Oppsetningen av Korsvikaspillet 2018 var en kunstnerisk suksess med terningkast 5. Økonomisk var det imidlertid langt fra noen suksess. Gjennom 2017 – 2018 hadde det bygget seg opp et solid underskudd.

– Det var et nærliggende alternativ å legge ned Korsvikaspillet for godt. Etter hardt arbeid er Korsvikaspillet reddet. Dette har vi klart gjennom beinharde prioriteringer, økonomisk nøkternhet og nytenking. Ved å gå nye veger har vi klart å snu utviklingen. Et bevisst valg har vært å endre foreningen Korsvikaspillet fra spel noen hektiske sommeruker til å bli en medlemsbasert forening med aktiviteter hele året, sier styreleder Eva Barck, i en pressemelding.

Historien bak

Det har vært viktig å se på historien bak spelet, og sette Korsvikaspillet inn i en større sammenheng, ifølge Terje Fossum, markedsansvarlig i Korsvikaspillet:

– Historien om Ladejarlene starter egentlig i Hålogaland og sprer seg ut over hele Trøndelag og nesten hele Norge. Håkon Ladejarl var i realiteten konge over det meste av Norge. Derfor har Korsvikaspillet forsøkt å bygge samarbeid ut over Lade og Trondheim. Vi har bl.a. hatt samarbeidsmøte med SAGA-uka i Melhus og deltatt på Vikingveka i Meldal. Vi har også søkt samarbeid med andre aktører i Trondheim. Fellesnevneren har vært vår felles interesse for vår norrøne kulturarv fra tiden før kristendommen. Håkon Ladejarl er beskrevet som den siste konge som holdt fast på den gamle norrøne troen, forteller Fossum.

En viktig aktivitet det siste året har vært å skaffe inntekter for å dekke underskuddet:

– Dette har vi gjort ved å tilby historiske tablåer og utdrag fra Korsvikaspillet til reiseliv og næringsliv. Vi har i 2019 hatt flere oppdrag hvor honorarene har gitt gode bidrag til å få skuta på rett kjøl. Oppdragene vi tilbyr inneholder både skuespill, sang og slåssing med sverd og skjold i tidsriktige vikingkostymer. Vikingene fra Korsvika har bl.a. hatt oppdrag på Lade Gaard, EC Dahls Bryggeri, Borggården og Meldal Bygdemuseum. I tillegg til at oppdragene har gitt penger i kassa, har dette også gitt glede og motivasjon i arbeidet, sier styreleder Barck.

– Det blir ny oppsetning av Korsvikaspillet igjen i 2020! I mellomtiden satser vi på mye moro med oppdrag for alle som har lyst på litt historisk leik med «ekte» vikinger. Vi skal også gjenreise tillit og holde trønderne varme til vi setter opp spelet igjen, avslutter Barck.

Lørdag 22. juni arrangerer vi Badejarlfestival i Korsvika.

– Da blir det mulig å oppleve utdrag fra spelet, sang ved Korsvikakoret, slåssing ved Ladehirden, hesteridning og moro for hele familien. Barna får prøve seg på å lage sitt eget skjold under kyndig veiledning. Dette blir en familedag der alle aktiviteter er gratis! Dette er gjort mulig med god støtte fra Sparebank1, Trondheim kommune og Trondheim Lyd, forteller styreleder Eva Barck.

– Som om ikke det er nok har vår kjære samarbeidspartner Trondheim Vikinglag det årlige Vikingmarkedet i Djupvika samme helg. Der kan man oppleve en kaupang (markedsplass) med handelsboder, håndverk og underholdning så autentisk og nært man kan komme i moderme tid, opplyser styrelederen.

PS. For ordens skyld opplyser vi om at styreleder i Korsvikaspillet Eva Barck bidrar med kulturstoff i trondheim24.no.