøet! Og her har man en arena som er utrolig lavterskel.
– Det er artig å se at konseptet/ treffet mitt fungerer for så mange. Vi treffes og prater om alt mulig! Artig å se etter halvannet år at idèen om å samle scenekunstfeltet funker. Man må se på alle aktører innenfor scenekunsten som et fotball-lag. Med Rosendal Teater har vi endelig fått løkka vår. Her skal vi møtes og sparke ball med hverandre, diskutere nye triks og ikke minst planlegge!
– For den beste måten å sette sammen et bredt scenekunsttilbud i byen vår er ved å kommunisere med alle de som produserer dette tilbudet. Snakker man sammen slipper man at man setter opp sin første danseforestilling samme helg som Multiplié dansefestival foregår. Eller at de eneste to nye barneforestillingene den sesongen må konkurrere om publikum samme helg.
Men drømmen er å etterhvert få til en felles «arbeidsplass». Det er ikke mye som skal til;
– Vi trenger noen bord/stoler gratis wifi og kaffetrakter, avslutter hun.
PS: Sted: Mezzaninen på Rosendal teater siste fredag i mnd klokken 14-18.